NostalZine mei 2018
7de jaargang, nr. 1
Inleiding
Beste lezer,
 
Hoewel het weer het anders doet uitschijnen, is de lente inmiddels al even in het land. De vrijwilligers van NostalBus steken dus een tandje bij om zowel onze eigen leden (organisatie activiteiten) als externen (historische busverhuur) ten dienste te staan.
 
In de onderstaande nieuwsbrief vind je meer info terug over onze nakende activiteiten.
 
Op woensdag 9 mei organiseren we in Gent een heuse Throwback Wednesday waar we aandacht geven aan de historische collectie van NostalBus (en het pre-NostalBustijdperk) en jullie ook meenemen naar de fotorondritten van de afgelopen 15 jaar. Een aanrader voor iedereen die al even meedraait in de buswereld, maar ook zeker voor diegenen die benieuwd zijn naar wat er de voorbije 15 jaar leefde bij de busamateurs. Bij het verzamelen van het fotomateriaal kwam er bij de sprekers alvast heel wat nostalgie - samen met leuke herinneringen - naar boven :-).
 
Op zondag 27 mei gaan we op verplaatsing: we trekken de taalgrens over en organiseren een rondrit in Waals-Brabant en Charleroi met respectievelijk een Renault R312 en een Van Hool A500-Caterpillar.
 
Om het voorjaar goed af te sluiten, organiseren we onze ledenbarbecue op 30 juni. Doorgaans vindt deze plaats eind augustus, maar gezien de International Oldtimer Bus & Coach Rally - georganiseerd door autocarbedrijf De Zigeuner - dan plaatsvindt, werd geschoven met onze datum. Alle leden krijgen nog een persoonlijke uitnodiging voor de barbecue met ook alle inschrijvingsmodaliteiten.
 
Van 24 t.e.m. 26 augustus neemt NostalBus deel aan de oldtimerbusrally in Diepenbeek. Staan op het programma: een bedrijfsbezoek aan Van Hool, een galadiner, BBQ, bezoek aan Genk en rondrit in de regio. Verderop vind je alle inschrijvingsmodaliteiten. Deze activiteit staat zeker ook open voor niet-leden.
 
Sinds begin dit jaar is er ook een wijziging doorgevoerd betreffende onze fondsenwerving. Door een gewijzigde insteek bij Herita, waarbij de projecten nu specifieker omschreven dienen te zijn en beperkt in tijd, werd onze oude projectrekening afgesloten. Het reeds verzamelde geld werd overgedragen naar een splinternieuwe projectrekening die fondsen zal werven voor de restauratie van de Van Hool - Cummins 4481 die sinds enige tijd onder handen wordt genomen in onze stelplaats te Berendrecht. We herinneren jullie er graag aan dat giften op onze projectrekening fiscaal aftrekbaar zijn in België. Een gift van 100 euro, zorgt zo voor een belastingvermindering van 45 euro! Alle financiële steun is dus meer dan welkom op rekeningnummer BE37 7450 4520 7628. Vermeld als mededeling "gift NostalBus".
Meer informatie vind je terug op onze website en op deze van Herita.
 
Tot slot: we hebben voortaan ook een Instagram-account. Hoera! Volg ons op https://www.instagram.com/nostalbus/.
 
Nog vragen? Suggesties? Laat het weten op info@nostalbus.be! 
 
Graag tot binnenkort op een van onze activiteiten!
 
uw NostalZineredactie
AGENDA 2018
 
woensdag 9 mei
Throwback Thursday
 
zondag 27 mei
Rondrit R312 & A500
 
zondag 10 juni (extern)
Heropening Poldermuseum met NostalBus-pendels tussen Antwerpen en Lillo
 
zaterdag 19 mei (ClassiBus)
 
zondag 24 juni (extern)
 
zaterdag 30 juni
NostalBBQ (enkel voor leden)
 
zondag 5 augustus (extern)
Pendelritten op oldtimerevent Bratz Monkey Rockabily Boogie
 
24 t.e.m. 26 augustus
deelname IOBCR Diepenbeek
 
(...)
 
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten! We posten er regelmatig updates en nieuwe evenementen.
 
 
Op zondag 25 maart organiseerden we een rondrit aan beide kanten van de taalgrens in de streek van Ronse. Bussen van dienst waren twee Mercedes O.405, één van de karige resterende TEC-exemplaren en hét laatste De Lijn-exemplaar, van de exploitant Geenens uit Vloesberg. De Lijn deelde deze foto van Simon Rosseel op hun Instagram-account.
 
Throwback Wednesday - woensdag 9 mei
De voorbije jaren werden er, zowel door NostalBus als door andere organisatoren, tientallen rondritten georganiseerd. Hoog tijd om de foto's van deze ritten eens uit de kast te halen dus! We vervangen onze voorjaarseditie van Dia Nostalgia immers door een heuse Throwback Wednesday! We halen herinneringen op, die weliswaar recenter zijn dan wat we gewoon zijn op onze dia-avonden, maar die zeker niet minder fijn zijn...

We blikken ook terug op de laatste 10 jaar van de NostalBus-werking, ook uit de periode van voor de oprichting in 2010. Onze voorzitter zal daarvoor o.m. het wagenpark dat de revue passeerde - en waar onze huidige collectie slechts een schim van uitmaakt - grondig toelichten, samen met een aantal flatterende en minder flatterende foto's uit de nillies :-).

We plannen Throwback Wednesday uiteraard op een woensdagavond. Niet zomaar een woensdagavond, maar wel 9 mei, de start van het verlengde Hemelvaartweekend.

Plaats van afspraak is het zaaltje van 'Spoorloos Perron', vlak naast het Sint-Pietersstation te Gent. We starten om 19u30, maar wie wil kan eerder ter plaatse ook op eigen initiatief iets nuttigen. Het einde van de voorstelling is voorzien omstreeks 22u30, maar napraten zal uiteraard mogelijk zijn!

We zijn met enkele mensen momenteel druk in de weer met het samenstellen van de foto's. Hierbij vallen we van de ene verbazing in de andere en passeerden enkele anekdotes alvast de revue. We hopen deze anekdotes en de leuke herinneringen van de laatste 15 jaar samen met jullie weer boven te halen. Komen is de boodschap dus, iedereen is welkom!

Inschrijven kan via info@nostalbus.be, de deelname is gratis!
 
 
 
Rondrit R312 (Waals-Brabant) en A500 (Charleroi) - zondag 27 mei
Op zondag 27 mei is het tijd voor onze tweede rondrit van 2018.

De eerste “ster” van de dag is de Renault R312. Dit bustype vormde jarenlang een belangrijk onderdeel van de vloot van de TEC. De R312 was dan ook in de verschillende entiteiten in grote aantallen te zien. TEC Brabant-Wallon heeft vandaag nog steeds enkele exemplaren in dienst. Met één van deze bussen verkennen we de streek rond Nijvel.

In de namiddag trekken we naar de regio Charleroi, waar we de reeks Van Hool A500/2 beter leren kennen. Bijzonder aan deze busreeks is de motor, gefabriceerd door Caterpillar. Gezien de recente instroom van verschillende nieuwe reeksen, verdwijnen deze aparte Van Hools stilaan uit de stadsdienst van de Waalse centrumstad. We strikten nog een exemplaar met papierfilm.

Binnenkort meer hierover, hou onze Facebookpagina in de gaten voor de praktische details! Inschrijven kan alvast via mail op info@nostalbus.be.
 
 
 
Op 25 maart werd er voor beperkt publiek een rondrit gehouden met de Gentse PCC 26. Deze tram werd de voorbije maanden opnieuw in een MIVG-jasje gestoken en gaf nog een (voorlopig) laatste groet aan het Gentse tramnet voor zijn overbrenging naar de Kust waar deze ingezet zal worden voor ritten van TTO. Onze 262132 verzekerde die dag de pendelbus naar Ronse (voor de rondrit met de O.405), wat deze toevallige parallel tot gevolg had. Foto T. Jansen.
 
NostalBus op de International Oldtimer Bus & Coach Rally -
24 t.e.m. 26 augustus
Van 23 tot en met 26 augustus 2018 wordt in Diepenbeek opnieuw de International Oldtimer Coach & Bus Rally georganiseerd. Net als 5 jaar geleden zal ook NostalBus deelnemen aan dit evenement.
 
Wij trachten 2 bussen uit onze eigen collectie en 2 bussen uit de META-collectie af te vaardigen. Om alles in goede banen te leiden, zijn wij uiteraard ook op zoek naar deelnemers die de bussen willen besturen en/of begeleiden. Ook nieuwsgierige leden die het spektakel van dichtbij zouden willen meemaken zijn natuurlijk welkom.
 
Het programma van de IOBCR is dit jaar als volgt (zie ook www.iobcr.be):
-         Donderdag 23 augustus
o   Vanaf 12u aankomst van alle deelnemers op het marktplein van Diepenbeek
o   Opening rally door de voorzitter
o   Diner
-         Vrijdag 24 augustus
o   Daguitstap naar de Belgische constructeur Van Hool in Koningshooikt
o   Galadiner met muziek
-         Zaterdag 25 augustus
o   Rustige rondrit in de omgeving
o   Middagstop in de cultuurhistorische stad Genk met aansluitend vrije tijd
o   Barbecue
-         Zondag 26 augustus
o   Voorstelling van de bussen opgeluisterd door de harmonie
o   Vertrek van de deelnemers vanaf 12 uur
 
Vanuit NostalBus zullen wij deelnemen aan het programma vanaf de daguitstap naar Van Hool op vrijdag. Wij rijden met onze eigen voertuigen naar Van Hool en vervolgen onze weg na het bezoek richting Diepenbeek. We nemen ook deel aan het zaterdagprogramma en vertrekken dan in de loop van zondagnamiddag terug huiswaarts.
 
Er zijn verschillende formules die wij aanbieden:
-         Vrijdag + zaterdag + zondag - € 89
o   Je reist op vrijdag mee met een van onze bussen richting Van Hool (optioneel)
o   Je neemt deel aan het bedrijfsbezoek en aan het galadiner op vrijdag
o   Je neemt eveneens deel aan de rondrit en de BBQ op zaterdag
o   Je reist op zondag mee met een van onze voertuigen huiswaarts (optioneel)
 
-         Vrijdag + zaterdag - € 89
o   Je reist op vrijdag mee met een van onze bussen richting Van Hool (optioneel)
o   Je neemt deel aan het bedrijfsbezoek en aan het galadiner op vrijdag
o   Je neemt eveneens deel aan de rondrit en de BBQ op zaterdag
o   Je geraakt met eigen vervoer terug thuis op zaterdag
 
-         Zaterdag + zondag - prijs nog te bepalen in overleg met de organisatie
o   Je reist met eigen vervoer naar Diepenbeek voor aanvang van de rondrit
o   Je neemt deel aan de rondrit en de BBQ op zaterdag
o   Je reist op zondag mee met een van onze voertuigen huiswaarts (optioneel)
 
De kostprijs is dezelfde als deze die gevraagd wordt door de organisatie en omvat de maaltijden en de deelname aan de bezoeken (desgevallend) en de eigenlijke rondrit. Overnachting is niet inbegrepen!
 
Op vrijdag vertrekken er bussen in Gentbrugge en Berendrecht richting Van Hool. Zondagnamiddag is de terugkeer voorzien. Meer praktische details volgen later.
 
NostalBus zal instaan voor het voorzien van slaapplaatsen (voor zover de voorraad strekt!) en voor het inschrijven van onze deelnemers. Gezien het zomerseizoen en de daarbij horende beperkte beschikbaarheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk kamers vast te leggen. Zij die er zeker bij willen zijn, geven ons dus best zo snel mogelijk al een seintje (info@nostalbus.be) zodanig dat we al enkele kamers kunnen vastleggen. Momenteel hebben we met een hotel in Genk een overeenkomst voor dubbele kamers aan 74 euro en eenpersoonskamers aan 52 euro per nacht, inclusief ontbijt. Er zijn op dit moment nog 14 kamers beschikbaar.
  
Wie zich geen weekend kan vrij maken, kan natuurlijk ook op zaterdagnamiddag een kijkje komen nemen in Genk of op zondagvoormiddag op de Markt in Diepenbeek. Je kan ook op zaterdag een ritje met ons meepikken.
 
Inschrijven kan alvast op info@nostalbus.be!

Graag tot dan!
 
==> Alle info over het evenement op www.iobcr.be
 
Onze nieuwjaarsactiviteit voor leden bracht ons dit jaar naar het "Klein Merelbeeks Trammuseum" waar we de indrukwekkende privé-collectie aan lijnfilms en andere verwante objecten van Alain Bondrit mochten bewonderen. Vooraf maakten we ook een korte fotorondrit met bus 5840 van META. Tijdens onze stop op de oude stelplaats van Merelbeke dook ook de blauwe MIVG 101 op, waardoor we deze twee bussen nog eens samen konden vereeuwigen.
 
Al gehoord van fund raising?
Sinds december 2011 is NostalBus lid van Herita. Ons lidmaatschap bij Herita maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te ontvangen die kunnen worden aangewend voor onze werking.
 
Via de zogenaamde projectrekening kunnen schenkers een bijdrage leveren om de toekomst van ons roerend erfgoed veilig te stellen.
 
Begin 2018 werd onze oude projectrekening afgesloten en werden de fondsen overgedragen naar onze nieuwe projectrekening, die toegespitst is op de restauratie van onze Van Hool - Cummins. Deze wijziging kadert in de nieuwe manier van werken van Herita die toespitst op concrete projecten die beperkt zijn in tijd.
 
Het volledige verhaal achter de projectrekening kan je terugvinden op de website van Herita.
 
Wat het voor de schenker interessant maakt is het feit dat giften vanaf 40 euro op jaarbasis fiscaal aftrekbaar zijn. Het jaar volgend op uw schenking(en), bezorgt Herita u een attest dat bij de aangifte van de personenbelasting moet worden gevoegd. Op die manier krijgt u 45 procent van het bedrag van de schenking(en) terug via de personenbelasting!
 
Voor de restauratie en herstelling van de 270139, 355131 en 968140 werden reeds enkele niet geringe sommen opgehaald. Wij danken dan ook alle gulle schenkers tot nog toe en hopen ook voor de Cummins 4481 de nodige fondsen te kunnen werven... In totaliteit zijn we de komende jaren nog op zoek naar zeker 7.500 euro om de restauratie tot een goed einde te brengen. Twijfel dus niet en steun ons, jouw bijdrage maakt zeker een verschil!
 
Giften zijn welkom met medeling "gift NostalBus" op rekening IBAN BE37 7450 4520 7628 (BIC KREDBEBB).
 
Meer informatie is beschikbaar op onze website.
 
Wij hopen alvast op uw steun!
 
Lid worden van NostalBus?
Onze vereniging interesseert u? U wil ons financieel of materieel steunen of gewoon af en toe een handje meehelpen? Dan heten wij u graag welkom als lid van onze vzw!
 
Lid worden kan snel en gemakkelijk via onze website, waar ook alle informatie terug te vinden is. Hierbij geven we u nog een kort overzicht.
 
Het lidgeld bedraagt 20 euro, over te maken op rekening IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB). Wat krijgt u daarvoor terug?
- u wordt op de hoogte gehouden van onze externe én interne activiteiten
- u kan een handje toesteken op werkdagen of bij onze administratie
- u krijgt korting op tal van activiteiten (rondritten, ledenactiviteiten, ...)
- indien uw rijbewijs het toelaat, kan u zich af en toe uitleven met een van onze historische bussen, wij zijn steeds op zoek naar vrijwillige chauffeurs
- ...
  
Voor meer informatie kan u ons steeds contacteren op info@nostalbus.be!
 
NostalBus is aangesloten bij Herita.
 
Via onze projectrekening bij Herita kunnen er fiscaal aftrekbare giften worden geschonken om de werking van NostalBus te ondersteunen.
 
 
 
Redactie M.K.