Nieuwsbrief Senia
December 2020

 
 
Beste lezer,
 
De decembermaand staat voor de deur en we kijken langzamerhand terug op het afgelopen jaar. Een jaar waarin veel anders ging dan dat we hadden gedacht, maar waarin we gelukkig ook gewoon met elkaar van gedachten hebben kunnen wisselen over goede boeken en inspirerende muziek. Laten we dat meenemen naar 2021!
 
Senia heeft weer wat nieuwe plannen voor de komende tijd, daar kunt u in deze nieuwsbrief meer over lezen.
 
Veel leesplezier!
 
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter


Senia in beeld
 
Interim-directeur Ineke van de Rotte


 
Beste Senia-deelnemers,
 
Ik ben weer een poosje terug, zoals u in de vorige nieuwsbrief kon lezen. De Raad van Toezicht deed het verzoek om de tijd te overbruggen tot de vacature voor directeur weer is ingevuld. En aan dat verzoek voldoe ik graag. Nou ja, ‘graag’ is een groot woord. Het leven van een gepensioneerde beviel me eigenlijk uitstekend.
 
De komende maanden zal ik ‘op de winkel passen’, maar ook nieuwe programma’s van Senia voorbereiden, namelijk poëzie, en lezen & natuur. De informatie erover staat in deze nieuwsbrief.
 
Ineke van de Rotte
 
 
 
 
In gesprek met Janneke Bakker
relatiemanager van Passend Lezen

“Wij zijn er voor iedereen die wil lezen maar dat niet meer op de normale manier kan.” Dit vertelt Janneke Bakker, relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen. “Voor leden van de leesgroepen van Senia  hebben wij veel te bieden. Bij minder goed kunnen lezen, door achteruitgang van de ogen, hoef je niet uit je leesgroep te stappen.”
 
 
 
 

 
 
 
"Niet zo gezellig als bij iemand thuis, maar we zijn blij dat we elkaar toch kunnen ontmoeten", zo schrijft Nel van Waert van leesclub Laren N3. Het is in ieder geval een mooi plaatje om te delen!


Tips voor Senialeden
 
Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs 2020
met zijn roman Zwarte schuur


 
Op 12 november won Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs met zijn roman Zwarte schuur, een boek dat bij vele Seniaclubs op de leeslijst van dit seizoen staat.
 
Benieuwd naar Oek de Jong? Lees hier het interview dat Wil de Graaf in augustus met hem had.
 
 
All of Bach
 
Het hele oeuvre van Johann Sebastian Bach voor de hele wereld toegankelijk maken. Dat is het doel van De Nederlandse Bachvereniging met het project 'All of Bach'. Onder leiding van Jos van Veldhoven worden alle werken van Bach uitgevoerd, opgenomen en online gezet, zodat ze gratis te beluisteren zijn.
 
Kijk op de website van de Bachvereniging voor de stukken die al online zijn gezet.
 
 
 
 
Recensie When all is said


 
Wist u dat er voor elk Senia-programma de mogelijkheid bestaat een eigen pagina binnen de website te maken en beheren? Elise Prins-Kleuskens, lid van de werkgroep Engels, plaatst maandelijks een recensie van een pasgelezen boek op de groepspagina Engels. Deze maand: When all is said van Anne Griffin.
 
"Maurice Hannigan is sitting at the bar in the Rainsford House Hotel, in the Irish town of Rainsford. His wife has passed away two years ago and his son lives abroad. The last two years without his wife have been very hard on Maurice. This evening he thinks back on his life. At 84 he is finally ready to tell his story. He does so by toasting to the five most important people in his life: his brother Tony, his sister-in-law Noreen, his daughter Molly, his son Keving and last, but not least, his wife Sadie."
 

 
 
Luistertip

Op de website van NPO Radio 4 staan heel veel podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over de Messiah van Händel, vrouwelijke componisten en de nieuwste filmmuziek.
 
De podcasts zijn te vinden op: 
 
 
 
Uit de organisatie
 
Senia en Nederland Leest


 

In het kader van de campagne Nederland Leest kregen bibliotheekleden de afgelopen maand de roman Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau.

Senia organiseert de komende tijd online besprekingen van het boek. Je zou het lockdown leesclubs kunnen noemen. Interesse? Meldt u zich dan aan via info@senia.nl en u ontvangt alle informatie. We brengen deelnemers per regio bij elkaar en willen half december de groepjes indelen.
Er staan al een aantal momenten gepland:

Op woensdagmorgen 9 december om 10.00 uur, aanmelden via deze link.
Op donderdagavond 10 december om 19.30 uur, aanmelden via deze link.
Op vrijdagmorgen 11 december om 10.00 uur, aanmelden via deze link.

Op donderdag 10 december is er ook een online bespreking, speciaal voor lezers van bibliotheek Rivierenland, in samenwerking met de bibliotheek. Je kunt je via deze link voor deze digitale boekbespreking aanmelden.

Op zondag 6 december om 14.00 uur is in bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort een open leesclub 'live' (dus niet online). Graag aanmelden door een mailtje (met naam en telefoonnummer) te sturen naar liesbeth.ram@senia.nl
 
 
 
Voorbereiding nieuwe programma's

Senia wil de coronaperiode gebruiken om twee nieuwe programma’s voor te bereiden. Een nieuw programma voorbereiden houdt voor Senia in dat we eerst een werkgroep vormen van mensen die het concept verder uitwerken en een eerste keuzelijst opstellen. Vervolgens worden de eerste concept-leeswijzers geschreven, die door proef-leesgroepen uitgeprobeerd worden. De eerste stap is dus het vormen van een werkgroep.
 
Wilt u meer informatie of hebt u belangstelling om in een van deze werkgroepen te participeren? Stuur dan een e-mail naar interim-directeur Ineke van de Rotte: ivanderotte@senia.nl.
 
Poëzie

Het eerste programma dat we gaan voorbereiden is Leesgroepen Poëzie. We denken dat daar veel belangstelling voor bestaat. We zoeken mensen die kijk hebben op poëzie en ervaring hebben in hoe je belangstellenden (niet zijnde deskundigen) hierover met elkaar in gesprek kunt laten gaan.

Een jaar of vier geleden is er al eens een begin mee gemaakt, dus er ligt al materiaal. 

 
Lezen en Natuur
 
Nog een programma in voorbereiding: Lezen en Natuur. Er verschijnen prachtige boeken met natuurthema’s. Er is een Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek, en er is zelfs een Maand van het Natuurboek. Er zullen dus vast veel lezers zijn die graag met anderen zulke boeken zullen willen bespreken. En die daarna misschien samen een bijzondere wandeling maken?
 
We zijn op zoek naar mensen die kijk hebben op en/of belangstelling hebben voor dit genre en enthousiast zijn om daar een Senia-programma voor te ontwikkelen.
 
 
 
Oproep online leesclub Geschiedenis

Vanwege de coronaproblematiek is het moeilijker om met elkaar thuis boeken te bespreken. Daarom hebben wij (Wouter, Henk, Ineke en Ino) enige tijd geleden als experiment een groepje gevormd om geschiedenisboeken te bespreken via Zoom.
We hebben tot nu toe De Bourgondiërs en Johan van Oldenbarnevelt met elkaar besproken.
 
Het is ons goed bevallen en we gaan ermee door.  Wel zouden we graag ons groepje met enkele mensen willen uitbreiden. Op maandag 18 januari om 9.15 uur en op een nog te bepalen dag in februari/maart zullen we de volgende boeken bespreken:
  • Nederlands Gouden Eeuw (Maarten Prak)
  • Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel (Piet Emmer)
Als je belangstelling hebt om aan deze Zoombijeenkomsten mee te doen, kan je een mail sturen naar ino.verspaget@rimboe5.nl. Als je nog niet met Zoom hebt gewerkt, kun je met een van ons van te voren oefenen.
 
 
 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 

 
 
 
Zou het erin zitten deze winter, een witte wereld? Alvast wat mooie beelden en muziek om in de stemming te komen: White of the world van Tangerine