Nieuwsbrief Stichting Senia
Maart 2020 

Beste lezer,

De lente zit in de lucht, en dat betekent dat onze werkgroepen druk bezig zijn met het samenstellen van de nieuwe keuzelijsten en het voorbereiden van een aantal inspirerende bijeenkomsten om deze lijsten toe te lichten. U kunt u alvast verheugen op mooie programma's! Half maart ontvangt u een extra nieuwsbrief hierover. Voor nu het gebruikelijke Senia-nieuws. Veel leesplezier!


Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter
Senia in beeld
 
Terugblik Week van de Leesclub
 

We kijken terug op een succesvolle tweede editie van de Week van de Leesclub, met veel oprichtingsbijeenkomsten, inspirerende pop-up-leesclubs en leuke publiciteit voor Senia.
 
Kijk hier voor een terugblik
 
 
 
In gesprek met de werkgroep Klassiekers
Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan

In je enthousiasme om als romanlezer alles te willen lezen wat er actueel verschijnt en waar iedereen het over heeft, zou je kunnen vergeten dat er ook boeken zijn die hun bestaan allang bewezen hebben: de klassiekers. Deze romans hebben de tand des tijds doorstaan omdat ze van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. De titels zijn meestal wel bekend: Oorlog en vrede, De toverberg, De blikken trommel, Honderd jaar eenzaamheid, Het proces. Ook als je deze toppers uit de wereldliteratuur al eerder gelezen hebt, kun je bij herlezing ontdekken dat zij nog steeds zeer de moeite waard zijn. Ik sprak met Hilde van Vlaanderen en Maja Jordaan van de werkgroep Klassiekers.
 
 
Op pad met Senia
 
Excursies

 
In april staan er maar liefst vijf mooie excursies op het programma.
 
Op 2 april brengen we een bezoek aan de Zuidas in Amsterdam, een woon- en werkgebied in ontwikkeling. Op 10 april gaan we naar het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, voor een rondleiding door de tentoonstelling 'Vermoorde Kunst' in het kader van 75 jaar Vrijheid. Op 15 april kunt u met ons mee naar Baarn, waar we een rondleiding krijgen langs de Torens van Baarn. Museum Flehite is de bestemming op 21 april. Met de tentoonstelling 'Kunst uit Noord-Nederland - Hendrik Nicolaas Werkman en vele anderen' sluit ook dit museum aan bij 75 Vrijheid. Tot slot bezoeken we op 28 april Nationaal Monument Oranjehotel, de gevangenis in Scheveningen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 mensen gevangen gezeten hebben.
 
 
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomsten nieuwe leesclubs

 
In de maand april vinden er op een groot aantal plekken oprichtingsbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk.
 
 
U bent van harte welkom!
 
 
 
 
 
Tips voor Senialeden
 
Bezoek een boek
Wees onzichtbaar van Murat Isik op het toneel
 
 
Op 15 februari is het toneelstuk 'Wees onzichtbaar' in premiere gegaan, een toneelstuk naar de gelijknamige roman van Murat Isik, op de planken gebracht door Theater Rast. Een coming of age verhaal dat een inkijkje biedt in de wereld van een migrantengeneratie, opgroeiend tussen de roemruchte flats van Amsterdam Zuidoost.

 
advertentie
Boekenpost -  een jaarabonnement nu slechts €26,95
 
Jan Cremer wordt dit jaar 80. Lees in de nieuwste Boekenpost een portret van deze legendarische schrijver-kunstenaar. Het dossier gaat in op het werk van Anneloes Timmerije, schrijfster van historische romans. Zij schreef De mannen van Maria, een indrukwekkende roman over het zeventiende-eeuwse Batavia. Heeft u altijd al zelf een leesclub op willen richten? Lees in Boekenpost de tips en tricks. En verder in Boekenpost natuurlijk weer de beste leestips, literaire uitjes en het laatste boekennieuws. De maart/april editie van Boekenpost is nu te koop in de winkel of online.

Speciale aanbieding voor leden van Senia:
jaarabonnement nu slechts €26,95.
 
 
 
 
Boekenweek 2020
'Rebellen & dwarsdenkers'


Van 7 t/m 15 maart is het weer Boekenweek! Dit jaar staat het thema 'Rebellen & dwarsdenkers' centraal. Bij aankoop van een boek ontvangt u het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, geschreven door Annejet van der Zijl. Daarnaast is er een Boekenweekessay van de hand van Oczan Akyol, Generaal zonder leger.

Deze schrijvers gaan op tournee en er worden door alle boekhandels en bibliotheken veel activiteiten georganiseerd. Leuk om eens te kijken wat er in uw buurt te doen is, via https://www.boekenweek.nl/activiteiten/
 

 

Shortlist Libris Literatuur Prijs
 
De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020 is bekendgemaakt. De volgende zes auteurs maken kans op de winst:

Saskia de Coster met Nachtouders
Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar
Oek de Jong met Zwarte schuur
Sander Kollaard met Uit het leven van een hond
Marijke Schermer met Liefde, als dat het is
Manon Uphoff met Vallen is als vliegen
 
En een tipje van de sluier... er staan meerdere titels op de nieuwe keuzelijst Literatuur!
 
Op 11 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.
 
Kijk hier voor alle informatie.

 
Uit de organisatie
 
Senialeesclubs zorgzaam voor oudere leden


Eind 2019 hield Senia een onderzoek onder de contactpersonen van de ruim 1400 leesclubs naar de mate waarin er door de leesclubs omgekeken wordt naar ouderen in de groep. Het initiatief voor het onderzoek kwam van de vrijwilligers van het Oranje Fonds Project. Dat project houdt voor Senia in dat we onderzoeken in hoeverre we mensen met een beperking, ouderen en ‘onervaren lezers’ meer bij leesclubs kunnen betrekken. De conclusie van het onderzoek is dat Senia-leesclubs heel zorgvuldig omgaan met oudere leden die wat extra ondersteuning nodig hebben.
 
Hebt u ervaringen?

Graag willen we ‘best-practices’ plaatsen in deze nieuwsbrief. Maar omdat het onderzoek anoniem plaatsvond, hebben we geen gegevens van wie leuke ervaringen te melden heeft. U wel? Meld ze dan bij info@senia.nl ten behoeve van de vrijwilligers van het Oranje Fonds Project.
 
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. 

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk. 
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend
 
 
 
 
Ode an die Freude: een flashmob rondom de negende symfonie van Beethoven.