September 2024
De zomervakantie zit er op. Uiteraard hebben we niet helemaal stil gezeten en kunnen we van start met een nieuwsbrief die jullie weer helemaal op de hoogte brengt.
Heb jij content die je met ons wilt delen? Schroom dan niet ons te mailen!
voorbeelden gezocht van goede toegankelijke stadsparken
In de afgelopen 30 jaar zijn wij meerdere keren ingeschakeld door medewerkers en bewoners van verpleeghuizen en woonvoorzieningen voor ouderen, hoe de bruikbaarheid van wandelpaden verbeterd zou kunnen worden. Vaak liggen deze woonvoorzieningen in parkachtige omgevingen. Voor de beleving zijn glooiingen in het landschap aangebracht, waardoor de groenvoorzieningen en de gebouwen een bijzondere uitstraling krijgen. Onze ervaring is dat gemeenten en ontwerpers te weinig aandacht hebben voor de toekomstige gebruikers van deze groenvoorzieningen.
Met een bewegingswetenschapper is onderzocht, hoe het komt dat bewoners met beperkingen zo weinig gebruik maken van de wandelpaden rond woonvoorzieningen. Het is heel simpel, er ontbreekt een stimulans om naar buiten te gaan. Overal zijn drempels! Te hoog voor de rolstoel en waar de rollator zelfs over getild moet worden. Hellingen zijn te steil en zitgelegenheden zijn niet geschikt of sluiten niet aan op de paden. De wandelpaden zijn gewoon weg niet aantrekkelijk en elke uitdaging ontbreekt. Gemeente hebben geen zicht op de kwaliteit van hun eigen groenvoorzieningen. Gemeenten stellen geen eisen dat er in parken en groenvoorzieningen toegankelijke wandelpaden moeten zijn. En wanneer een bewoners een klacht indient, wordt deze klacht te makkelijk door een ambtenaar afgehandeld zonder een goede evaluatie of het resultaat naar tevredenheid van de indiener voldoet. Wij vinden dat het maken van een recreatief ommetje ook voor mensen met beperkingen in hun eigen woonomgeving een fundamenteel recht is, dat de overheid zou moeten borgen in het beleid.
Wij zoeken nog steeds voorbeelden van goede toegankelijke 'stads' parken. Het kan gaan om een park dat toegankelijk is voor rolstoel- en rollatorgebruikers, maar het kan ook gaan om parken met goede gidslijnen voor bezoekers met een visuele beperking. Kent u een park waar u enthousiast van wordt en dat een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten, laat het ons weten!
Laat het ons weten en vul onze enquête in.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGnsjiVc9J0W2fVPexFVxNDBoBzzybEcAnItXTuEgCRJbRmA/viewform
overheid maakt onvoldoende werk van mensenrechten
Heeft Nederland na de invoering van het VN-verdrag genoeg gedaan om de positie van mensen met een beperking te verbeteren? De Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over de situatie in Nederland (inclusief Caribisch Nederland), en trekt pittige conclusies. Dat blijkt uit het pas verschenen rapport van het VN-comité.
Lees hier het volledige artikel.
meest toegankelijke gemeente
In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap ingevoerd. Veel gemeenten werken al hard aan toegankelijkheid. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
De VNG verbindt alle gemeenten in Nederland. Het doel van de VNG is om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners zo goed mogelijk kunnen bedienen. Met deze verkiezing wil de VNG gemeenten die al goed bezig zijn in het zonnetje zetten. Verder zorgen we ervoor dat gemeenten tijdens de verkiezing van elkaar leren. De verkiezing is op deze manier voor elke gemeente van toegevoegde waarde.
zon, zee en toegankelijkheid
Zon, zee en toegankelijkheid: déze Nederlandse stranden zijn rolstoelvriendelijk volgens rolstoelgebruiker Pia (69).
Lekker op het strand liggen op een zomerse dag is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, is alleen al het zand een onmogelijke opgave. Pia Hendriks (69) weet daar alles van. “Mijn rolstoel is mijn vrijheid,” zegt ze. Om die reden heeft ze een lijst gemaakt met alle rolstoeltoegankelijke stranden van Nederland.
De volgende externe link leidt naar het volledige artikel in het vrouwentijdschrift Margriet
een nieuwe rups is geboren...de rolrups!
'Wij van Outdoor4disabled, waaronder de Strandrups, de Waterrups en nu ook de Rolrups, zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om onze doelgroep zo veel mogelijk te laten genieten van de natuur en dan vooral het strand. Door het succes van onze strandritten kregen we steeds vaker de vraag of het niet mogelijk is om zelfstandig aan de vloedlijn te komen.
Al langere tijd hadden wij het plan om elektrische strandrolstoelen aan te schaffen. Daar we geen vaste plek hadden om ze uit te geven, te stallen en op te laden, kwam het plan niet van de grond.
Met de komst van Maud, van restaurant Buhay Beach kwam het idee weer naar boven en door de samenwerking met Maud is het nu mogelijk om de E-Jutter Wombat bij ons te huren. Via onze website is het huren en betalen heel eenvoudig. Op die site vindt u ook alle informatie die u nodig heeft. Vanaf 1 september zijn ze te reserveren. U kunt ‘m voor één tot max. 8 uur huren, de kosten hebben we laag kunnen houden. U betaalt 10 euro per uur.
Aan de Langevelderslag 24-26 2204 AH Noordwijk staan twee Rolrupsen, dus u kunt ook samen gezellig het strand op.
PS De foto is niet in Noordwijk genomen.'
changing place het loo
Op woensdag 11 september opende Paleis Het Loo als eerste museum in Nederland een Changing Place toilet. Een belangrijke stap in het bevorderen van toegankelijkheid en inclusiviteit voor kinderen en volwassenen met een handicap. Dankzij de inspanningen van vele betrokken partijen, de lokale gemeenschap, de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting het Gehandicapte Kind is dit Changing Place toilet gerealiseerd.
Pia Hendriks, ons nieuwe bestuurslid, heeft de opening van de ingebruikname van de Changing Place bijgewoond. Op onze website kunt u een kort verslag van deze dag lezen.
eelke droomt
Op de website 'Eelke Droomt' zijn mooie toegankelijke accommodaties voor rollers te vinden. Hoe fijn is het wel niet als je een toegankelijke route kunt combineren met een goed aangepast onderkomen? Óf een aangepast onderkomen met een toegankelijke route? We hebben één leuke accommodatie (mét uitstapjes) uitgekozen.
Onderstaande link leidt je naar een fijn onderkomen in Dwingeloo (Drenthe). In de wijde omgeving is genoeg te doen voor mensen met een beperking. Op de website van de accommodatie vind je ook een lijst met toegankelijke routes en uitjes.
|