Westerlo - juni 2016
Jaargang 6 - nummer 6
 
 
  Inhoud 
 
 
Boekenverkoop

 
Om onze collectie actueel te houden, voeren we regelmatig boeken, tijdschriften, cd's en dvd's af wegens verouderd, niet meer actueel, niet meer gevraagd of versleten. Zo kan er terug plaats vrijgemaakt worden voor nieuwe materialen.
 
Onze grote boekenverkoop start op woensdag 29 juni van 18 uur tot 20 uur.
Nadien kan je nog tot zaterdag 23 juli tijdens de openingsuren van de bib komen snuisteren.
 
Alle materialen worden aan 1 euro per stuk verkocht. (5 kopen, 1 gratis / 10 kopen, 2 gratis)
Op de laatste verkoopdag (23 juli) gaat alles aan 50 procent de deur uit.
 
 
 
 
Tentoonstelling Kartoenale
 

De Olense Kartoenale is een  internationale cartoonwedstrijd, ontstaan uit het idee om iets met het thema van de Olense Pot te doen. Rond de jaarwisseling 1988-1989 staken enkele Olenaars de hoofden bij elkaar aan de toog in De Zwarte Stier en zo kwam het dat de Kartoenale het schemerlicht zag. Sindsdien heeft deze wedstrijd Olen op de wereldkaart gezet. Jaarlijks worden er immers cartoons uit alle werelddelen ingezonden. 
 
In 2015 ontvingen ze maar liefst 1127 cartoons van 366 kunstenaars uit 54 verschillende landen. De hoofdprijs in het thema "Energie: gisteren, vandaag en morgen" ging naar Mehdi Azizi uit Iran. De prijs van Amnesty International in het thema "recht op asiel" viel in handen van Marco De Angelis uit Italië.
 
Hoe springen cartoonisten om met energie? En wat hebben zij te vertellen over een hedendaags thema als asiel?

Je kan deze pareltjes bewonderen in onze bib tijdens de openingsuren van 2 tot 25 juni.
 
 
 
© Mehdi Azizi
 
 
 
 
Bibkids: Roefeldag

 
 
 
25 juni: ook de Bib en Coderdojo laten kinderen Roefelen!
 
"Wat doen jullie dan eigenlijk allemaal in de bib?", wordt ons regelmatig gevraagd. Op 25 juni nodigen we daarom graag enkele kinderen uit voor een kijkje achter de schermen. Zoals het hoort op Roefeldag mogen zij zelf eens ervaren hoe het is om in een bib te werken. Nieuwe boeken voorzien van etiketten, teruggebrachte boeken in de rekken zetten en verouderde of kapotte exemplaren afvoeren,... Dat laten we voor één keertje eens aan de jeugd over! :-)
 
Ook Coderdojo zet zijn deuren open voor toekomstige programmeurs.
Tijdens de dojo op 25 juni leer je hier in de bib programmeren met Scratch en maak je een eigen verkeerslicht of alarmsysteem met Arduino.
 
Wie niet deelneemt aan de Roefel, kan zich hier voor de dojo inschrijven. Opgelet! Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes

 
Op woensdag 29 juni krijg je het gevoel dat je aan zee zit tijdens onze voorleeskwartiertjes.
 
Doe mee met een zoektocht naar schelpjes, het bouwen van zandkastelen en het zwemmen tussen de walvissen. En misschien mag Boer Boris ook wel mee?
 
Afspraak om 14 uur voor alle lezertjes tussen 2,5 en 7 jaar!
 
Gratis toegang en inschrijven is niet nodig.
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
Pasar-Magazine, dat is elf keer per jaar inspiratie om te genieten van je vrije tijd.
 
Zin in een dagje uit? De leukste tips voor trips vind je in de Pasar-agenda.
Trek je graag je stapschoenen aan of vinden we je in het weekend steevast op de fiets? Pasar presenteert je de leukste wandel- en fietsroutes in België en bij de buren.
Ben je een fervente kampeerder of trek je er voor de eerste keer op uit met je tent, caravan of motorhome? Zowel in het magazine als in de kampeerbijlages (twee keer per jaar) krijg je massa’s nuttige tips. 
 
Kortom: wandelen, fietsen, kamperen, steden bezoeken of culturele uitstapjes doen in eigen land en verder weg: iedereen vindt zijn gading in het aanbod van Pasar.
 

