Stichting Senia
Nieuwsbrief voor

leesclubs en muziek-luisterclubs
juni 2019 - verbeterde versie
INHOUD
 
Nieuwe directeur

Senia in de pers
 
Bezoek een boek
 
Excursies
 
Interview
 
Oproep
 
Nieuwe lees/luisterclubs

Filmpje
Er ging iets fout met de verschillende linkjes in deze nieuwsbrief, daarom sturen we hem opnieuw.
Hierbij de juni-nieuwsbrief, waarin we u onder meer met plezier voorstellen aan de nieuwe directeur van Senia. Daarnaast kunt u zich weer inschrijven voor een aantal interessante excursies, en lees vooral ook de leuke artikelen over Senia die in de pers verschenen zijn.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl

 
Nieuwe directeur voor Senia
Zoals bekend zal Ineke van de Rotte, directeur en een van de oprichters van Senia, per 1 september haar functie neerleggen om met pensioen te gaan. We zijn blij dat er een geschikte opvolger is gevonden in de persoon van Nicole Hoven


Nicole Hoven is momenteel marketing- en communicatiemanager bij Natuurmonumenten, en heeft brede ervaring in de non-profitsector.
 
Els Scholtes van de Raad van Toezicht: "Nicole Hoven laat een ondernemende en creatieve geest zien. Wij verwachten dat ze de energie van de vrijwilligers weet om te zetten in creatieve activiteiten en dat ze het schip ook zakelijk goed op stoom zal houden."
 
Nicole Hoven treedt op 1 augustus in dienst bij Senia en zal snel met velen van u kennismaken.
 
 
Mooie pers voor de leesclubs van Senia
'Samen lezen is zo veel leuker!'
De afgelopen maand kreeg Senia mooie publiciteit in de vorm van een artikel in Max Magazine en in De Stentor


In De Stentor brengt journalist Joep Boerboom een bezoek aan een leesclub Kunstgeschiedenis in Zwolle. "Leuk om met andere liefhebbers van gedachten te wisselen over kunstboeken, daarom ben ik hier," zegt deelneemster Trudy Michel.
 
 
Ook in Max Magazine een enthousiasmerend artikel over Senia. Hier wordt een kijkje genomen bij leesclubs in Purmerend en Woerden. Roel de Haan komt aan het woord: "Ik vind het heel plezierig en verrassend om met andere mensen over boeken te praten. Je leest titels die je normaal gesproken niet zou uitkiezen en hoort verschillende meningen." 

 
 
Opzeggen bij Senia? Dan vóór 1 juli
We willen het natuurlijk liever niet, maar als u van plan bent om op te zeggen, doe dat dan vóór 1 juli. Het nieuwe seizoen begint op 1 september, maar twee maanden daarvoor geven wij opdrachten aan de drukker om leeswijzers en luisterwijzers te drukken.

Zegt u op ná 1 juli, dan kan dat niet meer kosteloos.
 
 
BEZOEK EEN BOEK

Dagje Amsterdam, met Geert Mak en Jeroen Brouwers
Na het lezen van de boeken De levens van Jan Six van Geert Mak en Het hout van Jeroen Brouwers, besloot een leesclub uit Leiderdorp naar Amsterdam af te reizen, om daar het huis van Jan Six aan de Amstel te bezoeken, én om naar de toneelbewerking van Het hout te gaan. Renée Pathuis vertelt. 
 
 
"Wij waren die dag om 11 uur te gast bij Jonkheer Jan Six in zijn huis aan de Amstel in Amsterdam. Wij hadden het boeiende, omvangrijke werk van Geert Mak besproken en hebben de echte Rembrandt met eigen ogen mogen aanschouwen.   

Heeft u een excursie gemaakt vanwege één speciaal boek?
Stuur een foto naar nieuwsbrief@senia.nl

 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder staan de excursies van de maand juli waarvoor u zich kunt aanmelden. Hier ziet u een totaaloverzicht.
- - - - - - - - -
ZALTBOMMEL
Stadswandeling door de vestingstad
Op woensdag 3 juli organiseren we een stadswandeling in het gezellige vestingstadje Zaltbommel. Iedereen kent natuurlijk het zicht vanuit de trein of auto op de stompe toren van de Sint Maartenskerk en het beroemde sonnet De moeder de vrouw met de openingsregel 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien', van Martinus Nijhoff.
In het door veel leesgroepen gekozen boek Madame Manet, geboren als Suzanne Leenhoff speelt Zaltbommel ook een rol. In alle opzichten de moeite waard om dit stadje met een groot aantal Rijksmonumenten eens te bezoeken.


- - - - - - - - - - -
ZUTPHEN
Historische stadswandeling

Op woensdag 10 juli kunt u met ons mee voor een stadswandeling in Zutphen, een stad met een rijke historie en dat is nu nog te zien: grote koopmanshuizen, pakhuizen, delen van stadsmuren. 
Bovendien bezit Zutphen een aantal karakteristieke panden en hofjes. Veel van deze monumenten zijn inmiddels gerestaureerd. De gids zal u meenemen langs veel interessante plekken in de stad.
- - - - - - - - - - -
ROTTERDAM
Wandeling langs beeldende kunst
Op maandag 15 juli maken we een rondwandeling door het centrum van Rotterdam. Sinds het bombardement op van 14 mei 1940 resteert er nog weinig van de oude kern van de havenstad Rotterdam. Tijdens de wandeling zullen we het centrum van Rotterdam nader verkennen. Uiteraard is er aandacht voor het bombardement en de ontwikkelingen tijdens en na de oorlog. 
Met name de beeldende kunst uit de wederopbouwperiode, die sinds enkele jaren weer sterk in de belangstelling staat, zal ruim aandacht krijgen. Rotterdam is een openluchtmuseum van wederopbouwkunst.
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - -
TILBURG
Bezoek aan Bibliotheek Nieuwe Stijl
Op donderdag 25 juli brengen we een bezoek aan de locomotiefhal (de LocHal) van de voormalige NS-Werkplaats in Tilburg. De hal uit 1932, waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden, is de nieuwe huiskamer van de stad. Naast verschillende bedrijven is sinds januari 2019 ook de Bibliotheek Nieuwe Stijl gehuisvest.
Dit sterk staaltje architectuur heeft een rijk verleden. De verhalen van oud-NS-medewerkers die de bibliotheek heeft verzameld, brengen de historie tot leven. Ontdek verleden, heden en toekomst!
 
 
 Interview van de maand

Alle Senia-leeswijzers worden al jaren gedrukt bij Drukkerij De Kroon in Olst. Dat is ook de plek waar het hoofdkwartier van Senia is gevestigd. Een unieke samenwerking.

Directeur Mathijs Zwijnenberg van Drukkerij De Kroon vertelt.
 
Als je met de trein in Olst aankomt, kun je het pand van Drukkerij De Kroon meteen aan de overkant van het spoor zien liggen. In een van de ruimtes in dit gebouw bevindt zich ook het kantoor van Senia. Mathijs Zwijnenberg ontvangt mij met koffie in het frontoffice. 

Lees het interview van Wil de Graaf.
 
Oproep uit de Senia-organisatie

Publiciteit in de zomer rond 'plaatsen vrij'
We willen graag in de zomer publiciteit geven aan de leesclubs en luisterclubs met plaatsen vrij. Wie kan ons daarbij helpen?

Het gaat om het volgende: we gaan de groepen met plaatsen vrij vragen of ze voor die actie belangstelling hebben. Zo ja, op welk dagdeel ze gewoonlijk bij elkaar komen, en met welk boek/muziekstuk ze starten. Die informatie verwerk je in een standaard-persbericht dat naar lokale kranten gaat.
Het gaat om een klus tussen nu en half juli. Publicatie in de kranten eind juli/begin augustus levert altijd veel respons op.
Je kunt het doen op momenten dat het je zelf uitkomt. Je maakt er veel mensen blij mee: degenen die eindelijk een leuke leesclub/luisterclub vinden, en de groepen die nu plaatsen vrij hebben.

Interesse, of wil je bijvoorbeeld alleen de pr voor leesclubs filosofie doen, alleen je eigen provincie?
Stuur een mail aan Ineke van de Rotte, ivanderotte@senia.nl
- - - - - - - - - -
Jaarverslag 2018 Stichting Senia
Bent u geinteresseerd in hoe het Senia vergaan is in 2018? Bekijk dan het Jaarverslag 2018, hier op de website.
- - - - - - - - - -
 
Oprichting lees-en luisterclubs juni-juli
 
Hieronder de bijeenkomsten om nieuwe groepen op te richten in de maand juni. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk. Met mensen die mee willen doen, worden afspraken gemaakt.
  • Emmeloord, literaire leesclub, woensdag 12 juni, 18.30 uur, in de bibliotheek
  • Middelburg, literaire leesclub, maandag 17 juni, 15.00 uur, in boekhandel De Drvkkery
  • Goes, literaire leesclub, zaterdag 22 juni, 10.30 uur, in de bibliotheek
  • Hilversum, leesclub Kunstgeschiedenis, donderdag 27 juni, 19.00 uur, in boekhandel Voorhoeve
  • Middelburg, leesclub Frans, donderdag 27 juni, 19.00 uur, in boekhandel De Drvkkery
  • Middelburg, muziek-luisterclub, dinsdag 2 juli, 15.00 uur, in boekhandel De Drvkkery
  • Terborg, leesclub Engels, vrijdag 5 juli, 14.30 uur, in de bibliotheek
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Martine Bijl zingt Lazare en Cécile (1970), chanson van Anne Sylvestre, vertaald uit het Frans door Martine Bijl.

Dit is de uitvoering door Anne Sylvestre zelf.
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia