Ontvangt u deze e-mail in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief NGK oktober 2018
In deze nieuwsbrief
 
 
 
 
 
 
Van de voorzitter
Beste leden/collega’s,
De zomer loopt nu echt op zijn eind, dagen worden korter, maar wat hebben we mega mooi weer deze zomer gehad.
 
Op dit moment zijn wij druk bezig met het werven van nieuwe leden. Paul Klaasen heeft zich aangemeld en dat is goed nieuws, ook omdat hij goede banden heeft met en lid is van IFGS.

De Senneboom waar we op de smeedmanifestatie van 2014 allemaal diverse nagels voor hebben gesmeed in Huizen op de Botterwerf is blijven staan, heeft nu een definitieve plek gekregen bij het smederijmuseum Nieuwkoop. Een betere plek hadden we niet kunnen bedenken. Fred deed veel voor het museum en staat tegenover zijn oude smederij. 
 
Spijtig genoeg hebben de cursussen in 2017 zo weinig opgeleverd dat Annelied van Dijk en NGK drastische maatregelen moeten gaan nemen om het verlies weg te werken vanaf 2019. In het slechtste scenario moet de smederij per 31 december leeg worden opgeleverd. In dat geval willen we graag een beroep op jullie doen om te helpen de smederij leeg te halen en de inventaris naar een nieuwe locatie te brengen. Dit zou misschien de Bataviawerf kunnen worden, waar we inmiddels mee in gesprek zijn.

We zijn benaderd om deel te nemen aan the European Iron Academy. Onder de juiste voorwaarden lijkt dat het NGK-bestuur een goed idee. Op 3 oktober vindt daar een oriënterend  gesprek over plaats in Stolberg, waar op 5 & 6 oktober de smeedmanifestatie plaatsvindt.

Inmiddels zijn we in een ver gevorderd stadium omtrent de meestertitel, we proberen gerenommeerde smeden uit het buitenland hierbij te betrekken en hebben met hun al diverse gesprekken gehad.
 
Verder zijn er vergevorderde gesprekken omtrent subsidie voor het mbo Keuzedeel Smeden.

Woensdag 14 november staat er om 18:00 uur weer een ledenvergadering gepland bij de Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein. Hiervoor zullen jullie nog een uitnodiging ontvangen. 
 
Ik hoop jullie allen te ontmoeten op de ledenvergadering en wie weet ook in Stolberg.
 
Met vriendelijke groet,
Rein Tupker - voorzitter NGK
Vacature bestuur
In 2009 is hij toegetreden tot het bestuur, Hennie van der Paauw uit Nieuwkoop. Van 2009 tot 2013 is hij voorzitter van het NGK geweest. Aan het einde van dit jaar zit zijn derde termijn erop. Statutair gezien is hij dan niet meer herkiesbaar en moet aftreden. We zijn dus op zoek naar een opvolger.

Als NGK-bestuur voeren we oriënterende gesprekken met kandidaten. Mocht je zelf interesse hebben in een bestuursfunctie of meer informatie hierover willen ontvangen, neem dan contact op met de huidige voorzitter Rein Tupker of met het NGK-secretariaat - info@smeden.nl
Smederij Botterwerf
 
De toekomst van de Botterwerf staat op het spel. Lees verder
 
NGK LEDENBIJEENKOMST
  
woensdag 14 november Metaalunie Nieuwegein
 
Senneboom op plaats van bestemming

VACATURE BESTUUR

Interesse?
 
 
MBO-OPLEIDING KEUZEDEEL SMEDEN 
 
Opzet zit In afrondende fase.
Je kent vast mensen die Smidsvuur willen lezen, maar (nog) geen lid zijn van het NGK.
 
NGK-ledenvergadering woensdag 14 november - Metaalunie, Nieuwegein
Op woensdag 14 november vindt de jaarvergadering van het NGK plaats. Locatie is de Metaalunie in Nieuwgein en we beginnen om 18:00 uur met een buffetdiner. Om 19:00 uur begint de vergadering en we sluiten af met een borrel. De uitnodiging en de agenda volgen nog.
Reserveer deze datum alvast in de agenda!
 
Nieuw NGK-lid: Paul Klaasen van Smederij Klein Projekt uit Gaanderen
Mijn naam is Paul Klaasen, 61 jaar en autodidact. Sedert 10 jaar hou ik mij bezig met het smeedvak. Ik heb het smeden bij Gert Bruyninx geleerd en heb mijzelf, door het volgen van cursussen / masterclasses bij o.a. Filip Ponseele, Uri Hofi en Michael Ertlmeier, in het smeedvak verder ontwikkeld.
 
In de Smederij Klein Projekt in Gaanderen wordt klein smeed- en constructiewerk vervaardigd.

Sinds november 2013 is de smederij een Kenteq/SBB Erkend Leerbedrijf. Als smederij zijn wij aangesloten bij IFGS (Internationalen Fachverband Gestaltender Schmiede).
Sinds 2017 ben ik begonnen met de Duitse restauratie-opleiding bij de Akademie des Handwerks bij Schloss Raesfeld om mij verder te ontwikkelen als restaurateur. 
Daarnaast ben ik sinds kort ben ik de Nederlandse vertegenwoordiging van de Ring van Europese IJzersteden. 

Als sociaal project smeed ik in de smederij met mensen met een beperking, sociaal zwakke jongeren en mensen met autisme. 

Het organiseren van een serie smeedbijeenkomsten met kinderen in de Oude IJsselstreek wordt door mij voortgezet. Ook een internationaal lopend-vuur staat voor de komende jaren op het programma.
 
Mocht ik nog niet met je hebben kennisgemaakt, dan hoop ik dat binnenkort te doen.
 
Paul Klaasen - Smederij Klein Projekt
www.kleinprojekt.nl
Smederij Botterwerf
NGK smederij Botterwerf HuizenAl sinds enige jaren zijn de cursusinkomsten te laag om een eigen cursussmederij op de Botterwerf in Huizen in stand te houden. Onder andere tijdens de jaarvergadering van 2017 in Den Bosch is dit ter sprake geweest.
 
Ook dit lopende jaar is er helaas geen verbetering in gekomen. Dat heeft het NGK-bestuur doen besluiten om in overleg met Annelied van Dijk naar alternatieven te zoeken.
 
Een alternatief is het organiseren van de NGK-cursussen op de Bataviawerf. Daar is ook opslag van NGK-materialen mogelijk. Begin volgende maand gaan we als bestuur naar de Bataviawerf om de mogelijkheden te bespreken voor samenwerking op dat vlak.

De kans bestaat dat de smederij op de Botterwerf per 31 december leeg moet worden opgeleverd aan de eigenaar (Gemeente Huizen). In dat geval gaan we een paar data prikken en hopen op een aantal vrijwilligers vanuit het Gilde om daarbij een handje te helpen.

Ook gaan we dan op zoek naar kopers van de inventaris die wij als Gilde niet verder nodig denken te hebben. 

Tijdens de ledenvergadering op 14 november hopen we jullie meer te kunnen meedelen.
IFGS - Ring van IJzersteden - European Iron Academy
Het NGK en het IFGS zijn de banden aan het aanhalen. Zo is tijdens de Smedendagen een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking verder uit te bouwen. Gevolg daarvan is dat ook de banden met de Europese Ring van IJzersteden versterkt kunnen worden. In deze nieuwsbrief vinden jullie ook een introductie van Paul Klaasen die lid geworden is van het NGK. Paul is ook de Nederlandse vertegenwoordiging van de RIng in Nederland.

De Ring is een van de initiatiefnemers geweest om met de partnersteden een European Iron Academy vorm te geven. Dit is een samenwerkingsproject om in de aangesloten landen een netwerk van smeed- en metaalvormgevingsopleidingen op te zetten. Het NGK is altijd gecharmeerd geweest van dit project en heeft het betreurd niet als partners betrokken te zijn geweest van het eerste project. Het eerste verkennende project is afgelopen en nu zijn een aantal partners bezig met het tweede project vorm te geven. Afgelopen woensdag vond daarover een vergadering plaats in Stolberg. Het NGK was daarbij ook uitgenodigd als beoogd projectcoördinator. 

De partners die door willen gaan in project 2 hebben gekozen om als Nederlandse partner met het NGK verder te gaan. Potentiele partners in project 2: IFGS, Raseko Raisio (Finland), Tannhäuser Schmiede Ybbsitz (Oostenrijk)  Ring van IJzersteden, Biennale d'Arte Fabbrile Stia (Italië), Hjerleid skole- og handverkssenter Dovre (Noorwegen), Hereford College of Arts (Engeland - nam niet deel in project 1) en Verlag Hephaistos.

Een prachtige gelegenheid om de internationale samenwerking uit te bouwen! 
Er zullen dit jaar nog een aantal afspraken volgen waarin onder andere de voorwaarden besproken worden om deel te nemen aan dit project.

De financiering van het project zal gerealiseerd worden door het aanvragen van een Erasmus+ subsidie. Deadline voor indienen is 1 maart 2019. De beslissing daarover valt omstreeks juli en dan kan in november 2019 met het project begonnen worden. Uiteraard als de subsidie is toegekend.
mbo-opleiding: Keuzedeel Smeden
Het NGK werkt samen met het NCE (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) om opleidingen op mbo-niveau op het gebied van restaureren verder te professionaliseren.

Enige jaren geleden heeft het NGK in samenwerking met het ROC Flevoland de module smeden opgezet om aan te bieden in de vrije ruimte die de opleidingen bieden. Sindsdien heeft een onderwijsvernieuwing plaatsgevonden en bestaat de vrije ruimte niet meer. Die is vervangen door het invoeren van Keuzedelen.
 
Het NGK is van plan om de module die ontwikkeld is om te zetten in een Keuzedeel Smeden. Daarvoor zijn we op zoek naar financiële middelen om dat project uit te voeren en we hebben er goede hoop op dat gevonden te hebben, samen met het NCE. Deze maand nog hopen we daar in een persoonlijk gesprek een definitieve klap op te kunnen geven. 
 
GA Platform Restauratie - Gespecialiseerde Aannemers
In de vorige nieuwsbrief hebben we ons samenwerkingsverband met het GA Platform restauratie al onder de aandacht gebracht. Dit platform biedt ons de mogelijkheid het NGK te promoten bij onder andere ambtenaren van het ministerie OC&W, en van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, scholen en politici.

Doel: 
Partijen informeren over het moderne smeedwerk – restauratie (cultureel erfgoed)
'Wat frustreert de NGK-smederijen bij de uitoefening van hun vak?'

De plannen zijn nog in het beginstadium, we willen dit evenement gaan organiseren op de Scheepshelling Koningspoort Museumwerf Rotterdam, bij voorkeur in april volgend jaar.
Stand van zaken Meestertitel
In juni heeft het NGK-bestuur over de Meestertitel vergaderd en in juli de commissie Meestertitel. Op basis daarvan is een voorlopig voorstel gemaakt wat voorgelegd is aan een aantal alom gerespecteerde binnenlandse en buitenlandse smeden. Op dit moment wachten wij op hun reacties op ons voorstel.

Tijdens de ledenvergadering op 14 november a.s. brengen we jullie op de hoogte van de laatste stand van zaken
Senneboom op definitieve bestemming aangekomen
De Senneboom (nagelboom ter nagedachtenis aan Fred Senne) is na wat omzwervingen op haar definitieve plek aangekomen: het Smederijmuseum in Nieuwkoop. Tegenover de oude werkplaats van Fred, een betere plek was niet denkbaar.
 
Te koop
In verband met de nieuwe activiteiten in ons bedrijf (watersnijden), hebben we door ruimte- en tijdgebrek besloten onze smederijwinkel iets in te krimpen.
Alle zelf geproduceerde artikelen uit de smederij blijven uiteraard gewoon in het assortiment. Alle ingekochte zaken zoals gietijzeren producten (ramen/pompen/muurankers/levensbomen/
bankpoten/cadeauartikelen enz.) gaan eruit. Het overnemen van het dealerschap gietijzeren- en aluminium(kwaliteits) buitenverlichting is bespreekbaar.
 
Al met al een hele partij, los te koop of, voor iemand die een smederijwinkel wil beginnen of erbij wil gaan doen, ook in een partij te koop.

Voor geïnteresseerden is een lijst beschikbaar, maar de beste indruk krijgt u als u even komt kijken.
Voor informatie: Ido Matthijsse - 06-53868086
 
Agenda
2018
november
 
2 november NGK cursus basisvaardigheden smeden - Botterwerf * geen plaatsen meer beschikbaar *
14 november
NGK jaarvergadering - Metaalunie, Nieuwegein
17 november
NGK workshop kennismaken met smeden - Batavialand * geen plaatsen meer beschikbaar *
december
 
1 december
2-3 december
15-16 december Schmiedeweihnacht Ybbsitz - Oostenrijk
 
2019
 
8 maart 2019
mei 2019
NGK cursus gevorderd smeden - cursusdata nog niet definitief
 
 
 
 
Aan- en afmeldingen
Aanmeldingen
Leden:
- MvH Damast, Arnhem
 
Donateurs:
- J. Schuitemaker, Enter
- K. Schuitemaker, Enter
 
Afmeldingen
Leden:
- J.R. Sanderman vof, Markelo
- Dochter van de Smid, Huizen
 
Donateurs:
- J. van Ingen, Neeritter
Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK). Het NGK is een branchegroep
van de Metaalunie. Voor informatie, advertenties en redactionele bijdragen kunt u contact opnemen Miko Wijnands,
branchemanager van het NGK. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
 
Secretariaat NGK p/a Koninklijke Metaalunie, Postbus 2600, 3430 GA  Nieuwegein
Bezoekadres Einsteinbaan 1, 3439 NJ  Nieuwegein
Telefoon 030-6053344    Fax 030-6053208
E-mail info@smeden.nl     Webadres www.smeden.nl