Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - Juli 2021 (deel 2)
Beste belangstellende,
 
Een voorafje: onze kok is plotseling ziek geworden en nu zoeken we voor 2 weken in augustus een kok die voor max. 150 personen kan koken. Inlichtingen bij Johan@ecolonie.eu
 
Een paar dagen geleden heb je deel 1 van onze juli nieuwsbrief gekregen, met aandacht voor de covid toegangsregels en enkele oproepen. In deze nieuwsbrief nu verder aandacht voor 
  • onze activiteiten in augustus en het najaar;
  • uitgelicht – De Gathering Week in de Groene Kathedraal Forge Neuve, de 
  • EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst, en de Kennis- en Inspiratieweek in oktober;
  • Uitleg waarom het afgelopen festival het laatste Eigentijds Festival was;
  • de webwinkel;
  • en tenslotte de mededeling dat we per 1 september woonruimte beschikbaar hebben voor een (echt)paar met eventueel kind.
Met vriendelijke groet en hopelijk tot ziens (overigens vergeet niet te reserveren, want de belangstelling om te komen is weer als vanouds groot),
Bewoners en participanten

Onze activiteiten in augustus en daarna

Wij onderscheiden in de zomermaanden twee vormen van activiteiten: de workshops, waarvoor je je ter plekke inschrijft voor een dag of dagdeel en de cursussen. De laatste duren een aantal dagen of dagdelen, en het verschil met de workshops is, dat je er van te voren voor inschrijft. De cursussen veronderstellen een bepaalde diepgang en gaan ook in dit seizoen over heel uiteenlopende onderwerpen.
 
Je vindt alle cursussen terug op onze website.
 
Voor de genoemde workshops zijn er ook interessante activiteiten te volgen. Bijvoorbeeld de massageworkshop voor stellen, ademworkshops of Qi gong voor in de ochtend of avond. Ter plaatse kun je ook inschrijven voor ons kunstatelier, waar je vrij kunt werken. Hier vind je het overzicht van de workshops
 

Uitgelicht

Hernieuwd contact - Verweven leven 
Gathering 2021 van 31 juli tm 7 augustus 
 
Aardbewoners ontmoeten aardbewoners
In onze Groene Kathedraal Forge Neuve vindt voor de tweede keer een Gathering week plaats. Vorig jaar zomer hebben we gehoor gegeven aan de oproep van natuurwezens om gezien en gehoord te willen worden. Hun belangrijkste boodschap was dat we rekening met hen moeten houden in ons dagelijks leven. Voor een omslag in ons doen en laten is inzicht en bewustwording nodig, dat wij niet alles naar onze hand kunnen zetten, dat we deel zijn van een veel omvattend kosmisch web. 
Tijdens deze tweede Gathering willen we de beloftes van vorig jaar verder verkennen, ons contact met het bezielde leven om ons heen verder onderzoeken en verdiepen.
Op onze website is de uitgebreide uitleg en het concrete programma over deze bijzondere week te lezen.
 
Blotevoetenpad
Aanvullend kan nog vermeld worden dat in het gebied van de Groene Kathedraal een blotevoetenpad is gemarkeerd, dat je loopt via de beek in de Wolvenvallei.
---
 
EcoZeN week voor Oosterse Levenskunst
- Wat het Westen van het Oosten kan leren – van 21 t/m 28 augustus 2021
 
Grote groepen mensen in de Westerse samenleving begrijpen in toenemende mate dat het ontwikkelen van een andere levenshouding noodzakelijk is om te komen tot een duurzame samenleving en dat juist werkvormen en wijsheden uit de oude Oosterse levensschool daarbij dienstbaar kunnen zijn. Met deze EcoZeN week willen wij aansluiten bij deze ontwikkeling.
 
Deze unieke, veelzijdige week met een divers aanbod aan werkvormen, gebaseerd op visies uit de oude Oosterse Levenskunst, zal ons helpen ons voor te bereiden op een toekomst met veel onzekerheden. Door ons deze inzichten eigen te maken, zullen we er zowel geestelijk als lichamelijk beweeglijker door worden. Een basishouding die we nodig hebben om een bijdrage te leveren aan het herscheppen van een leefbare wereld. 
Centraal deze week staan de yogaworkshops, en daarnaast kan men kiezen uit een breed scala van andere oosterse werkvormen zoals: Recitatie, klankoefening, zen-meditatie, zelfmassage meridianen, 5 elementen, pad van Patanjali, ayurveda, chakrafilosofie, gemberpakking, schilderen met I tjing, wandelen, koanstudie, tao, etc.
 
Op onze website vind je de uitgebreide uitleg over de visie achter deze week, het programma en de prijs.
---
 
Waar wil jij landen? Kennis & Inspiratie week 
van 9 t/m 16 oktober 2021
 
Als startpunt om zelf je gemeenschap te creëren
Steeds vaker krijgen we de vraag voorgelegd of we kunnen adviseren bij het vormgeven van een woon- werkgemeenschap in welke vorm dan ook. Het feit dat wij als een van de weinige gemeenschappen in Europa ons bestaansrecht hebben bewezen, zal de meeste van deze geïnteresseerden niet zijn ontgaan. Wat niet wil zeggen dat we na 32 jaar niet nog steeds de handen vol hebben aan ons eigen ontwikkelingsproces. Wij willen dit jaar graag gehoor geven aan het appèl dat op ons gedaan wordt door de kennis door te geven, die we door schade en schande hebben opgedaan. Dat blijkt zeer waardevol te zijn, zo blijkt uit de filosofische beschouwingen van de Franse filosoof Bruno Latour. Zijn inzichten bevestigen onze ervaringen waardoor wij nu met een veel grotere bewustwording en zelfwaardering in staat zijn een nieuwe fase in te gaan. Het doorgeven van onze kennis maakt daar o.a. deel van uit.
 
Op onze website vind je de uitgebreide uitleg, het programma over deze week. Ook lees je daar een aantal recensies van deelnemers die de eerste week in mei j.l. hebben meegemaakt.

Eigentijds Festival 2021

We hebben besloten dat dit 27ste festival het laatste Eigentijds Festival is geweest. Die mededeling kregen de deelnemers en medewerkers bij de sluiting te horen. We kunnen na 27 jaar terug kijken op een bijzondere co-creatie waar in de loop van al die jaren bezoekers, workshopleiders en vrijwilligers hun plezier aan hebben beleefd en hun bijdrage aan hebben verleend. Zeker in Vierhouten in de hoogtij jaren, waar we met 3500 mensen bijeen kwamen, spatte de dynamiek ervan af. Het festival had dan ook de eerste 15 jaar een pioniersrol te vervullen. Al die werkvormen waren in de jaren negentig en begin 2000 nieuw voor veel mensen. Ze konden er mee kennis maken. Mensen wilden veranderen en het oude achter zich laten. Al die werkvormen (soms 800 honderd per festival) die op de festivals werden aangeboden hielpen daarbij. We kijken dan ook met grote dankbaarheid terug naar al die festivals die ontzettend veel hebben betekend voor ons en die tienduizenden bezoekers en medewerkers die er in de loop der jaren zijn geweest. Maar we kunnen er niet om heen: de essentie van al die activiteiten was over het algemeen gericht op het ontwikkelen van het bewustzijn van het individu.
 
Wij vinden dat we niet meer de luxe en dus de tijd hebben om daar mee door te gaan. We zullen onze focus voorbij onszelf moeten richten, voorbij ons kleine domein, onze aura, om de toekomst van onszelf, onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen. 
 
Nieuwe wegen inslaan is niet altijd gemakkelijk, omdat je daarvoor ook de oude moet loslaten. Anders komt er geen ruimte voor het nieuwe. Heel voorzichtig proberen we met de inhoud en visie van onze EcoZeN week voor Oosterse Levenskunst de eerste aanzetten te geven, waar het betreft de workshopvormen. Veel diepgaander zijn we bezig met het Gaia-concept, om de ontwikkeling van Ecolonie in breder doordacht perspectief te plaatsen. In onze nieuwsbrieven in het voorjaar hebben we daar al aandacht voor gevraagd. Zie hiervoor de Filosofische beschouwingen deel, 1,2 en 3. Onze Kennis- en Inspiratieweek is wat de praktische uitwerking daarvan een goed voorbeeld. 
 
We nodigen iedereen uit die ook de dorst heeft om het anders te doen, in de geest zoals hierboven beschreven, met ons dit nieuwe pad te bewandelen; om Aardbewoner te worden, zodat we met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor dat kleine stukje aardoppervlak tot een beperkt aantal kilometers daarboven, dat je een membraam zou kunnen noemen: Gaia. Zodat we niet meer wegkijken en denken dat na ons de zondvloed wel komt.

Woonruimte beschikbaar

Per 1 september komt er woonruimte vrij voor een (echt)paar, al of niet met kind, die voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. Als je interesse hebt kun je dat kenbaar maken aan de voorzitter van de vereniging Johan Hoeijmakers: Johan@ecolonie.eu Nadere gesprekken zullen dan volgen. Weet dat we deze mooie woonruimte niet beschikbaar willen stellen aan ‘zoekers’. Belangstellenden zullen hun ‘sprongen’ al gedaan moeten hebben en een grote affiniteit hebben met bijvoorbeeld het gedachtengoed van Bruno Latour. Het antwoord op de vraag die deze stelt: ‘Waar kunnen we landen?’moet reeds uitgekristalliseerd zijn, zodat we met elkaar aan de slag kunnen.

Heldere Blauwe Geuren

Zomer! Tijd voor creativiteit en ruimte om je eigen waarheid terug te vinden. De ‘blauwe’ etherische oliën van Oikos werken onder andere op het keelchakra. Lavendel ontspant de zenuwen. Niaoli olie heeft een verhelderend effect op onze geest, zodat je in zachtheid kunt blijven. Tijm betekent in het Grieks ’moed’, en schept qua geur een vredige sfeer. En Oregano helpt je om helder de juiste keuzes te maken.
 
Alle vier deze oliën doen het goed in een brandertje om een harmonieuze sfeer te creëren, een goede basis voor contact en communicatie.
 
In onze eigentijdse winkel bestel je je blauwe chakra geuren met 20% korting als je BLAUW vermeldt bij het afrekenen van je bestelling.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook