mei 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een stukje over hoe je bewust een pup aanschaft van een goede fokker, waarom labradors alles willen eten, hoe je zelf een badjas maakt voor je hond en een leuk speeltje voor honden met jachtpassie.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Voorjaar: puppietijd!
 
In onze wijk schieten de nieuwe pups de grond uit. Het weer wordt beter, het voorjaar doet denken aan ontluikende bloempjes en jonge beestjes... Heel logisch dat je dan eraan gaat denken om een pup je gezin te laten versterken!
 
Helaas is het in Nederland zo dat je vandaag op marktplaats kan kijken en vanvond al een pup in huis hebt. Maar bedenk goed wát je van een hond verwacht: niet alleen nu maar ook de komende 12 jaar! Wat voor soort hond wil je en past bij jullie? Wat wil je ermee gaan doen? Waar haal je dan zo'n pup vandaan? Waar moet je op letten als je hem ophaalt? Hoe weet je nou zeker dat je een pup koopt die zorgvuldig gefokt en opgevoed is? Hoe stink je niet in de mooie praatjes van een broodfokker?
 
Het LICG (landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren) bevat een bron aan informatie voor elke levensfase. Maar ze zijn ook onlangs de campagne 'ontmasker de foute fokker' gestart. Lees hun artikel eens door en bekijk de hilarische plaatjes. Wedden dat jij er niet meer intrapt?
 
Labradors lusten lekkers door hun genen
Een recente studie uit het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism toont aan dat er een genetische verandering is gevonden bij Labradors en sommige Flat coated retrievers die verantwoordelijk is voor sterker voer-gemotiveerd gedrag. Dit gedrag kan direct gelinkt worden aan het feit dat veel labradors overgewicht hebben.
 
De genetische verandering aan het einde van het POMC-gen zorgt ervoor dat deze honden minder makkelijk de neuropeptiden beta-MSH en beta-endorfine aanmaken. Deze neuropeptiden zorgen ervoor dat dat het hongergevoel wordt uitgezet na een maaltijd. Bij menselijke studies zijn variaties in het POMC-gen gelinkt aan variaties in lichaamsgewicht.
 
Let op: niet alle honden met de genetische afwijking hadden overgewicht, en niet alle honden zonder deze afwijking waren keurig slank, maar in het algemeen kon er wel een verband gevonden worden. Uit onderzoek onder de eigenaren bleek dat de honden met het gen-defect meer voer-gemotiveerd waren, vaker bedelden, meer aandacht besteden aan maaltijden en buiten meer voedsel van straat aten.
 
Gemiddeld zijn honden met het POMC-gendefect zo’n 2 kilo te zwaar (let op: dit is zo’n 10% van het lichaamsgewicht!). Zaak dus voor de baasjes van labradors om het gewicht van hun lieverd goed in de gaten te houden!
 
De onderzoeker O’Rahilly eindigt met de opmerking: “further research in these obese Labradors ma not only help the well-being of companion animals, but also carry important lessons for human health”.
 
 
 
 
Lente! Zwemmen! Oei... modder in huis!
 
 
Met dit heerlijke weer zijn er veel honden die tijdens een wandeling even wat verkoeling zoeken in een plas. Of een modderpoel, hun om het even! Waar ze helaas geen rekening mee houden, is dat ze daarna weer lekker naar binnen mogen. En dit keer niet op de bank, nee, ga eerst maar even in je mand (of in de tuin) zitten opdrogen!
 
Voor die honden (en voor de eigenaren die hun modderhond niet zo in de auto willen hebben) zijn er hondenbadjassen te koop. Ben je een beetje handig? Dan kan je met deze beschrijving van Marion Overbeek zelf een badjas op maat maken.
Uit ervaring weet ik dat het de moeite loont! Een half uurtje de badjas aan, buiten uitdoen en even uitschudden en je hebt een vrijwel droge hond en het zand blijft buiten. Doen hoor!
 
Houdt je hond van trekspelletjes?
Maak dan nu zelf een Tether Tug! Een stevige kunststof paal (wie weet heb je nog een oude hengel liggen), een trektouw of fleece-vlecht eraan en je hond heeft een interactief speeltje. Samen spelen? Gebruik de Tether Tug dan als Flirt Pole. Super voor honden met jachtinstinct: samen met de baas jagen op iets dat mag! Even geen tijd om samen te spelen? Steek de paal dan in de grond en laat je hond zichzelf vermaken met een trekspelletje. Leuk voor in de tuin!
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821