Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief oktober 2020
Beste belangstellende,
Het is een vreemde ervaring om een nieuwsbrief te schrijven in een periode dat het virus covid 19 weer toeneemt, met als gevolg de nodige beperkende mobiliteitsmaatregelen. In plaats van 7 november zijn we daarom helaas 17 oktober j.l. dicht gegaan voor gasten en hebben we cursussen moeten annuleren. Spijtig voor een ieder die zich op een verblijf bij ons had verheugd. Wel zijn we open voor tijdelijke participanten. Hun komst bereiden we voor met de nodige zorg, zoals het verzoek zich te laten testen. Wij prijzen ons gelukkig dat, zoals we in de septembernieuwsbrief reeds hebben genoemd, een goede zomer en nazomer hebben gehad. Daardoor kunnen wij nu verder met de renovaties en het winterklaar maken van de tuinen en het terrein, zonder ons zorgen te hoeven maken over ons voortbestaan. We wensen iedereen die wel de negatieve gevolgen ondervindt sterkte toe. Als je denkt dat wij ergens mee kunnen helpen, dan horen we dat graag. Ondanks de toestand waarin we met elkaar zitten kijken we graag en met hoop verder vooruit naar de komende zomer. De nieuwe data van het Eigentijds Festival en het Kinderfestival zijn bekend. Eveneens van de EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst. Spannend om zoiets nieuws vorm te geven.
 
In de november nieuwsbrief pakken we de draad weer op waar het betreft de filosofische beschouwingen waarom en vooral wat ons te doen staat om ons verlangen naar een leefbare samenleving vorm te geven. Onder de titel Oproep alvast een klein voorproefje. Want laten we wel wezen, hoe belangrijk de bestrijding van dit coronavirus ook is, en hoe verschrikkelijk, als je er op welke wijze dan ook persoonlijk door getroffen wordt, vanuit groter perspectief gezien is het een briesje in het licht van de zware storm die klimaatverandering heet. Omdat men ons natuurlijk vaak plaatst in de alternatieve (t.o.v. het gangbare) hoek, met de bijbehorende waarden en normen, is het in dit verband misschien goed om te weten dat wij, ondanks die positie, geen enkele affiniteit of waardering hebben voor viruswaanzin- of aanverwante complottheorieën. Als je onze visie en uitgangspunten leest, zul je zien dat voor ons ‘het Midden’ een belangrijk uitgangspunt is voor ons denken en handelen. Daarin is geen plaats voor extremen.
 
We besteden verder aandacht aan een nieuw product in ons Oikosassortiment en aan de ontwikkeling van Forge Neuve (de Groene Kathedraal) en de activiteiten (de Great Gathering) die daar afgelopen zomer hebben plaats gevonden. Een verslag van Jacques Caron over zijn bijzondere mystieke ervaringen met / rondom het bosaltaar kun je integraal lezen. 
 
Tot ons groot verdriet is Rob Heiligers 20 september j.l. overleden. Wij besteden in deze nieuwsbrief aandacht aan deze bijzondere sympathieke theaterman en zijn verdiensten voor het Eigentijds Festival en Ecolonie.
 
Genoeg te lezen in deze nieuwsbrief of via de ‘lees verder’ links.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Nieuwe data voor 2021

  • Kinderfestival:
    Zondag 15 t/m donderdag 19 augustus.
    Inschrijving deelnemers start per 1 februari 2021. 
  • Eigentijds Festival op de terreinen van Ecolonie:
    Zaterdag 26 juni (aankomstdag) t/m vrijdag 2 juli (vertrekdag)
    De inschrijving van deelnemers start per 1 februari 2021.
    Workshopleiders worden in de loop van november/ december benaderd met de vraag of ze mee willen werken. Hoewel er een tijdje sprake is geweest van de mogelijkheid dat we afwisselend het festival in Vierhouten, dan wel op Ecolonie zouden houden, bleek ons nu dat de Paasheuvel haar beleid heeft gewijzigd en daardoor überhaupt geen ruimte meer biedt voor festivals.
  • EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst:
    Zondag (aankomstdag) 4 juli tot en met zaterdag 10 juli (vertrekdag).
    Uitgebreide informatie over deze week in latere nieuwsbrieven.
 

We zetten onze zeepjes in de schijnwerpers!

Zeep gebruiken we onder andere om ons lichaam mee te wassen en we weten dat onze Oikos zeepjes hogelijk worden gewaardeerd, getuige het feit dat ze afgelopen zomer weer veel verkocht zijn in onze winkel op Ecolonie. Maar weten we eigenlijk wel wat zeep ‘doet’?
Dit is wat Mark Vis (fysisch chemicus aan de TU Eindhoven) erover zegt in Quest:
 
“Zeep bestaat uit moleculen die niet goed weten wat ze willen. De kop van de moleculen zit graag in water en de staart het liefst in olie. Als je vuil aan je handen hebt, gaan de staartjes in deze vettigheid. Spoel je hier water overheen, dan gaat de kop van de molecuul weer naar het water. Hierdoor breken de zeepmoleculen het vuil in kleinere deeltjes op. De koppen aan de buitenkant van die vuildeeltjes stoten elkaar af, waardoor ze niet meer samenklonteren met andere deeltjes. Zo ontstaan er oliedruppeltjes die u gemakkelijk van uw handen wast.”
 
Nu 20% korting op alle zeepjes
Gebruik bij het afrekenen de kortingscode ZEEP
 
 
Desinfecterende bio handgel
In deze tijd echter, gaat handen wassen vooral om het verwijderen van virussen en bacteriën, dus een groot deel van de zomer verstrekten we naast onze zeep ook onze eigengemaakte ontsmettende, niet plakkerige(!) biologische handgel. Deze handgel is er weer, maar nu in gerecyclede meeneem-flesjes van 50 ml. Alle ingrediënten zijn – net als in onze zeep – biologisch en plantaardig en de prijs is € 3,95.

Forge Neuve, de Groene Kathedraal

The Great Gathering
In de september nieuwsbrief hebben we al stil gestaan bij deze bijzondere week die in de afgelopen augustusmaand werd gehouden. Deze winter overleggen we hier op welke wijze (vorm en inhoud) we komend jaar aandacht willen geven aan de natuurwezens en de wijze waarop we eenieder die daar belangstelling voor heeft, kunnen laten kennismaken met de energie van deze niet tastbare wereld. Natuurlijk laten we dat weten zodra we daar meer duidelijkheid over hebben. Een van de workshopleiders, te weten Nicolaas de Jong van de Jaspisschool, heeft een uitgebreid verslag geschreven voor zijn eigen nieuwsbrief, dat wij integraal overnemen. Lees het verslag
 
Aanvullend daarop is het goed om te weten dat met name Harmen de Haas, samen met Gerwine Würing, niet alleen feitelijk (snoeien, opruimen etc.) Forge Neuve hebben opgeschoond, maar ook energetisch de zes belangrijke energie-, c.q. acupunctuurpunten, aandacht gegeven. De Great Gathering week heeft het energieveld daarna enorm versterkt. Komend jaar zal Harmen verder gaan met het opschonen (samen met anderen) en als er weer gasten zijn, zijn Magische Wandelingen aanbieden langs de genoemde punten. 
Zie ook de nieuwsbrief van september j.l.
 
Het Bosaltaar
Synchroniciteit speelt een belangrijke rol in de ervaringswereld van de spiritualiteit, in het bijzonder in die van de mystiek. Hoe vaak zeggen we niet: ‘het toeval wil dat’. En dan vertellen we een verhaal waarin de verwondering en verbazing centraal staan. Joseph Jaworski schrijft in zijn boek Synchroniciteit (uitg.Christofoor -2015) dat synchroniciteit eigenlijk een heel aards fenomeen is, zoals dat bijvoorbeeld met zwaartekracht het geval is. Hij stelt dat ’als we in een staat van commitment en overgave verkeren’, we deze synchroniciteit beginnen te ervaren. Hij schrijft (pag.30):
 
‘Het lijkt een soort veld, alsof alle fysische objecten in het universum elkaar op de ene of andere manier aantrekken.’
 
