Westerlo - december 2011
Jaargang 1 - nummer 9
 
Inhoud
 
  
Boekenverkoop
 
 
Op woensdag 21 december van 18u. tot 20u. vindt onze jaarlijkse boekenverkoop plaats.
Voor een zacht prijsje gaan honderden boeken en tijdschriften de deur uit. Wie vijf stuks koopt, krijgt er bovendien één gratis.
 
Tot en met zaterdag 7 januari kan je tijdens de openingsuren nog naar hartenlust snuisteren.
 
 
 
 
Wink@Westerlo
  
Koude Oorlog in de Kempen brengt een vergeten stukje oorlogsgeschiedenis opnieuw tot leven. Verscholen in de Westelse bossen lag decennialang een Britse basis, een relict van een nog recent conflict: de Koude Oorlog. De basis diende om het Britse Rijnleger in geval van nood snel en efficiënt te kunnen bevoorraden.
 
Het boek belicht voornamelijk het dagelijkse leven en werken in de Britse basis, waar op het hoogtepunt niet minder dan 4000 Belgen tewerkgesteld waren. Verschillende betrokkenen getuigen in de publicatie over de levensomstandigheden en het reilen en zeilen in de streng beveiligde basis.
 
 
 

klik op de cover voor een radiofragment
 
 
Net uit en al in je bib
  
  klik op de cover voor een fragment
 
 
De creatieve orkaan Steve Jobs raasde zo'n 35 jaar over de aarde, met ingrijpende gevolgen voor techniek en cultuur.
 
Dit ruim 700 pagina’s tellende boek vertelt uitgebreid zijn levensverhaal vanaf zijn geboorte tot vlak voor zijn dood op 5 oktober 2011.
 
Walter Isaacson, die ook biografieën van Einstein, Benjamin Franklin en Henry Kissinger schreef, heeft een zeer leesbaar verhaal neergezet met als basis enkele honderden interviews, zowel met Steve Jobs als met veel van zijn medewerkers, vrienden én tegenstanders.
 
Indrukwekkend boek, onder meer omdat de auteur carte blanche kreeg.
 
Andere blikvangers:
 
 
VRT-journaliste Machteld Libert schreef met Ronald Janssen, een mens, een monster een intrigerend boek over deze wolf in schapenvacht.
 
Generaties voetballiefhebbers in Vlaanderen zijn opgegroeid met Rik De Saedeleer en zijn beroemde uitspraken, van "Daar is 'em, daar is 'em!" tot "Jan, blijf kalm!".  Carl Huybrechts tekende zijn memoires op in Rik De Saedeleer: de stem van ons voetbal
 
In Robert Enke: een al te kort leven vertelt Ronald Reng het aangrijpende verhaal van de ogenschijnlijke rustige Duitse doelman: het gevecht tegen zijn ziekte, de pieken en dalen van zijn sportloopbaan en de verhouding tot zijn dierbaren. Een tragisch relaas over een sportheld. 
 
De canvas-reeks en het gelijknamige boek Drie generaties laat ons kennismaken met families die al minstens zo lang hetzelfde beroep uitoefenen. Zo levert één verhaal er meteen drie op: van grootouder over ouder tot (klein)kind. En hoe verschillend de protagonisten ook mogen zijn, telkens is er die onuitwisbare familie- en beroepsband.
  
 
klik op de cover voor een interview met de auteur

 
In 2009 verloor Claire, deel van een drieling, de strijd met de vreselijke ziekte muco. In Voor Claire geven mama Viviane, zus Michelle, die zelf aan de ziekte lijdt, en broer Vincent elk hun kijk op het grote verlies.
 
Oud-VRT-journalist Jef Lambrecht tekent het verhaal op van De Arabische Revolutie. In 2010 ontketende de Tunesier Bouazizi met zijn wanhoopsdaad een revolutie die als een tsunami de hele Arabische wereld overspoelde.
 
Leesproblemen en 'speelse' handelingen lijken meer met elkaar te maken te hebben dan iedereen denkt.
Dyslexie en touwtjespringen van Marijke van Vuure is een praktisch en toegankelijk hulpboek voor ouders van kinderen die lezen lastig vinden.
 
Chanson van Bart Van Loo schetst een hoogst originele geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de bekendste Franse chansons.
 
 
Henning Mankell vertelt het verhaal van een vrouw in een tijd waarin het kolonialisme en de blanke onderdrukkers een machtige positie hadden in de Afrikaanse maatschappij. Geschiedenis van een gevallen engel is een verhaal met een intrigerende plot en psychologische diepgang.
 
Met Alsof het voorbij is heeft Julian Barnes zijn nominatie voor Man Booker Prize eindelijk verzilverd. Het is een korte, maar zeer krachtige roman over de onbetrouwbaarheid van herinneringen, verantwoordelijkheid en spijt.
 
Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad. Van zijn avontuurlijke wandelingen brengt hij verslag uit in Stadsliefde, scènes in Parijs.
 
 

klik op de cover voor een fragment
 
Welke persoonlijke motieven sturen onze ideeën? In zijn nieuwe roman, Na de Barbarij, schildert T.C. Boyle een weinig flatterend portret van twee elkaar bestrijdende natuurliefhebbers. Maar partij kiezen doet hij niet. Dat laat hij aan de lezer over...
 
 
klik op de cover voor meer muziek
 
Seth Lakeman weet als geen ander een brug te slaan tussen folk en popmuziek, maar hij trekt vooral de aandacht met zijn loepzuivere stem en zijn virtuoze vioolspel: Freedom Fields.
 
Rodrigo y Gabriela is een Mexicaans gitaarduo met als handelsmerk een snel ritmisch en percussief klassiek gitaarspel. Live in France laat je proeven van hun talent.
 
Adam Cohen bracht onlangs een gemoedelijke akoestische set in de club van de AB. Luister naar een artiest die wellicht nooit uit de schaduw van zijn beroemde vader zal treden op Like a Man.
 
Biophilia is een veelomvattend project van Björk, dus niet alleen een album met nieuwe muziek. Liveshows, installaties, iPad-applicaties en video's maken deel uit van dit multimediaal spektakel.
 
Volgende week als Band van de Week in De Laatste Show, nu in onze bib: de nieuwe cd van Dez Mona: Sága. Een concertante opera, zo noemt de groep deze nieuwe productie.
 
 
 
 
klik op de cover voor een voorproefje
 
klik op de cover voor de trailer
 
Het Goddelijke Monster, de familiesaga over de ondergang van een machtig Vlaams ondernemersgeslacht, in een land dat na een lange reeks schandalen in een diepe crisis is verzeild geraakt: nu op dvd in je bib.
 
Alle olie is opgeconsumeerd en de wereld is veranderd in een grauwe massa. Europa is verbonden door The Metro, een immens ondergronds metrostelsel. Het leven boven de grond heeft niets meer te bieden, maar beneden ontdekt Roger dat hij zelf geen controle heeft over zijn bestaan en probeert te ontsnappen uit het systeem. Een bijzondere Zweedse animatiefilm: Metropia.
 
La pivellina, dat zich afspeelt in het milieu van circuszigeuners in een buitenwijk van Rome, is een warme en tedere parabel over de liefde en moeilijke kinderjaren.
 
Het waargebeurde verhaal van de beruchte Banda della Magliana die Rome tussen 1977 en 1992 onveilig maakte. Drie jonge Italiaanse criminelen staan aan de wieg van een van de machtigste en hardste misdaadorganisaties ooit. Drugshandel, ontvoeringen, terrorisme... De kopstukken schrikken nergens voor terug en hebben maar één doel: heel Rome in hun macht krijgen: Romanzo Criminale serie 1.
 
De politiek en hoe haar te overleven.  Borgen (The Government) is de nieuwe internationaal gelauwerde serie van de makers van The Killing.
 
The Kennedys, een achtdelige miniserie, neemt historische gebeurtenissen als vertrekpunt voor een intiem portret van een van de rijkste, machtigste en meest tragische families die de Amerikaanse politiek gekend heeft.
 
Beyond the Steppes is het speelfilmdebuut van de Belgische Vanja d'Alcantara en gebaseerd op waargebeurde feiten: in 1940 wordt de jonge Poolse vrouw Nina samen met haar baby door het Sovjetleger gedeporteerd naar de verre steppen van de USSR. 
 
 
 
 
klik op de cover voor de officiële website
 
Voldemort en zijn Dooddoeners zijn weer terug in het tweede deel én meteen de allerlaatste film in de reeks: Harry Potter en de Relieken van de Dood.
 
The Tudors is een Iers-Canadese televisieserie, gebaseerd op het leven van de Britse monarch Hendrik VIII van Engeland. Seizoen 4 gaat over de onstuimige relatie met zijn laatste twee vrouwen en zijn toenemende waanzin.
 
Nu aan het rijk van Khaddafi een bloedig einde is gekomen, licht 
Kaddafi: our best Enemy het deksel van het pact dat het Westen met de dictator onderhield, gedreven door oliebelangen en slechts zijdelings gehinderd door "nevenverschijnselen" als terrorisme.
De documentaire heeft de allures van een politieke thriller en biedt een ontnuchterende, objectieve blik op de bevreemdende osmose tussen het Westen en zijn Libische "bondgenoot".
 
Senna vertelt het verhaal achter de Braziliaanse racelegende Ayrton Senna, volgens velen de beste autocoureur aller tijden.
 
 
 

 Anns Aanraders
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Ontdek Anns Aanraders!  
 
