Nieuwsbrief april 2020
Ruimte voor rituelen    Marion Kuiperi
Ritueel rond menarche
 
Ik word benaderd door de moeder van een 13 jarig meisje dat pas haar menarche (eerste menstruatie) heeft gehad. Dochter wil het graag vieren en haar moeder wil dit ondersteunen. Het is best een spannend gebeuren want haar andere (jongere) dochter en haar man staan er wat sceptischer in. Maar de vrouwen zetten door.
Op het afgesproken dag is de plek mooi versierd met rode voile doeken, en de vader en het zusje van de jonge vrouw hebben een prachtige boog gemaakt waar deze tijdens het ritueel onderdoor zal lopen.
Oma en tante van vaderszijde, vader, moeder, zusje en drie vriendinnen installeren zich op de grond samen met de jonge vrouw om wie het draait.
Na een welkom en een meditatie waarin de oma en tante van moederszijde worden uitgenodigd, die vanwege het corona virus er niet bij kunnen zijn, delen alle vrouwen in een ronde over hun eerste menstruatie.
Dan vertelt de jonge vrouw hoe ze het vindt dat ze deze stap maakt en wat ze achter zich laat. Vervolgens deelt ze uit van haar zelfgemaakte taart waar ze erg haar best op heeft gedaan. Terwijl iedereen ervan geniet, leest haar moeder een verhaal voor over een meisje dat, na haar eerste menstruatie, een bezoek brengt aan de oude wijze vrouw.
Dan is het moment om onder de boog door te lopen en door de vrouwen welkom geheten te worden die een lied zingen met haar naam.
Van haar moeder krijgt ze een ketting met een vrouwensymbool omgehangen, en ze wordt toegezongen met een welkomstspreuk.
Weer terug in de cirkel krijgt ze van ieder wijze raad en wensen, en haar vader leest haar een brief voor waarin hij 13 eigenschappen van haar belicht.
Dan is het tijd voor cadeautjes, lekkers en kletsen met vriendinnen.
 
Agenda: klik website  
Zingen:
Mantrazang in het Couveehuis:
op dit moment is het nog niet toegestaan, maar zodra het weer kan: er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15 info 
Zingen in de duinen organiseer ik spontaan (in samenwerking met het weer), dus als je wilt meezingen, meld je aan voor de app-groep 'zingen in de duinen' 
Wandelzingen in de duinen: 7 april 13 uur info
 
Labyrint:
Labyrintloop op het strand, met volle maan
: ik maak deze keer een aquariuslabyrint, di 27 april 20 uur info 
Wereld labyrint dag, ieder jaar de eerste zaterdag in mei, wordt wereldwijd om 13 uur locale tijd het labyrint gelopen. Hiermee wordt beoogd, door met dezelfde intentie van heling van de aarde en wereldvrede te lopen, een grote verandering teweeg te brengen.  achtergrond info  Zoek waar in jouw buurt een labyrintloop wordt aangeboden. Ik maak die dag, op 1 mei, om 13 uur een aquariuslabyrint op het Zuiderstrand, strandslag 9, je hoeft je niet aan te melden, ik ben er van 13 tot 14 uur.
 
Sterven en dood:
Wandelen met de dood info 
Online drieluik: Hoe bereid ik me voor op het sterven en de dood? info
 
Sjamanendrumcirkel met zang, in samenwerking met Suka Waka, 15 april, 19.30 tot 21.30  info

Bijzondere vermeldingen
:  
Op mijn Blog kan je lezen over wat mij helpt in deze tijd om in mijn eigen midden te blijven
Aanbod boek en kaarten, en een verzoek: Het labyrintboek waarover jullie al hebben kunnen lezen, wordt op vele plekken goed ontvangen, hier lees je er alles over. Wil je een recensie schrijven voor bol.com of voor de website van labyrintwerk.nl, heel graag. In de maand mei geldt een speciaal aanbod: Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen, een co-productie van 15 labyrintwerkers, is samen met de labyrintkaarten van Tony Christie en het Nederlandse boekje (normale prijs 41,50) te koop voor 35 euro, hier kun je de aanbieding bij de uitgever bestellen, alleen in mei. 
Verder: een prachtig lied over angst die niet in de liefde is
Ook: een indringend artikel over dehumanisering door klinisch ethicus Erwin Kompanje
En: inspirerende woorden van psychiater Dirk de Wachter over zingeving
Tenslotte: ze zijn allemaal mooi, de interviews van Annemiek Schrijver, en soms springt er een nog iets meer uit, zoals deze met Hans Korteweg
 
Mooie Paasdagen gewenst!
 
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten of markeren met een ritueel op maat?