Ontvangt u deze e-mail in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief NGK april 2020
In deze nieuwsbrief
 
 
 
 
 
 
Van de voorzitter
Het voorjaar heeft zich deze week aangediend, maar helaas minder zonnig dan dat iedereen zou wensen. Het Corona-virus is een ramp voor velen en voor iedereen een zeer spannende tijd, zowel qua gezondheid als qua werk.
Vragen als blijf ik gezond, blijven mijn dierbaren gezond, heb ik straks nog werk? Al deze vragen houden ons constant bezig. We hebben of krijgen er allemaal mee te maken en juist nu is het belangrijk om steun te zoeken bij elkaar en dus ook bij het NGK. Bij vragen kunnen jullie je richten tot het NGK en de Metaalunie.
Ook weten we inmiddels dat veel activiteiten voor dit jaar zullen worden doorgeschoven. De smeedmanifestatie van het NGK op de Bataviawerf zal niet doorgaan en ook de smeedmanifestatie in Kolbermoor zal worden verschoven naar volgend jaar, van 5 tot en met 8 augustus.
In de nieuwsbrief zullen jullie lezen dat het bestuur probeert om zoveel mogelijk zaken door te laten gaan. Mochten jullie bezig zijn met mooie opdrachten of gewoon vrij werk of iets anders wat te melden waard is, stuur dan een foto met een stukje tekst, zodat deze geplaatst kan worden in de volgende nieuwsbrief. Zo weten we een beetje van elkaar waar we mee bezig zijn en kunnen we elkaar inspireren en stimuleren.
 
Ik wens iedereen heel veel sterkte toe in deze onzekere tijd. Help elkaar als dat nodig is, zorg voor elkaar en bovenal blijf allemaal gezond!
 
Warme groet,
Rein Tupker - voorzitter NGK
Corona: NGK Smedendagen 22 en 23 mei Batavialand Lelystad helaas geannuleerd
Ook wij nemen uiteraard maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Zo zijn alle cursussen en workshops uitgesteld tot na 1 juni.
 
Onze Smedendagen van 22 en 23 mei op Batavialand zijn uitgesteld. Samen gaan we op zoek naar een nieuwe datum.
 
Ook de smeedmanifestatie in Kolbermoor is uitgesteld naar volgend jaar. Nieuwe datum: 5-8 augustus 2021. 
NIEUWE FASE REGELING ERKENDE SMEDERIJ
 
SCHRIJF JE IN VOOR DE MEESTER-GEZELPRIJS EEN INITIATIEF VAN
 
 

PROJECT IN HET SPOTLICHT

Lees verder...

 
INRICHTEN MOBIELE SMEDERIJ VAN START
 
 
Je kent vast mensen die Smidsvuur willen lezen, maar (nog) geen lid zijn van het NGK.
 
 
Bestuur en bestuurskandidaten
Om even in herinnering te roepen hoe een kandidaatstelling gaat:
Zodra er een vacature is, wordt die bekend gemaakt. Dat gebeurt in ieder geval in Smidsvuur, wordt ook in de Algemene Ledenvergadering bekend gemaakt en zal in een infomail worden vermeld. Elk ‘gewoon’ lid van het NGK kan zich aanmelden als kandidaat-bestuurslid. Dat betekent dat donateurs en buitengewone leden zich niet verkiesbaar kunnen stellen.
Tijdens de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering (ALV) wordt de kandidatuur van de kandidaten in stemming gebracht. De (gewone) meerderheid van de stemmen van de aanwezigen bepaalt of de kandidaat wordt gekozen als bestuurslid.
 Erkende Smederij
De regeling NGK Erkende Smederij is een nieuwe fase ingegaan.
Zo zijn in nauwe samenwerking met de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Stichting ERM nieuwe uitvoeringsrichtlijnen (URL) opgesteld over hoe ijzer in/aan monumenten gerestaureerd moet worden.
Dat is het document URL Historisch Ferro Metaal geworden.
 
 
Daardoor was het ook nodig de bedrijfsaudits door een nieuwe partij te laten uitvoeren, dat is Hobéon uit den Haag geworden. Zij hebben veel ervaring met audits bij bedrijven die werkzaam zijn in de restauratie van monumenten.

De smidaudits worden nog steeds uitgevoerd door een deskundige, objectieve smid, zoals bijvoorbeeld Jan Willem Blom.

Ook de stichting, waar erkende bedrijven contact mee hebben, blijft ongewijzigd. Dat is Stichting Keurmerk Branches.
De afgelopen paar maanden hebben de bedrijven die aan de erkenningsregeling deelnemen  audits gehad. Een overzicht van de erkende bedrijven vind je op de website van Stichting ERM.

