Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws Januari 2013
Beste ,
Bezoek uit La Libertad
Van 18 tot 26 november 2012 waren Sergio Lazo Gonzalez en Jamileth Miranda Janson op bezoek in Doetinchem. Zij zijn in onze partnerstad La Libertad in Nicaragua verantwoordelijk voor o.a. het woningbouwproject en het beroepsonderwijs. Sinds 10 jaar ondersteunt Doetinchem in samenwerking met Sité Woondiensten de bouw van woningen in La Libertad. Vorig jaar is een beroepsopleiding  landbouw- en veeteelttechniek gestart; dit jaar een opleiding tot automonteur.Dankzij de medewerking van velen is het voor hen een onvergetelijk bezoek geworden. Zij hebben veel interesse en warmte ervaren. De vriendschap is versterkt, nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Vele ervaringen rijker en met vernieuwd elan zijn zij inmiddels weer aan de slag in La Libertad. Lees verder voor een fotoverslag van het bezoek.
 
 Facebook
DOS heeft sinds september 2012 een levendige facebookpagina. Het blijkt een mooi medium voor uitwisseling van nieuws en foto’s met onze vrienden hier en in La Libertad. Aanmelden als vriend via
10 jaar woningbouw in La Libertad
Eind 2012 zijn 33 huizen gebouwd, waarvan er 3 volledig gefinancierd uit de terugbetalingen van de bewoners van de eerste huizen. De families betalen hun huis in maandelijkse termijnen af, het systeem van huurkoop. De kwaliteit van de huizen is in de loop van de jaren verbeterd. Zo is de fundering aardschokbestendig gemaakt en is de binnenruimte hoger geworden voor een betere klimaatbeheersing. De laatste huizen hebben bovendien een douche en een toilet inpandig. Lees verder over de plannen voor de toekomst.

 Boerenbedrijven langs rivier worden watervriendelijk
Boeren in het stroomgebied van de Rio Mico zijn druk bezig met het watervriendelijk maken van hun bedrijf. Ze planten bomen, leggen veedrenkputten aan en maken hun grasland productiever. Ellen Bollen en Arie Koster zagen het bij hun werkbezoek begin september. Ze hebben toen ook stagiaire Nicky Schepers geïntroduceerd. Die maakte een vliegende start. Ze houdt een weblog bij van haar belevenissen. Klik hier voor een foto-impressie van het werkbezoek van Ellen en Arie. Op onze pagina staat een video over de activiteiten rond de Rio Mico.
Alle kinderen naar school
Doetinchem draagt jaarlijks bij aan een integraal onderwijsprogramma in La Libertad. 200 kinderen hebben in 2012 een schoolpakket ontvangen uit de bijdrage van Doetinchem. Van deze kinderen heeft niemand de school tussentijds verlaten. Twee scholen zijn gerenoveerd en 50 stoelen en tafels gerepareerd. Vijf directeuren, drie vertegenwoordigers van het ministerie van onderwijs en 80 leerkrachten hebben een training beroepsoriëntatie ontvangen. In mei hebben 100 leerkrachten tijdens een training kennis gemaakt met aanvullende methoden en materialen; deze training is in maart 2012 voorbereid door Lipkje Stolk en Mart Hopmans, twee ervaren leerkrachten uit Doetinchem. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuwe school voor de kinderen hierboven. In La Libertad is een campagne opgezet om het programma ‘Alle kinderen naar school’ te promoten en om fondsen in te zamelen. Zo verkoopt men daar nu ook de balsahouten vogel die DOS gebruikt voor haar campagne. Ook worden er sleutelhangers verkocht met daaraan een geplastificeerd plaatje waarop een Nicaraguaanse én Nederlandse vlag. Lees hier het verslag over de bouw van de nieuwe school.
 
Bedrijfsdonateursactie
De bedrijfsdonateursactie die DOS in samenwerking met het Graafschap College heeft uitgevoerd, heeft ten minste 9 nieuwe bedrijfsdonateurs opgeleverd. DOS is op dit moment nog bezig met de afwikkeling. In een later stadium leest u hier meer over op onze website. Wij zijn het callcenter van Kremer Installatietechniek in Zeddam zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van hun ruimte gedurende drie vrijdagmiddagen. Voor een slideshow over de belactie zie hier.

De vlucht van de campagnevogeltjes
In 2012 vlogen bijna 400 vogeltjes naar een nieuwe eigenaar. Dat betekent bijna € 2000 x 2 voor het onderwijsprogramma in La Libertad. Nogal wat instellingen en bedrijven bezuinigen op kerstpakketten, maar willen hun personeel toch een kleine attentie geven en/of iets doen voor een goed doel. Dan is een balsahouten Nicaraguaans vogeltje, mooi verpakt in cellofaan met een kerstwens een aanrader!
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010