Dit fenomeen synchroniciteit is niet onbekend voor ons waar het gaat om de ontwikkeling van Ecolonie. Verbazing en verwondering maken daar deel van uit, waarschijnlijk omdat commitment en passie zo essentieel zijn voor ons die hier dienstbaar zijn aan de ontwikkeling van Ecolonie. 
 
Wat heeft bovenstaande inleiding nu te maken met het bosaltaar? 
‘Het toeval’ wilde dat augustus j.l. (na al die maanden van vol overgave werken aan de Groene Kathedraal) een al jaren graag geziene gast van Ecolonie, te weten Jacques Caron, zich meldde en liet weten dat hij al in 2016 geroepen is door een stem in het bos op Forge Neuve. In de inleiding van zijn uitgebreide, zeer boeiende verhaal, waarin hij zijn mystieke ervaringen sinds 2016 tot heden heeft beschreven, geïllustreerd met foto’s, staat:
 
“In de zomer van 2016 ben ik op vakantie in Ecolonie in de Vogezen. Een paar maanden eerder heb ik mijn heup gebroken bij een nare val en een volledige heupprothese gekregen. Lopen gaat nog niet soepel en ik leun op een wandelstaf. Elke dag loop ik via de Wolvenvallei naar het meer van Forge Neuve om zo mijn lichaam weer in conditie te krijgen. Af en toe pauzeren en leunen op mijn staf wanneer het even te zwaar valt. Op zo’n rustmoment hoor ik mijn naam roepen vanuit het bos. Er is alleen niemand te zien. Het kwam uit het bos. Door het struikgewas heen zoek ik nieuwsgierig naar de oorsprong van de roep. Zo kom ik bij een rots terecht die volledig groen begroeid is vol varens en mos. Ik zie dat de rots een ongewone vorm heeft, kom naderbij en onderzoek het. Onder de varens en het mos tref ik in het midden van de rots een uitgehouwen vorm aan. Het is een altaar.” lees verder
 
Wie verder nieuwsgierig is naar Jacques Caron zijn wonderlijke verhalen, kunnen wij zijn boek ‘Merakels’ (uitg. van Warven), dat nog niet zo lang geleden is uitgekomen, van harte aanbevelen.
Uit de Volkskrant – SIGMUND – Peter de Wit

Oproep

In de november nieuwsbrief zullen we uitvoerig ingaan op het maatschappelijke fenomeen dat steeds meer universitair- en HBO geschoolden er voor kiezen om een andere richting in te slaan, wat betreft hun maatschappelijke carrière, dan zij zich aanvankelijk bij aanvang van de studie hadden voorgenomen. Waarom is dat zo en welke kansen biedt dat voor ons als wij denken aan de plannen die we voor de toekomst hebben? Wie kunnen we uitdagen mee te doen aan het scheppen van dat-wat-er-nog-niet is? Natuurlijk loop je in deze tijd van vastgeroeste zekerheden tegen twijfels aan. Merlijn Twaalfhoven (componist en organisator van muziekevenementen) schrijft 25 oktober j.l. in Trouw onder andere over twijfel:
 
“En die veiligheid ontbreekt tegenwoordig op veel plekken in de samenleving vanwege de enorme focus op competitie. Mensen hebben het gevoel dat ze niet meer mogen mislukken, vermijden risico’s en gaan twijfel uit de weg. Terwijl twijfel juist hét medicijn is in een te snelle, overdreven efficiënte tijd. Het vertraagt.”
 
Afgelopen zomer hadden we over dat fenomeen twijfel en keuzes maken, uitgebreide gesprekken met o.a. Asha Boschma (zij coördineerde als tijdelijke participant de Orangerie, en volgt nu online de studie Humanistiek). Zij schrijft kort geleden in een mail n.a.v. de opmerking van ons dat zoveel van haar generatiegenoten nog steeds zo moeilijk in beweging te brengen zijn:
 
“De nieuwsbrief van Ecolonie van december 2019, vond ik uitermate sterk. Deze zin springt er opnieuw uit (voor mij): "Weet dat ook jij met je keuzes die je het komend jaar maakt, aan de basis kunt staan van iets waar je nu nog geen weet van hebt. Afwachten en niets doen is geen optie meer."
Grootste probleem is -ik ervaar het zelf sterk en heb het hier met mijn vrienden over; ze ervaren soortgelijke dingen- je wordt geraakt, je wil iets doen, voelt de noodzaak, wordt afgeleid door dagelijkse, korte termijn beslommeringen en steekt vervolgens je kop in het zand. Leert leven met een gevoel van onbehagen dat dag in dag uit aan je knaagt: het moet anders. Waarom vertonen we dit struisvogelgedrag en steken we onze kop in het zand?”
 
Ben je geraakt door bovenstaande woorden en wil je stoppen met je struisvogelgedrag, lees dan meer over de visie en uitgangspunten van Ecolonie. Door die visie goed tot je door te laten dringen, door vooral de verbanden te leren zien, en het enorme perspectief dat geboden wordt, zul je ervaren dat jij het bent die dat scheppende wezen kan zijn, die uiteindelijk samen met anderen het verschil gaat maken. Dan kun je stoppen met je oude gewoonte om je kop in het zand te steken. We bieden je een tastbaar, werkbaar alternatief aan. Je kunt vandaag beginnen het anders te doen. Er is geen enkel excuus om het zo te laten. Als je n.a.v. het lezen ervan vragen hebt, laat dit dan weten via henkjan@ecolonie.eu 
 
Ben je geraakt door bovenstaande woorden en wil je meer over de visie en uitgangspunten van Ecolonie lezen, klik hier

In memoriam

Tot ons grote verdriet vernamen wij dat Rob Heiligers 20 september j.l. op 67 jarige leeftijd, na een relatief kort ziekbed, is overleden. Rob was vanaf het begin in eerste instantie als theatermaker betrokken bij het Eigentijds Festival. Wie herinnert zich niet zijn voorstelling met allerlei attributen, die hij op zijn rug meedroeg (zie foto). Later gaf hij er ook Quantum Touch workshops en was vaak betrokken bij de vormgeving van de begin- en eindceremonieën. Ook kwam hij onregelmatig op Ecolonie om daar in dezelfde geest zijn bijdragen te leveren. Ongeëvenaard was bijvoorbeeld het Terugspeeltheater –Zaalvolverhaal, dat hij samen met zijn vrouw Rita Spijker e.a. in Nederland bijna 400 x heeft gespeeld. Rob was een bijzondere lieve, gepassioneerde creatieve man, die zeer betrokken was bij de mensen om hem heen. Zo bezocht hij samen met zijn theatergezelschap ‘De Broertjes’ begin jaren negentig het oostelijke deel van Roemenië om daar in diverse afgelegen kindertehuizen aan ernstig zieke kinderen voorstellingen te geven. Rob zocht steeds naar nieuwe werkwijzen om zijn liefde voor de ander, op een creatieve wijze tot uitdrukking te brengen. De laatste jaren werkte hij nauw samen met Aafke Bouma vanuit hun bewustzijnscentrum Heelal. Ook op het festival gaven zij hun workshops het Natuurlijk Orakel. Aafke besteedt uitgebreid aandacht aan Rob zijn overlijden, lees hier meer.
Een grote leegte is ontstaan; het voelt onwerkelijk aan nu Rob er niet meer is.
Wij wensen iedereen die van Rob gehouden heeft veel sterkte toe.

Beginnend kokkin

Een foto van Michelle, tijdelijk participant, die er voor heeft gekozen om langer op Ecolonie te blijven, om in het kader van het EcoZeN College, het koksvak te leren. Al lange tijd was zij assistente bij verschillende ervaren koks, maar de dag waarop deze foto werd gemaakt, was de eerste dag dat zij de eindverantwoordelijkheid droeg voor het klaar maken van 25 maaltijden.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook