thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - meer van Rodney - jaarprogramma

Helleborusdagen 2018

komend weekeinde, zaterdag en zondag 24 en 25 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang gratis parkeren

Het is even heel spannend nu de winter zo'n uithaal maakt.

Maar de Helleborusplanten zijn prima en vol in bloei, dus het wordt tijd voor onze seizoensopening.

Voor de Helleborusplanten is dat beetje vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zo veel aan de hand maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen om te voorkomen dat ze barsten. Als het warmer wordt gaan ze weer rechtop staan.

We kunnen ze niet allemaal binnen zetten maar we doen ons best en bouwen een vliesdoek tentenkamp.

Als je al Helleborus in je tuin hebt; geen paniek. We hebben wel ergere winters meegemaakt. Als het echt streng gaat vriezen kunnen ze zelfs nog nieuwe bloemstengels maken.

Aan het eind van de winter beleven de winterrozen hun hoogtepunt. Na maanden van relatieve rust op de kwekerij staat er dan opeens op zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden en bijzondere zaailingen.

De afgelopen jaren werden we daarom op de zaterdag van onze Helleborusdagen steeds bijna helemaal leeg getrokken. Daar hebben we natuurlijk van geleerd. We zorgen elk jaar voor meer voorraad. De nieuwste en meest speciale introducties blijven echter schaars.

Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

Onze website geeft de actuele voorraad weer. Als een soort op is wordt deze nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad vind je hier: Helleborus

Mijn geduld raakt langzaam op. De vorstkiemers zijn gezaaid en hebben inmiddels wel genoeg koude gehad. Onze moederplanten staan klaar om te worden gestekt. Nu nog een beetje warmte en het feest kan beginnen.

Rodney Davies Marbled Group revisited

Rodney Davies introduceerde in 2012 de zeer goed ontvangen Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de sprankelende kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo helder. Rodney zocht en vond vroeg bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad.

Vorig jaar hebben we 8 nieuwe cultivars van Rodney geintroduceerd. Nu komt daar de lieftallige Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss' met haar felrode lippen bij.

Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss'

Ze zijn geweldig en je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group

Helleborusboek

Ed Leijger, de vinder van onder andere Helleborus x nigercors Micha = 'White Beauty', is een Heleborus liefhebber met veel kennis over soorten en kruisingen. Voor de serieus geinteresseerden schreef hij een boek over alle soorten en kruisingen van Helleborus. Het is historisch en actueel verantwoord. Speciaal voor deze dagen bracht Ed ons een stapeltje boeken. Je mag ons exemplaar inzien, het is te koop voor 29,95.

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, waren ooit extreem zeldzame zeer kostbare toevalszaailingen. Ik herriner me nog mijn eerste ontmoeting met een dubbele zwarte bijna 30 jaar geleden en hoe ik daarvan ondersteboven was. Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten.

Bijvoorbeeld die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Black Pettycoat'.

perzik precies pas

Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis 'Xanthia', of

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') heerlijk warm van kleur en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Double Ellen zaailingen

Aanvankelijk hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te kiezen en vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je 'soulmate' uit te kiezen.

Helleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.We hebben nog steeds zaailingen, vooral dubbele, waar je heerlijk hebberig uit kunt kiezen.

De zaailingen van Ellen Akerboom zijn aankijkend, groeikrachtig en gezond. Op haar familie bedrijf kwekerij 'de Nachtvlinder' wordt hier al 25 jaar op geselecteerd. Als zaaling is elke plant uniek, we delen ze in in groepen met dezelfde kleur of kenmerken. Je vind ze hier: Helleborus Double Ellen

Helleborus niger

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit, ze ontleent haar naam aan het zwarte zaad.

Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus.

Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker.

Ze verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen haar beter.

Haar dubbele vorm Helleborus niger 'Double Beauty' is spectaculair fantastisch en alle moeite meer dan waard.

Helleborus x sternii

Helleborus niger 'Double Beauty' Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden. Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt. Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig. Hollandse dubbele.De zilverbladige vorm van de kruising van Helleborus lividus met Helleborus argutifolius, Helleborus x sternii 'Silver Shadow' is vanwege haar glanzend zilveren blad een van de meest indrukwekkende vondsten van de afgelopen jaren.

Het zijn echte mediterrane zonaanbidders in warm licht komen ze dus het best tot hun recht.

Dit is mijn favoriet qua blad.

Helleborusdagen 2018

komend weekeinde, zaterdag en zondag 24 en 25 februari 2018

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Mocht je echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen en zien.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.ons jaarprogramma, alle themadagen in 2018

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2018 zijn dat:

24 en 25 februari Helleborusdagen, de laatste nieuwe winterrozen

maandag 2 april extra open voor 2e Paasdag

donderdag 27 april gewoon open op Koningsdag

12 en 13 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 10 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 21 mei extra open op tweede pinksterdag

9 en 10 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

7 en 8 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

25 en 26 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

29 en 30 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Roger Bastin