gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Wat woorden
Gassel, 2 juni 2014
 
“Geef je dit najaar weer een schrijfcursus? Dan doe ik mee. In de zomer doe ik andere dingen.” Terugkerende woorden in de zomermaanden. De zomer is van het wandelen of motorrijden, van de vakanties en uitstapjes.
Maar is dat niet wat je met schrijven ook doet? Wandelen met je pen over het papier en genieten van uitzichten en doorkijkjes. Weg uit je hoofd om te kijken hoe het op andere plaatsen is. Lekker op een bankje aan het water schrijven, op een terras tussen de mensen of aan een tafeltje op je eigen balkon of in je eigen tuin.
 
Vandaag breek ik een lans voor schrijven in de zomer. Juist in de zomer. Het najaar en de winter komen vanzelf weer. En als ze niet komen, kun je er altijd nog over schrijven. 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
Schrijfreizen voor de zomer
Met de oproep ‘Ontdek je eigen vuur, een zomer lang dagelijks schrijven’ daag ik je uit aan een van mijn 3 schrijfreizen via e-mail mee te doen. Als je daarvoor kiest, krijg je materiaal om 40, 52 of zelfs 115 dagen te schrijven. Elke dag of in het tempo dat je zelf kiest.
Verrassende opdrachten
In de schrijfreis bij de film As it is in heaven draait het om je eigen toon, in de schrijfreis bij het boek Liefde kent veertig regels geef je een eigen interpretatie van veertig bijzondere leefregels. In de schrijfreis Mijn anker is van papier laat je je verrassen door opdrachten bij mijn inspiratiekaarten. In al deze reizen krijg je uitgewerkte en gevarieerde opdrachten voor elke schrijfdag. Je bent daar, afhankelijk van je manier van werken, een half uur tot drie kwartier mee bezig. Je schrijft over jouw leven, jouw dromen en vooral over wat jou op dit moment bezighoudt. Serieus, maar ook met een knipoog. Aanmelden voor een schjrijfreis loopt via mijn webshop.

'Ik verbaas me over de inhoud van de opdrachten. Zo veelzijdig en veelkleurig als wij zelf zijn.'

'Het brengt mij vooral ruimte in mijn hoofd. Geen gepieker meer, maar creatief van me afschrijven.'
 
Kaarten cadeau
Start je deze zomer tussen 1 juni en 1 september met een schrijfreis, dan krijg je een set van 5 ansichtkaarten cadeau. Die komen rond 10 juli van de drukker. Meer over de nieuwe kaarten lees je hieronder. 
 
Nieuwe ansichtkaarten
 
Verschillende mensen vroegen me of de inspiratiekaarten Mijn anker is van papier ook op groter formaat te koop zijn om ze als kaart te kunnen versturen.
 
Binnenkort kan ik 'ja' zeggen op deze vraag. Van de 52 kaarten komen er 5 op een ansichtkaart te staan. Dit setje krijg je cadeau als je deze zomer een schrijfreis boekt. De kaarten zullen ook in mijn webwinkel te koop zijn.
 
Kies je mee?
Heb je Mijn anker is van papier en wil je dat een bepaalde kaart in de set ansichtkaarten terechtkomt? Mail me dan jouw suggestie voor 15 juni a.s. Als de kaart van jouw keuze een plaats krijgt in de set, krijg je van mij een set van de nieuwe kaarten cadeau.
 
Schrijven in en om het labyrint op vrijdag 20 juni
 
Het labyrint stelt niet de vraag: 
ga je juist of verkeerd? 
Het labyrint stelt de vraag: 
ga je? 

(Gernot Candolini)  
 
Kom je op vrijdag 20 juni schrijvend de zomer begroeten? Je bent welkom bij een bijzondere schrijfdag: schrijven in en om het labyrint.
Het labyrint neemt je mee op stroop- en schrijftocht, over paden, door bochten, naar de kern. Fascinerend welke teksten en inzichten dat oplevert.
Je schrijft in verschillende labyrintvormen en volgt schrijvend je eigen spoor van buiten naar binnen. Door het oog van jouw pen ontstaan verhalen en gedichten die voor jou van waarde zijn. Ook het lopen van het labyrint maakt deel uit van het programma. Je kunt een boslabyrint en een touwlabyrint lopen.
De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 75 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Het programma is in het Schrijfhuis in Gassel, gemeente Grave. Meer informatie.
 
Meer op de agenda
Waarschijnlijk start ik dit najaar met de cursus Dichter bij een gedicht, waarin ik een combinatie maak tussen het lezen en schrijven van gedichten. Ook komt er een vervolg op Ruimte voor mijn verhaal voor mensen die aan een boek(je), bundel of ander product werken. Zodra ik deze cursussen heb gepland, vind je ze in de agenda op mijn website. Daar staan nu al de nieuwe data voor de cursusdagen waarin ik mensen toerust om zelf met schrijfoefeningen en of levensverhalen te werken. Meer informatie over mijn nieuwe cursusaanbod lees je in de nieuwsbrief van augustus. 
 

 
In de schijnwerpers: Etty Hillesum en Mag ik je aandacht?
Cursus: schrijven bij het werk van Etty Hillesum
De zomer is voor mij een periode om meer te schrijven. Ik kijk uit naar de cursus van Hetty Clarisse waarvoor ik me heb aangemeld. Het is een schrijf- en meditatiecursus bij het werk van Etty Hillesum: ‘Tegen de naakte borst van het leven’. Dit programma is 3 ochtenden op rij in een prachtig kerkje in Leur, op 17, 18 en 19 juni. Een mooie manier om schrijvend verdieping en innerlijke rust te ervaren. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ontmoet ik je daar? Meer informatie.
              
Box: Poezie en mindfulness
Ook mijn tweede tip heeft te maken met rust en aandacht. Poëzie en mindfulness vormen een mooie combinatie. Dat laten Anne Speckens en Saskia van Leendert zien in de uitgave 'Mag ik je aandacht'. Deze box bestaat uit vijftig losse poëziekaarten met inspirerende Nederlandse gedichten en een praktisch inleidend boekje over mindfulness. Mooi om hiermee de dag mindful te beginnen of te eindigen of de kaarten te gebruiken als basis voor een gesprek of meditatie. Anne Speckens is hoogleraar psychiatrie, Saskia van Leendert is dichteres en mindfulnesstrainer. Meer informatie.
 
 
 
 
 

overgave

verwacht niets
wacht
en iets zal komen

(writersblock IV)
 
 
 
 
 
 
bron:
Monica Boschman en Handan Arik

 
Valse papieren
Ik spaar citaten over taal en schrijven. Hier twee fragmenten uit het wonderlijke boek Valse papieren van de Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli. Uitgeverij Karaat, 2012.

‘Wanneer hij zich niet thuisvoelt in zijn taal, maakt de schrijver trappen van zijn schubben. Hij klimt tot de toppen van zijn taal, perforeert die van binnenuit, en wandelt als een evenwichtskunstenaar over het dak.’ (Pagina 86)

‘Schrijven: het  boren in muren, het breken van ramen, het opblazen van gebouwen. Diepe opgravingen om – waarom eigenlijk? Om niets te vinden.’
(Pagina 102)
 
Tof! kookboek een succes

Drie  jaar geleden verscheen Tof! kookboek. Ik maakte het met mijn collega’s uit de redactie van Tof!, een tijdschrift voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kookboek bevat 60 recepten die allemaal in 8 stappen zijn uitgewerkt. Per foto staat er een korte uitleg.
 
De belangstelling voor het boek is veel groter dan we hadden verwacht. We zijn aan de derde druk toe. Dat komt omdat het boek ook heel geschikt is voor ouders die met hun kinderen koken (of andersom), voor studenten en andere nieuwkomers op het kookpad. Tof! kookboek is nog tot 15 juni te koop voor € 15,00. Daarna is de prijs € 17,50. Je kunt het dus nog 2 weken voor de oude prijs kopen. In mijn webshop vind je meer informatie en een inkijkexemplaar. Je kunt het boek ook in je eigen (internet)boekhandel bestellen. 
 
Digitale bundel: wees gegroet
Deze keer een link naar de digitale bundel Wees gegroet, met 20 gedichten. Mischien las je deze gedichten al eerder, ik ben benieuwd of je dan nieuwe dingen ziet. Met een klik op de link open je de bundel Wees gegroet. Je kunt door de gedichten bladeren en de bundel ook downloaden.
 
Veel leesplezier! Stuur deze digitale bundel of de nieuwsbrief gerust door aan anderen.
 
MB Communicatie, Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl