Westerlo - januari 2015
Jaargang 5 - nummer 1
  
  Inhoud
 
 
Beste Wensen

 
 
Film: My Sweet Pepperland

 
 de trailer
 
My Sweet Pepper Land (2013) is een sobere Koerdische western, ironisch en gevat. De film speelt zich af na de val van Sadam Hoessein wanneer Iraaks Koerdistan zich autonooom probeert te ontwikkelen.
 
Baran, een vroegere oorlogsheld, aanvaardt de job van politieman ver weg in een grensdorpje met Turkije. Hij krijgt het er onmiddellijk aan de stok met de lokale "sterke man" Aziz Aga. Die bepaalt de wetten in de regio en verdient aardig wat geld met het smokkelen van medicijnen en alcohol. Hij heeft het niet begrepen op overheidsbemoeienis en wil dat alles bij het oude blijft, beknotting van vrouwenrechten incluis. Zo maakt hij de nieuw aangestelde onderwijzeres Govend het leven heel erg moeilijk. Baran zal orde op zaken moeten stellen.
 
inleiding door Ludo De Brabander, coördinator van Vrede vzw
 
organisatie: Wereldraad Westerlo
woensdag 28 januari
om 20 uur
toegang gratis
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Prinsheerlijk: een erfgoedboek over de Merode
 

Prinsheerlijk vertelt het verhaal van het gebied de Merode, van de inwoners en het rijke erfgoed. Het is een mix van anekdotes, historische feiten en mooie plaatjes van erfgoedplekken. Geen traditioneel boek, uitsluitend voor de erfgoedliefhebbers, maar wel voor álle inwoners van de streek.
 
Het kwam tot stand dankzij de samenwerking binnen het Europese Interreg IVb project Rural Alliances waarbij de lokale erfgoedorganisaties uit de Merode, de Strategische Projectorganisatie Kempen en de Vlaamse Landmaatschappij de handen in elkaar sloegen met schrijver Glenn Geeraerts.  
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
 
Onze voorleesvrijwilligers staan ook in 2015 klaar om voor te lezen voor alle kleinste bibfans! Elke laatste woensdag van de maand verwennen ze je met de mooiste verhalen, soms met een kleine act, wat muziek, héél veel inlevingsvermogen en zin om plezier te maken!
 
Op woensdag 28 januari staan warme verhalen over de winter op het menu. 
Jij komt toch ook?
 
Om 14 uur zijn kleuters uit het eerste en tweede kleuterklasje welkom en om 16 uur de kleuters uit het derde kleuterklasje en kindjes van het eerste leerjaar.
Toegang is gratis, vooraf inschrijven hoeft niet.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
alle info over de expo
 
Wat is er mooier dan de zee in de winter?
 
Met de grootschalige internationale tentoonstelling De Zee (oktober 2014 tot 14 april 2015) bewijst Oostende dat ook het culturele leven niet stilvalt tijdens de wintermaanden, integendeel. Mu.ZEE maakt in samenwerking met een reeks nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars een tentoonstelling die haar tentakels uitspreidt over de stad.
 
Bij een expo van dit kaliber hoort een monumentale catalogus, met werken van Richard Tuttle, Jan Fabre, Marcel Broodthaers, Daniel Buren, Michaël Borremans en vele anderen. Met essays van Phillip Van den Bossche, Frank Maes, Hans Theys, Céline Flécheux en Melanie Deboutte.
 
Een absoluut eerbetoon aan de zee en aan wijlen Jan Hoet, bezieler en medecurator van de tentoonstelling.
Andere blikvangers:
 
Michiel Hendryckx is niet alleen een fotograaf pur sang, hij blijkt ook een begenadigd schrijver te zijn. Met dat dubbeltalent reisde hij gedurende twee jaar voor het DS Weekblad wekelijks naar een andere plek voor een beeld en een verhaal. In zijn compacte teksten geeft de auteur veel informatie mee, maar durft hij ook als geen ander jaloersmakend romantisch te zijn. Altijd ergens.
 
 
  
Michiel Hendryckx te gast op Radio 1
 
 
 
Jelle Van Riet te gast in "Vandaag" 
Als een vrouwelijke Louis Theroux reisde Jelle Van Riet van Parijs tot Miami, op zoek naar het geheim van de mannelijke schoonheid. De personal trainer van James Bond, de tatoeëerder van David Beckham, Vincent Kompany, Jan Fabre, Wim Vandekeybus, gerenommeerde plastische chirurgen, Dries Van Noten en vele anderen passeerden de revue. En God schiep de man is een intrigerend en geestig verslag, zeker omdat deze nieuwsgierige reporter vergezeld werd door Elisabeth Broekaert, een behoorlijk eigenzinnige fotografe...
 
Sieb Posthuma - wie kent hem niet van het hondje Rintje en Aadje Piraatje? - maakte vanaf 1990 (prenten)boeken voor kinderen. Daarnaast tekende hij voor kranten, tijdschriften en uitgeverijen, maar hij maakte ook animatiefilms voor Sesamstraat, cd-covers, omslagillustraties voor romans, affiches voor organisaties,...
Van Jouke Akveld verscheen onlangs een portret van deze kunstenaar en de persoon daarachter, rijk geïllustreerd met tekeningen en foto's. 
In het boek De kunst van het paradoxale leven tracht Ivo Brughmans een positief antwoord te geven op een van de meest prangende vragen van deze tijd: hoe kunnen we duurzaam en positief omgaan met alle tegenstrijdigheden in ons leven en in onze wereld? Het is een filosofisch en tegelijk praktisch boek en geeft inzicht hoe polariteiten werkzaam zijn in alles wat we doen, zowel op niveau van het individu, de organisatie of de samenleving als geheel. 
 
Berlinde De Bruyckere dankt haar bekendheid aan de heel vernieuwende wijze waarop ze beeldhouwkunst benadert.
Berlinde De Bruyckere van Angela Mengoni is de eerste monografie die aan haar gewijd is en is tevens de catalogus nav de tentoonstelling in Gent.
Nog tot 15 februari 2015 kan je terecht in het S.M.A.K. waar het
monumentale werk "Kreupelhout-Cripplewood" de blikvanger is. Hiermee vertegenwoordigde ze ons land op de Biënnale van Venetië in 2013.
Maar de tentoonstelling bevat ook vroeg werk in textiel en de sculpturen in paardenhuid waarmee ze wereldwijde faam verwierf.
 
 

 de website van de auteur
 
op de website van de auteur kan je een fragment lezen  
 
 
 
Minnie Panis is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.
 
Een maand op het land is de nieuwe, herziene vertalling van het literaire pareltje van J.L. Carr uit 1980, over een soldaat die de Eerste Wereldoorlog overleefde en in een klein dorpje op adem komt. "Kort en krachtig, geen woord te veel, op een prachtige manier beheerst, liefdevol geobserveerd. Geen sentimentele terugblik op een nostalgisch verleden maar een ervaring die hoofdpersoon en lezer niet loslaat." The Spectator.  
Een huis in de hemel is het aangrijpende en inspirerende verhaal van een oorlogscorrespondente over haar gijzeling in Somalië. Amanda Lindhout wordt 460 dagen gegijzeld, verplaatst van het ene naar het andere verlaten huis en ze weet te overleven door de kracht van haar herinneringen, vastberadenheid en hoop. En door zichzelf op de gruwelijkste momenten in "een huis in de hemel" voor te stellen, hoog boven de vrouw die geketend in het donker wordt gemarteld. 
 
Oudering is een dorpje op het eiland Voorne-Putten waar de inwoners langs elkaar heen leven en hun nooit uitgekomen dromen in oude sokken bewaren. Lioba, een kunstzinnig meisje, wil niets liever dan het dorp ontvluchten. Als zij op een dag bewusteloos wordt aangetroffen, gonst het dorp van de geruchten. Diverse dorpsgenoten zoeken koortsachtig naar een manier om haar weer wakker te krijgen. Maar wie Lioba wil bevrijden uit haar slaap moet eerst zichzelf bevrijden van zijn schaduwkant. Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem.

 
het eerste hoofdstuk  
 
 
 
 
  nieuwsgierig?
 
Harry August gaat dood. Keer op keer. Wat hij ook doet of besluit, telkens keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar, op dezelfde plek. Maar mét de kennis uit zijn vorige levens. Toch verloopt niets anders. Dan staat er, aan het einde van zijn elfde leven, een klein meisje bij zijn sterfbed. Zij roept zijn hulp in om de wereld te redden. De eerste vijftien levens van Harry August van Claire North. 
 
Kerstin Ekman (1933) wordt met recht en rede de grote dame van de Zweedse literatuur genoemd. Het is een tijdje stil rond haar geweest maar met haar nieuwste roman komt ze terug binnen via de grote poort.
De Afrekening brengt het verhaal van schrijfster Lillemor Troj die onverwacht uitgenodigd wordt door haar uitgever om het te hebben over haar nieuwe roman.
Ze mag dan wel een oude dame zijn, maar ze weet perfect dat het manuscript met talloze details uit haar privéleven, niet door haarzelf geschreven is....
 
 
de trailer
  
een voorsmaakje
 
"Kruipt in je hart en gaat er nooit meer weg" De Standaard.
"Fascinerend, volstrekt uniek" De Morgen.
"Mooier dan dit kan cinema niet worden" Humo.
"Magisch... een meesterwerk" Metro.
Wat kunnen we hier nog aan toevoegen?
Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs vertelt Boyhood de jeugd van Mason, onvergetelijk vertolkt door Ellar Coltrane.
In dit ontroerend coming-of-age verhaal zien we hem voor onze ogen opgroeien van jongen tot man.
Een film als een dagboek, heel herkenbaar, een echte must-see met bovendien een schitterende soundtrack.
 
Ida,  algemeen getipt als winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film in 2015, heeft niet lang gedraaid in de Belgische bioscopen.
Toen dit zwart-wit meesterwerkje van Pawel Pawlikowski onlangs de European Film Awards domineerde (beste film, beste regie, beste scenario én de publieksprijs) werd er even getwijfeld om de prent terug in roulatie te brengen. Helaas, het is niet gebeurd.
Maar daarom niet getreurd : in de betere bib is hij reeds beschikbaar!
De film vertelt het verhaal van Ida, een Poolse novice, die plots een tante én een ijzingwekkende geschiedenis blijkt te hebben....
 
De verfilming van de bestseller van John Green brengt het verhaal van de 16-jarige Hazel die kampt met schildklierkanker. In een praatgroep ontmoet ze August, een jongen met botkanker.
De start van een uitzonderlijke liefdesgeschiedenis. The fault in our stars
 
 
 
 
If I needed you
 
  
Take me to church
 
 
Een bakske vol met stro
 
De film scoorde uitstekend (Oscarnominatie, César voor beste buitenlandse film...) maar de muziek doet het zo mogelijk nog beter.
The soundtrack was een onwaarschijnlijke bestseller, country en bluegrass werden een ware hype in Vlaanderen.
Nu is er ook de live-cd. Alweer genieten van Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en hun companen : The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band : unbroken!
 
Sonic Highways van Foo Fighters is zowel een cd als een achtdelige documentaire.
In de documentaire neemt David Grohl ons mee naar 8 Amerikaanse steden. Telkens wordt de rol van die stad in de geschiedenis van de populaire muziek belicht. Op het einde van elke aflevering krijg je het nummer dat de band in die stad opgenomen heeft.
 
Pas 24 jaar oud, maar wat een debuut!
De titelloze eersteling van Hozier zal in tal van eindejaarslijstjes opduiken.
En terecht.
Andrew Hozier-Byrne heeft het allemaal : uitstekende songs, soulvolle stem en bovendien een begenadigd performer.
Take me to church was dan ook niet voor niets de meest aangevraagde song bij de recentste editie van Music for Life.
  
Bijna 50 jaar na hun debuut laat Pink Floyd zijn definitieve slotakkoord horen. Sinds het vertrek van Roger Waters en de dood van toetsenist Rick Wright (2008) is de band in praktijk gereduceerd tot David Gilmour en Nick Mason.
The Endless River is ontstaan uit de opnames van The Division Bell sessies, het laatst verschenen studioalbum van de groep, alweer 20 jaar geleden...
 
Urbanus integraal : 22 cd's. Alle officiële albums (16 stuks)  aangevuld met een curiosa-cd ("Verstootelingskes") een splinternieuwe live cd, enz...
Herbeleef uw jeugd en begrijp waar de huidige stand-up scène de mosterd haalde.
 
 

  
 
  

 
 
 
 
Marcs Mooisten
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Marc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 De trailer
 
 
 
On ira
 
 
 
 interview met de auteur
 
 
True Detective (dvd) - Cary Fukunaga
 
Ik hou niet van detectives, niet in boekvorm, niet op dvd.
Maar deze HBO-reeks is dan ook geen gewone detective. 
Uiteraard draait het om een moord maar eigenlijk is dat maar bijzaak.
Het centrale gegeven in deze reeks is de relatie tussen de twee detectives
Rijzende ster Matthew McConaughey ontving in 2014 een Oscar én een Golden Globe  voor zijn hoofdrol in the Dallas Buyer's Club. Woody Harrelson biedt hem uitstekend van antwoord. Ze schitteren als Rust Cohle en Martin Hart, twee detectives in Louisiana die terugkijken op een rituele moord uit 1995.
De vertelvorm is uniek. De detectives worden anno 2012 in aparte kamers geïnterviewd over de oude moordzaak. Naadloos springt het verhaal 17 jaar naar voren en weer terug.
Intrigerend...
 
 
Frans chanson is niet echt mijn ding.
Maar Zaz verzoent me weer helemaal met het genre.
De "joie de vivre" spat er gewoon vanaf.
Zaz, echte naam Isabelle Geffroy, debuteerde op haar dertigste (2010) met de titelloze cd Zaz. De echte doorbraak kwam er met Recto Verso en nu ligt haar recentste cd Paris (zie bespreking vorige nieuwsbrief) in de rekken.
Jazz, variété, soul, ze combineert het allemaal schijnbaar moeiteloos.
Vier jaar geleden totaal onbekend en momenteel constant optreden voor volle zalen.
Faut le faire!
 
Omega Minor - Paul Verhaeghen
 
De ruim 600 pagina's tellende roman van de in de VS wonende cognitief psycholoog Paul Verhaeghen (Lokeren 1965) bestrijkt de hele 20ste eeuw.
Een ambitieus project met een flinke portie wetenschaps-geschiedenis.
Het boek draait rond 3 protagonisten : Paul Andermans, een psycholoog die voor zijn werk in Berlijn belandt, Jozef de Heer, die als jood de verschrikkingen van W.O. II meemaakte en tenslotte professor Goldfarb, ook een jood die meegewerkt heeft aan de productie van de eerste atoombom en die zich 50 jaar na dato ook in Berlijn bevindt.
Het boek, bekroond met talloze prijzen, is al 10 jaar oud maar sindsdien heeft de auteur geen roman meer gepubliceerd.
Zoals hij het zelf stelde : "Alles wat ik wilde vertellen staat in Omega Minor".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je een extra geheugensteuntje krijgt als je ons je mailadres doorgeeft?
 
Want dan ontvang je immers 3 dagen voor het einde van je uitleentermijn een herinneringsmail.
Natuurlijk kan je dan nog altijd gebruik maken van de mogelijkheden om online te verlengen of via 014 54 94 62.
 
Wedden dat je hier onnodige boetes mee vermijdt? ;-)
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: