N I E U W S B R I E F
Mei 2017

Tentoonstelling 'Conn3ct. Impact van drukpers en sociale media'
van 24 februari t/m 21 mei 2017

 
Vanaf 24 februari t/m 21 mei is de tentoonstelling 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal' in Museum Meermanno| Huis van het boek te zien. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek creëerden samen deze interactieve rondreizende expositie.  
 
Wat verbindt Erasmus met sociale media gebruikers? 
 
Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg-zestiende-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.
 
 

Halvitrine expositie 'Vogels op de cm2'
De kleine halexpositie toont ontwerpschetsen van Karen Polder voor het prachtige boek Vogels op de cm2dat zondag 19 maart is gepresenteerd in Museum Meermanno. Kester Freriks noemt het 'een juweel van een boek'. Ook zijn er ruim 20 verschillende vogelpostzegels uit het boek te bewonderen.
 
Vogels op de cm² is een nieuw vogelboek in Nederland: het is uniek, volledig up-to-date en beeldschoon. Voor de eerste keer verschijnt een vogelboek met als beelddrager de internationale postzegel.
 
Het boek laat een reis door de geschiedenis van het tekenen van vogels zien en dat op de cm². Een echt gevecht om die kleine ruimte, want dat is de postzegel toch,  te vullen met een sterk beeld. Ook de schetsen en postzegels zijn in de vitrine te bewonderen. 
 

Schrijven als een monnik- iedere zaterdagmiddag
Iedere zaterdag van 12.00- 16.30 uur
 
Wedden dat jij nog nooit met een ganzenveer hebt geschreven? Dan is dit je kans!
 
Stel je eens voor: in de middeleeuwen waren er nog geen printers of drukpersen. Monniken schreven boeken met de hand met een ganzenveer. De mooiste letters en versieringen zijn daarmee gemaakt. Ongelofelijk toch!
 
Wil jij dat ook eens proberen? Dat kan, verkleed jezelf als monnik en daag je vader, moeder, opa of oma uit: wie maakt de allermooiste letters? 
 

Open drukkerij- iedere zondagmiddag
Iedere zondag van 12.00- 16.30 uur 
 
Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe zien die loden letters eruit? In de drukkerij van Meermanno zijn professionele drukkers aan de slag op de drukpers. En kun je zelf een eigen boekenlegger drukken op een oude handpers.
 
 

Miniatuurboekjes
 
Op de tweede verdieping van het museum staat de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die in 2012 werd verworven door het museum. 
 
De bibliotheek is gebouwd naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse poppenhuizen en klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele moderne categorie als Photographia. Een bijzonder object, vandaar dat Meermanno deze miniatuurbibliotheek als pronkstuk voor de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april) heeft gekozen. Komt u ook binnenkort dit pronkstuk bewonderen? 
 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf

Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren?Kies een van de topstukken uit de lijst op onze website of adopteer een boek naar eigen keuze. 

Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl