augustus 2018
 
Visitatie van 3 natuurgebieden tegelijkertijd
Voor het project “Natuur toegankelijk voor iedereen” van Natuurmonumenten heeft Groen & Handicap kortgeleden een visitatie gedaan waarbij drie natuurgebieden nader zijn bekeken.
Het gaat daarbij om “Open erf/Groote Modderkolk” nabij Loenen op de Veluwe, “Het Parkbos Voorstonden” nabij Brummen en “De Planken Wambuis” tussen Otterlo en Arnhem. Meer informatie vindt u hier.
 
 
Camping verhuurt elektrische rolstoeltoegankelijke boot
De camping De Koeksebelt in Ommen hebben een primeur in het verhuren van de eerste rolstoeltoegankelijke e-excursieboot. De e-excursieboot is plat en ligt boven het waterpeil, zodat het eenvoudig is om er met een rolstoel in te komen. Bovendien is de boot zelflozend, hierdoor wordt het bodemoppervlak van de boot niet glad. Er is ook een speciale steiger aangelegd. Meer informatie vindt u hier.
 
 
Toegankelijk Ommetje bij Natuurpoort TerSpegelt geopend
Bij Natuurpoort TerSpegelt in Eersel is op vrijdag 13 juli het Toegankelijk Ommetje officieel geopend. Vanuit Natuurpoort TerSpegelt kunnen mensen met een beperking een ommetje maken in het bos. Recreatiepark TerSpegelt schenkt dit ommetje aan de inwoners en gasten in de regio ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het recreatiepark. Het toegankelijk ommetje is een goed begaanbaar wandelpad, dat goed toegankelijk is voor mensen met wandelstok of rollator of in een rolstoel of scootmobiel. Maar ook voor mensen die graag een ommetje met een kind in een buggy of kinderwagen willen maken. Burgemeester Joseph Vos van Gemeente Eersel heeft samen met Ad Melis van PMB (Platform voor Mensen met een Beperking) de officiële opening verricht. Het hele artikel vindt u hier.
 
 
 
De Marker Wadden
De Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling in het Markermeer op drie kwartier varen van Lelystad. Projectdirecteur Roel Posthoorn nodigde Groen & Handicap op 6 juli j.l. uit om een eerste indruk van deze nieuwe natuur- en recreatieontwikkeling te krijgen. De projectdirecteur die namens Natuurmonumenten leiding geeft aan dit project, vindt het van groot belang dat alle functies, ook die van recreatie, vanaf het begin af de juiste invulling krijgt. Daarbij hoort het uitgangspunt dat de Marker Wadden voor iedereen toegankelijk wordt.
Op bijgaande foto piekeren Mark Mandemakers van Natuurmonumenten, trekker van het project “Natuur toegankelijk voor iedereen” en Cees van Helteren, secretaris van Kenniscentrum Groen & Handicap over de wijze waarop de bereikbaarheid, toegankelijkheid en het gebruik van de aan te leggen voorzieningen er voor mensen met een fysieke beperking gerealiseerd moeten worden. Meer informatie vindt u hier.
 
 
Natuurpoort Biesboschmuseum en rolstoelboot
In de voorbije wintermaanden heeft Groen & Handicap samen met Zet-Brabant en de provincie Noord-Brabant een schouw verricht inzake de toegankelijkheid van de Natuurpoort Biesboschmuseum nabij de Kop van het Land in Werkendam. De uitgebrachte aanbevelingen hebben geleid tot een aantal kleine aanpassingen in het museum, in de buitentuinen en de verbetering van twee wandelroutes in de directe omgeving van het museum naar o.a. de uitzichtheuvel Petrusplaat. Tevens zijn er adviezen gegeven om een in aanbouw zijnde rondvaartboot ook toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. Deze boot is onlangs in gebruik genomen en mensen in een rolstoel kunnen nu met een lift in de boot komen en zo vanuit hun eigen stoel genieten van al het moois dat de Biesbosch te bieden heeft. Het krantenartikel over deze boot vindt u hier.
 

Nieuwbouw Hoge Veluwe officieel van start
Op 6 juli jl. werd om 14.30 uur door Bea Schouten, gedeputeerde van provincie Gelderland en René Verhulst, burgemeester van gemeente Ede, het officiële startsein gegeven voor het realiseren van het Nieuwe Hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Gekleed in veiligheidshelm en –vest legden zij symbolisch de eerste strook van de fundering voor het nieuwe centrumgebouw. Namens Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe reikte directeur Seger van Voorst tot Voorst de eerste editie van een speciaal magazine over 99 jaar architectuur in het Park uit aan de gedeputeerde en de burgemeester. Intussen heeft Groen & Handicap aangeboden te willen adviseren bij het tot stand brengen van een goede toegankelijkheid voor iedereen.
 
 
Vaker fietsen in de waterleidingduinen
De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma heeft een uitbreiding voorgesteld van het aantal fietsdagen in de Waterleidingduinen voor mensen die slecht ter been zijn. Zij wil daar vijf dagen in de week van maken in plaats van twee. In het weekend mag er niet worden gefietst, omdat het dan te druk is in het wandelreservaat. Lees het volledige artikel in het Haarlems Dagblad.
 
 
Heumensoord bij Nijmegen en de De Slotplaats bij Bakkeveen nader bekeken op toegankelijkheid
De visitatiecommissie van Groen & Handicap heeft in opdracht van Natuurmonumenten in de voorbije weken weer twee natuurgebieden bezocht en gekeken naar met name de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Natuurgebied Heumensoord ligt onder de rook van de Keizer Karelstad en vlak bij Malden, Landgoed De Bakkeveen (foto) ligt in zuid-oost Friesland. Meer informatie vindt u hier.
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl