Waarom filteren?
Elk aquarium is een wereldje op zich. Hoewel het op het eerste hezicht overzichtelijk overkomt, werken hier toch dezelfde complexe natuurwetten. Als alles goed in evenwicht is, dan blijven de vissen gezond, groeien de planten prachtig en de algen blijven op de achtergrond.
Daarbij is de filtering van bijzonder belang. In de natuur wordt het water steeds langzaam gefilterd en vernieuwd. Het sijpelt door verschillende aardlagen en gesteenten. Grind en zand op de bodem van het water worden dicht bevolkt door talloze micro-organismen, deze werken als reusachtige filters.
De taak van ons filter is niet alleen maar een mechanische zuivering van het water maar is vooral de biologische conditionering en het ontgiften van het water. Een verkeerde manier van filteren is vaak de oorzaak voor ziekelijke vissen, slecht groeiende planten en algenplagen.
Daarom is biologische afbraak van schadelijke stoffen het hoofdbestanddeel voor elk aquarium. Hier worden de met het blote oog onzichtbare schadelijke stoffen afgebroken, die voor de vissen gevaarlijk kunnen worden. Dit werk wordt door filterbacteriën verricht. Elk soort filterbacterie heeft bepaalde voorkeuren. Enkele breken bijvoorbeeld giftig nitriet af, andere voeden zich met organisch bezinksel of breken afgestorven plantenresten af.
Het prestatievermogen van het filter hangt uiteindelijk van het gebruikte hoofdfiltermateriaal af. Het biedt de filterbacteriën het benodigde oppervlak om actief te kunnen zijn. Het hoofdfiltermateriaal moet zo poreus mogelijk zijn en door talrijke inwendige holtes, kamers en tunnels aan elke soort filterbacterie het passende leefgebied bieden. Er dient met name op gelet te worden dat het aanwezige filtervolume optimaal benut wordt. Onnodige lege ruimtes b.v. door te grof filtermateriaal betekent een inboeten van het filtervermogen.
Een filter heeft verschillende filterniveaus:
Voorfiltering: Het verwijderen van grovere vuildelen, afgestorven plantenresten, visuitwerpselen en molm.
Hoofdfiltering: Biologische afbraak van schadelijke stoffen, ontgiften van het water b.v. afbraak van ammoniak en nitriet.
Fijne filtering: Verwijderen van het fijne tot het fijnste organische bezinksel, het helder filteren van het water.
Speciale filtering (indien nodig): Gerichte en snelle verwijdering van bepaalde schadelijke, b.v. nitraat, fosfaat en resten medicamenten.
2 wegen leiden naar gezond water:
Afbraak met zuurstof (aëroob) Hierbij worden schadelijke stoffen door oxidatie onschadelijk gemaakt. Giftig ammoniak wordt b.v. in het ongevaarlijke nitraat omgezet.
Afbraak zonder zuurstof (anaëroob) Schadelijke stoffen worden door reductie verwijderd. Algen bevorderend nitraat wordt b.v. in onschadelijke, gasvormige stikstof omgezet. Maar dat functioneert alleen, wanneer de plaats waar de desbetreffende bacteriën leven, GEEN zuurstof bevat. Deze reducerende processen zijn vooral ook voor een goede plantengroei onmisbaar, omdat hierdoor veel voedingsstoffen vrijkomen in een vorm waarin ze voor de planten beschikbaar zijn.
DUS...een goed biofiltermateriaal is dusdaning opgebouwd dat het beide van deze processen mogelijk maakt, en dit kan alleen wanneer u de juiste materialen in uw filter gebruikt.