 
 
 
 
 
Verloren nachten - T.C. Boyle
 
1970. Drop City is een hippiecommune in Californië waar de principes van vrijheid en blijheid erg ruim worden genomen. Als de gemeente uiteindelijk met bulldozers langskomt om het vervallen complex met de grond gelijk te maken, besluiten de pseudo-goeroe Norm en enkele van zijn volgelingen hun kamp te verplaatsen naar Alaska. Maar de terugkeer naar de ongerepte natuur eist een zware tol en onderlinge verhoudingen komen onder hoogspanning te staan.
 
T.C.Boyle schetst hier een prachtig portret van de hippie-cultuur en haar
"ondergang", zonder echter sarcastisch te zijn. Je wordt als lezer onmiddellijk door de personages in het verhaal meegezogen, en de nodige portie humor en spanning zorgen voor puur genieten.
 
Tegelijk is het boek een soort aanklacht tegen de consumptiemaatschappij, maar niet op een belerende manier.
 
 
Diane Broeckhoven
 
Als de bejaarde Alice de door haar man Jules gezette koffie ruikt, staat ze op. Dit ritueel herhaalt zich elke dag. Tot ze hem op een ochtend levenloos aantreft op de sofa - de koffie is nog niet helemaal doorgelopen. Alice wil haar man nog even voor zichzelf houden en vertrouwt hem al haar herinneringen en geheimen toe. Als ze vervolgens in het reine moet komen met het verdriet en het gemis, raakt haar autistische buurjongen David op onverwachte wijze betrokken bij dat verwerkingsproces.
 
Diane Broeckhoven zet hier een gevoelig en bijzonder vertederend scala aan emoties neer. De plotse eenzaamheid van Alice wordt prachtig - doch niet sentimenteel - weergegeven. Het hele verhaal door krijg je als lezer alle tegenstrijdige gevoelens waarmee ze kampt over je heen. Je voelt je een échte deelgenoot van haar verdriet in de laatste uren met haar geliefde.
 
 
 
 
Lisa Huang
 
Jade Deugd, oudste dochter in een aristocratisch Chinees gezin, is geboren in 1890. Als haar vader op haar tiende overlijdt, verandert haar leven ingrijpend. Met Chinese ingetogenheid vertelt de hoofdpersoon over haar leven: ze kijkt terug op haar twee huwelijken, de dochters die ze krijgt, de carrière van haar broer bij de Guomindang en haar werk als onderwijzeres. Maar ook op haar vriendschappen: de levenslange band met de feministische revolutionaire Xiang Jin Yu, en de imponerende jonge boerenzoon die Mao Zedong heet.
 
Doorheen het verhaal krijg je een brok Chinese geschiedenis mee: van de overgang van het keizerrijk naar de republiek, die later weer plaats ruimt voor de communistische staat. Een levendige schets van het relaas van een jonge vrouw met haar dromen en verlangens die menigmaal stuklopen op de rauwe realiteit van de toenmalige Chinese samenleving. Je leest het dan ook in één ruk uit.
 
 
Vergeef me - Wally Lamb
 
De haat-liefdegevoelens die Dominick Birdsey koestert voor zijn schizofrene tweelingbroer Thomas sleuren hem mee in een radeloze zoektocht naar zichzelf. Na een jeugd die werd gedomineerd door hun agressieve stiefvader kan Dominick zich niet losmaken van zijn geesteszieke broer, waardoor zijn huwelijk strandt. Als Thomas wordt opgenomen in een gesloten inrichting, zet Dominick zijn eigen bestaan op het spel om zijn broer te bevrijden.
 
De auteur heeft zijn personages heel sterk neergezet, geen zwart-wit afkooksels, maar individuen die worstelen met hun angsten en keer op keer de strijd aangaan om te overleven. Hun kwetsbaarheid wordt dik in de verf gezet, en daardoor blijft het boek nog lang nazinderen.
 
 
 
Nog een heleboel tips van Ann vind je hier
 
 
 
 

Te gast: expo Helden van WOI en WOII
 
 
De expo Helden van WOI en WOII van Heemkring Ansfried in de bib kende zo'n succes dat ze meteen met een maand is verlengd.
 
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van WOI in 2014 wil de Heemkring een prachtig geïllustreerd boek maken. Hiervoor hoopt men van de bezoekers van de tentoonstelling extra info te ontvangen zoals foto's, verhalen en gebeurtenissen van soldaten en burgerslachtoffers in Westerlo.
 
Belangstellenden kunnen nog tot en met maandag 12 december tijdens de openingsuren in de bib terecht.
 
 
 
 

Sluitingsdagen
 
De bib is gesloten op
 
zaterdag 24 december
maandag 26 december
zaterdag 31 december
 
Wij wensen al onze lezers een leuke Sint, mooie kerstdagen, en voor 2012 een jaar vol lees-, kijk- en luisterplezier. 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: