April  2019
 
 
 KNGF geeft accreditatie af
 
Goed nieuws voor fysiotherapeuten het koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie heeft de training Osteoporose, preventie door middel van voeding en beweging geaccrediteerd met 6 punten.
De commissie is van mening dat de scholing voldoende aansluit bij het beroepsprofiel van de Algemeen fysiotherapeut. Deze scholing draagt bij aan inzicht omtrent osteoporose en het fysiotherapeutisch handelen. Het daadwerkelijk geven van voedingsadvies valt buiten het domein van de Algemeen fysiotherapeut.
 
De commissie heeft geconcludeerd dat de scholing voldoende aansluit op de competentiegebieden en het EQF-niveau van de Algemeen fysiotherapeut. Deze scholing draagt bij aan het screenen, eventueel onderbouwd verwijzen naar de huisarts, en het interveniëren middels beweegadvies. Voedingsadvies verstrekken sluit minder aan bij de competenties van de Algemeen fysiotherapeut; daaromtrent, multidisciplinaire samenwerking met o.a. diëtist wel. Er wordt vakinhoudelijk geaccrediteerd.
We zijn erg blij met dit mooie resultaat en hopen binnenkort meerdere trainingen voor fysiotherapeuten te laten accrediteren.
 
 
Een hogere vitamine-C-inname via de voeding (meer dan 200 mg/dag) verlaagt het risico op zwangerschapsdiabetes.

 
  mates trainingen
 
 
Oxidatieve stress kan bijdragen aan het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
In een studie gepubliceerd in Clinical Nutrition zijn in de periode 2013-2016 totaal 3.009 zwangere vrouwen gevolgd.
 
Bij deze vrouwen zijn leefstijldata, de vitamine-C-inname via de voeding en de vitamine-C-inname via supplementen nagevraagd.
 
In week 24-28 van de zwangerschap werd een orale glucosetolerantietest afgenomen.
Van de 3.009 zwangeren bleek 11,4% zwangerschapsdiabetes te hebben.
 
De vrouwen werden op basis van hun vitamine-C-inname via de voeding ingedeeld in 3 groepen: inadequaat (< 115 mg vitamine C/dag), adequaat (115-200 mg vitamine C/dag) en boven adequaat (> 200 mg vitamine C/dag).
 
25% van de zwangeren had een inadequate vitamine-C-inname, 51% adequaat en 24% had een vitamine-C-inname boven adequaat.
 
De vrouwen die > 200 mg vitamine C/dag via de voeding innamen bleken een 26% lager risico te hebben op zwangerschapsdiabetes dan de vrouwen die een adequate vitamine-C-inname via de voeding (115-200 mg vitamine C/dag) hadden.
 
Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die vitamine C via supplementen innamen, een lagere vitamine-C-inname via de voeding hadden.
 
Voor zwangeren is het belangrijk voldoende groenten en fruit te gebruiken die rijk zijn aan vitamine C om het risico op zwangerschapsdiabetes te verlagen.
 
 
Waar zijn we ...
 
 
9 mei Zwolle Osteoporose   
 
 
 
28 mei Utrecht Osteoporose 
 
 
13 juni Utrecht Borstkanker en voeding
 
 
25 juni Rotterdam Hart - en vaatziekten
 
 
De overige data en trainingen kun je vinden op het inschrijfformulier 
 
 
 
 
 
Mates Trainingen
info@matestrainingen.nl