Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2017
 
     Deze nieuwsbrief is helemaal gevuld met cadeautips. Ze zijn geschikt voor kinderen - sommige ook voor volwassenen - met en zonder prikkelverwerkingsproblemen. De tips zijn afkomstig van de leveranciers van deze producten. Een aantal producten zijn door mij uitgeprobeerd. Ze zullen zeker inspiratie opleveren voor de komende decembermaand. Voor nog meer ideeën kunt u kijken bij cadeautips en op de de websites van de verschillende leveranciers.
 
Veel speelplezier toegewenst.
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Een Squease drukvest huren met de feestdagen 
                     
 
 
 
 
 
Voor de feestdagen in december worden al lang van te voren voorbereidingen getroffen. Dat geeft veel voorpret maar brengt ook vaak spanning met zich mee. Dat geldt eigenlijk voor iedereen. Maar kinderen - en ook volwassenen - waarbij de prikkelverwerking wat minder goed verloopt, kunnen daar extra last van hebben. Voor een aantal van hen kan een drukvest helpen om die spanning te reguleren. Het effect van een drukvest is te vergelijken met stevig te worden vastgehouden. Dat doen we ook als we zien dat kinderen ergens bang voor zijn. We nemen ze dan op schoot en drukken ze stevig tegen ons aan. Soms zijn kinderen of volwassenen daar te groot of te oud voor, of loopt de spanning zo op dat we ze eigenlijk voortdurend op schoot zouden moeten houden. Mogelijk kan het gebruik van een drukvest dan een goed alternatief zijn. Met name op spannende momenten kan de druk van het vest worden ingezet door het drukvest op te pompen. Op andere momenten is die extra druk mogelijk niet nodig en kan je de lucht weer uit het vest laten lopen.
 
Wanneer je je afvraagt of het Squease drukvest iets is voor jezelf of voor je kind dan kun je overwegen om tijdens de decembermaand een drukvest te huren. Het vest is te huur bij https://www.squeasewear.com/nl/verhuur/.
 
  
 
 
 
Voor de lezers van deze nieuwsbrief geldt een speciaal aanbod: bij de huur van een drukvest in november of december krijgt u twee gratis extra huurweken bij. De code daarvoor is "feestdagen".
 
Verdere informatie over het  Squease drukvest is te vinden op www.drukvest.nl en op de pagina over druk- en verzwaringsmaterialen. Squease is ook te vinden bij leveranciers.
 
 
   
 
 
Playfoam 
                       
 
 
 
Een speelgoedtip van Tanja van Toys42hands
 
Van toys42hands kreeg ik Playform toegestuurd om uit te proberen. Het zijn een soort kleikorreltjes. Bij het openen van de verpakking lijkt het zelfs dat al die korreltjes er zomaar uit kunnen rollen. Niets is minder waar. De korreljes plakken als het ware aan elkaar.
 
Bij de eerste aanraking voelt het ook wat plakkerig aan waardoor de neiging ontstaat om er stevig met je handen mee te gaan kneden. Dat is ook precies de bedoeling. Een bolletje Playform past precies in je handpalm. Het lokt op die manier uit met je vingers stevige druk op de Playfoam en daarmee indirect op je handpalm te geven. Doordat de Playfoam meegeeft blijf je dat doen tot dat het meegeven ophoudt, en je als het ware vanzelf stopt met druk geven op de Playfoam. Door het van je ene hand naar je andere hand te verplaatsen, kun je dan weer opnieuw druk op de Playfoam en daardoor indirect op je handpalm en de binnenkant van je vingers geven.
 
 
 
 
 
Ook is het een prettig gevoel om het bolletje Playfoam tussen je beide handpalmen te houden en er op die manier druk op te geven. Bijna automatisch gebruik je de Playfoam om het met druk tussen je handen te verplaatsen. Het is dan net een soort kauwgum voor je handen.
 
 
 
 
 
 
Druk verplaatsen is een belangrijke - zo niet de belangrijkste - activiteit om de  verwerking van zintuigprikkels in het algemeen en aanrakingsprikkels in het bijzonder mogelijk te maken. Het heeft een directie relatie met steun nemen en lichaamsgevoel, en daarmee met het gebruik van je handen. Door met Playfoam te friemelen of liever gezegd druk te geven is het gemakkelijker om je aandacht te richten. Door de druk geeft het je een gevoel van steun waardoor je aandacht meer bij jezelf blijft en minder naar alles en nog wat in je omgeving. Zie ook Iets om te voelen.
 
Gebruik van je handen.
Nadat ik enige tijd met de Playfoam als een soort kauwgum in mijn handen had gespeeld, ontstond er een tintelend gevoel in mijn handen. Dat gevoel bleef enkele uren aanhouden. Ik was me bewuster van het gebruik van mijn handen en ook doelgerichter en handiger. Mogelijk dus een aanrader als voorbereiding voor schrijfoefeningen, het bespelen van een muziekinstrument en wat je verder allemaal met je handen kunt doen. 
 
Daarnaast kun je met Playfoam natuurlijk - net als met andere soorten klei - allerlei letters en en andere leuke figuren maken.
 
Playfoam is verkrijgbaar in verschillende kleuren en verpakkingen vanaf € 5,50 bij Toys42hands.
Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
Putty, een soort flexibele klei 
                       
Een speelgoedtip van Suzanne van Educadora Webshop
 
Van Educadora Webshop kreeg ik twee soorten van de putty van Crazy Aaron en de Aroma TheraPutty opgestuurd. Putty is een soort flexibele klei. Het kan het beste worden gedefinieerd als kauwgom voor je handen. Net zoals veel mensen het prettig vinden om op kauwgom te kauwen, zijn er ook mensen voor wie de putty op die manier werkt. Het kan prettig zijn om iets in je handen te hebben om mee te friemelen, zeker op momenten dat je gauw je aandacht verliest zoals wanneer je over iets na moet denken of ergens naar moet luisteren. 
 
 
 
 
Crazy Aaron Thinking Putty is er in verschillende uitvoeringen.
 
Zo is er de Crazy Aaron Putty die reageert op warmte. Door de putty bijvoorbeeld even tegen de verwarming aan te houden, verandert de kant van de putty die in contact komt met de warmte van kleur. Door het dan weer in je handen te kneden vermengen de kleuren zich. De groene putty die bij warmte een gele kleur krijgt, voelt aanvankelijk vrij stug aan maar door het kneden en de warmte van je handen wordt de putty soepeler. Voor mij voelde dat prettiger, maar dat is heel persoonljk. Het kan voor iemand anders juist prettiger zijn om wat meer kracht te moeten gebruiken. 
 
Ik heb ook de Crazy Aaron Thinking Putty Illusions uitgeprobeerd. Deze putty voelt meteen al soepeler aan. Daarbij glanst deze putty heel mooi en lopen de kleuren - bij de super scareb paars en groen of turquoise - bij het kneden voordurend in elkaar over. Dat gebeurt al als je er met je vingers een klein beetje druk op uitoefent. 
 
 
 
 
De Aroma TheraPutty voelde voor mij meteen prettig aan. De geur van eucalyptus en pepermunt geeft daarbij een prettig extra stimulerend effect.
 
Alle drie de aan mij toegezonden putty's lokken uit tot ermee te bewegen en of te friemelen in je handen - net zoals met de hierboven beschreven Playfoam.  Zoals kauwgom meegeeft als je erop kauwt, geven deze putty's mee als je er op duwt met je handen of je vingers, terwijl het tegelijkertijd ook weerstand geeft waardoor je door blijft gaan met bewegen. De putty's zijn verpakt in een stevig blikje waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. De Crazy Aaron putty's zaten in een blikje van 5 cm doorsnee. Zeker geschikt voor kinderen. Voor volwassenen en grotere kindeen is het waarschijnlijk raadzaam de grotere blikjes met een doorsnee van 10 cm doorsnee te bestellen. De Aroma Theraputty zat in een groter blikje van 6 cm doorsnee en daarin zat ongeveer tweemaal zoveel putty. Voor mij voelde die grotere hoeveelheid prettiger aan. Ik gebruikte daardoor bij het kneden met de putty meer mijn beide handen en mijn handpalmen. Bij de kleinere hoeveelheid putty gebruikte ik meer mijn vingers en duim van één hand. Net zoals beschreven bij PlayFoam laten de putty's na gebruik een prettig gevoel in je handen achter waardoor je het gevoel hebt dat je handen je bewegingen beter sturen. Waarschijnlijk een niet onbelangrijk neven-effect. 
  
De verschillende putty's zijn vanaf € 4,75 verkrijgbaar bij Educadora.
Educadora is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
 
Speelgoedtips van Bianca van Intenzie 
                     
 
 
 
 
Handpoppen. Bij Intenzie zijn deze maand de handpoppen in de aanbieding voor €7,50. Ze zijn vooral leuk om met cliënten in contact te komen en spelenderwijs druk op het lichaam te kunnen geven. De handpoppen zijn verkrijgbaar bij Intenzie.
 
 
 
 
De Jammer. Een houten stok om met je handen te bewegen of te friemelen. Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.
Volgens Intenzie draagt het bij aan een goede oog-hand coördinatie en het helpt om de alertheid te kunnen reguleren en te focussen. De Jammer kost €9,95. Verkrijgbaar bij Intenzie
 
 
 
Massagehandschoen. Deze is er nu ook in een kleinere vlinder-versie. Deze massagehandschoen kost €10,00. Een uitgebreide beschrijving van de grotere vorm van deze handschoen is te vinden bij cadeautips.  Verkrijbaar bij Intenzie.
Intenzie is ook te vinden bij leveranciers
 
 
 
 
 
Caleidoscoop  
 
 
 
 
Nog een speelgoedtip van Tanja van Toys42hands
 
Ook van toys42hands toegestuurd gekregen om uit te proberen: een toverkijker of caleidoscoop. Het caleidoscoop-effect wordt versterkt door de toverstaf die aan de voorkant van de caleidoscoop zit. Door met de toverstaf te schuiven of eraan te draaien ontstaan de mooiste effecten. De toverstof kan ook worden vastgezet door de rubberringen tegen de caleidoscoop aan te schuiven zoals op de bovenste foto. De effecten ontstaan dan ook door alleen de caleidoscoop rond te draaien eventueel gecombineerd met het zijwaarts bewegen van je hoofd.
 
 
  
 
De caleidoscoop lokt de samenwerking en het het gebruik van beide handen uit. Dit lukt het beste als je zit en met je ellebogen op een tafel steunt. Met je ene hand houd je de caleidoscoop vast en je andere hand gebruik je om aan de toverstaf te draaien of te schuiven. Door dat langzaam te doen zie je de vormen en kleuren voortdurend veranderen. Hoe langzamer je de toverstaf beweegt, hoe meer er eigenlijk te zien is. Het verandert dan van het ene fascinerend patroon in het andere.
Het steeds veranderende beeld houdt de concentratie vast en lokt tevens uit om de toverstaf zo langzaam mogelijk tussen je duim en je vingers te bewegen. Doordat je de toverstaf vasthoudt en tevens moet verplaatsen tussen je duim en de topjes van je vingers, moet je de bewegingen van je duim en je vingers en het contact  of de aanraking van de toverstaf met je huid goed voelen. Die fijne vingerbewegingen zijn alleen maar mogelijk met behulp van het voelen van de aanraking en het verplaatsen van de druk van het vasthouden - een combinatie van tactiele - en proprioceptieve zintuiginformatie. Het leuke van de caleidoscoop is dat de fijne hand- en vingerbewegingen beloond worden met de fascinerend kleuren en vormen. Je hoeft daar niets over te zeggen, het kind ziet het vanzelf. Een leukere voorbereidende schrijfoefening is bijna niet denkbaar.
 
De caleidoscoop is in verschillende kleuren voor € 9,50 verkrijgbaar bij Toys42hands.
Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
 
Manimo verzwarings knuffels 
                       
 
 
 
Nog een speelgoedtip van Suzanne van Educadora Webshop
 
Van Educadora Webshop kreeg ik ook nog de paarse dolfijn - een van de Manimo verzwaringsknuffels van 1 kg - opgestuurd. Het is een knuffel die mooi is gemaakt met zachte materialen die prettig aanvoelen. Doordat de knuffel niet te stijf is opgevuld voegt hij zich gemakkelijk naar je lichaam. De dolfijn kun je door de ronde vorm gemakkelijk over je bovenbenen hangen zonder dat hij er afglijdt. Het gewicht van de knuffel geeft een heel prettig gevoel dat niet overheerst maar er wel zorgt dat je minder door omgevingsprikkels wordt afgeleid. Heel geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken als je thuis aan tafel zit te eten, op school bij het schrijven of bij andere bezigheden. Door de vorm kun je hem ook goed om je nek hangen. Dat vond ik vooral prettig bij staan en lopen. Bij zittende activiteiten vond ik het gewicht van de dolfijn wat aan de zware kant. Zie ook verzwaarde knuffels.
 
Doordat de knuffels er mooi uitzien en zich zo gemakkelijk naar je lichaam voegen, kun je ze op allerlei manieren over je lichaam laten glijden. Net zoals bij de - in een eerdere nieuwsbrief besproken - zanddieren voelen de knuffels neutraal aan zodat ze ook geschikt zijn voor kinderen die tactiele prikkels gauw vervelend vinden. Bij het oppakken verplaatst de vulling in het dier zich. Het dier geeft wat mee en past zich aan je handen aan. Bij iedere beweging die je met je handen maakt voel je het gewicht van het dier zich van je ene naar je andere hand verplaatsen. Deze steeds veranderende druk op je handen - proprioceptieve informatie vanuit je spieren en gewrichten – voelt prettig aan, en maakt dat je met het zanddier in je handen blijft bewegen. Door de grootte en het gewicht van het dier doe je dat automatisch met beide handen. Zie ook zanddieren.
De Manimo verzwaringsknuffels zijn vanaf € 47,95 verkrijgbaar bij Educadora webshop.
Educadora is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
 
Speelgoedtips van webshop Eelke Verschuur 
                     
 
 Tactiele ballen
 
Tactiele ballen. Bij Eelke Verschuur zijn zes lichtgewicht, zacht plastic ballen met allemaal een andere structuur en kleur verkrijgbaar. De ballen hebben een doorsnee van 11 cm en piepen als je erin knijpt. Ze kunnen ook in de zandbak worden gebruikt om patronen in het zand te maken. 
De ballen kosten €31,50. Verkrijgbaar bij Eelke Verschuur.
 
 
 
 
 Lichtgevende ballen
 
Bij Eelke Verschuur zijn ook lichtgevende ballen verkrijgbaar. Door ermee op de grond te stuiten gaat het lichtje in de bal knipperen. Iedere bal heeft een andere structuur en voelt ook een beetje anders aan. Ze hebben en doorsnee van 10 cm.
Een pakket van vier ballen kosten €19,95. Verkrijgbaar bij Eelke Verschuur.
Eelke Verschuur is ook te vinden bij leveranciers
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart