OKTOBER
Barnpubliken är den bästa publiken. De är här och nu. De struntar i genrer och vad som är hippt för tillfället. De gillar det som intresserar dem. De har inte särskilt många förutfattade meningar. De älskar musik. De har humor. De tycker om dans. De är vana vid att inte förstå allt. De är rättframma. De deltar gärna. De har patos. Detta gäller barnpubliken i hela Sverige. I Osby, Bergsjön, Falköping, Rosengård, Askim, Trollhättan, Lund, Stockholms innerstad, Korpilombolo, Sävsjö för att nämna några platser där det göms mängder av intelligenta, kapabla, avancerade, snorskärpta ungar. Alerta, snabba och smarta. Dessa är vår publik. Dem får vi glädjen att möta varje dag. Med den arbetsplatsen hinner ens eld inte falna innan nästa glödkaskad sprätter över en. Det flammar, det frustar, det pulserar av liv, framtidshopp, möjligheter. Nya idéer, nya tankar, nya vägar. Uppåt, framåt!
 
Ola Karlberg - Teaterdirektör 
 


En helt ny föreställning med Cilla Klein och Anna Gustavsson har premiär den 18 oktober på Konstepidemin i Göteborg: Det händer med händer. Här möts handarbete, dans och musik på ett sätt som du aldrig har upplevt tidigare. Det händer med händer vänder sig till barn 5-9 år. Spelas 18-26/10. Vi har träffat Anna och Cilla i slutskedet av repetitionsarbetet och ställt några frågor.
 
 
Dans, musik och handarbete är ju en rätt ovanlig kombination för en föreställning.
Varifrån kommer idén?

Cilla: Handarbete är min stora hobby sedan länge och något som alltid håller mig sysselsatt. Inte minst i turnébussen. Jag har haft burit på idén ett tag att kombinera handarbetet med musiken. Man berättar så mycket med händerna. Handarbete är något konkret till skillnad från musiken som är mer abstrakt. Så frågade jag Anna som är musiker och slagverkare om hon ville vara med på denna resa.

Är ni båda sådär pyssliga?

Anna: På olika sätt kanske. Jag pysslar ju mer med musiken då. Cilla är den mest handarbets-pyssliga av oss, hon har ju till och med en blogg som heter Sillen stickar.

Vad handlar föreställningen om?

Handarbete och elektropop! Det är en kollageföreställning med många olika trådar som vävs ihop. I olika mönster. Det blir skuggspel, handarbetstips och en saga om att vara stark - i händerna.
Hela idén bygger på handarbetet och dessa konkreta, mjuka ulltåtar och indianpärlor som möter den abstrakta elektroniska och ibland hårda musiken. Det handlar också mycket om det tålamod som man måste ha för att utföra handarbete ibland. Att allt inte måste gå fort, att man måste få vara dålig på något i början. Man tränar och tränar och sedan går det helt plötsligt. Finns det något skönare? Det gäller för övrigt både musik och handarbete.
 


 
 
 
 
Anna Gustavsson och Cilla Klein i
Det händer med händer
 
Handarbete är ju traditionellt sett något kvinnor ägnat sig mer åt - Hur tänker ni kring manligt/kvinnligt i föreställningen?
Vi försöker skapa en kreativ genusneutral atmosfär på scen, där musik från dator och syntar, ullgarn, fingervirkning, indianpärlor, rep, broderier och stickor blandas.
Det finns någonting kreativt och fritt med att skapa med händerna både för pojkar och flickor. Det är också viktigt att få tid att jobba på sitt eget personliga uttryck. Och vi hoppas att det ska klia i fingrarna på alla barn när de går härifrån.
 
Vad har man att förvänta sig som publik?
C: Vi vill inspirera vår publik och ge dem lust att skapa med händerna! Man har att förvänta sig en festlig, härlig, svängig handarbetsshow.

Anna - är det här första gången du är med i en Big Wind-produktion?
A: Nej, andra gången faktiskt. Jag har även varit med i en föreställning som hette Velina - det handlar om en flicka som blir kär i en fisk. Men det var längesen!

Ögonblicksbild i repstudion.
 

 
 
Utbudsdagar i oktober
 
Oktober är den stora utbudsdags-månaden. I måndags deltog Big Wind på utbudsdagen en SCEN kväll på Frölunda Kulturhus! Det blev korta presentationer av Riddar von Papp, Opsis och Det händer med händer. Nästa utbudsdag som vi besöker är scenkonstdagarna för barn & unga i Hässleholm den 16 oktober. Då blir det Riddar von Papp och Håll i hatten som visas upp. Vår kära riddare kommer även att delta i Teatercentrums festival Tre Te 2012 i Trollhättan den 24 oktober. 
 
Alice i Underlandet
 
Trots så många nya föreställningar har vi såklart inte glömt bort vår Alice i Underlandet. 
Den 20 oktober finns det chans att se föreställningen fylld av under på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Sedan blir det dags för Stora Teatern att agera Underlandet den 21-23 oktober. 
 
I rollerna denna gången är Ola Karlberg, Erik Dahl, Karin Sillberg och Gilda Stillbäck.
 
Söndag 21/10 kl 14.00
Måndag 22/10 kl 10.00
Tisdag 23/10 kl 10.00
 
Biljetter till Stor Teatern:
Skolbokningar här!
 
 
 
 

 
Spelplan för Big Wind på Konstepidemin

18/10 Det händer med händer - Premiär! 9.30
19/10 Det händer med händer - Offentlig premiär 18.00
20/10 Det händer med händer 14.00
 
23/10 Det händer med händer 9.30
24/10 Det händer med händer 9.30
25/10 Det händer med händer 9.30
26/10 Det händer med händer 9.30
27/10 Håll i hatten 14.00
 
30/10 Riddar von Papp 9.30
31/10 Riddar von Papp 9.30
1/11 Riddar von Papp 9.30
2/11 Riddar von Papp 9.30
3/11 Riddar von Papp 14.00
 
6/11 Sjung till sjöss 9.30
7/11 Sjung till sjöss 9.30
8/11 Sjung till sjöss 9.30
9/11 Sjung till sjöss 9.30
10/11 Sjung till sjöss 14.00
 
13/11 Håll i hatten 9.30
14/11 Håll i hatten 9.30
15/11 Håll i hatten 9.30
16/11 Fredagssången 9.30
17/11 Håll i hatten 14.00
 
Läs mer om varje föreställning på: www.bigwind.se
 
Biljettbokning:
eller 031-82 77 28
 
    

Håll i hatten

 
Riddar von papp
 
 
 
Sjung till sjöss
 
Mer information om Big Wind och komplett turnéplan hittar du här: www.bigwind.se
Gilla oss gärna på facebook
 
Big Wind är en av landets flitigaste och mest anlitade resande teatersällskap. Verksamheten bedrivs i hela landet med säte i Göteborg. Big Wind spelar sedan 1989 mellan 250 och 300 föreställningar per år för 20-40 000 personer. Huvudsakligen barn och ungdomar från norr till söder. Big Wind står konstnärligt stadigt förankrat i tvärdraget mellan de tre uttrycksformerna dans, musik och teater. Big Wind ägs av dess fjorton medlemmar. Big Wind är en fri varelse i den bemärkelsen att varken stat, region eller kommun dikterar vad som komma skall. Vad som ska visas för publiken bestäms av artisterna, konstnärerna själva. Håll tillgodo!