Nieuwsbrief nummer 11 van 3 augustus 2010
 
Eerste projectgroepen van VPHuisartsen zijn van start
 
Tijdens de eerste algemene ledenvergadering op 7 april jl. is door de leden van VPHuisartsen besloten om te starten met een aantal projectgroepen. Deze groepen werken de standpunten van onze vereniging uit tot concrete beleidsdoelstellingen en strategiën. De eerste groepen zijn inmiddels samengesteld en hebben een aantal keren vergaderd. De huidige activiteiten zijn vooral inventariserend van karakter. Concrete uitkomsten zullen nog enkele maanden op zich laten wachten.
De eerste projectgroep behartigt de kernwaarden van ons vak. Deze groep is samengesteld uit Patrick Albert uit Reuver, Jeroen van de Lugt uit Zaandam, Frank Nieuwesteeg uit Utrecht en Annelies Leloup uit Amsterdam.
De tweede werkgroep gaat zich bezighouden met de noodzakelijke randvoorwaarden voor praktijkhoudende huisartsen. Deze groep bestaat uit Ralph Koeleman uit Middenmeer, Willem Harmsen uit Heemskerk en Wouter van den Berg uit Leusden. 
De projectgroep voor de ANW kan nog versterking gebruiken. Als u zich betrokken voelt bij de ANW zorg kunt u zich aanmelden via het contactformulier op de site.
 
Discussieforum op de site is operationeel
De site van VPHuisartsen is aangepast waardoor het dicussieforum operationeel is geworden. Ieder lid van VPHuisartsen met een inlogcode kan een discussie starten en aan discussies deelnemen. Het wijst zichzelf. Discussies zijn gerubriceerd in verschillende onderwerpen zoals:
  • kernwaarden huisartsenzorg
  • medisch technisch handelen
  • anw-zorg
  • EPD
  • bezuiniginge huisartsenzorg
  • belangenbehartiging
  • etc.
 
Wij hopen dat u van zich laat horen! U vindt het discussieforum rechts in de blauwe menubalk op de site van vphuisartsen of via onderstaande link:
 
 
 
Uw mening wordt gevraagd over de rol van de zorggroep als contractpartij in onderhandelingen
Het bestuur van VPHuisartsen is er een voorstander van dat de eerste lijn buiten de werkingssfeer van de mededingingswet wordt geplaatst en wil daarover in discussie met de leden. Het heeft als voordeel dat de onderhandelingen over kwaliteit, leveringsvoorwaarden en tarieven landelijk kunnen worden gevoerd waardoor veel tijd en geld wordt bespaard. De onderlinge marktconcurrentie vervalt daarmee en de zorgverzekeraars zullen hun overheersende regiefunctie verliezen. Als de politiek hiertoe zou besluiten betekent dit echter ook dat de zorggroepen niet langer zullen optreden als onderhandelaars voor de lokale/regionale tarieven voor bijvoorbeeld de diabeteszorg. Dat is een  grote verandering ten opzichte van de huidige situatie. De zorggroepen kunnen een hoofdrol spelen door met name rond de programmatische chronische zorg de regionale huisartsen te faciliteren en bij te dragen aan de integrale ambities.
 
Wij zijn benieuwd naar uw mening:
1.    Vindt u het wenselijk om te streven naar landelijke onderhandelingen voor de programmatische chronische zorg?
2. Kunt u zich vinden in een rol voor de zorggroep als facilitair bedrijf dat de huisartsen ondersteunt bij de organisatie en uitvoering van de programmatische chronische zorg?
 
  
 
Als u uw mening wilt geven ga dan naar het discussieforum op de site van VPHuisartsen. Bovenstaande tekst is als discussie geplaatst onder het thema 'marktwerking of samenwerking'
 
 
 
 
 L -EPD exit
 
 Dinsdag 6 juli nam de Eerste Kamer bijna kamerbreed (op het CDA na) 3 moties aan die verdere uitrol van het L-EPD voorlopig stilleggen. Het L-EPD in zijn huidige vorm is van de baan. Het technische gedeelte van het LSP blijft beschikbaar om, als we dat zelf willen, veilig te kunnen communiceren. Alle burgers zal in ieder geval expliciet om toestemming moeten worden gevraagd voor ontsluiting van hun medische gegevens. VPHuisartsen, voormalig Comité WakeUp!!, heeft zich vanaf het begin van zijn bestaan gekeerd tegen het EPD met de verplichte aansluiting van huisartsen en het ‘niet-reageren-is-geen-bezwaar’ in de informatie procedure naar de burgers. We zijn er trots op dat mede door de grote inzet van 23 "pilot" huisartsen en de kritische stellingname van honderden andere huisartsen bij de politiek, bij VWS en ook bij de LHV, het besef is doorgedrongen dat de uitwisseling van vertrouwelijke gegevens in de zorg vooral een zaak is van (huis)artsen zelf, hooguit gefaciliteerd door de overheid.
 
Deze nieuwsbrief is een uitgaven van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen.  
U kunt ons bereiken per email: VPHuisartsen@gmail.com