Deze bedrijven mogen het volgende logo voeren:
 
Een van de erkende bedrijven is Joost Bosman uit Winterswijk. Lees hier het interview met hem: 'Certificaat uit liefde voor het vak'.
Mobiele Smederij: ontwikkelbudget
In samenwerking met Stichting IJzerhart gaat NGK een mobiele smederij inrichten. Deze kunnen we gezamenlijk gebruiken: Stichting IJzerhart voor workshops met kinderen en NGK voor bijvoorbeeld het Keuzedeel Smeden en tijdens evenementen zoals de Smedendagen.
 
De volgende bedrijven hebben hun ontwikkelbudget afgestaan. Waarvoor -ook namens IJzerhart- onze hartelijk dank!

Bart Rijpers vof
Smederij Meerkerk
Smederij Van Hoorne
Smederij Frits Kramer
Smederij Zwolle - Taru van den Born
Smederij Tupker
Smederij Oldenhave
 
De onderblokken zijn inmiddels gearriveerd!
 
Onderblokken smederij
Project in het spotlicht
Deze rubriek bestaat al enige jaren en we willen graag hier weer extra de aandacht op vestigen.
Ben je aan een mooi project aan het werken waar je trots op bent, stuur dan foto’s en een korte beschrijving op nar het secretariaat en kunnen wij het plaatsen.
 
Waar het NGK o.a. voor staat: Samen met een collega een groot project uitvoeren.

In deze editie een gezamenlijk project van Anton Rombout en Rein Tupker.
 
Anton Rombout is bezig met een mooi project in Amsterdam. Een monumentaal pand wordt geheel verbouwd en de aannemer heeft Anton opdracht gegeven voor al het smeedwerk. Anton heeft o.a. de traphekken ontworpen naar voorbeeld van een Franse kunstenares, waar de eigenaren gecharmeerd van zijn. De traphekken worden uitgevoerd in brons. De eigenaren waren blij met het ontwerp van Anton, maar helaas de binnenhuisarchitecten minder. Aanpassingen doen was moeilijk bespreekbaar, omdat de architecten niet geheel mee konden denken met wat wel of niet mogelijk is op het gebied van smeedwerk. Zoiets gebeurt helaas wel vaker met architecten en zeker als de opdrachtgever het ontwerp wel mooi vindt, maakt dit alles nog ingewikkelder, want waar moet de opdrachtgever naar luisteren? In dit geval naar de smid of naar de architect? In eerste instantie wilde Anton om die reden de opdracht teruggeven, maar gelukkig had de aannemer wel geloof in het ontwerp en is de opdracht doorgegaan.
 
Aangezien het om een megagroot project gaat en Anton graag gebruik maakte van de ervaring van Rein op het gebied van smeden met brons, heeft Anton aan Rein gevraagd hem te helpen. Anton en Rein kennen elkaar al vele jaren via het NGK en hebben ook goed contact met elkaar via smeedmanifestaties en o.a. een uitstapje met de NGK-leden naar Frankrijk, enige jaren geleden. Uiteraard wilde Rein hem graag met dit project helpen, temeer omdat het niet vaak voorkomt om zo'n groot werk van brons te mogen maken. De samenwerking verloopt soepel en Anton en Rein leren veel van elkaar. Eind mei/begin juni hopen zij de traphekken te kunnen plaatsen, uiteraard afhankelijk van deze rare en onzekere tijd.
 
In het verleden hebben Rein maar ook andere NGK-leden wel vaker met collega-smeden samengewerkt en dat is eigenlijk altijd goed en plezierig verlopen. Elkaar een handje helpen binnen het NGK, daar staat het NGK ook voor!
 
Met vriendelijke smeedgroet,
Anton en Rein
Schrijf je in voor de Meester-Gezelprijs !
Het Nationaal Centrum Erfgoedopleiding heeft een prijs in het leven geroepen die wij van harte ondersteunen: de Meester-Gezelprijs.
 
Deze prijs is in het leven geroepen om de waardering en erkenning voor de bijzondere kennisoverdracht van leermeester op gezel te vergroten.
 
Zijn jullie een meester-gezel duo, dat gezamenlijk tot een uitzonderlijke prestatie is gekomen, uitblinkt in vakmanschap, oplossingsgerichtheid, teamwork, creativiteit en kennisoverdracht ? Meld je dan aan voor deze prijs. Dit kan tot en met 31 mei 2020. Alle informatie over de prijs en aanmelden vind je op de website van het Nederlands Centrum Erfgoedopleidingen.
 
Wij hopen op veel inschrijvingen !
 
 
NGK-commissie Buitenland
Onlangs is de Commissie Buitenland opgericht. Deze commissie heeft verschillende taken. Bijvoorbeeld het NGK vertegenwoordigen op buitenlandse evenementen, contacten onderhouden met buitenlandse smeden, buitenlandse smeden uitnodigen voor onze eigen evenementen en gastheer zijn voor de buitenlandse smeden.  René de Reus is toegetreden tot deze commissie, maar we zoeken nog versterking van 1 of 2 smeden. Heb je interesse, neem contact op met het NGK-secretariaat.
 
Even voorstellen: ik ben René de Reus en mijn hele leven al bezig met smeden. Mijn stiefvader was smid en bij hem heb ik heel wat uurtjes doorgebracht. Eind jaren 80 van de vorige eeuw ben ik samen met zijn zoon een eigen zaak gestart. Uiteindelijk ben ik in 1992 voor mezelf begonnen. 
Ik heb een kleine smederij bij huis in Vaassen. Ik werk hoofdzakelijk alleen en laat me zo af en toe bij grote klussen bijstaan door mijn zoon. Mijn werk bestaat hoofdzakelijk uit het vervaardigen van hekwerken en poorten. Maar ook andere zaken zijn mij niet vreemd. Ik vergelijk mijzelf altijd met de oude dorpssmid waar iedereen terecht kon met welke klus dan ook. Ik mag graag hekwerken en dergelijke restaureren.

In 2016 ben ik besmet geraakt met het bezoeken van internationale smeedevenementen. De eerste waar ik aan mee deed was het festijn in Ieper (België). Ik heb daar veel kennis en kennissen aan overgehouden. Nadien ben ik ook betrokken geweest bij smeedevenementen in Duitsland. Ik vind het geweldig wanneer een aantal smeden vanuit alle windstreken neerdalen op een festijn en dat er dan een paar dagen later een project, in welke vorm dan ook, geboren is. 

Na een gesprek met Miko Wijnands heb ik aangegeven om de buitenland betrekkingen voor het NGK mede te helpen ontwikkelen. Zo ben ik afgelopen maart (ja net voor de lock down België ) in België geweest bij onze nevenorganisatie Ambachtelijk Smedersgilde België om daar te bespreken wat te doen door het NGK  tijdens het smeedfestijn in Kolbermoor 2020. Helaas gaat dit festijn vanwege het Coronavirus niet door en is verschoven naar 2021.

Ik ben een verbindelaar. Ik leg graag verbindingen tussen mensen om zodoende mensen te enthousiasmeren om mee te doen aan internationale evenementen. Hoe en op welke wijze ik dit in ga vullen laat ik nog even open. Graag zou ik kennis maken met iemand die bij mij in de buurt woont en met mij deze kar wil trekken.
 
René de Reus
t. 0578-571559 | 06-20442013
Smederij De Reus - www.smederijdereus.nl - info@smederijdereus.nl
 
Agenda
2020
 april
 
 9 april 
 NGK workshop kennismaken met smeden - Batavialand, Lelystad
 
 * uitgesteld *
 
 
 mei  
 15 mei  NGK cursus gevorderd smeden- Botterwerf, Huizen
   * uitgesteld *
 22-23 mei  NGK Smedendagen 2020 - Batavialand
   * uitgesteld *
 juni  
 12-14 juni  Internationaal en multicultureel smeedevent - Kaulille (België)
   
 september  
 11 september  NGK cursus basisvaardigheden smeden - Batavialand, Lelystad
 
 
 
Aan- en afmeldingen
Aanmeldingen
Leden:
- Forging Apprentice, Amersfoort
- Smederij Roodbaert, Helmond
Smederij Somers, Bilthoven
 
Donateurs/particuliere leden:
- A. Bos, Utrecht
- P. van Duppen, Aarle-Rixtel
- D. van den Ende, Oude Tonge
- N. Guijt, Voorschoten
- L. Janssen, Wageningen
- F. Jonker, Warmenhuizen
- T. van de Kam, Utrecht
- J. Overman en S. Overman, Alde Leie
- S. Schraven, Standdaarbuiten
- D. Wielhouwer, Oosterbeek
 
Afmeldingen
Leden:
- MvH Damast, Arnhem
- Siersmederij Visser, Uitwellingerga
 
Donateurs/particuliere leden:
- F. Cohen, Kerkenveld
- J. Posthumus, Hippolytushoef
- J. Schuitemaker en K. Schuitemaker, Enter
- A. van der Wulp, Nieuw Lekkerland
 
Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK). Het NGK is een branchegroep
van de Metaalunie. Voor informatie, advertenties en redactionele bijdragen kunt u contact opnemen Miko Wijnands,
branchemanager van het NGK. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
 
Secretariaat NGK p/a Koninklijke Metaalunie, Postbus 2600, 3430 GA  Nieuwegein
Bezoekadres Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein
Telefoon 030-6053344    Fax 030-6053208
E-mail info@smeden.nl     Webadres www.smeden.nl