Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Maart 2016
Nr. 73
   
 
 
Lente
 
 
 
 
  Leuke links over de lente: Leerlingen Lente
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
 In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen.  
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10.  
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?
 
Beleef de lente
  Het 10e seizoen van Beleef de Lente start dit jaar weer vroeg. Op zondag 14 februari 2016, zijn de eerste camera’s aangegaan. 
In 2016 volgen ze onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
Kom alvast in de sfeer en bekijk de trailer van Beleef de Lente 2016! Met de mooiste, ontroerendste en spannenste momenten van Beleef de Lente 2015.
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Winter Kijktips van Teleblik

 
16 maart 2016 is de Nationale Boomfeestdag met als thema “Bomen & Bossen”. Het belang van bomen in bossen, zowel stadbossen als bossen in het landschap. De Nederlandse bossen zijn grotendeels vanaf negentiende eeuw aangelegd voor productie van hout voor mijnbouw en om zandgronden vast te leggen. Tegenwoordig zijn deze functies te verwaarlozen.
 
Afscheidsmusical
Welke musical ga je kiezen?
Ook afscheidsmusicals hebben tegenwoordig een trailer.
kijk maar eens hier

 
 
 
 
Info voor werkstuk of spreekbeurt
 
 
Zoek je betrouwbare informatie voor je werkstuk of spreekbeurt?
De openbare bibliotheek heeft hier speciaal voor jou boeken, filmpjes en websites bij elkaar gezocht. Ieder onderwerp is er voor groep 5/6, groep 7/8 en klas 1/2. Dus altijd informatie die bij jou past!
Er zijn wel 255 onderwerpen!
De onderwerpen zijn verdeeld over 10 verschillende thema's:
De aarde / Landen & Steden / Planten & Dieren / De mens / Geschiedenis / Kunst & Cultuur / Levensbeschouwing / De samenleving / Sport & Vrije tijd / Techniek & Wetenschap
 
Onderwijsvernieuwing
Iedereen heeft als scholier wel een grote onderwijsvernieuwing meegemaakt. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker houdt de traditie in stand en presenteert samen met Paul Schnabel het rapport Ons Onderwijs 2032.
Dat plan blijkt echter slechts een lange lijst van open schooldeuren te zijn.
Heerlijke uitzending met Lubach over onderwijs2032
 
 
 

 
Boggle
 
 
 
 
 
  Een leuk spel om af en toe eens te spelen is Boggle
 Dit is een leuke manier om te werken aan spelling en taalinzicht. De uitdaging is om zoveel mogelijk verschillende woorden met de beschikbare letters uit het raster te maken.
Hoe speel je het?
Kies een woord. Denk aan een goede verdeling tussen klinkers en medeklinkers. Maak eerst samen met de kinderen een aantal woorden en laat ze dan zelfstandig of in tweetallen puzzelen.
Je kunt er ook een wedstrijd van maken (in tweetallen). Wie vindt de meeste verschillende woorden in 5 minuten? Als ze het spel goed door hebben kun je er ook een nieuwe uitdaging aan koppelen. Net als bij Scrabble kun je punten aan een woord verbinden, bijvoorbeeld een drieletterwoord krijgt 1 punt, een vierletterwoord 2 punten enzovoort.
 
Blubbr: Voorzie Youtubefilmpjes van interactieve meerkeuzevragen
Blubbr is een geweldig leuke tool waarmee je vragen (en antwoorden) kunt toevoegen aan een Youtube-filmpje. Voor het goede antwoord en de snelheid waarmee je antwoord geeft krijg je punten. Hierdoor kunnen de leerlingen tegen elkaar spelen en elkaar uitdagen.
Wanneer je een leuk filmpje op youtube hebt gevonden dat bij je les past kun je er zelf vragen bij bedenken, maar dit kun je natuurlijk ook door de leerlingen laten doen. Laat ze zelf de vragen bedenken en de goede en foute antwoorden. Daarna kunnen ze elkaars quiz spelen en leren ze spelenderwijs.
Hoe je dit doet lees je HIER.
Op de site staan ook al bestaande quizzen die je kunt gebruiken.
 
 

 
Plickers
 
 
 
 
 
Beschikken leerlingen niet over een device of heb je geen goed werkend internet op school, dan biedt Plickers wellicht een uitkomst. De leerlingen geven antwoord op vragen door een code kaart omhoog te houden. De docent scant met de mobiele telefoon via de Plickers app heel snel de antwoorden. Wil je werken met deze toepassing, dan zorg je voor een (liefst gelamineerde) klassen set code kaarten. Je maakt een account aan en je kunt direct klassen aanmaken.
Voor meer uitleg en een filmpje klik je HIER
 
Opstekerformulier aan en van ouders
Opstekerformulier aan en van ouders kun je goed gebruiken bij een rapportgesprek. In dit formulier kunnen de kinderen van te voren tekenen of schrijven waarom ze hun vader of moeder zo lief vinden. Wat doen ze waardoor je ze zo lief vindt? De ouder kan complimenten over zijn of haar kind opschrijven. Succes gegarandeerd! Ouders en kinderen vinden het leuk om te lezen en om te krijgen! 
 
 
 

 
AVI-bepaling
 
 
 
 
  AVI-bepaling is een gratis lerarenprogramma om het AVI-niveau van leesteksten te bepalen. Je kunt de teksten intypen, plakken vanuit een tekstverwerker, een scanprogramma of vanaf het web. Je kunt ook zonder de tekst in te typen het aantal lettergrepen, woorden en zinnen' met de hand' inbrengen. AVI-bepaling werkt in de 'automatische' modus met woordenlijsten. Wanneer een woord niet herkend wordt, vraagt het programma dit woord te splitsen. Het woord wordt dan bijgevoegd aan de bestaande lijst.
 
Zelf online puzzels maken
Via deze website kun je online puzzels maken.  Je bladert naar een afbeelding (op je harddisk) geeft de puzzel een naam, bepaalt enkele instellingen en jouw leerlingen kunnen aan de slag. Je bepaalt de moeilijkheidsgraad (het aantal stukken), de vorm van de puzzelstukken, het roteren van de puzzelstukken… Echt een leuk ideetje om eens in de klas uit te proberen met beeldmateriaal dat past bij het thema van dat moment.
Probeer deze maar eens
 

 
 
 
Zelf kruiswoordpuzzels maken
 
Met CrosswordLabs is het mogelijk om op uiterst snelle wijze kruiswoordpuzzels te ontwerpen, die online, maar ook op papier kunnnen worden opgelost. Dus met woorden die bij jouw thema of week passen. Je kunt ze online oplossen, exporteren als PDF of als Word-document
 
TopoMania
Met TopoMania kan je met verschillende kaarten spelletjes spelen waarmee je jouw topografische kennis bijspijkert . Bij elk spel kan je aangegeven hoe moeilijk je het wilt maken. Dit doe je door een klok in te stellen op een aantal seconden per vraag. Als je niet binnen de tijd het juiste antwoord geeft dan zal het programma het antwoord geven. Alles is gratis, voor sommige kaarten moet je wel registreren (gratis)

 
 

 
Cito eindtoets en entreetoets
 
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
Ook kun je oefenen op: www.kids4cito.nl 
 
Koningsdag
Het doel van de Koningsspelen is om kinderen te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om samen te ontbijten en te bewegen. In 2016 zijn de Koningsspelen op vrijdag 22 april.

Scholen kunnen zich hier aanmelden

 
 
 
 
Gratis educatieve software - TvbSoft
 
 
Hier vind je meer dan 150 gratis educatieve softwarepakketten voor de basisschool. Via de link vind je een duidelijk overzicht met bij elk pakket een eenvoudige handleiding voor de leerling. Het gaat hier vooral over taal- en rekenonderwerpen.
Wil je deze gratis software downloaden voor in de klas?
Ga naar de site van TvbSoft.
 
Binaire puzzel
De website http://www.binairepuzzel.nl is sinds kort online gegaan, de site is helemaal gericht op de Binaire puzzel. Het kan zijn dat je deze puzzels nog niet kent maar de Binaire puzzel is een ware puzzelrage aan het worden in Nederland.  Het zijn logische puzzels, net als de bekende Sudoku puzzel alleen werken de Binaire puzzels met enen en nullen. Op de website staat een uitgebreide uitleg.
 
 
Cursus Word en PowerPoint
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Maak zelf een spel voor Sommenplaneet
 
  Je kunt nu zelf een educatief spel maken voor Sommenplaneet! Leuk voor leerkrachten die een rekenoefening voor op de computer, of een instructie spelletje voor het digitale schoolbord willen maken. Maar natuurlijk kun je ook je leerlingen een spel laten ontwerpen.
Je kunt  vijf soorten spelletjes maken.
'Één bij één', 'Sorteren', 'Zet op volgorde', 'Elimineren' en 'Hotspots'.
Een spelletje maken gaat simpel: Lees HIER hoe.
 
Snapje?
Met een Snapje-filmpje/liedje van het klokhuis snap je het allemaal. Een aantal voorbeelden zijn:
  • Hoe kun je een lijst woorden makkelijk onthouden?
  • Wanneer schrijf je ‘jou’ en wanneer ‘jouw’?
  • Wanneer zeg je ‘als’ en wanneer ‘dan’?
  • Breuken optellen, hoe doe je dat?
  • Wanneer schrijf je een werkwoord met een d, en wanneer met dt?

 
 
 
 

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,