Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - Juni 2022
Beste belangstellende,
 
We hebben een prachtig voorjaar achter de rug, met een fijne sfeer, mooi weer en relatief veel gasten. Dit beeld werd half mei overschaduwd door het bericht dat onze oud bewoonster en voorzitster Janneke Tops plotseling was overleden. Aan het eind van de nieuwsbrief een In Memoriam.
 
We willen iedereen hartelijk bedanken die na de vorige nieuwsbrief de moeite heeft genomen om op onze vraag over ‘het al of niet verplicht stellen om biologische producten te gebruiken door campinggasten bij het bereiden van hun maaltijden’, te antwoorden. De reacties, natuurlijk geanonimiseerd, nemen wij mee in onze besprekingen cq. evaluaties tijdens het komende najaar.
 
En dan is er natuurlijk het komende zomerseizoen. Nog steeds blijft de noodzaak, om vooral tijdens de periode van het hoogseizoen – half juli t/m het kinderfestival half augustus – ons te komen helpen. We zien dat het aantal aanmeldingen wat achter blijft bij andere jaren, vandaar dat we ook gasten vragen om een handje mee te helpen, onder het motto ‘Help Ecolonie de zomer door!’ Voor details zie verderop in deze nieuwsbrief.
 
Tenslotte nemen we een verwijzing op naar onze website voor de cursussen en workshops en de gebruikelijke informatie over onze webwinkel.
 
We hopen jullie te ontmoeten de komende maanden.
 
Met vriendelijke groet,
De bewoners en participanten

Help ECOlonie de zomer door!

Net als in Nederland, worden ook wij geconfronteerd met een tekort aan mensen om alle werkzaamheden die er zijn, met name in het hoogseizoen, uit te voeren. We zijn op alle mogelijke manieren bezig om mensen te vinden, door het werken hier nog aantrekkelijker te maken en creatief met de werkzaamheden om te gaan. We weten alleen niet of dit in de zomer voldoende zal zijn om alle gasten en cursusdeelnemers te ontvangen op de wijze die men van ons gewend is. Daarom deze oproep aan onze gasten deze zomer. Regelmatig hebben zij ons de afgelopen jaren al op eigen initiatief geholpen in de tuinen en op andere plekken. Op deze wijze hebben zij bijgedragen aan onze mooie gemeenschap én hebben ze ons en dat wat we doen beter leren kennen. 
 
Daarom deze oproep: help Ecolonie de zomer door en spring gedurende je verblijf een aantal uren bij in de tuin, bij de afwas, en op vele andere plekken! Voor jong (vanaf 16 jaar) en oud hebben we altijd wel iets te doen. Uiteraard hebben we er begrip voor als dit gezien je persoonlijke omstandigheden niet mogelijk is. 
 
We hopen van harte op een positieve respons en verwachten op deze wijze jullie (weer) een bijzonder en plezierig verblijf te kunnen bieden op ECOlonie!

Onze activteiten de komende zomer en later

Wij onderscheiden in de zomermaanden twee vormen van activiteiten: de workshops, waarvoor je je ter plekke inschrijft voor een dag of dagdeel en de cursussen. Deze laatste duren een aantal dagen of dagdelen, en het verschil met de workshops is, dat je er van te voren voor inschrijft. De cursussen veronderstellen een bepaalde diepgang en gaan ook in dit seizoen over hele uiteenlopende onderwerpen.
Je vindt alle cursussen per week terug op onze website
 
Voor de genoemde workshops zijn er ook interessante activiteiten te volgen. Begin bijvoorbeeld de dag met een ochtendritueel (yoga en ayurveda) of volg samen met je partner de workshop 'massage voor stellen'. Voor de creatievelingen is er bijvoorbeeld de workshop Houtbranden en macramé. Ter plaatse kun je inschrijven voor ons kunstatelier, waar je vrij kunt werken. 
 
Hier vind je het overzicht van de workshops per week

Uitgelicht

The Gathering
Van 30 juli tot 6 augustus 2022 geven we gehoor aan de oproep van natuurwezens om in contact te gaan. In deze week gaan we verdere verkenningen doen in het luisteren naar de subtiele energieën van de natuur in een zoektocht naar samenwerking.
 
Survival cursus voor jongeren
Nieuw dit jaar is de Survival cursus voor jongeren van 13 t/m 17 jaar. Samen met Gunbritt Genuit van de Outdoor School ga je op avontuur door de wildernis en leer je de basisvaardigheden van een echte survival.  Je gaat o.a. leren primitief te koken en hiervoor zelf een buitenkeuken bouwen. En natuurlijk: 's nachts slapen onder je eigen gemaakte shelter in het bos. Meer informatie
 
Diadans van 17 tot 23 juli 2022
Docenten: Anneke Wittermans en Suzan van der Voort
Zingen, dansen, pret maken, opluchten, verwonderen, uitgedaagd worden en ontdekken wie ik nu kan zijn, wat kan ik nu betekenen voor mijzelf en mijn omgeving? Diadans momenten zijn ijkmomenten, waar regelmatig je zelfbeeld opgefrist wordt in zeeën van ruimte en tijd. Kom ook, dans mee, ervaar hoe zinnenstrelend dansen in de natuur is. Lees meer
 
Zweethutten 
Marja Nijskens heeft de nieuwe constructie van de zweethut klaar. (Zie foto hieronder.) Tijdens het Pinksterweekend gaf zij de eerste zweeethut ceremonie sinds lange tijd op het veld van de Groene Kathedraal.
 
Behalve dat Marja Nijskens deze zweethut maakte, bouwde zij ook een bijzonder kunstwerk met materialen van het terrein van de Groene Kathedraal.

Oproepen

Meewerken als tijdelijk participant in de zomermaanden
Dat wij voor de hoogseizoenweken nog dringend hulp nodig hebben zal duidelijk zijn, gelet op de oproep aan gasten om een steentje bij te dragen. Wil je tijdelijke participant zijn dan houden we ons nog steeds aanbevolen. Hoewel er voor een aantal weken zich al participanten hebben aangemeld zijn we nog niet voor alle functies voorzien. Wil je meer weten over deze functies, kijk dan op onze website onder meewerken. Extra aandacht vragen we hieronder voor vrijwilligers voor het Eigentijds Kinderfestival. Misschien ken jij bijvoorbeeld jonge mensen die een Pedagogische opleiding volgen en kun je hen attent maken op onderstaande.

Vrijwilligers voor het kinderfestival

Dit geweldige festival voor kinderen van 5-12 jaar vindt plaats van 14 tot en met 18 augustus. De inschrijvingen gaan heel goed, we zijn bijna volgeboekt. Heel specifiek zijn we nog op zoek naar het volgende:
 
• groepsleiders en assistent groepsleiders
• nog 2 à 3 crècheleid(st)ers 
• 2 vrijwilligers die de pauzes in de ochtend verzorgen 
• tentenbouwers voor vóór en na het festival. Je helpt mee met het leggen van vloeren en het opbouwen van de workshoptenten.
 
Meer informatie over dit mooie Kinderfestival en de genoemde taken vind je hier.
 
Als je belangstelling hebt voor of vragen hebt over een van deze taken mail dan naar: info@eigentijdskinderfestival.nl
 
Coördinator Huttenbouw tijdens het Eigentijds Kinderfestival
We zoeken iemand die leiding geeft aan één van de leukste activiteiten tijdens het Kinderfestival: de huttenbouw. Samen met 2 andere assistenten zorg je ervoor dat de kinderen veilig en vooral met veel plezier kunnen bouwen aan hun eigen hutten. 
Als je belangstelling hebt voor of vragen hebt over  deze taak, mail dan naar: info@eigentijdskinderfestival.nl

Je leven over een andere boeg gooien

Tijdelijk meewerken op Ecolonie kent een andere motivatie (die beschrijven we ook op onze website onder meewerken) dan wanneer je de vraag onderzoekt of je je leven over een andere boeg wilt gooien. Gelet op de opstapeling van diverse crisissen in onze samenleving is er alle aanleiding om jezelf die vraag te stellen. Weet dat Ecolonie de ideale plek is om die vraag in de praktijk te onderzoeken. Een paar maanden meewerken en gesprekken voeren over dit onderwerp kan bij ons, zonder dat je je meteen vastlegt voor de toekomst. Ervaren wat het is om los te komen van je vertrouwde omgeving en je oude gewoontes. Graag helpen we je bij dat proces.
Wil je hierover van gedachten wisselen neem dan contact op met henkjan@ecolonie.eu

Laat 1000 Gaia Collectieven bloeien op het Europese platteland

Dat is de titel van de nota die achter de schermen wordt voorbereid om later dit jaar aangeboden te worden aan de Europese Commissie. In het kader van de Green Deal willen wij in samenwerking met de EU een Kennis- en Inspiratiecentrum oprichten die het ontstaan van bovengenoemde collectieven mogelijk moet maken. We schreven er eerder over. Zodra de nota definitief is laten wij in het najaar van ons horen.

Een tasje vol sinaasappel

Een cadeautje voor jezelf met de biologische huidverzorgingsproducten van Oikos.
Met dit cadeaupakket heb je de mogelijkheid onze sinaasappellijn uit te proberen (of voort te zetten 😊).
 
Sinaasappel geeft een gevoel van opgeruimdheid: je wordt er blij van. Bij nervositeit werkt het kalmerend en je lymfesysteem zal het als stimulerend ervaren. In sinaasappelolie zitten furocumarinen waardoor er een overgevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan. Voorzichtig dus, als je er gevoelig voor bent.
 
We vullen een tasje voor je met douchecrème, huidolie en etherische olie voor bv. in een olieverdamper, op een geursteentje, of gewoon direct op je huid. Ook doen we er nog een setje met massagebonbons 'Bonne humeur' bij. Die gebruik je om jezelf of iemand anders in te smeren, waardoor de heerlijke frisse geur vrijkomt en de stimulerende werking van sinaasappel haar werk kan doen.
 
Klik op deze link om te bestellen

In memoriam

Tot ons grote verdriet kregen wij het bericht dat ons oud-bewoonster en voorzitster
 
Janneke Tops
 
op 51 jarige leeftijd op 13 mei j.l. onverwacht is overleden. Janneke kwam op Ecolonie in 1999. Zij schreef een hartverwarmende motivatiebrief om duidelijk te maken dat zij er helemaal voor wilde gaan. Enthousiast en dynamisch als ze van nature was maakte ze haar woorden waar door een enorme daadkracht te laten zien. Gelet op haar achtergrond - afgestudeerd aan de Universiteit in Wageningen - werd zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de groentetuinen, die uiteindelijk anderhalve ha groot werden. Maar ze deed zoveel meer. De huidige voorzitter Johan Hoeijmakers vertelde daar uitvoerig over in zijn toespraak in de Piramidetuin tijdens een ceremonie, op de dag van Janneke haar begrafenis in Appelscha op 21 mei j.l. Bij deze ceremonie waren ook veel Franse vrienden. Gezamenlijk is daarna een kastanjeboom geplant, ter blijvende herinnering aan Janneke.
 
Janneke ontmoette op Ecolonie haar man Richard Postma. Zij kregen twee kinderen: Kjeld en Sanna. In 2011 vertrokken zij van Ecolonie om weer naar Nederland te gaan om daar hun visie verder vorm te geven.
 
Wij wensen Richard, Kjeld, Sanna en verdere familie veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook