Producentbyrån Nyhetsbrev 22 maj 2025

”Ljudkonstnären Tarek Atoui får två miljoner för konst på nya Centralstationen i Göteborg”.

Ovanstående citat kunde vi läsa i Göteborgs Posten den 5 maj. Och självklart blev det reaktioner där folk förfasades över detta närmast astronomiska arvode för att ta fram konstverket. Bland kommentarerna på GPs Facebooksida kunde en bland annat läsa ”Slopa detta sinnessvaga upptåg och spara pengarna” och ”Hoppas fan det blir svensk kultur”. Det framgick dock inte vad som avsågs med svensk kultur. Men det fanns glädjande nog även spridda positiva kommentarer som ” Kom ihåg, fascister hatar konst. Det är därför vi behöver mer konst i det offentliga”.

Men som så ofta när det ska diskuteras offentligt finansierad konst och kultur så kommer det oundvikligen – ge pengarna till vård, skola och omsorg istället! Och det kan en ju såklart tycka. Det vi tänker är dock kanske inte att just kulturen är den guldgruva som politiken främst ska ösa ur med tanke på hur liten kulturbudgeten är i relation till andra politikområden. För hur kommer det sig att topplocket alltid går så fort det handlar om pengar till kulturen, men där staten samtidigt plöjer ner miljarder varje år i rot- och rutavdrag utan att någon rycker på axlarna?

2024 kostade rotavdraget staten över 12 miljarder kronor och totalt har avdraget kostat över 200 miljarder under åren 2009–2024. Det är svindlande summor. Och det lämnar en lite bitter smak i munnen när vi samtidigt har en kulturminister som i tid och annan står och pratar om att kulturen måste hitta mer privat finansiering, trots – eller kanske tack vare? – att kulturbudgeten alltså är mindre än kostnaderna för rot- och rutavdragen. För det är som att alla de miljarder som årligen pumpas in i de företag som gynnas av stödet inte ses som bidrag till småföretag. Vilket det ju är. Precis som kulturstöd till småföretagare inom konst- och kultursektorn är. Men det ena anses gynna tillväxten, och det andra ses mest som någonting som tär på Sveriges ekonomi. Det är konstigt det där med pengar, hur de likasom kan ha olika värde beroende på hur de används?


Hälsningar

Producentbyrån

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Fredag den 13 juni flyttar det populära danska konstkonceptet SMK Fridays in på Göteborgs konstmuseum och bjuder på en kväll där olika konstnärliga uttryck korsbefruktas i en unik mix. Under kvällen medverkar Spinn med flera inslag och det är fritt inträde och öppet för alla! Ingen föranmälan krävs. Här hittar du program och mer information.
 
Förra veckan inledde Spinn arbetet med att repetera in en ny dansare till föreställningen Hannah Felicia. Umeåbaserade Marlene Bergqvist arbetade under veckan med dansarna Hannah Karlsson och Felicia Sparrström. Koreograf Lára Stefánsdottir fanns med på länk och stöttade arbetet. Hannah Felicia är en föreställning som passar i olika sammanhang, den kan presenteras både i det konventionella scenrummet med ljussättning eller i dagsljus. Repetitionerna fortsätter till hösten och möjliggörs genom stöd från Göteborgs Stad och i samarbete med Norrbottensteatern och Dans i Västerbotten.
 
På initiativ av Bibu åker Spinns dansare Emilia Wärff i slutet av maj till Imaginate-festivalen i Edinburgh tillsammans med andra svenska scenkonstnärer. Det blir nätverkande med skotska scenkonstnärer, diverse studiebesök, ett labb samt en mängd föreställningar för målgruppen barn och unga. Resan genomförs med stöd av Kulturrådet.
 
Foto: Anna Ósk Erlinmgsdóttir
 
 
Memory Wax
Förra veckan och i helgen spelade Memory Wax sin fantasifulla dansföreställning Stor prick, liten prick på olika platser i Göteborg. På Drottning Silvias barnsjukus hade barn och vuxna redan arbetat med pricktemat innan föreställningen och skapat både konst och aktiviteter tillsammans. Se gärna deras konstverk och initiativ på deras Facebooksida!! Prickarna fortsatte att dansa vidare när de sedan gästade Världskulturmuseet och House of Possibilitas under helgen. Nu tar de en paus med inomhusversionen av föreställningen och dyker nästa gång upp i augusti med utomhusversionen på olika platser i Växjö kommun, på Malmöfestivalen och på Young Dance Market i Malmö.
 
Den magiska miniföreställningen Mitt lilla stora rum åker till Tyskland i juni och medverkar på WIR WOLLEN SPIELEN - FESTIVAL i Hamburg. Under en vecka kommer det bubbla av gästspel och aktiviteter, både inomhus och utomhus. 
 
Både Stor prick, liten prick samt Mitt lilla stora rum hittar ni i Kulturkatalogen Väst.
 
Foto: Memory Wax
 
 
PROJEKT
Step
Som vi skrev redan i förra nyhetsbrevet så har vi även inlett ett samarbete med Danscentrum Väst och Mölnlycke kulturhusDanscentrum Väst och Mölnlycke kulturhus om ett sommarresidens med fokus barn och unga. Urvalet är nu gjort och vi har den stora glädjen att meddela att det blir den Göteborgsbaserade koreografen och dansaren Maja Fock som får spendera några veckor på Mölnlycke kulturhus i sommar för att jobba vidare med sin kommande produktion tillsammans med en konstnärlig coach!

Nu är bokningen inför Step 2026 stängd! Detta innebär att våra Västsvenska arrangörer har skickat in önskemål utifrån det kuraterade föreställningsurvalet om vad de vill presentera som del av nästa års upplaga av festivalen. Just nu pågår därför ett intensivt arbete med att matcha arrangörernas önskemål med kompaniernas tillgänglighet så att vi får ett bra program där så många målgrupper som möjligt får chans att uppleva dansföreställningar i världsklass. Samt såklart att få till ett intressant och relevant branschprogram för alla oss som arbetar med och för dans för barn och unga nationellt och internationellt.

Till detta kommer även Step Extended som är vår satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt från Västsverige. Det är också ett komplement till festivalens kurerade utbud, och här sitter vi nu och funderar så att det ryker kring vad vi skulle vilja lyfta från det västsvenska danslivet för barn och unga. Kul och svårt, men mest kul!

www.stepfestival.se
 
Foto: Julian Thomas


CALS
Ikväll är det premiär för vårens processer inom arvfondsprojektet Community Art Lab Sweden på Mölnlycke kulturhus! Kl 18.30 blir det filmvisningar för scenkonstensemblens Konstras kortfilm Drömspegeln och bandets Pirreots musikvideo Can you hear the waves?. Kvällen bjuder även på samtal med deltagarna samt en utställning med bland annat bilder, kostym och kollage från processen. Utställningen och filmerna kommer sedan visas på Mölnlycke kulturhus under en vecka för att sedan flytta till Landvetters kulturhus och stå där under två veckor. Efter utställningsperioden kan ni se filmerna på CALS hemsida.

Samtidigt som premiärfjärilarna flyger runt planerar vi sommarens process som genomförs i Torpa i Vänersborg. Under sommarlovets två första veckor kan du som är mellan 13–19 år vara med och skapa en film om Torpa tillsammans med filmaren Astrid Askberger och de två streetdansarna Sean Gee och Jenni Louwen. Filmen hars edan premiär i slutet av sommarlovet. Blir du nyfiken eller känner du någon som vill medverka? Här hittar du mer information samt anmälan.
 
Våren och sommarens processer inom CALS har möjliggjorts genom stöd från VGR, Allmänna Arvsfonden, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Språng samt Vänersborgs kommun.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Oliver Lloyd Hellerö och Konstra
 
 
KOMMANDE ANSÖKNINGAR
Här nedanför hittar du ett urval av kommande stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Och så lägger vi också till lite övriga stöd och stipendier när det finns tid och plats. Och såklart, som alltid – hör av er om ni behöver hjälp med en kommande ansökan!

Kulturrådet
Verksamhetsbidrag till musikarrangörer. Deadline 27 maj.
Projekt inom musikområdet. Deadline 11 september.

Konstnärsnämnden
Projektbidrag musik. Deadline 5 juni kl. 14:00.
Internationellt utbyte och resebidrag dans och cirkus. Deadline 28 augusti kl 14:00.
Dansresidens. Deadline 28 augusti kl 14:00.
Internationellt utbyte och resebidrag musik. Deadline 24 oktober kl 14:00.
Projektbidrag dans och cirkus. Deadline 6 november kl 14:00.


Västra Götalandsregionen 
Projektstöd. Deadline mitten av september.
Arrangörsstöd. Deadline 31 augusti.

Göteborgs stad
Verksamhetsstöd.
 Deadline 11 juni kl 12:00.


Mölndals stad
Snabba kulturstödet. Deadline 30 maj.

 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Minna WendinMoa Sahlin, Tanja AnderssonLiza Penkova och Jenny Larsson, projektet Visit Nabo Artbook, fortbildningsprojektet Producentcheck, scenkonstkollektivet Dråpera och Bunkern Bokar

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se