NYHETSBREV - Maj
 
Tjugofemårsjubileum!
Tänka sig, tjufem bast. Vi som just börjat. Tiden går fort när man har roligt! Big Wind startade samma år som östblocket började vackla och efterkrigstiden tog slut. Ändå känns det som nyss. Hur långt är nu egntligen? Och hur långt sträcker sig den epok vi lever i? Till valet? 
I vilket fall som helst har Big Wind i tjugofem år rest längs konstens slingriga väg. På den gamla vägen bredvid den väg som var huvudväg innan motorvägen byggdes. Gropig, javisst! Vacker, definitivt! Säker, näppeligen. Big Wind har under under dessa tjugofem år byggt upp och drivit en verksamhet som egentligen inte är möjlig. Konstnärligt, publikt och omfångsmässigt jämförbart med vilken regionteater du vill men med en ekonomi som skulle få tiggare att gråta. Klagar vi? Kanske, men vad gör man inte om ens liv är förutbestämt för scenen? 
Kartan ritas alltid om. Det som gäller idag gäller inte i morgon. Kanske kommer vindpusten som får halmhuset att rämna eller så dyker det upp politiker som ser betydelsen av det fria kulturlivet och ser till att huset får en grund, ett fundament. Eller så ritar vi själva om kartan. Grattis på tjugofemåret!
 / Ola Karlberg, teaterdirektör
 
Just nu går vi runt och myser vid tanken att vår Håll i Hatten ska till Karibien. Vem hade kunnat ana det? En svensk dansföreställning för barn på Kuba! Blir den annorlunda mottagen? Har barnen annan humor på Kuba? Hur reagerar vi? Johanna Ehn och Lina Persson dansar den 17e och 18e maj för då vi är en del av festivalen Transitos-Habana. Då får vi också svar på frågorna! 

 
Om några dagar startar här i Göteborg 
Dans och teaterfestivalen. Där har vi också en fot inne. Det är Bronja Novak Lindblad och Susanne Martin som bjuder upp till en helkväll på temat evig ungdom. På Tredje våningen, Sockerbruket 19-20/5. På Konstepidemin är det Scenkonstvandring den 18/5 Där börjar Bronja sin tredagars sejour kring åldrande. 

 
Sedan är det ju så att det kommer en höst i år igen. Med största sannolikhet gör det det och synd vore det annars eftersom vi har ägnat så mycket tid åt att förbereda oss inför den. Repeterat, planerat, turnélagt osv. Först och främst ska vi åka på turnéer i hela sydsverige. Sen ska vi spela här hemma i Göteborg också. I egen regi spelar vi på Konstepidemin, Stadsbiblioteket och Stora Teatern. Det blir en het höst! 

 
Det är mycket på gång nu. Eftersom vår huvudsakliga spelsäsong är under den mörka delen av året får den ljusa istället vara den tid då vi repeterar och smider nya planer. Nu förbereder Bronja Novak och Erik Dahl en en föreställning där ett bi har huvudrollen och bi-rollen innehas av en mus. Johanna Ehn och Lina Persson skapar en ny dansföeställning för förskolebarn, Cilla Klein låter sin figur Fröken Sill ge sig ut på nya äventyr och Ola Karlberg och Karin Sillberg presenterar Snigelpojken för mellanstadiekids. Dessutom projektet Handkonster tillsammans med Slöjd i Väst. osv. Mer om allt detta senare...
 

Mer information om Big Wind
 hittar du här: 
www.bigwind.se
 
Big Wind är en av landets flitigaste och mest anlitade resande teatersällskap. Verksamheten bedrivs i hela landet med säte i Göteborg. Big Wind spelar sedan 1989 mellan 250 och 350 föreställningar per år för 20-40 000 personer. Huvudsakligen barn och ungdomar från norr till söder. Big Wind står konstnärligt stadigt förankrat i tvärdraget mellan de tre uttrycksformerna dans, musik och teater. Big Wind ägs av dess arton medlemmar. Big Wind är en fri varelse i bemärkelsen att varken stat, region eller kommun dikterar vad som komma skall. Vad som ska visas för publiken bestäms av artisterna, konstnärerna själva. Håll tillgodo!

Big Wind, Konstdepidemins väg 6, 413 14 Göteborg, 031-82 77 28