MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 24
 
April. In deze nieuwsbrief vind je links over pasen, koninginnedag en vele anderen, maar ook over teken. Van 4 april tot 10 april a.s. is de jaarlijkse week van de teek en dankzij Marja Visser van de lymevereniging kreeg ik veel nuttige info (afgelopen jaar 22.000 beten...) en foto's. Lees maar gauw verder. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
Het is bijna pasen. Je kan veel leuke paas-spelletjes doen, maar ook knutselen, zingen en nog veel meer.
 
Een super leuk paasliedje, met muziek en een filmpje :
'ik ben een kuikentje, wij zijn 7 kuikentjes'
 
Lente
Het mooie weer komt er straks weer aan. 20 maart is het weer lente. Hier vind je veel leuke-lente-links.
 
30 april is het weer Koninginnedag en groot feest in Nederland. Klik HIER voor leuke spelletjes.
 
 
  
De week van de teek
(Van 4 april tot 10 april) 
Het hele jaar door kun je ze tegenkomen, maar vooral nu het weer mooier wordt en wij vaker buiten te vinden zijn: teken!  Dat betekent:  goed opletten als je in de natuur geweest bent. Contoleer jezelf op teken en  vraag iemand anders je daarbij te helpen. 
Wat is eigenlijk een teek?
Een teek is een piepklein beestje, zo groot als een speldenkop. Een teek leeft in hoog gras en in struiken. Bijvoorbeeld in het bos en de duinen, maar ook in de struikjes bij het zwembad of in je eigen tuin. Een teek lijkt een beetje op een spinnetje. Als je in de natuur speelt, kan een teek op je kruipen. Hij zoekt dan een warm plekje op je lichaam om zich vast te zuigen. Want teken leven van bloed.  
Hoe maken teken je ziek?
Als een teek op je kruipt is dat meestal niet gevaarlijk. Als je een teek zo snel mogelijk uit je huid haalt is er vaak niks aan de hand.  Als een teek langere tijd in je huid zit, kan hij je ziek maken. Kijk dus goed of er een teek op je kleren of je lichaam zit als je op een plek met gras en struiken bent geweest. Meestal gaat een teek juist op plekken zitten waar je hem niet zo snel ziet. Achter je oren bijvoorbeeld, of onder je oksels, in je liezen en in je haar.
Wat is de ziekte van Lyme?
Van sommige teken kun je de ziekte van Lyme krijgen. Iemand met de ziekte van Lyme krijgt vaak, maar niet altijd!, een rode plek op zijn huid. Een soort kring rond de plek waar de teek zat. Ook krijgt hij vaak last van hoofdpijn en pijn in armen of benen. Het lijkt op griep.  Later worden de klachten vaak erger. Als je enkele dagen tot 3 maanden na een tekenbeet een rode ring of de griepachtige klachten krijgt, moet je naar de huisarts. Ook als je na en tekenbeet geen rode kring en toch deze klachten krijgt, moet je naar de dokter. 
Hoe zorg je dat een teek je niet bijt?
·         Het  belangrijkste  is  om  je  kleren  en  je  lichaam  te  controleren als je in de natuur bent geweest. Laat een volwassene of een vriend/vriendin je helpen.
·         Blijf op de paden. In struiken en hoog gras zitten vaak de teken. Bedek je huid goed, want een teek zoekt je blote huid op. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen, een pet, een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. Als je weet dat ergens veel teken zijn, kun je je insmeren met een middel waar Deet  in zit. Dat helpt tegen insecten.
Wat moet je doen als je een teek hebt?
Als je toch een teek hebt, moet die zo snel mogelijk uit je huid gehaald worden. Vraag aan je ouders of een andere volwassene om de teek uit je huid te halen. Dat doet helemaal geen pijn.
Bij het verwijderen is een gepunt pincet nodig of liever nog een andere speciale tekenverwijderaar.
De teek moet  bij de  kop en zo  dicht mogelijk op de huid vastgepakt worden. Trek de  teek dan voorzichtig uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met jodium of alcohol. Schrijf de datum van de tekenbeet op voor het geval je na een tijdje misschien ziek wordt. Als je een teek op je lichaam vindt kun je die melden op www.natuurkalender.nl › teken › waarnemingen melden. 
Meer informatie is te krijgen via: www.lymevereniging.nl
Ook op www.meestermichael.nl is nog meer informatie en een kleurplaat te vinden
 
 
30 april is het weer groot feest in Nederland. Klik HIER voor leuke lessen of ideeen.
 
Na de cursus Word2010 is er nu ook de cursus PowerPoint 2010. Deze vind je HIER. Je vindt daar ook de cursus Word 2003 en Powerpoint 2003.
Het is een makkelijke cursus van de nieuwe versie (2010) van PowerPoint voor leerlingen (en voor leerkrachten). Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Aan het eind moeten ze zelf een kleine PowerPoint presentatie maken. Wanneer ze dit kunnen kunt u er als leerkracht vanuit gaan dat ze het (meeste) begrijpen. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
Achtergrondinformatie en materiaal voor het digibord over tsunami's. Meer Tsunami.
Informatie over kernenergie
 
 
Zeg het met strips
Op internet zijn er verschillende tools beschikbaar om leerlingen zelf een strip te laten maken. Dat kun je doen met de gratis tool www.bitstrips.com   Klik HIER voor een uitleg.
 
 
Vele leuke werkjes, spelletjes en lesideeen mbt Pasen
  
Nog meer leuke paas-knutsels vind je ook HIER
 
Wanneer je nestkastjes wil bouwen, moet je eerst enkele zaken weten. Elk nestkastje wordt gemaakt voor één bepaalde vogelsoort. Zo zijn de afmetingen van de opening voor iedere vogelsoort verschillend. Op deze site vind je een complete uitleg hoe je met de kinderen een vogelhuisje maakt.
 
Lente voor de onderbouw
Deze vouwwerkjes van Elly van Noort zijn erg leuk.
 
Nog meer leuke lessen over de lente vind je HIER
Lente mandala's 
Mooie mandala's om te kleuren, ook voor de lente!  
 
Zit er muziek in een fles? Blaas op verschillende flessen met water bij het proefje flesmuziek en kom erachter of er muziek in zit. Hiervoor heb je vijf dezelfde flessen en water nodig. Veel plezier! 
 
Skype
3 lesideeën met behulp van Skype OB/MB/BBMooie mandala's
Het programma Skype is bedoeld om met elkaar te communiceren. Dat gebeurt vrij eenvoudig. Je hebt twee computers met internetaansluiting nodig en je installeert het gratis programma ‘Skype. Heb je bovendien een webcam dan kun je naast het geluid ook beelden van elkaar doorsturen. Het is een soort bellen maar dan via de computer. Het idee om Skype ook in het onderwijs in te zetten zie je jammer genoeg nog erg weinig. Dat is eigenlijk best gek want communiceren is nou net wat we op school de hele dag door met elkaar doen. De makers van Skype beseffen zich dat intussen ook en hebben een soort uitwisseling-poel voor mensen uit het onderwijs opgericht. Via het project Skype in the classroom kun je dus andere leerkrachten ontmoeten en ideeën uitwisselen.
 
Maar hoe kun je concreet met Skype in je groep werken? Hier zijn drie lesideeën op een rijtje.
Lesidee 1: Skypen in je klas
Om eenvoudig te beginnen kun je Skype in verschillende groepen en computers installeren. Bijvoorbeeld bij de kleutergroepen. De kinderen kunnen zo met elkaar praten via beeld en geluid. Natuurlijk kun je het vrije communiceren ook gericht sturen met opdrachten:
-vertel over je hobby, over je gezin, over je huisdieren, ...
-verzin een eigen verhaal. Laat kinderen een rollenspel spelen
-iemand belt voor een afspraak bij de dokter, tandarts
- probeer met elkaar te praten in het Engels (bovenbouw)
Lesidee 2: communiceren met mensen buiten school of zelfs met mensen uit andere landen
Voor leerlingen uit de bovenbouw kun je ook ervoor kiezen om contacten te zoeken buiten school. Laat ze contact opnemen met mensen die een les kunnen verrijken. Een wetenschapper of iemand die een taal heel goed spreekt. Op die manier kunnen leerlingen Duits, Frans of Engels niet uit boeken maar in de praktijk oefenen. Communiceren zoals het is bedoeld. Misschien lukt het via Skype in the classroom om zulke contacten te leggen.
Lesidee 3: interactief toneelstuk via Skype (kleuters - bovenbouw)
Wil je verbaasde gezichten van kleuters zien? Wil je trotse bovenbouwleerlingen bewonderen na afloop van een les. Kies dan samen met groep voor een Skype-project in de vorm van een interactief toneelstuk. Het lesidee is eenvoudig. Één groep bereidt een toneelstuk voor en een andere groep volgt het toneelstuk via Skype. De voorbereiding en het daadwerkelijke spelen bevat een heleboel aspecten van het onderwijs: samenwerken, drama, improviseren, organiseren, plannen, kennisoverdracht en creativiteit. Dus wie houd je nog tegen om samen met je groep een verhaal te verzinnen en verkleedskleren met attributen bij elkaar te zoeken? ... Oefen het toneelstuk goed, installeer Skype op je computer en zoek een groep die je toneelstuk op afstand wil gaan bekijken. Tip: het is leuk om een toneelstuk te bedenken met je leerlingen waarbij de toeschouwers mogen meebeslissen of waarbij iemand opeens in het echt verschijnt aan de andere kant. Kijk HIER naar het voorbeeld filmpje!
Filmpjes bij de methode.
Veel filmpjes zijn weer terug. Ik ben er nog druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
 
 Morning has Broken 
Liedje van Cat Stievens (met mooie beelden over de lente)
Kijk live mee in de vogelnesten en klik HIER.
 
Nog veel meer lente op je digibord vind je HIER.
 
 
Een super leuk paasliedje, met muziek en een filmpje :
'ik ben een kuikentje, wij zijn 7 kuikentjes'
 
30 april is het weer een groot feest in Nederland. Als je op zoek bent naar leuke lessen of ideeen voor op je digibord klik dan HIER
  
Digibord essentials 
Heutink heeft het programma voor het digibord gratis gemaakt. Hierop staan echt handige tools voor op je digibord.
Ga naar www.meestermichael.nl Klik dan op ‘digibord’ en onderaan zie je het icoontje van Heutink met de naam ‘Plug and teach (digibord essentials)’
  
Een mooi prentenboek/filmpje over de lente voor op je digibord
 
Voor nog meer prentenboeken klik je hieronder: 
  
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
 
  
Hier vind je veel leuke werkjes, filmpjes, spelletjes en lesideeen voor op je digibord.
 
Zing mee met mooie opwekkingsliederen. Met tekst en muziek.
Klik HIER en daarna op Christelijke liedjes 
 
Wie wel eens een presentatie in Prezi heeft gezien, snapt dat deze applicatie de ‘PowerPoint-killer’ wordt genoemd. Een Prezi-presentatie is vloeiend, dynamisch en geeft veel creatieve mogelijkheden. Vooral op een digitaal schoolbord werkt Prezi heel intuitief, u zoomt heel makkelijk in op het deel van de presentatie dat u wilt laten zien, u zit niet vast aan een bepaalde volgorde van slides. Klik HIER voor een uitleg
Nog meer uitleg vind je HIER
Er komen steeds meer filmpjes terug. Ik ben er druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Bij Klasse TV betaal je er flink voor en hier is het gratis. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
Kidspiration is de ideale visuele manier voor kinderen om te leren denken, schrijven en begrijpen. Ze creëren diagrammen door plaatjes, tekst en gesproken woorden te combineren.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl