Westerlo - maart 2012
Jaargang 2 - nummer 3
 
  Inhoud
 
  
Voorlezen, durven en doen
 
Voorlezen is niet zo moeilijk en kan altijd en overal. Toch moeten heel wat volwassenen hun schroom overwinnen.
Deze workshop helpt je over de drempel en biedt je praktische tips met betrekking tot de keuze van het boek en de techniek van het voorlezen. Een korte oefenronde maakt je opleiding tot goede verteller compleet. Alle (groot)ouders van (klein)kinderen van 0 tot 9 jaar zijn welkom! 
 
dinsdag 6 maart om 20u.
 
toegang: 2€ (inclusief drankje)
 
i.s.m.:
 
 afd. Oevel - Voortkapel - Oosterwijk
 
 
reserveren: info@bibwesterlo.be
of 014 54 94 62
 
 
 
 
 
Voeding als medicijn
  
Een ideale voeding voor mens, dier of plant doet de stofwisseling in een ideaal toerental draaien. Kwalen en ziekten duiken volgens dr. Marc Elsen op wanneer het evenwicht tussen de yin- en yangpolariteit verstoord is.
 
Na het zoeken naar de oorzaak van het probleem kan de mens zichzelf herstellen door in de eerste plaats zijn voeding aan te passen.
 
Een boeiende én aparte kijk op de invloed van voeding op onze gezondheid!
 
of 014 54 94 62
 
dinsdag 27 maart om 20.15u.
 
toegang: 4 € - 3 € (-18 en +55)
 
 
 
 
 
Bibkids: Beestige voorleeskwartiertjes
  
 
 
De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen.
Van 10 tot 25 maart zetten we onze mooiste dierenboeken in de kijker.
Je kan er niet om heen: we zoeken de beestjes op!
 
Op Wereldverteldag verwennen we onze kleinste lezers met een dierenverhaal
voor het slapen gaan: Beestige voorleeskwartiertjes.
 
dinsdag 20 maart
 
kleuters: 18.30u.
1ste, 2de en 3de leerjaar: 19u.
4de, 5de en 6de leerjaar: 19.30u.
 
toegang: gratis
 
 
 
 
Wink @ Westerlo: Wandelen in Westerlo
  
De lente komt er aan, dus het wandelseizoen start op. Wil je in Westerlo of omgeving zelf een wandeling uitstippelen, dan kan je terecht in de bib.
Je vindt er de stafkaarten van Herselt/Hulshout en Herentals/Geel op schaal 1:20.000. Dus 1 cm op de kaart stelt 200 m voor in realiteit. Je merkt meteen ook hoe groen onze gemeente nog wel is.
 
Je kan de kaarten in de bib raadplegen, maar ook uitlenen om je wandeling in de natuur verder uit te werken.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
  klik op de cover voor de trailer 
 
 
De triomftocht van deze Iraanse prent begon vorig jaar met de Gouden Beer in Berlijn. Daarna volgde de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film, de César voor beste buitenlandse film en vorige zondag werd dit indrukwekkend parcours bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
 
De vrouw van Nader wil samen met hem en hun dochter Termeh Iran verlaten. Nader wil echter zijn demente vader niet aan zijn lot overlaten en besluit dat het gezin thuis moet blijven. Wanneer zijn vrouw hem daadwerkelijk verlaat huurt hij een jonge vrouw in om op de zieke man te passen. Hij weet alleen niet dat zijn hulp zwanger is en zonder de toestemming van haar man werkt. Nader komt al snel terecht in een web van leugens, manipulatie en confrontaties.
 
A Separation: een messcherpe analyse van de Iraanse samenleving...
Andere blikvangers:
  
In de nieuwe Lars von Trier, Melancholia, vieren Justine en Michael hun bruiloft in het huis van haar zus Claire. Ondertussen beweegt de planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld.
 
Woody Allen liet zich deze keer door Parijs inspireren: Midnight in Paris
De aspirant-schrijver Gil wordt tijdens een nachtelijke wandeling meegevoerd in de geschiedenis van de Franse hoofdstad waarbij hij zijn huidige leven overdenkt.
 
The Bridge is een razendspannende serie die alweer laat zien dat het allerbeste op het gebied van misdaad nog steeds uit Scandinavië komt.
 
 
 
  klik op de cover voor de officiële website 
 
 
klik op de cover voor de trailer
 
Dankzij Boardwalk Empire was 2010 weer een absoluut grand cru-jaar voor HBO. Het groots opgezette drama over de drooglegging van de jaren twintig en de lui die er hun voordeel mee deden is gebaseerd op historische gebeurtenissen.
 
Red Sonja is een tragikomische reeks over de 55-jarige Odette Willekens, die via haar pc in een virtuele wereld vlucht. Daar gaat ze zozeer op in haar alter ego dat voor haar de grens tussen werkelijkheid en virtualiteit soms vervaagt.
 
 
 
Met Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up is PDVA-voorzitter Peter Mertens er in geslaagd een gemakkelijk leesbare en tegelijkertijd diepgaande analyse te maken van de Europese crisis.
 
Wil je alles uit je tablet of iPhone halen? Met de Ontdek-reeks van Henny Temmink hebben de Android Tablet, de iPad en iPhone4S geen geheimen meer voor jou.
 
Al jaren smullen elke week tienduizenden lezers van de "Waar eet?-rubriek", op de laatste pagina van De Morgen Magazine. De formule is even eenvoudig als geniaal: waar schuiven onze BV's het liefst hun voeten onder tafel? Een handige gids voor foodies met verrassende top-tienen.
 
Koning Boudewijn: een biografie van Thierry Debels is een must voor royaltyliefhebbers en iedereen die in de Belgische geschiedenis geïnteresseerd is.
 
 
 
 
  klik op de cover voor een interview
 
 klik voor het afscheidsinterview met Mario Verstraete
 
 
 
Tot altijd, het boek bij de film van Nic Balthazar gaat dieper in op de persoon en de familie van Mario Verstraete, vertelt hoe de film tot stand kwam en schetst de wetgeving en het ruimere debat over euthanasie.
 
Toen zijn broer een einde aan zijn leven maakte, bleef auteur Bart Demyttenaere met veel vragen achter. Hij ging op zoek naar de antwoorden, met het boek De last van het leven als resultaat. Dit is de herwerkte en uitgebreide editie van deze bestseller uit 2000.
 
In Later begint vandaag reikt Manu Keirse concrete inzichten en suggesties aan om de laatste periode van het leven zo zinvol mogelijk te maken.
 
 
In 20 jaar tijd is Sagalassos uitgegroeid tot een begrip. De antieke stad in Anatolië is momenteel het voorwerp van een van de grootste en meest spectaculaire opgravingsprojecten in het Middellandse Zeegebied, het levenswerk van de Leuvense professor Marc Waelkens. Dit boek is de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die nog tot 17 juni 2012 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt.
 
Het leven kan je soms overvallen op een onaangename manier: dood, echtscheiding,... En dat heb je niet altijd in de hand. Maar of je met ook een financiële kater achterblijft, kan je wel mee bepalen: In goede en kwade dagen: financiële levensvragen van Ingrid Stevens. 
 
 
 
klik op de cover voor meer info over het project
 
2011 werd hét jaar van Philippe Gilbert. In zijn nieuwste boek brengt Michel Wuyts zijn fantastische prestaties in kaart, samen met foto’s van de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch kampioenschap,...
 
klik op het boek voor alvast enkele recepten
 
 
 
 
Oergondisch genieten leidt je naar meer gezondheid en vitaliteit. De laatste wetenschappelijke onderzoeken geven immers aan dat oervoeding een van de meest optimale manieren van voeden is voor de mens. Het kookboek bevat veel inhoudelijke kennis en levert  meer dan 250 praktische recepten om de overstap zo eenvoudig mogelijk te maken.
 
Ai Weiwei is de dissidente Chinese kunstenaar en architect van het Olympisch Stadion in Beijing (Vogelnest). In het boek van Caroline Klein komen zowel zijn architectuur, kunstinstallaties, landschapsontwerpen en stedenbouw aan bod.
 
 
Eerste liefde van Ian McEwan bevat een selectie korte verhalen waarin de duistere kant van de mens zichtbaar wordt: over een claustrofobische jeugd, gebroken families en ontluikende seksualiteit. Even vlijmscherp als verrassend en dromerig.
 
Vlak voor zijn internationale doorbraak met de Serie Q, de succesvolle misdaadserie, publiceerde Jussi Adler-Olsen Het Washingtondecreet, een thriller die zich afspeelt rond de Amerikaanse verkiezingen.
 
In Het tiende jaar van James Patterson lijkt de bruiloft van brigadier Lindsay Boxer snel vergeten als ze wordt opgeroepen om een gruwelijk misdrijf op te lossen: een tienermeisje is voor dood achtergelaten, en haar pasgeboren baby is spoorloos verdwenen.  
 
 
klik op de cover voor McEwans website
 
Gerda van Wageningen schreef met Onrustig hart een onvervalste historische streekroman, en laat op die manier de tellerstand van haar oeuvre op 100 komen!
 
 
 
 
nieuwsgierig? klik op de cover
 
Eerst was er het intrigerende Video Games, een donkere, romantische ballad die helemaal uit het niets leek te komen en via de sociale netwerksites tot een ware hype uitgroeide. Nu is er Born to Die, het debuut waar met hoge verwachtingen naar is uitgekeken.
 
De kaap van de 80 komt stilaan in zicht, maar de laatste vijf jaar behoren tot de drukste die Leonard Cohen gekend heeft. De Canadees trok enkele malen de wereld rond en heeft vandaag met Old Ideas een nieuwe ontroerende collectie songs klaar.
 
Anderhalf jaar na de vorige oerdegelijke plaat jagen The Black Keys met El Camino alweer een nieuw pareltje de wereld in: één waarop de rock ’n roll regeert.
 
 
 

Kristiens Krakers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kristien!  
 
 
  
 
 
 
 
Foer kruipt in de huid van Oscar Schell, een negenjarige uitvinder die zijn vader heeft verloren bij de aanslagen van 9/11. Oscar vindt een sleutel in een oude vaas en is er vast van overtuigd dat dit één van de raadsels van zijn vader is. Hij gaat op zoek naar de eigenaar van de sleutel en doorkruist hiervoor heel New York.
 
Dit verhaal gaat niet écht over 9/11 maar raakt je even hard als de beelden van de vliegtuigen die zich in de torens boorden. Tegelijk is het grappig en origineel. Foer toont zich hier een groot en origineel schrijver. 
 
Vanaf gisteren draait de gelijknamige film ook in onze Vlaamse bioscopen. Hier de trailer.
 
 
 
Vreselijk gelukkig - Erling Jepsen
 
Robert, een ietwat idiote Deen, wordt de nieuwe dorpsagent in een dorpje in Jutsland. Dit is de kans om eindelijk wat respect te verdienen, denkt hij, al ligt dit niet voor de hand in het kleine plaatsje met zijn eigen regels, normen en waarden.
 
"Vreselijk gelukkig" lijken de kleurrijke personages niet, maar het verhaal zelf vond ik alleszins vreselijk komisch.
 
Gewoon lezen, dus!
 
 
 
 
 
Een kameel zonder bult - Jonas Hassen Khemiri
 
Jonas Hassen Khemiri heeft een Zweedse moeder en een Turkse vader. Deze fijne roman, zijn debuut, gaat misschien wel over hemzelf?
De vijftienjarige Halim woont in Stockholm en verdiept zich vol overtuiging in zijn Arabische achtergrond. Zijn vader wil echter dat zijn zoon goed Zweeds kan, want: "een man zonder taal is als een kameel zonder bult, waardeloos."
 
Het is echt knap hoe Khemiri zich kan verplaatsen in een puber die worstelt met zijn identiteit. Het resultaat is een vlotte, grappige en échte roman die vraagt om meer!
Geen paniek! Ook zijn tweede boek Montecore, een tijger op twee benen is een aanrader!
 
 
Zweden en sneeuw kan hartverwarmend zijn. Dirigent Daniel Daréus wordt verplicht door zijn dokter om het rustiger aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp onder een andere naam en start een koor met de dorpsbewoners.
 
Een ontroerende film die nog lang nazindert...
 
Nog veel meer boeken-, film- en luistertips van Kristien vind je hier. 
 
 
 
 

Te gast
 
 
Suriname:
een grensverleggende reportage van Jean-Pierre en Mieke Demarsin
 
donderdag 1 maart om 20.15u.
 
organisatie: 
    
    
 
5 € - 4 € (leden vtbKultuur, VAB, DF en Bib)
 
info: herman@deketelaere.com - 014 54 50 13
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: