Beste ,

September is uit de startblokken geschoten. Het zal in de dienstencentra terug gonzen van de bedrijvigheid: voordrachten, ontmoetingsmomenten, sportactiviteiten, uitstappen, ... kortom: voor elk wat wils! De dienstencentra geven je ook een eersteklasticket op de digitale trein:
e-gezondheid en het aanbod van de digitale week zijn daar krachtige voorbeelden van. Verder kun je een duik nemen in een Frans, Engels, Spaans of Italiaans taalbad. Nog tijd over om je zolder op te ruimen? Vooraleer iets weg te gooien, kun je langslopen in één van de Repair cafés. Of trek een snuifdoosje open met cultuur: zoals het muziekfestival van Radio Klara, Buren bij kunstenaars of de crea-cursussen... Beleef het... mét al je zintuigen...

Als u deze nieuwsbrief liever niet wenst te ontvangen, schrijf u dan uit door op de link 'uitschrijven' te klikken (helemaal onderaan deze pagina).

E-gezondheid i.s.m. Eénlijn.be
Verschillende dienstencentra

Wist je dat je een belangrijk deel van je medisch dossier online kunt inkijken? Dat je je medicatieschema en vaccinaties kunt raadplegen, en dat je bepaalde medische beeldvormingen, verslagen enz. online kunt opvragen? En wist je dat je zelfs kunt zien wie je dossier heeft geraadpleegd en dat je zelfs kunt bepalen wie jouw dossier níét kan inkijken? Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door e-Gezondheid. Eénlijn.be zet je gratis op weg tijdens demo- en oefensessies.
 

Repair cafés i.s.m. Vorming Plus
Verschillende dienstencentra

Het Repair café is een een gratis bijeenkomst waar je terecht kan met je kapotte spullen die je ter plaatse laat herstellen door een team vrijwilligers.Verder is er iemand die antwoorden geeft op vragen over je tablet, smartphone, laptop of pc.

Ter Leyen - 23/9 - Lees meer...

De Garve (& kledijruilbeurs) - 7/10 - Lees meer...
 

 

Trefdag
Verschillende dienstencentra

Middeleeuwse mysteries (schatten) in Van Volden
DONDERDAG 28 SEPTEMBER OM 11.30 U.


Een mysterieuze vondst op de zolder van lokaal
dienstencentrum Van Volden zorgt voor de nodige
rumoer en gissingen. Een receptenboek uit de Middeleeuwen werd gevonden tijdens de voorbereiding van de verhuizing naar de Barrièrestraat, waarbij enkele regels
lijken te ontbreken van een welbepaald recept. Nog vreemder wordt de hele zaak, wanneer plots een monnik het receptenboek opeist als eigendom van
zijn abdij.

10 euro
Inschrijven t.e.m. 21 september

Neem een duik in een taalbad
Verschillende dienstencentra

Nu de schoolpoorten terug wagenwijd openstaan en de schoolbellen weergalmen, gaan ook de taalcursussen in de dienstencentra van start. Op een bevattelijke, niet-schoolse manier worden cursisten ondergedompeld in een taalbad (Engels, Spaans, Italiaans en Frans). In kleine groepen gaan ze aan de slag. Durven spreken staat centraal. Deelnemers worden op weg gestuurd met een grondige taalbagage.


 

 

 

Bedrijfsbezoek Heuvelland
De Balsemboom en Ter Leyen
DINSDAG 24 OKTOBER OM 8.30 U.


Vanwege het succes trekken we voor een tweede keer naar het Heuvelland om daar enkele interessante bedrijven te bezoeken. Een aanrader voor wie ook graag iets lekkers proeft: het wijndomein Klein Rijselhoek (natuurwijnen), ’t Kapelhof (kweek van paddenstoelen), Bakkerij d’Oventote (brood in houtoven)

Inbegrepen in de prijs is dus vervoer met bus, middagmaal en drie bedrijfsbezoeken met degustatie.
Aantal plaatsen beperkt. Plaats van vertrek is Ter Leyen.

40 euro
Inschrijven kan in één van de dienstencentra. Lees meer...

t.e.m. 17 oktober

 

De VN en de Veiligheidsraad
Van Volden
DONDERDAG 26 OKTOBER OM 14.30 U.

Aan de hand van beeldmateriaal wordt verduidelijkt wat de VN allemaal doen en hoe ze werken. De rol die de Belgen speelden bij de VN wordt eveneens belicht. Ook de rol en de toekomst van de VN komt aan bod, bekeken vanuit
de hedendaagse context waarin crisissen (o.a. in Syrië, Congo) steeds moeilijker tot duurzame oplossingen
komen.

2 euro
Inschrijven t.e.m. 26/10

Schildercursus
In de voetsporen van bekende kunstenaars
Levensvreugde

DONDERDAG 26 OKTOBER OM 14 U.

Je leert schilderen in aquarel of kleurinkt op A3-papier.
In de sporen van Edward Munchs 'De schreeuw', Amadeo Modigliani, Matisse, Derain of Degas, Picasso, ...

(Minimum 10 deelnemers)
50 euro voor 10 lessen

 

Er zit muziek in de dienstencentra

Iedereen klassiek - De Balsemboom
ZATERDAG 28 OKTOBER OM 14 U.

Elk jaar organiseert Radio Klara een groots muziekfestival in Brugge. Klassieke muziek wordt op originele wijze en op originele locaties gebracht voor iedereen. Tussen 14 u. en
17 u. kan je in De Balsemboom gratis terecht in de theaterzaal voor korte klassieke concertjes.

Cursus klassieke gitaar voor beginners - Meulewech
WOENSDAG 20 SEPTEMBER OM 19 U.

Voor deze cursus heb je geen voorkennis nodig. Dus geen notenleer of dergelijke. Je dient in bezit te zijn van een klassieke gitaar. Op het einde van de lessen zal je enkele liedjes kunnen spelen. Een aanrader dus om familie en vrienden te imponeren.

100 euro voor 10 lessen
Inschrijven t.e.m. 13 september

 

Communicatie met de kankerpatiënt
Ter Leyen
DONDERDAG 21 SEPTEMBER OM 14 U.

“Ik zou zo graag helpen, maar ...” Wat vaak goed bedoeld is als een ‘hart onder de riem’ door de omgeving, kan door de zieke persoon als een ‘steek in het hart’ ervaren worden. Vanuit het zoeken en goed willen doen, worden dingen weleens anders ervaren of geïnterpreteerd.
Tijdens deze namiddag staat Vanessa Gryspeerd hierbij stil met tips om onze communicatie wat meer op elkaar af te stemmen. Zo kunnen we elkaar in moeilijke tijden bijstaan, begrijpen en helpen waar mogelijk.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 20 september

 

Doe Mee Dag - De Balsemboom
ZONDAG 17 SEPTEMBER VANAF 10.30 U.


Tijdens de braderie van de Langestraat is De Balsemboom ook open. Uiteraard kan je in onze cafetaria terecht voor het nodige lekkers. En onze creaclubs exposeren graag met hun werk van het voorbije jaar. Maar dit jaar willen we ook onze andere clubs en cursussen in de kijker zetten. Op deze Doe Mee Dag kan je proeven en deelnemen. De vaste lesgevers en een aantal clubleden maken je graag wegwijs. Gewoon afkomen en meedoen.
 

 

Cursus Bokwa - Van Volden
VRIJDAG 22 SEPTEMBER OM 9.30 U.


Bokwa is fitnessen op muziek, bedacht door een Zuid-Afrikaanse fitnessinstructeur die op zoek was naar een dans die iedereen snel kon aanleren, maar waar je wel
intensief mee sport. In een uur tijd verbrand je 1.200 calorieën. Het enige wat je moet kunnen is tot 10 tellen en het alfabet kennen. Want op de vloer teken je in gedachten een letter of een cijfer, en die vorm maak je met je lichaam. Gratis kennismakingsles op vrijdag 22 september om 9.30 u. Aansluitend heeft de nieuwe reeks telkens op vrijdag plaats.

30 euro voor 10 lessen
Inschrijven t.e.m. 22 september

Buren bij kunstenaars
Verschillende dienstencentra

Zoals naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Provincie West-Vlaanderen 'Buren bij kunstenaars'. De dienstencentra plaatsen hun creaclubs eens extra in de kijker. In verschillende centra zijn ze aan het werk. Kom gerust eens binnengluren.

Van Volden: 20/10 en 21/10 - Lees meer...
De Garve: 21/10 en en 22/10 - Lees meer...
Levensvreugde: 21/10 en 22/10 - Lees meer...
't Reitje: 21/10 - Lees meer...

Digitale week
20 OKTOBER T.E.M. 3 NOVEMBER
Verschillende dienstencentra

De lokale dienstencentra nemen ook dit jaar deel aan de digitale week die nationaal wordt georganiseerd. Ook voor deze editie willen we iedereen meekrijgen op de voorbijrazende, digitale sneltrein. Door iedereen de kans te geven om met nieuwe snufjes, tendensen en mogelijkheden te experimenteren en aan de slag te gaan, willen we de digitale kloof verkleinen. De workshops zijn proevertjes die ongetwijfeld je digitale honger zullen aanwakkeren.

 

 


Knip op de beugel met de budgetcoach
Verschillende dienstencentra

Tijdens een budget(praat)café krijg je de unieke kans om in een kleine groep bespaartips en ervaringen uit te wisselen over één bepaald (budget)thema. We leren van elkaar. Verwacht geen klassieke vormingen, wel boeiende en interactieve bijeenkomsten. Tijdens verschillende budget(praat) cafés komen volgende thema’s aan bod: boodschappen, paperassen, budgetplanning, bankieren, energie, telecommunicatie
en assertiviteit & communicatie.

Boodschappen - De Garve - 21/9 - Lees meer...
Paperassen - d'Oude Stoasie - 22/9 - Lees meer...
Telecommunicatie - 't Werftje - 26/9 - Lees meer...
Assertiviteit - Ter Leyen - 19/10 - Lees meer...
Budgetplanning - De Garve - 26/10 - Lees meer...
Budgetplanning - d'Oude Stoasie - 27/10 - Lees meer...