Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 840, 15 februari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij MolenaarVentis
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier
Zeilpunt
Bureau Scheepvaart Certificering
Taxi Enkhuizen

Voor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure
— Vlootdag Harlingen op 8 april
— Training Matroos op 25 / 26 maart 2017

— Rijkswaterstaat: weinig ongevallen op de Waddenzee

— Training Matroos op 25 / 26 maart 2017
— Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

— Mosselen in kratjes moeten Griend behouden

— Al 70 jaar lang verweven met het water
— Rapport Alterra: Windpark IJsselmeer bedreigt natuur

— De nieuwe scheepvaartroutes langs de Noordzeekust

— HISWA kritisch op plan Natura2000 IJsselmeergebied
— Gemeente Harlingen zoekt ideeën loodsen Willemshaven

— Boorplatform Wad moet snel weg

— Promotie Enkhuizen als watersportstad op Boot Holland
— Bedenker Oerol verder met Sense of Place

— Oproep aan minister tot aanpak overlast waterplanten

— Werelderfgoedlogo voor gezamelijk gebruik— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 1 en zondag 2 april 2017 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 33ste keer de Pieperrace voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal - net als vorige jaren - in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.


Foto's: Wouter van Dusseldorp

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen, gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren - onder andere - bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Deze race voor platbodems is een test voor het komende zeilseizoen. Maak de stijve spieren eens los en beleef het mee in Volendam!
Voor meer info lijk je hier  
— Vlootdag Harlingen op 8 april
 


Zaterdag 8 april 2017 vindt de 26e editie van de Vlootdag plaats; de jaarlijkse feestelijke opening van het zeilseizoen van de bruine vloot in de Zuiderhaven te Harlingen.
 
Tijdens de Vlootdag liggen de traditionele zeilschepen van de bruine vloot ter bezichtiging in de sfeervol versierde haven aangemeerd, en de muzikale omlijsting zal heel toepasselijk worden verzorgd door tal van gezellige shantykoren.

Wandel over de grootste nautische markt van Noord-Nederland en geniet van de vele kraampjes en demonstraties van oude ambachten. Bewonder de prachtige exposities van diverse kunstschilders. Moedig de rivaliserende teams aan bij de wedstrijd sloeproeien. Luister met open mond naar de spannende mythen en sagen over het avontuurlijke leven op zee van de verhalenvertellers. Laat de kleinste bezoekers deelnemen aan allerlei leuke activiteiten. Geniet van een heuse Wadden-proeverij met allerlei lekkernijen uit de Waddenzee.

Of maak als hoogtepunt van de dag een vaartocht op een prachtige, authentieke tjalk of klipper. De Vlootdag zet het mooie Harlingen wederom volledig op z’n kop en is daarmee een fantastisch uitje voor het hele gezin!
 
Vlootdag Harlingen wordt georganiseerd door Rederij Vooruit, SHZH, TSC, Zonnewind Zeilreizen, Holland Sail, VBZH, BENG evenementen, Zeilpunt en de gemeente Harlingen.
Voor meer info kijk je hier 
— Training Matroos op 25 / 26 maart 2017   Speciaal voor aankomende matrozen en andere belangstellenden is een 2-daags programma samengesteld voor de maten-training. De Bataviawerf, zeilschip Bounty, de tjalk Res Nova en Peter Lock werken hierin samen. De cursus, bedoeld voor aankomende en reeds werkzame matrozen in de traditionele zeilende chartervaart, wordt nu mede betaald door verzekeraar EOC

Op dag 1 wordt de oude geschiedenis van het VOC zeilen besproken en ook hoe men vroeger de zeilen maakte en repareerde. Op de Batavia zullen alle zeiltermen worden besproken als ook de kennis van de veelomvattende reizen en het leven aan boord. Vervolgens wordt de overstap gemaakt naar zeilschip Bounty en zal de theorie in praktijk worden gebracht. 

Na een overnachting op de Res Nova komen diverse zeilmanoeuvres aan bod, waarbij de matrozen verschillende rollen zullen vervullen.
De training kost € 245,- per persoon, incl de verzorging, overnachting en lesmateriaal. Alleen genuttigde drankjes worden achteraf verrekend.

Onderwerpen die aan bod komen: vaarklaar maken, dwarsgetuigd zeilen, zeilbediening en zeilmanoeuvres, knopen, wantklimmen, trosbehandeling, ontmeren en afmeren, gastheerschap en gastbeleving.
Kijk hier voor meer info 
— Rijkswaterstaat: weinig ongevallen op de Waddenzee
 


De vaarroute tussen Harlingen en Vlieland/Terschelling is de drukste op de hele wadden. De afgelopen jaren vonden er relatief weinig ongevallen plaats.

Dit blijkt uit een analyse van Rijkswaterstaat over 2009-2015. Er gebeurden in totaal 565 ongevallen, gemiddeld 81 per jaar. De meeste ongevallen deden zich voor op de drukste route, die tussen Harlingen en Vlieland/Terschelling waar jaarlijks 18.000 scheepsbewegingen zijn.

Bij 69 procent van de ongevallen was een plezierjacht betrokken. Het gaat hierbij vooral om strandingen. Binnenvaartschepen maken bijna 1 op de 5 keer deel uit van de incidenten. Opvallend is dat er in de zes onderzochte jaren geen problemen waren die milieuschade tot gevolg hadden.
Lees het gehele artikel op de bron: LC

— Gezamenlijke actie vóór plastic vrije WaddenzeeAlle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken. Onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) hebben de beheerders nu een actieplan met 12 acties goedgekeurd.

Het Actieplan “Op naar een plastic vrij Werelderfgoed Waddenzee. Wat kun jij doen?”, kent vijf centrale elementen:

 - Voorkomen dat plastic afval in de Waddenzee komt,
 - Opruimacties en –mogelijkheden organiseren,
 - Zorgen voor een optimale recycling,
 - Randvoorwaarden scheppen,
 - Samenwerking faciliteren.

Deze vijf elementen worden vanaf aankomend voorjaar al uitgevoerd in concrete acties. Zo worden er vanaf nu elk jaar, twee grote opruimacties in het Waddengebied georganiseerd. Zowel voor als na het broedseizoen. Deze actie wordt opgepakt door Rijkswaterstaat en de natuurorganisaties (It Fryske Gea, Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Noord-Hollands Landschap). De Waddenzeegemeenten plaatsen langs de hele Waddenkust jutbakken waar mensen afval in kwijt kunnen.

Daarnaast zal er energie gestoken worden in preventie. Het Programma naar een Rijke Waddenzee voert gesprekken met de visserij en Rivella; hoe kunnen zij een bijdrage leveren aan de aanpak van dit probleem?
Lees het gehele artikel op de bron: Rijkewaddenzee 

— Mosselen in kratjes moeten Griend behoudenBij Griend wordt in maart een proef uitgevoerd met mossels. Aan de noord- en zuidkant van het Waddeneilandje komen twee stroken van 800 bij 200 meter. Daar komen kratjes met mosselen te staan. De schelpdieren moeten zich hechten aan de kratjes, zodat ze niet wegspoelen en er mosselbanken ontstaan.

Eerder zorgden zeegrasvelden en mosselbanken er op een natuurlijke wijze voor dat het eiland kon overleven. Die zijn er nu niet meer, en ze lijken ook niet op natuurlijke wijze terug te komen, vandaar deze proef.

Belangrijkste vraag bij de proef is hoeveel effect mosselbanken hebben op de bescherming van het eiland. Met de methode is eerder ervaring opgedaan op de Feugelpôle bij Ameland.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep FrieslandZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz
— Al 70 jaar lang verweven met het waterAl vanaf zijn tiende zit Gerrit Portengen (rooie Gerrit) op het water. Op zijn vijftiende meldt hij zich aan voor de grote vaart. Nu is hij tachtig en vaart hij nog bijna dagelijks met een van de grote tjalken die achter zijn huis ligt.

Als klein jongetje maakt Gerrit al zijn eigen zeilboot met een oude winterjas van zijn opa en een stok door de armsgaten. Altijd is Gerrit op het water te vinden. Om eieren te vinden in de oorlog, maar ook omdat het zijn passie is. “Ik kom uit een geslacht van molenaars. Die leven van de wind, net als ik altijd met m’n schepen heb gedaan.”

Grote vaart
Zodra hij vijftien is, meldt hij zich aan voor de grote vaart. Gerrits vader is razend. “Mijn vader zei: ik breek je poten als je gaat varen.” Toch zet Gerrit door, met hulp van zijn moeder. Gerrit leidt jarenlang een vrij leven totdat hij zijn vrouw ontmoet en een baan dichter bij huis vindt.

Toch blijft het varen trekken. Hij koopt een schip en bevaart tussen april en oktober de Waddenzee. Zijn huwelijk loopt fout, maar op zijn vijftigste ontmoet hij de vijfentwintigjarige Bertie. Zij is een net afgestudeerde zeekapitein en stuurvrouw. In eerste instantie wordt ze Gerrits maatje op het water. Later worden ze verliefd en trouwen ze. Nu is Gerrit tachtig. Zijn rode haren is hij kwijt.
Lees het gehele artikel op de bron: GHL 

— Rapport Alterra: Windpark IJsselmeer bedreigt natuurOnderzoeksbureau Alterra van Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft onderzoek gedaan naar de effecten voor de natuur wanneer het Windpark IJsselmeer door zou gaan. Het rapport heeft kritiek op het officiële onderzoek. Volgens Alterra zijn er veel meer onzekerheden dan in het officiële onderzoek van de initiatiefnemer.

Alter is voor dit onderzoek gevraagd door  It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging, de IJsselmeervereniging, het Watersportverbond, Don Quichot, de Vereniging van Toerzeilers en de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ. Zij willen het rapport gebruiken bij hun zaak tegen het Windpark bij de Raad van State zin het voorjaar.

Het onderzoek wijst er op dat er meer risico’s zijn dat vogels omkomen door de molenwieken. Daarnaast staat de natuur in het IJsselmeer al dermate onder druk dat de vraag opkomt of de landelijk vastgestelde natuurdoelen nog wel haalbaar zijn. (Natura 2000)
Lees bijvoorbeeld ook het artikel bij Natuurmonumenten 

— De nieuwe scheepvaartroutes langs de Noordzeekust


De oude (links) en nieuwe situatie per 1 juni 2017

Nederland en België werken samen aan nieuwe scheepvaartroutes langs de Nederlandse- en Belgische Noordzeekust. In dit druk bevaren stuk zee, waren voor bepaalde vaargebieden nog geen vaste routes vastgesteld. Rijkswaterstaat en de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer slaan de handen ineen om de doorstroom van scheepvaart in deze gebieden te verbeteren. Met ingang van 1 juni 2017 om 00.00 UTC (02.00 lokale tijd) gelden de nieuwe scheepvaartroutes op het Belgische en het Nederlandse (zuidelijke) deel van de Noordzee.

De nieuwe vaarroutes vullen gebieden zonder routering op, waardoor een onafgebroken routeringsstelsel van Frankrijk tot aan Duitsland ontstaat. De nieuwe routes helpen schepen bij de navigatie, wat de veiligheid op zee verhoogt en de kans op milieuverontreiniging verkleint. Verhinderende activiteiten zijn verboden op de nieuwe routes, wat de doorstroming moet bevorderen.

De nieuwe routering geeft aanbevolen scheepvaartroutes rond de windparken en vaarmogelijkheden door Nederlandse windparken weer. Om de veiligheid te vergroten komt er een scheiding tussen inkomend en uitgaand verkeer nabij voorzorg gebieden en verkeersscheidingsstelsels. In de drukke gebieden worden nieuwe voorzorg gebieden aangelegd. Ook komen er nieuwe ankergebieden.
Lees het gehele artikel van Stijn Tettero op de bron: Zeilen 

— HISWA kritisch op plan Natura2000 IJsselmeergebiedHISWA Vereniging diende onlangs haar zienswijze op het conceprt beheerplan Natura 2000 voor het IJsselmeergebied in. HISWA was meer dan 10 jaar betrokken bij het opstellen van het beheerplan, een lange periode waarin er in de watersport ook veel veranderingen hebben plaats gevonden. Deze veranderingen lijken niet meegenomen te zijn in het beheerplan en zij vormen ‘de ruggegraat’ van de door HISWA opgestelde reactie.

Daar waar Rijkswaterstaat in het plan uitgaat van autonome groei in het IJsselmeergebied - zoals een toename van het aantal ligplaatsen met 8.000 stuks (gebaseerd op oude cijfers) en andere autonome ontwikkelingen zoals veranderend vaargedrag (verschuivend richting de winter) vanwege technische innovaties - blijkt de praktijk juist een tegenovergesteld beeld te geven. De bezetting in de jachthavens neemt af en het aantal vaarbewegingen neemt af. HISWA verzoekt Rijkswaterstaat de gebruikte onderzoeksgegevens te actualiseren en aan te geven of er door deze afnames sprake is van een vermindering van (vermeende) verstoring van vogels én er daardoor wellicht meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen bij bedrijven is ontstaan. Daarbij is ook van belang dat in geval van een uitbreiding of verandering van de inrichting van een jachthaven, de initiatiefnemer niet voor torenhoge kosten voor benodigde onderzoek opdraait.
Lees het gehele artikel op de bron: HISWA 
— Gemeente Harlingen zoekt ideeën loodsen WillemshavenGemeente Harlingen is bezig de Willemshaven te ontwikkelen tot een toeristisch en recreatief aantrekkelijk gebied. Dit gaat allemaal niet vanzelf, daar hebben we mensen met creativiteit en lef voor nodig. Om het gebied levendig te krijgen is het belangrijk dat er ‘iets’ gebeurd.

Gemeente Harlingen wil hiervoor de twee voormalig Hubert Jans loodsen tijdelijk gaan inzetten,  zodat het aantrekkelijk wordt om voor langere tijd te verblijven in het gebied. Samen met CareX gaat de gemeente Harlingen op zoek naar ideeën van lokale initiatiefnemers en ondernemers die tijdelijk activiteiten willen ontplooien in de twee loodsen. Duidelijk is dat het bruist van de ideeën om voor de komende jaren creatieve tijdelijke initiatieven te realiseren in de beide (voormalige Hubert Jans) loodsen aan de Willemshaven. Die loodsen hadden best twee keer zo groot mogen zijn, gelet op de grote belangstelling.

Diverse ideeën tonen aan publiek
Vanaf 24 februari 2017 zal in het Entrepotgebouw ‘Heerlijk Binnen’ plaatsvinden, georganiseerd door de stichting 0517. Deze initiatiefnemer biedt aan om u daarbij de mogelijkheid  te geven de diverse ideeën te tonen aan het publiek. Hiertoe nodigt de gemeente Harlingen u van harte uit mee te doen en uw idee te presenteren en te visualiseren in de vorm van maximaal 2 posters. 
Lees het gehele artikel op de bron: Willemshaven 

— Boorplatform Wad moet snel wegAls Vermilion in 2020 stopt met gaswinning uit de winput Zuidwal onder de Waddenzee moet het platform snel en milieuvriendelijk worden afgevoerd.

Dit stelt de gemeente Harlingen in een reactie op het nieuwe winningsplan voor de put die net binnen de gemeentegrens van Harlingen valt. Vermilion wil een paar jaar langer naar gas boren dan in de oorspronkelijke vergunning was geregeld. Hiervoor diende de mijnbouwer vorig jaar al een nieuw plan in.

Overheden hebben geen bezwaar tegen de mijnbouwactiviteiten en mag Vermilion tot 2020 hier gas winnen. De gemeente mag er wel iets over zeggen en grijpt de reactiemogelijkheid aan om het bedrijf erop te vergen snel met een ontmantelingsplan te komen. Zodra de mijnbouw is gestaakt, moeten het platform en alle leidingen milieuvriendelijk worden afgevoerd uit de Waddenzee.

Door de extra winning daalt de bodem een millimeter per jaar. Dit is volgens betrokken instanties en deskundigen aanvaardbaar: de grens is 5 millimeter per jaar. Sinds 1988 wordt er gas gewonnen. De bodem daalde sindsdien met 10 tot 14 centimeter. De kans op bevingen is verwaarloosbaar, aldus instanties.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09) 

— Promotie Enkhuizen als watersportstad op Boot HollandNautisch Enkhuizen heeft grote plannen om de IJsselmeerstad te promoten bij watersporters. Volgend jaar krijgt Boot Holland een Enkhuizer plein, waar de havens en plaatselijke bedrijven zich gezamenlijk presenteren.

,,Twee-derde van alle toeristische overnachtingen in Enkhuizen komt voor rekening van de watersporters, nog zonder de chartervaart'', onderstreept Henk-Jan Hoogendoorn, voorzitter van Nautisch Enkhuizen, het economisch belang voor de stad.’

Het samenwerkingsverband van de 34 op watersport gerichte bedrijven krijgt bij de promotie steun van de gemeente. Hoogendoorn denkt ook aan een rol voor andere bedrijfstakken. ,,We moeten publiek trekken en bezig houden. Dat kan met demonstraties en workshops van de nautische bedrijven, maar we zouden ook met bijvoorbeeld tulpen iets kunnen doen. Ook willen we Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum benaderen."

Voor dit jaar kon Nautisch Enkhuizen aanwezig zijn op Boot Holland. Ook de wethouders Kok en Wijnne onderschreven het belang van de promotie. Er was geen tijd meer om nog demonstraties te regelen, dus werd het een stand met een wisselende bemanning vanuit de bedrijven, de havens en de gemeente. Vrijwel constant waren er afgelopen dagen belangstellenden die het blad ’Enkhuizen Boeit’ meekregen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium 

— Bedenker Oerol verder met Sense of PlaceJoop Mulder, de bedenker van het Oerol-festival op Terschelling, stopt ermee. Hij gaat zich storten op zijn andere artistieke project, Sense of Place. Hij zegt dat in de Leeuwarder Courant van zaterdag.

,,Ik ben zo enthousiast bezig met Sense of Place dat ik daar al mijn tijd in wil steken. Bovendien doen algemeen directeur Marelie van Rongen en artistiek leider Kees Lesuis als artistiek leider het erg goed bij Oerol. Ik kan met gerust hart afstand nemen", aldus de 63-jarige Mulder.

Hij begon Oerol ('overal') in 1981 in zijn café De Stoep in Midsland. Het is uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. Vorig jaar werden 135.000 kaarten verkocht.

Met Sense of Place wil Mulder laten zien hoe de mens heeft ingegrepen in het Waddenkustgebied. Hij organiseert kunstprojecten langs de Nederlandse Waddenkust en breidt dat op termijn uit naar de Deense en Duitse Waddenkust. Mulder hoopt er veel 'cultuurtoeristen' mee te trekken.
— Oproep aan minister tot aanpak overlast waterplantenProvincies Noord-Holland en Flevoland, de gemeente Hoorn en Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren roepen minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op meer ruimte te geven aan Rijkswaterstaat voor de aanpak van waterplantenoverlast.

Waterrecreatie is belangrijk in het IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland. In het Markermeer-IJmeer geven waterplanten veel overlast. De waterplanten breiden zich uit, en volgens de laatste inzichten is het een blijvend probleem. Het Markermeer-IJmeer is rijkswater. Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is verantwoordelijk voor het beheer van dit water. Rijkswaterstaat maait bij waterplantenoverlast alleen de vaargeul, en niet buiten de vaargeul waar de pleziervaartuigen varen. In het Hoornse Hop is geen vaargeul van Rijkswaterstaat gelegen, dus in het huidige beleid heeft Rijkswaterstaat geen taak om in het Hoornse Hop waterplanten te maaien.

Oproep aanpak overlast waterplanten
Wethouder Judith de Jong in Hoorn: ‘Via het project Luwtemaatregelen Hoornse Hop was Rijkswaterstaat betrokken bij het gezamenlijk oplossen van waterplantenoverlast. Rijkswaterstaat ziet los hiervan geen taak voor zichzelf in deze problematiek, omdat ze hier geen opdracht voor hebben vanuit het ministerie. Daarom hebben we minister Schultz van Haegen per brief gevraagd Rijkswaterstaat deze ruimte te bieden, zodat we samen de nodige maatregelen kunnen uitvoeren.’
Bron: Gemeente Hoorn

— Voorlopig geen proefboringen naar gas bij SchiermonnikoogEr komen voorlopig geen proefboringen naar aardgas bij Schiermonnikoog. Het van oorsprong Franse gasbedrijf ENGIE E&P Nederland ziet ervan af. Nieuwe wetgeving maakt het onaantrekkelijk om door te gaan met de plannen, laat het bedrijf weten. Daardoor zouden er veel meer investeringen nodig zijn om gas te winnen op de beoogde locatie.

ENGIE maakte zijn  besluit bekend kort nadat de Raad van State juist had besloten dat twee proefboringen door het bedrijf door mochten gaan. Bezwaren van verschillende actiegroepen tegen de boringen werden ongegrond verklaard.

Omdat de vergunning specifiek aan ENGIE was verleend, zijn proefboringen voorlopig van de baan. Als een ander bedrijf ook een proefboring wil doen, moet er een nieuwe vergunning worden aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 

— Werelderfgoedlogo voor gezamenlijk gebruikHet Werelderfgoed-logo is het gezamenlijk beeldmerk van de beheerders van de Waddenzee. Bewoners, bedrijven en toeristen in het Waddengebied gaan vanaf nu duidelijk merken dat de beheerders van de Waddenzee steeds beter samenwerken. Alle beheerders gaan namelijk actief het Waddenzee Werelderfgoed-logo gebruiken.

De komende weken krijgen 15 beheerorganisaties in het Waddengebied tal van middelen om de herkenbaarheid van het gebied als Werelderfgoed te vergroten én als beheerders eenheid uit te stralen. Het rijdend- en varend materieel, de beheerkantoren en de uniformen van beheer-medewerkers zullen worden voorzien van het Werelderfgoed-logo.

De beheerders zijn trots op de bijzondere status van het UNESCO Werelderfgoed-status van de Waddenzee. Dit is recentelijk nogmaals onderstreept door het feit dat de Waddenzee uitgeroepen is tot het mooiste natuurgebied van Nederland. De unieke waarden van dit gebied vragen ook om een eenduidig beheer.
Lees het gehele artikel op de bron: Ameland  


Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week:

— Tjotters lopen vol in Tasmaanse haven
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure
— ‘De kanaal' brak oude vestingstad Den Bosch open

— Hoofdrol voor reddingboot Javazee bij herdenking
— Van der Post verzekeringen gaat over naar EERDMANS
— Hollands glorie bij Wooden Boat Festival in Tasmanië

— Hoogaarzen en hengsten
— Ten Strijde: serie over zee- en veldslagen
— Algemene Vergadering Historisch Bedrijfsvaartuig
    op 11 maart

— Bed en breakfast in museumschepen Den Helder
— Crowdfunding voor de Vrouwe Antje
— 4Werven symposium: “Een toekomst voor het
    varend erfgoed”

— Grootste Tall Ships komen naar Den Helder
— Marineschepen Javazee echt verdwenen
— Scheepvaartmuseum A’dam zoekt vrijwilligers bibliotheek

— Archeoloog: tijd voor plan IJsselkogge
— Vlootdag Harlingen op 8 april
— Den Helder haalt indrukwekkende vloot windjammers
    binnen
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz