augustus 2016
 
In deze nieuwsbrief staat een artikel over hoe honden reageren op nephonden, of de grootte van beloningssnoepjes van invloed is op trainingen, een kijk-tip voor op tv en je kunt meedoen met een winactie.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Nephond: laat jouw hond zich foppen?
 
Sommige gedragstherapeuten maken gebruik van een grote pluchen nephond om gedrag naar andere honden in te kunnen schatten. Sommige honden reageren hier totaal niet op, maar een verrassend groot aantal laat zich (soms tot schaamte van de baasjes) foppen en benadert de vreemde hond alsof 'ie echt is.
 
Zijn dit enkel anekdotes, blonde honden, of is er echt een reden om nephonden te gebruiken bij het inschatten van gedrag? Veiligheid staat voor alles, maar krijg je wel een realistisch beeld?
 
  • de reactie van de testhond op de nephond is een goede indicator voor de reactie van de testhond op de echte hond, als het gaat om vriendschappelijk gedrag.
  • de reactie van de testhond op de nephond is geen goede indicator voor de reactie op echte honden als het gaat om agressief gedrag.
  • de reactie van de testhond op de nephond als het gaat om angstig gedrag, is af en toe een goede indicator voor de reactie op echte honden.
  Bij een gedragstest wil je juist graag weten of een hond angstig of agressief reageert. Om de veiligheid te vergroten, zou je gebruik willen maken van een testhond. Echter, nu blijkt uit dit onderzoek dat de testhond geen goede indicator is voor angstig en agressief gedrag. Alleen vriendelijke honden benaderen de testhond hetzelfde als de echte hond.
 
Wel geven de onderzoekers aan dat meer onderzoek nodig is om precies te achterhalen hoe het zit met deze reacties. Het lijkt er namelijk op dat het uiterlijk van de testhond, net als de uitstraling en het gedrag van de echte hond die in de test zijn gebruikt, van invloed zijn op de resultaten.
 
Honden lijken zich dus nog niet te laten foppen, dus voorlopig hou ik het geld van de testhond dus nog even in mijn zak.

Beloningssnoepjes... hoe groot moeten die eigenlijk zijn? 

Mensen die bij mij een gedragsconsult of privétraining hebben gehad, horen het me vaak zeggen: elke hond is anders, elke baas is anders, en elke combinatie werkt anders. Er is dus vaak niet maar één goede oplossing voor iets.

Hetzelfde geldt voor beloningen. Sommige dingen worden door sommige honden als beloning gezien, terwijl andere honden daar nog net niet hun middelvinger voor opsteken.

Toch hoor je vaak zeggen bij groepstrainingen: gebruik veel kleine snoepjes. Het idee hierachter is dat je vaker kan belonen, zonder dat de hond "vol" komt te zitten. Klinkt ideaal, en voor sommige honden werkt dat perfect.

Maar er zijn ook honden die bij kleine beloningen het gevoel hebben dat ze niets krijgen. De beloning is niet groot genoeg. Stel je het jezelf voor: je hebt een maand lang flink overgewerkt op je werk, omdat er een project af moest. Vervolgens komt je baas aan en die geeft je 100 stuivers voor je harde werk. Het is een zak vol geld, het rinkelt lekker, en toch is het eigenlijk maar weinig waard. Sterker nog, misschien had je wel harder gewerkt voor dat briefje van 5 euro. Evenveel waard, maar de beloning voelt groter aan het eind.

Zo kan het ook voor honden werken. Zoek dus eens uit voor jullie honden of de grootte van de beloning uitmaakt. Experimenteer ook eens met verschillende typen beloningen: spel, aandacht, samen snuffelen, voerbeloningen... Wat werkt voor jullie?

Lees hier een leuke en goede column over "ant-sized treats" van hondentrainer Eileen Anderson.

Leer hier meer over beloningen in mijn artikel op Doggo.nl.

_
 
TV-kijk-tip
 
 
Zes asielhonden uit dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven worden vanaf woensdag 24 augustus gevolgd in de televisieserie ‘Tot elkaar Veroordeeld’ (NPO1, 21:30 uur). De dieren volgen een unieke hersteltraining van Dutch Cell Dogs. Ze worden gekoppeld aan zes cliënten van een forensisch-psychiatrische kliniek, die als onderdeel van hun behandeling ingezet worden als hondentrainer. Niet alleen de honden, maar ook de cliënten hebben veel baat bij deze trainingen.

De honden, allemaal uit dierenopvangcentrum De Doornakker van de Dierenbescherming, zijn in meer of mindere mate moeilijk plaatsbaar, bijvoorbeeld door een geschiedenis van mishandeling of verwaarlozing. Daardoor is het lastig om een nieuwe eigenaar voor ze te vinden. Het acht weken durende trainingsprogramma dat ze in kliniek De Woenselse Poort volgen, moet daar verandering in brengen.

"We geloven in de training en zien wat het doet met de dieren en de gevangenen," aldus initiatiefnemers Marlies de Bats en Betty Buijtels.

Het trainingsprogramma is een initiatief van de Stichting Dutch Cell Dogs. Zij zet al acht jaar gedetineerden in als hondentrainer, om een aantal van de tienduizenden honden die landelijk op jaarbasis in het asiel belanden, te helpen.
 
 
Win een boek!
De boekenkast hier is opgeruimd en ik kwam nog een leuk leesboek tegen. Hoogste tijd dus voor een verloting! En het mooiste is: je hoeft er niets aan te doen. Als je bent ingeschreven voor deze nieuwsbrief, doe je automatisch mee. Ik zal via mail contact zoeken met de winnaar.
 
Het gaat om het boek Marley & Me van John Grogan. Een hilarisch boek over het wel en wee van een baasje met zijn labrador. De ondertitel "life and love with the world's worst dog" zegt alles.
 
Ik ga het boek verloten op 15 augustus, dus ken je nog mensen die mee willen doen? Laat ze zich voor die tijd inschrijven!
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821