Op Weg brengt een evenredige mix van wandel- en fietsartikels, met binnen- en buitenlandse reportages, een kaart- en boekenrubriek, specifieke nieuwigheden uit de fiets- en wandelwereld, nieuwe materialen en kleding.
 
In elk nummer (zes keer per jaar) vind je een uitgebreid dossier over een specifiek wandel- of fietsgegeven, dit kan een land, een streek of een specifiek item zijn (bijvoorbeeld veiligheid).
 
Een tweemaandelijkse bron van inspiratie voor de fervente wandelaar en fietser dus!
 
 
Running.be Magazine is het gedrukte broertje van de gelijknamige site en hét nieuwe lijfblad voor de Vlaamse loper.

Online beperkt het zich bewust tot korte en gemakkelijk leesbare informatie. In het blad wordt er verder uitgeweid en een breder verhaal gebracht voor wie zich in zijn of haar favoriete hobby wil verdiepen.
 
Dit tijdschrift verschijnt tweemaandelijks en staat telkens boordevol nuttige tips over tal van "lopende zaken": training, voeding, materiaal, gadgets en mode, uitgebreide producttests, maar ook beklijvende reportages uit binnen- en buitenland, met en over bekende en onbekende lopers.
 
Het magazine richt zich tot al wie recreatief jogt of loopt. Start-to-runner of running addict, zowel de occasionele jogger als de amateur-marathonloper vindt er zijn én haar gading in, want er is ook veel aandacht voor de vrouwelijke lopers.
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
Het debuut van Catherine Lacey sloeg in als een bom. The New Yorker noemde het "een van de beste boeken van het jaar" en The Wall Street Journal prees het als "een van de meest veelbelovende romans van het jaar".

De jonge vrouw Elyria besluit op een dag om zonder iemand iets te vertellen een enkele reis naar Nieuw-Zeeland te boeken en daarmee haar man, haar werk en het hele New Yorkse leven achter zich te laten. Terwijl haar man probeert te achterhalen wat haar beweegredenen zijn, stapt Elyria in auto's van wildvreemde mannen en vrouwen, om uit te stappen op immer desolate plekken. Maar is het wel mogelijk om echt verloren te zijn?

Niemand is ooit verloren, voor iedereen die wel eens koortsachtig op zoek is geweest naar een ander of naar zichzelf...
 
Uitgever Das Mag is van mening dat iedereen dit prachtige boek moet lezen en biedt het daarom als gratis ebook aan. Wie liever van papier leest, vindt het uiteraard in onze collectie! :-)
 
 
De titel van het boek is afkomstig uit het gedicht "Dream Song 29" van John Berryman,
dat je ook in het boek terug vindt.
 
 
Andere blikvangers:
 
 
 

 
 
een interview met VPRO
Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ze wilde ridder worden en leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, voor haar binnen handbereik lagen.
 
Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn waardoor ze agressieve medicatie moest nemen en zich tot "zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie" moest wenden.
Ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Ze zou nooit kinderen kunnen krijgen...
 
In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere en won ze ondertussen al tweemaal de Man Booker Prize!
 
Deze  autobiografie geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Heel openhartig gaat Mantel in op een aantal fases in haar leven, die haar hebben gevormd tot de vrouw en schrijfster die ze nu is. De geest geven.
 
In de vertrouwde omgeving van Holt, Colorado, de thuishaven van alle werk van Kent Haruf, komt Addie Moore onverwacht op bezoek bij haar buurman, Louis Waters. Haar man is al jaren dood. Zijn vrouw ook. Ze kennen elkaar al lang, en wonen in hun eentje in huizen waar geen gezinsleven meer bestaat en waar de nachten eenzaam zijn. Ze hebben nooit veel woorden gewisseld, maar nu raken ze in gesprek.
 
En meer dan dat. Addie stelt voor dat ze samen de nachten doorbrengen en haar bed delen. Het gaat niet om seks, maar om de intimiteit van de slaapkamer, waar ze hun gesprekken voortzetten en hun dromen, angsten en verwachtingen delen. En waar ze in de koude nachten de warmte van elkaars lichaam voelen.
 
Hun nachtelijk samenzijn blijft niet onopgemerkt. In het stadje spreekt men er schande van. Maar Addie en Louis laten zich hun nieuw verworven geluk niet afnemen. Totdat Addie's zoon, wiens huwelijk op de klippen dreigt te lopen, bij zijn moeder aanklopt en vraagt of zij een zomer lang haar kleinzoon Jamie in huis wil nemen...
 
Een dag nadat de auteur het manuscript van deze roman bij zijn uitgever ingeleverd had, overleed hij plots aan een longkwaal. Het geeft een extra dimensie aan de hartverwarmende en ergens toch ook wrede vertelling.
Onze zielen bij nacht is een eerlijke roman over eenzaamheid, opgelegde schuld en schande, warmte, menselijkheid, moed én over zelfbeschikking tot het uiterste.
 
 
 
een voorproefje
 
de officiële website van de auteur
 
 
Nummer 11 is een roman over de talloze verbindingen tussen de buitenwereld en je privéleven.
 
Het gaat over de erfenis van oorlog en het einde van de onschuld.

Het gaat over de strijd tussen komedie en politiek en hoe komedie lijkt te hebben gewonnen.
 
Het gaat over 140 leestekens en hoe die ons voor schut kunnen zetten.
 
Het gaat over het leven in een stad waar bankiers bioscopen in hun kelder laten bouwen en anderen in de rij staan bij voedselbanken.

Dit is een roman waarin Jonathan Coe doet waar hij zo goed in is: ons laten zien hoe we leven.
 
 
Berthe Moreels (1919-2014) wilde eigenlijk geen kinderen. Haar huwelijk met Jan Broeckhoven bracht evenwel een verbintenis van meer dan zestig jaar, twee dochters en een zoon met zich. Kind nummer één, een dochter, was bijzonder omdat het haar tot moeder maakte. Kind nummer drie, eerste en enige zoon, was haar afgod. Daar tussenin zat kind nummer twee, alweer een dochter en de nagel aan haar doodskist.
 
Diane, de middelste, geboren op de verjaardag van haar vader, bleek een overgevoelig kind met andere noden dan haar grote zus en kleine broer die braaf in het gareel liepen. Ze werkte vanaf het prille begin op moeders zenuwen en kreeg een hele reeks bijnamen, met Mater Dolorosa als een van de opmerkelijkste. Het verlangen naar liefde van deze dochter en de afwijzing van de moeder liepen een leven lang parallel.
 
Met grote openhartigheid schrijft Diane Broeckhoven de biografie van haar moeder én van zichzelf, daar waar hun levens elkaar overlappen.
Wat voorafging is een intiem, subtiel en liefdevol portret van twee gevoelige zielen die levenslang naar elkaar gehunkerd en gezocht hebben.
 
 
 
 
Diane Broeckhoven aan het woord

 
de auteur over "Moedervlekken"
Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suïcide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
 
Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.

Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven - en niet dood kunnen gaan - zonder elkaar.
 
 
 
 
 
De jonge Klingsor treft op een dag een groen glas aan op een boomstronk in het bos. Het glas is oud, imperfect, ziet er vanuit elke hoek anders uit.
Vanaf dat moment begint zijn leven als kunstenaar : hij is bezeten van het idee de perfecte afbeelding van het glas te maken.
 
Klingsor stelt zijn hele leven in dienst van de hoogst mogelijke kunstvorm: het stilleven. Hij ontwikkelt zich niet verder, maar is dat niet juist wat hem bijzonder maakt?
 
Het groene glas is een roman over de parameters van creativiteit van een van Zwedens grootste verhalenvertellers.
 


 
de eerste hoofdstukken

 

 
Waarom je dit boek moet lezen?
In de trailer krijgt de auteur welgeteld 1 minuut
om je te overtuigen!
 


Judith Rashleigh werkt overdag als assistent in een gerenommeerd Londens veilinghuis en om rond te kunnen komen is ze 's nachts hostess in een chique club in de West-End buurt.
Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze bij het veilinghuis ontslagen en vlucht ze met een welwillende en rijke klant van de nachtclub naar de Franse Rivièra. Wanneer ze daar, zich lavend tussen de rich and famous, op de fraudezaak stuit die haar uit Londen heeft doen vluchten, zint ze op wraak...

Lisa Hilton is opgegroeid in Engeland en heeft in Key West, New York, Florence, Parijs en Milaan gewoond. Tegenwoordig woont ze in Londen. Ze studeerde Engels en kunstgeschiedenis.
 
Maestra, het eerste deel in een erotische thriller-trilogie, zal in 17 landen vertaald worden en de filmrechten werden reeds verkocht aan Columbia Pictures.
Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen – "en ze leefden nog lang en gelukkig..."
 
Helaas, geen enkele relatie is zo simpel. Weg van liefde onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat. Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont Alain de Botton dat onze huidige romantische idealen ons veel schade kunnen berokkenen en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek.
 
De conclusie is – zoals de personages in dit boek zullen ondervinden – dat langdurige liefde vooral een "vaardigheid" is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken.
 
Weg van liefde is een herkenbaar, verhelderend en hoopgevend verhaal over hoe een liefdesrelatie in de eenentwintigste eeuw kan standhouden en tot bloei kan komen.
 

een fragment
 
 
zo was het vier jaar geleden...
Antonin Panenka is de legendarische bedenker van de Panenka strafshop.
Die stifter besliste in 1976 de penaltyreeks in het voordeel van Tsjechoslowakije tijdens de finale van het EK in Joegoslavië tegen West-Duitsland (3 landen die onderhand al niet meer bestaan...).
 
Maar dat is geschiedenis. Vanaf vrijdag 10 juni zijn we er helemaal klaar voor.
Voor het eerst sinds 2000, toen we samen met Nederland organiseerden, zijn de Rode Duivels van de partij en
voor minder dan de finale doen we het niet!
 
Maar dit geheel terzijde. In Het EK : Van Panenka tot Kompany schetsen voetbalkenners François Colin en Stefan Van Loock de geschiedenis van het EK voetbal.
 
Weetje: Van 1960 (eerste EK) tot en met 1976 kwalificeerden zich slechts 4 landen voor de eindronde! Gestaag groeide het aantal deelnemers tot het huidige aantal van 24.
 
 
 
Nog voetbal!
 
Luc Nilis was een van de beste aanvallers die België gekend heeft.Begiftigd met een uitzonderlijke traptechniek scoorde hij aan de lopende band voor Anderlecht en PSV.
Alleen in de nationale ploeg liep het minder vlot. 
 
In 2000 ruilde de 33-jarige aanvaller PSV voor Aston Villa. In zijn derde duel in de Premier League sloeg het noodlot toe : een dubbele beenbreuk. Meteen het einde van zijn actieve voetbalcarrière.
 
Momenteel is Nilis aan de slag als spitsentrainer bij PSV maar hij heeft een donkere periode achter de rug.
 
Over zijn gokverslaving en zijn conflicten met o.a. Eric Gerets praat hij heel open in Luc Nilis: de waarheid.
 
  
 
 
Luc Nilis aan het woord
 
Rinus van de Velde op Canvas
Rinus Van de Velde (°1983) is hot.  Momenteel stelt de Vlaamse kunstenaar met Leuvense roots tentoon in het SMAK te Gent.
 
Daar kan je nog tot 5 juni terecht voor Donogoo Tonka, de eerste grote museumpresentatie van de kunstenaar in België.  
Donogoo Tonka veroorzaakte een ware stormloop in het SMAK: in 1 maand tijd meer dan 30.000 bezoekers!
 
De tentoonstelling situeert zich in 1 ruimte en bestaat uit negen houtskooltekeningen van zes bij drie meter die samen 1 verhaal vormen. De reeks is gebaseerd op het gelijknamig filmscript uit 1920 van de Franse auteur Jules Romains en wordt ondersteund door een kleurrijk decor van hout, karton en wandteksten.
 
Zeker de moeite om af te zakken naar Gent, maar indien dat niet lukt : Rinus Van de Velde, de catalogus van de tentoonstelling, is "in the building".
In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar! 

Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld... 

Het verborgen leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos.
 
achtergrond bij het boek op National Geographic
 

 
een voorproefje

Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk.
Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je leven.

Onze inbox en to-dolijst puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer.
Maar Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet.

"Een levensveranderend boek dat evalueert wat je aan het doen bent, waarom je het doet en op welke manier." Daily Express
 
 
Wist je dat...
... je een groot deel van de pesticiden op groenten en fruit kunt afwassen met appelazijn?
... 1 fles water 25.000 soorten chemicaliën bevat?
... nieuwe kleren restanten kunnen bevatten van kankerverwekkende kleurstoffen en schimmelwerende producten?

In deze consumptiemaatschappij staan we niet meer stil bij de schadelijke stoffen waarmee we in ons gewone, dagelijkse leven geconfronteerd worden. In veel gevallen wéten we zelfs niet dat bijvoorbeeld voeding, speelgoed en verzorgingsproducten stoffen bevatten die ons lichaam, onze geest en het milieu belasten.

Tegengif bevat een praktisch overzicht van schadelijke stoffen per categorie: kleding, voeding, cosmetica en verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, werk- en leefomgeving, medicatie en speelgoed. Het biedt talloze tips om het contact met giftige stoffen te vermijden of te verminderen én gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven.
 
Dit boek is er niet om paniek te zaaien maar om te informeren, zodat we bewuste keuzes kunnen maken.
 
 
Elke Vanelderen op Qmusic
Fietsen is en blijft razend populair in Vlaanderen. De moderne pedaalridder neemt echter geen genoegen meer met rondjes om de kerk. Hij waagt zich aan ambitieuzere doelstellingen zoals het uitrijden van een Vlaamse klassieker of het bedwingen van een mythische col.
 
Veel wielertoeristen hanteren hiervoor geen of achterhaalde trainingsmethodes. Nochtans staat de sportwetenschap niet stil. Dringend tijd dus om de allerlaatste ontwikkelingen op het vlak van training, herstel, voeding en materiaal in een eigentijdse trainingsgids te gieten.
 
Proftrainer Nick Audooren loodst in Forza Cycling wielertoeristen moeiteloos door unieke routes in de Vlaamse en de Waalse Ardennen, op de Mont Ventoux, de Stelvio en Les 3 Ballons.
Met oefeningen, trainingsschema's, parcourssuggesties en tal van andere praktische informatie.
Luke Skywalker (Mark Hamill) en Han Solo (Harrison Ford) zijn terug van eigenlijk wel heel lang geweest.
De vorige Star Wars film (Revenge of the Sith) dateert nl. al van 2008.
Maar Star Wars: Episode VII: The Force Awakens neemt de draad moeiteloos weer op.
Ook aan de box office: pas in de zalen van december 2015, maar nu al meer dan 2 miljard dollar opbrengst wereldwijd!
 
De basisingrediënten die zo'n dertig jaar geleden door George Lucas werden uitgedokterd blijven grotendeels overeind, maar de technologie heeft uiteraard niet stilgestaan en dus krijgt Episode VII nog spectaculairdere special effects.
 
Het verhaal speelt zich zo'n dertig jaar na The Return of the Jedi, het sluitstuk van de oude trilogie, af.
Het Rijk van Darth Vader is vernietigd maar een nieuwe macht is ontstaan: The New Order!
 
 
 
 
een voorsmaakje

 
de trailer
 
 
 
De bekroonde documentairemaker Manu Riche maakt met de verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst uit 2003, de overstap naar fictie.
 
Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum in Arendonk, waar hij een week verbleef, neer in verschillende losse verhalen, die anno 2016 nog actueler zijn dan ooit.
Riche maakte van de losse verhalen 1 rauw  geheel.
 
Problemski Hotel vertelt het verhaal van Bipul, wiens afkomst voor iedereen een mysterie is, ook voor hemzelf.
Als op een dag Lidia komt binnenwandelen in het Problemski Hotel ziet hij zijn toekomst een pak rooskleuriger in....
 
 
 
 
 
 
 
Liquid Spirit
 
 
 
 
 
 
Toen ze in 2011 debuteerde met haar titelloze cd (op vijftienjarige leeftijd!) was de kans niet onbestaande dat we een one hit wonder te pakken hadden.
Maar Birdy ofte Jasmine Van den Bogaerde, is een blijver. Zoals haar naam doet vermoeden stroomt er Belgisch bloed door haar aderen, maar ze heeft wel de Britse nationaliteit.
 
De cover "Skinny Love" (Bon Iver) was meteen een hit in 2011 en samen met haar tweede album, Fire Within (2013), verkocht ze al meer dan 2,5 miljoen albums en 7 miljoen singles!
 
Nu, net 20 geworden, ligt haar derde langspeler, Beautiful Lies, in de rekken.
Ze is ondertussen een volwassen vrouw geworden en dat merk je goed in haar teksten.
Of om het in haar eigen woorden te zeggen : "This is my coming of age record".
 
 
 
Gregory Porter, de beste jazzzanger van het moment, ontving in 2014 de Grammy voor beste Jazzplaat voor zijn album Liquid Spirit.
Een ijzersterke cd, maar de echte magie van Porter ontdek je pas wanneer je hem live aan het werk ziet.
 
De jubelende kritieken bij zijn recentste passages in ons land spreken boekdelen:
 
Gent Jazz 2015: "het concert bleef nazinderen, alsof je een mirakel gezien had"***** De Morgen
AB 2016: "Gregory Porter brengt AB in extase" ***** De Standaard.

Voor wie de man met de onafscheidelijke muts dit jaar nog live aan het werk wil zien: 9 juli: Cactusfestival Brugge.
 
Maar dit geheel terzijde, de uitstekende vierde cd van Gregory Porter Take me to the Alley is "in the building"!
 
 
 
Beautiful Lies
 
Hedwigs Highlights
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Hedwig.
 
 
 
 
 
 
 
 de trailer

Jordskott is een tiendelige Zweedse mystery thrillerreeks.
 
Eva Thörnbald, een politievrouw keert bij de dood van haar vader terug naar haar geboorteplaats, een stadje diep in de Zweedse wouden. Daar wordt ze opnieuw geconfronteerd met de verdwijning van haar dochtertje Josefin, acht jaar geleden.
Hoewel alles er destijds op wees dat Josefin was verdronken in het Silverhöjdmeer, heeft Eva nog steeds het gevoel dat iemand het kind die fatale dag heeft ontvoerd.
Als er nog een kind vermist raakt in dezelfde omgeving besluit Eva zelf op onderzoek te gaan.
 
Jordskott combineert het beste van twee Scandinavische werelden: de uitmuntende thrillerreeksen (The Killing, The Bridge…) en de traditie van mystiek, sprookjes en geheimzinnige natuurkrachten van het Hoge Noorden.
de trailer
Het Hoge Noorden scoort goed in mijn lijstje.
Geen televisiereeks deze keer maar een schitterende IJslandse film: Rams, een sociaal bewogen drama vol droge humor.
 
De film viel in de prijzen op het filmfestival van Cannes in 2015 en was de IJslandse Oscar-inzending voor beste buitenlandse film.
 
De broers Gummi en Kiddi, twee schapenboeren, leven in een godvergeten afgelegen vallei in IJsland. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Ze communiceren enkel via een hond die boodschappen overbrengt!
 
Wanneer een besmettelijke ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen moeten de broers echter wel samenwerken….
 
Het is pas de tweede film van de hand van regisseur Grímur Hákonarson maar hij heeft al de bijnaam  “de Scandinavische Ken Loach”.
Dat zegt genoeg!


een voorproefje

Een klassieker en tevens een verademing, want... een serie zonder vervolg!
Dertien afleveringen, vijfentwintig verdachten en één moordenaar : that’s it.
 
Harper’s Island lijkt op het eerste zicht een idyllische plaats. Iedereen op het eiland kent mekaar en de natuur is er werkelijk prachtig. Niet zo gek dat Trish en Henry deze plaats kozen voor hun bruiloft.
 
Er is echter ook een zwart kantje aan het eiland: zeven jaar geleden vermoordde een psychopaat, John Wakefield, er zes mensen. Wat een vrolijke week vol feestelijkheden had moeten zijn, neemt een dodelijke wending.
Naarmate de grote dag nadert, worden er meer geheimen onthuld, relaties op de proef gesteld en gasten vermoord…...
 
Is Wakefield nog in leven, is een van de gasten de moordenaar…?
Puntje van je stoel tot de laatste aflevering.
 
 
de trailer
1992 is een tiendelige Italiaanse dramareeks over het leven van zes mensen, wiens pad elkaar kruist in het woelige Italië van 1992, aan de start van "Operatie Schone Handen".
 
De reeks combineert fictieve personages met historische gebeurtenissen die het begin inluidden van het tijdperk Berlusconi.
De regering viel, de meeste traditionele Italiaanse partijen stortten ineen en Forza Italia gaf de Italianen nieuwe hoop.
Er werd gefilmd op meer dan 100 locaties, waaronder het parlement, de Pirelli-toren in Milaan…
 
Een échte aanrader, los van het fictieverhaal, want je krijgt een gratis les geschiedenis over de recente Italiaanse politiek: het Italië van begin jaren 90, waar "schone handen" allesbehalve schoon waren.
Er is met andere woorden nog niet veel veranderd…
 
 
 

 
 
Wist je dat...?
 
 
... als je nog op zoek bent naar een rustig plekje om te studeren, je altijd welkom bent in onze bib?
 
 
Uiteraard kan je steeds aan de tafels tussen de rekken een plaatsje vinden, maar ook ons zaaltje biedt je tijdens de openingsuren misschien een oplossing.
 
Dat je helemáál niet gestoord zult worden, kunnen we je echter niet garanderen, want deze maand loopt er een tentoonstelling.
Maar een relatief rustig en kalm studiemoment hopen we wel te kunnen bieden. Bovendien kan je gebruik maken van onze free wifi én al onze boeken!
 
Bij deze alvast veel succes aan al onze studenten!
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: