Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief juli 2019 - Nagenieten en vooruitkijken
Beste belangstellende,
 
Deze nieuwsbrief krijgt de titel mee: nagenieten en vooruitkijken.
Het nagenieten heeft betrekking op het 25ste Eigentijds Festival 2019 in Vierhouten en de Open dag op Ecolonie vanwege het 30 jarig bestaan. Memorabele jubilea van twee veelzijdige inspirerende ontmoetingsplaatsen. We zijn er trots op dat we die hebben kunnen vieren. 
Naast een paar foto’s een verhaal van Maaike  van Poelje (Dromen met Ogen Open), vrijwilligster op het festival, en twee kortere verhalen van Jolande van Bokhorst (Het jaagsysteem en Ik zie meteen dat het geen festivalgangers zijn), deelneemster, die vanuit verschillende invalshoeken een sfeerimpressie geven. Een uitgebreide fotoreportage komt later op de website te staan. Een paar foto’s van de Open Dag laten zien dat het gezellig was, ondanks de zinderende hitte van 37 graden, zonder een zuchtje wind, waardoor veel Fransen toch maar in hun koele woning bleven. 
 
Het vooruitkijken heeft betrekking op het zomerprogramma, maar verwijst ook naar de dringende oproep aan de 170 vrijwilligers, die het zo naar hun zin hebben gehad op het festival, om een weekje of veertien dagen bij ons te komen meewerken deze zomer. We kunnen hun hulp – en niet alleen van hun - goed gebruiken op diverse plekken, zoals in de winkel, receptie, orangerie, kaasmakerij en de tuinen, met name omdat we een drukke zomer verwachten die loopt tot en met het kinderfestival. Je kunt een mailtje sturen naar johan@ecolonie.eu of het aanmeldingsformulier invullen op de website van Ecolonie. Mocht je de hoop hebben gehad dat we je nu al hebben kunnen laten weten voor welke plek we hebben gekozen voor het volgende festival dan moeten we je teleurstellen. Dat wordt in de nieuwsbrief van augustus bekend gemaakt en natuurlijk op de website
 
Tenslotte krijgen we veel vragen hoe het zit met de eikenprocessierups op ons terrein. Op de bomen op ons terrein treffen we ze (nog) niet aan. De overheid in de Vogezen (eigenlijk in heel Europa) waarschuwt er echter wel voor en raadt aan om niet rond te lopen met blote armen en benen. Blijft natuurlijk het gegeven dat de ene persoon gevoeliger is dan de ander. In ons laboratorium van Oikos zijn we momenteel aan het experimenteren met een natuurlijk middel om het eventueel jeuken tegen te gaan. We kregen daarnaast ook de tip om met een föhn (zo heet mogelijk / wat je kunt verdragen) over je huid te gaan! Kortom het heeft onze aandacht. Wel is het goed om te weten dat de rupsen nu zo’n beetje hun laatste 6e stadium in gaan en rondom half juli verpoppen tot vlinders.
 
Met vriendelijke groet,
De bewoners en participanten van Ecolonie.

Eigentijds Festival 2019 - Nagenieten

Het Eigentijds Festival 2019 is achter de rug. We hebben een geweldig 25 jarig jubileumfestival gehad in Vierhouten. Na 4 jaar op de terreinen van Ecolonie was dit ook weer een prachtig samenzijn met zoveel gelijkgezinde mensen. Ondanks het winderige weer op de zaterdag met enkele stevige buien was het in het algemeen heel goed festivalweer. De reacties van deelnemers, workshopleiders en vrijwilligers zijn zeer positief. De foto’s (hieronder) spreken wat dat betreft boekdelen. Openings- en sluitingsceremonie hadden weer hun bijzonder Eigentijdse karakter, met daarin als hoogtepunt Vrouw Holle. Het lijkt er op dat dit Eigentijdse Festival energetisch (of noem je het sfeer) toch een onnavolgbaar mystiek karakter heeft. Een van de workshopleiders die ook actief is op andere festivals verwoordde het zo: ‘die festivals proberen jullie vanaf het eerste uur te kopiëren, ze doen hun best, de meesten zijn serieus, maar op één of andere manier, ontstaat er hier een energie, waarvan het hen niet lukt die ook maar te evenaren.” Dat zal dan dat bijzondere mystieke fenomeen zijn, (het morfogenetische veld) waar we het over hebben als we net als dit jaar en vele jaren daarvoor, wijzen naar de weersverschijnselen. Zowel bij de openingsceremonie als bij de sluiting, waren de weersverwachtingen zodanig dat deze ons noopten met een alternatief scenario te komen. Toen het moment suprême was aangebroken bleek dit uiteindelijk tegen alle verwachtingen in op het laatste moment niet nodig. De oudgedienden herinneren zich waarschijnlijk meer van deze voorbeelden. Hoewel we dat al op het festival hebben gedaan willen we tenslotte in deze nieuwsbrief nogmaals iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan dit festival. 
 
Het coördinatieteam van het EF
 
Via deze link zie je een korte opname van de drone van de Openingsceremonie.
Later zal er een uitgebreide versie komen te staan op de website.

Ecolonie - Vooruitkijken

30 juni vond de open dag plaats in het kader van het 30 jarig bestaan van ECOlonie.
Hieronder een impressie.
 

Dringende oproep

We zoeken voor de receptie op Ecolonie nog tijdelijke participanten (eventuele onkosten cq. reiskosten vergoeding mogelijk) in de periode vanaf half juli tot begin augustus. Je kunt het werk op de receptie mooi combineren met bijvoorbeeld het werken in de tuinen, zoals kruidenpluk en verwerking. Je bent van harte welkom als je 3 weken de tijd hebt om te komen helpen. Je werkt in een team van ongeveer 6 mensen afwisselend in de ochtend, middag en avond. Heb je administratieve ervaring, ben je makkelijk in de omgang met mensen en vind je het niet erg om af en toe aan te poten rond de aankomsttijden van gasten en niet onbelangrijk… ben je in de genoemde periode beschikbaar, stuur dan een mail naar ettjen@ecolonie.eu
 
Voor onze winkel zoeken we ook nog tijdelijke participanten voor juli en augustus. Je werkt in de bediening, vult de winkelschappen aan en houdt de voorraad bij. Je werkt in een team van meerdere personen. 
 
Voor meer info of vragen mail je naar ettjen@ecolonie.eu
 

Eigentijds kinderfestival

Heel specifiek zoeken we nog een groepsleider en een assistent groepsleider voor het Kinderfestival dat gehouden wordt van 12 tot en met 16 augustus 2019. Informatie over dit mooie kinderfestival vind je hier 
Tevens zoeken we nog nog één of twee crècheleid(st)ers en een EHBO'er voor dit Kinderfestival.
 
Als je belangstelling hebt voor of vragen over een van deze taken mail dan naar: info@eigentijdskinderfestival.nl

Bezoek van de basisschool van Hennezel

In het kader van ons 30 jarig bestaan bezochten alle leerlingen en leerkrachten van de basisschool in Hennezel ons centrum. Ze genoten er hun maaltijd, kregen uitleg over kruiden (ze mochten zelf kruidenthee zetten) en bezochten de boerderij met de geiten. Een zeer geslaagde dag! De foto’s geven een impressie.

  
Zomeractiviteiten

Eigentijds Zomercollege
In de zomermaanden zijn er op ECOlonie elke week cursussen met diepgang over heel uiteenlopende onderwerpen. Naast de bekende cursussen van onze vaste docenten, zijn er dit jaar ook nieuwe cursussen gepland, o.a. van Victor Sams met een hele speciale ngoni cursusweek. De cursussen zijn een echte aanrader als je het allerbeste uit jezelf wilt halen in combinatie met een heerlijk vakantiegevoel!
 
Workshops tijdens de zomermaanden
In tegenstelling tot wat wij cursussen noemen, zijn workshops kort van duur (dag of dagdeel) en je kunt je er ter plaatse voor opgeven. De eerste workshops zijn bekend. De komende weken komen daar nog verschillende workshops bij.

Lekker en gezond!

Heb je de heerlijke huisgemaakte bloemensiropen van Oikos al geproefd?
 
Lekker op pannenkoeken, in toetjes zoals kwark en yoghurt natuurlijk. De siroop leng je aan met water voor een verfrissend en gezond drankje en deze kan natuurlijk ook in een toetje. Smullen maar!
 
Siroopflesje 250 ml.
voor € 1,95 (in plaats van € 2,95 als je als bestelcode SIROOP gebruikt).

Bestellen kan hier:  Naar de webwinkel
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook