Producentbyrån Nyhetsbrev 15 december 2023

Att blicka tillbaka på ett år är sällan alldeles enkelt. En hinner med mycket under ett år, och mycket av det sker i bara farten. Och även om det på många sätt varit ett ganska mörkt år, så har det också hänt mycket kul och fint. I alla fall här på Producentbyrån. 

Under året har vi jobbat med projekten Steps Dansklubb och Producentcheck 2.0 som båda syftat till att stärka strukturerna inom dans för barn och unga. Vi har med hjälp av medel från Kulturrådet besökt festivalerna Purple i Berlin, Krokusfestivalen i Belgien, Edinburgh International Children’s Festival, Young Dance Market i Malmö och fantastiska Showbox i Oslo. Under våren deltog vi i konferensen ARSAD i Barcelona tillsammans med Danskompaniet Spinn och syntolken Tina Weidelt. Som del av communityprojektet CALS besökte vi Malmö Community Biennal i slutet av november. Vi har enträget arbetat vidare med 2024 års upplaga av dansfestivalen Step och vi fortsatte vårt arbete med Malmöbaserade Memory Wax och med MUCFs vandringsutställning Visit Nabo Artbook.

Förra veckan var det nypremiär för Liza Penkovas föreställning The GAP på Atalante. Tidigare under hösten presenterade Ina Dokmo Mykorrhiza på Meeting Plays i Biskopsgården. I mars hade Tanja Andersson premiär av Wiggling Things och i juni samlades tio dansare i Studio Skaftarp för att arbeta med projektet 100 hinkar fred med koreografen Moa Sahlin. Hösten innebar premiär för Sinnlig reparation, ett samarbete mellan Karolin Kent och Tuva Hildebrand och i november var det premiär för ELEMENTS, scenkonstkollektivet Dråperas samarbete med Viva Vocal Emsemble.

Danskompaniet Spinn har påbörjat repetitionerna inför barnföreställningen Svansen i koreografi av Minna Krook. Vi har hjälpt InDiiD med ansökningar, tackat för åren som styrelseledamot i Dansakademin, hjälpt Returkultur med diverse ekonomi och bokföring och skrivit rapport för På Turné. Vi har haft rådgivning med Torgteatern, Jenny Soovik, Ellen Sjö Sander och Erik Dahl, hjälpt scenkonstgruppen Stollar Bollar inför premiär av Ängel? och Hanko har suttit med i Förvaltningen för kulturutvecklings Teaterfrukostar. På uppdrag av just Förvaltningen för kulturutveckling har vi arbetat med cirkusgrupperna Gaston & Caligari och Bobin. Vi har arbetat med Göteborg Art Sounds och suttit med i arbetsgrupper för regionala turnéstrukturer, för Göteborgs stads bokningssystem KuBo och för arbetet med Produktionsmiljö Dans i Forsåker.

När en ser alla de projekt, grupper och konstnärer som vi jobbat med under året uppställda på det här viset så känns det nästan överväldigande. Hur har vi hunnit med allt det här egentligen? Men vi blir också både glada och tacksamma för att alla ni har valt att samarbeta med oss. För utan alla er konstnärer och idésprutor så hade det ju inte funnits något Producentbyrån. Så vi kanske egentligen bara avslutar året med att säga tack för att ni finns och för allt fint ni gör. Och tack för att vi får vara med er en bit på vägen!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Fredagen den 8 december avslutades spelåret för Danskompaniet Spinn med Denna sida upp i Spinnstudion. Den här gången gavs ett eftersamtal i direkt anslutning till föreställningen. Medverkade gjorde forskaren Frida Lygnegård från Jönköping Universitet och Spinns dansare Emilia Wärff, som skapat Denna sida upp. Nu väntar lite julledighet för Danskompaniet Spinn, men redan i början av januari 2024 är de tillbaka igen. Tisdag och torsdag den 2 och 4 januari är det dags för SpinnOut och workshops på Göteborgs Konstmuseum, en perfekt jullovsaktivitet för hela familjen! Mer information hittar du här. Under andra veckan i januari fortsätter repetitionerna av barndansföreställningen Svansen av koreograf Minna Krook. Svansen är en samproduktion med Vara Konserthus där den också har premiär den 31 januari 2024. Vi vill också passa på att tipsa om Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimbergs medverkan i programmet Möte med. Intervjun finns nu att se på SVTPlay.
 
Bild från föreställningen Denna sida upp.
 
 
Memory Wax
Den 6 december var det premiär för Memory Wax nya dansföreställning Stor prick, liten prick på In-discourse i Malmö. Med inspiration av den japanska konstnären Yayoi Kusamas universum av prickar bjuder Memory Wax in till en suggestiv danskonstföreställning för barn. Tillsammans upptäcker vi det lilla i det stora och det stora i det lilla. Vi vågar ta steget in i det okända där kreativiteten och leken är våra livlinor. De tar oss framåt, bakåt, inåt och utåt. Vi lär känna oss själva och vår omvärld, vårt eget fantastiska universum. Stor prick, liten prick är tillgänglig för turné under hela 2024! Dessutom fyller Memory Wax 20 år under nästa år. Mer information om hur detta ska firas kommer senare, så håll utkik på Memory Wax hemsida och i våra kommande nyhetsbrev.
 
 
 
 
 
Gaston och Caligari
På tisdag den 19 december är det så äntligen dags för premiär av Cirkus Gaston och Caligari - Det Stora Kalaset! Premiären äger rum på Stora Teatern i Göteborg kl 17:30.

”Ingen kommer ihåg att jag fyller år, tänker Gaston bakom ridån. Föreställningen börjar och det är dags för entré. Vad cirkusdirektören inte vet är att Caligari förberett en överraskning. Dessutom så kommer den världsberömda cirkusmusikern Elvira på besök. Det kommer att bli kul!”
 
Gaston och Caligari har under flera år turnerat runt tillsammans i Skandinavien och nu har de dessutom fått sällskap av musikern Carita Johnsson. Det kan inte bli annat än succé! Läs mer om föreställningen och köp dina biljetter här.
 

 
 

PROJEKT
Step
Det har varit tyst från Step ett tag nu. Det har inte handlat om att vi har legat på latsidan – tvärtom – det har väl sällan arbetats så febrilt med någonting som med Step under de senaste månaderna! Och nu kan vi äntligen gå ut med lite mer information om festivalen.

Branschprogrammet för Step 2024 kommer att äga rum onsdag till söndag den 6-8 mars. Den 6 mars har vi den stora glädjen att arrangera tillsammans med Rum för Dans och Kungsbacka Teater, vilket gör att Step 2024 även sträcker sig in i Halland. Dagen kommer att innehålla samtal med fokus på strukturer för samproduktion och residens och det blir även chans att uppleva två föreställningar som ingår i festivalprogrammet, samt officiell invigning av Step 2024! Branschprogrammet fortsätter sedan den 7 och 8 mars på två olika platser i Göteborg. De här dagarna bjuder på samtal tillsammans med ASSITEJ Sverige om kopplingen mellan skolan och scenkonsten och internationellt arbete inom scenkonst för barn och unga. Det blir presentation av Steps Dansklubb och av ett antal lokala och regionala danskonstnärer. Plus såklart lite mingel och några underbara dansföreställningar för barn och unga!

Så skriv ner datumen 6-8 mars i era kalendrar redan nu, så återkommer vi med mer information om branschprogrammet och om Steps föreställningar i början av 2024!

 
Foto: Lina Ikse
 

CALS
I början av december var det avslutning för den här omgången av CALS i samarbete med Danspoolen i Vänersborg. Det blev mingel, alkoholfritt bubbel, tacktal och såklart filmvisning. En förväntansfull grupp dansare fick äntligen se det digitala dansverk som de skapat under hösten tillsammans med de konstnärliga coacherna Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult. Verket släpps snart på CALS hemsida, så håll utkik!

Nu finns det även möjlighet för fler kulturaktörer att få sina verk publicerade på CALS-plattformen. Företräder du en kulturorganisation eller kulturinstitution inriktad mot barn och ungas medskapande, pedagogisk verksamhet för unga, eller är en fristående scen/filmkonstnär som driver kulturprojekt för och med ungdomar i åldern 13–26 år? Då kan CALS erbjuda ett unikt visningsfönster för er produktion. Läs mer om detta och anmäl er här!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Liza PenkovaKarolin Kent, Ina Dokmo, Moa Sahlin och Tanja Andersson, projektet Visit Nabo Artbook, administration för Returkultur och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se