PERSBERICHT, maandag 4 januari 2016

Lancering New Material Award 2016

De New Material Award daagt kunstenaars en vormgevers uit om ontwerpen te presenteren die antwoord geven op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Nieuw materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld. Inzenden kan vanaf vandaag tot en met 25 april 2016.

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken.
 
De New Material Award richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. De prijs wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien, waarin functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan.

Deelname aan de New Material Award staat open voor kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten die in Nederland actief zijn. Kijk voor de criteria en werkwijze van de prijs en de winnaars en genomineerden van voorgaande edities op www.newmaterialaward.nl.

Een commissie van deskundigen nomineert uit alle inzendingen zestien tot achttien ontwerpen, die van 22 tot en met 30 oktober 2016 tentoongesteld worden tijdens Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Tijdens de opening op 22 oktober 2016 maakt de jury de twee winnaars bekend.
 
Nieuw aan deze editie is dat een presentatie van de New Material Award in april 2017 ook tijdens de internationale designweek van Milaan te zien zal zijn.

Donderdag 14 januari 2016 vindt de lancering voor de editie van 2016 plaats in Het Nieuwe Instituut. Andrea van Pol spreekt op die gelegenheid met de twee winnaars van 2014: Julia Veldhuijzen van Zanten en Roos Meerman. Hoe is het ze vergaan na het winnen van de prijs en hoe staat hun onderzoek er op dit moment voor?
Julia Veldhuijzen van Zanten: Protective Underwear
 
 

Julia Veldhuijzen van Zanten: Protective Underwear
 
Roos Meerman: Aera Fabrica
 

Roos Meerman: Aera Fabrica

 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor beeld, meer persinformatie, of ander materiaal kunt u contact op nemen met onze persmedewerker Luc Deleau, 06 52472990, luc@newmaterialaward.nl
Facebook