Stichting Senia
Nieuwsbrief voor

leesclubs en muziek-luisterclubs
mei 2019
INHOUD
 
Inspiratie opdoen

Zomerlees
 
Bezoek een boek
 
Excursies
 
Interview
 
Passend lezen
 
Oproep
 
Nieuwe lees/luisterclubs

Filmpje
In deze nieuwsbrief weer veel wetenswaardigheden. We zijn nog bezig met de voorjaarsbijeenkomsten, maar denken alweer na over de Zomer (-leesclubs).
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl

 
KUNST, LITERATUUR EN GESCHIEDENIS
Inspiratie voor het nieuwe seizoen
Er zijn in mei nog enkele voorjaarsbijeenkomsten, bedoeld om ervaringen uit te wisselen, informatie te krijgen over de nieuwe boekenlijst, ontwikkelingen binnen Senia te bespreken, en te verdiepen in geschiedenis, literatuur en kunst.
Over toptitels uit de wereldliteratuur praten we op dinsdagmiddag 7 mei in Amsterdam, met Jet Steinz, samensteller van de Gids voor de wereldliteratuur, die ze schreef samen met haar vader Pieter Steinz. Inschrijven kan via de website.

Voor deelnemers van leesclubs kunstgeschiedenis en andere belangstellenden houden we op 8 mei in Utrecht een bijeenkomst over kunstgeschiedenis in het Utrechts Centrum voor de Kunsten.
Gevolgd door een rondleiding 's middags in het Centraal Museum. Meer informatie en aanmelden via de website.
 
Mededeling over literatuurlijst en muzieklijst
De Zwaluwman - Gavriel Savit van de lijst
Aanvankelijk stond het boek De Zwaluwman van Gavriel Savit op de literatuurlijst. Het bleek echter dat het boek bijna is uitverkocht, en dat er problemen zullen ontstaan als grote aantallen Senia-lezers het gaan bestellen of lenen. Daarom is het van de literatuurlijst verwijderd.
 
Mariavespers - rond Kerst uitgevoerd door Bachvereniging
Op de muzieklijst staat onder andere het muziekstuk Mariavespers. Goed om te weten dat de Bachvereniging tussen 10 en 23 december 2019 op verschillende plaatsen de Mariavespers gaat uitvoeren.
 
Geschiedenis-leesgroep wint Stadsquiz Hoorn

Tweeëntwintig teams van vijf personen deden in Hoorn mee aan de stadsquiz, waaronder een team van de Hoornse wethouders en een team van het Westfries Museum. Zo’n honderdvijftig belangstellenden en supporters volgden de strijd. De belezen leden van het Senia-team - zo meldt de krant - gingen met de prijs naar huis gingen.
 
Tarieven Senia-abonnement 2019-2020
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen zijn de kosten voor abonnementen van de Senia leesclubs en luisterclubs vastgesteld. Omdat Senia bij de snelle groei meer professionals wil inzetten voor coordinatietaken, is besloten tot een verhoging van de abonnementsprijs. Alleen dan kunnen de kwaliteit van het aanbod, en de continuiteit van de organisatie gehandhaafd blijven. De organisatie rekent op ongeveer 10.000 deelnemers in de loop van het jaar. Omdat de stichting geen subsidie ontvangt, is ze volledig afhankelijk van de deelnemersbijdrage.
 
Het tarief voor een volledig abonnement (van max. 7 leeswijzers / luisterwijzers) is in 2019-2020 € 38,00 (was € 35,00). Wie aan meer leesclubs of luisterclubs deelneemt, betaalt voor de 2e en volgende €30,00 per jaar (was € 27,00).
 
Een klein abonnement (van max. 4 leeswijzers) - vooral gebruikt door leesgroepen filosofie - kost in 2019-2020 € 29,00 (was € 27,00).
 
Ga nog niet betalen! Bij de leeswijzers of luisterwijzers die u eind augustus ontvangt, zit de factuur voor het seizoen 2019-2020.
 
Zomerleesclubs - drie heerlijke boeken
We hebben voor de leesclubs die juist in de zomer actief zijn weer drie fijne boeken uitgezocht. Onderhoudende literatuur, heel geschikt voor de zomer en ook geschikt voor een goed gesprek, in de tuin bijvoorbeeld. De boeken staan ook op de (gewone) Literatuurlijst 2019 van Senia.

De boeken voor zomer 2019

 • Martin Michael Driessen - De Pelikaan. Uitgeverij Van Oorschot, 2017, 199 blz.
 • Kees ‘t Hart - Wederzijds. Uitgeverij Querido, 2017, 224 blz.
 • Ilja L. Pfeijffer - Peachez, een romance. Uitgegeven door Arbeiderspers, 2017, 174 blz.
Zie voor verdere informatie onze webpagina over Zomerleesclubs.
Al-bestaande zomer-leesclubs kunnen zich melden als ze weer meedoen. Individuele aanmeldingen zijn ook welkom, zie verder de website-pagina.
 
BEZOEK EEN BOEK

Naar 'De ijsmakers' in Rotterdam
Zoekt u een passende bestemming voor uw uitstapje aan het eind van het lees-seizoen? Een leesclub uit Eemnes/Laren las het boek De IJsmakers van Ernst van der Kwast, en ging op zoek naar de ijssalon uit het boek, Venezia op de Binnenweg in Rotterdam. Ze spraken met de ijsmaker - die natuurlijk benadrukte dat niet alles in het boek klopt...
 
Nel van Waert van de leesclub vertelt dat ze er een hele dag Rotterdam van maakten. 'Behalve de IJssalon op de Binnenweg bezochten we ook Delfshaven, vanwaar we met de watertaxi naar Hotel New York voeren. Op Katendrecht hebben we de Phenix Food Factory gezien, de Markthal bezocht en tenslotte gegeten bij Dunya Lokanta aan de Proveniersstraat vlak achter het station. Het was een geslaagde dag!
Heeft u een excursie gemaakt vanwege één speciaal boek?
Stuur een foto naar nieuwsbrief@senia.nl

 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder staan de excursies van de maand juni waarvoor u zich kunt aanmelden. Hier ziet u een totaaloverzicht.
- - - - - - - - -
ROTTERDAM
Bezoek aan de Van Nellefabriek
Op woensdag 5 juni brengen we weer een bezoek aan voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouw, dat geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland, is alleen te bezichtigen met een groepsrondleiding.
De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend toen het in 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

- - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Kabbala, de kunst van de Joodse mystiek

Op 12 juni organiseren we een excursie naar het Joods Historisch Museum Amsterdam. Op diverse locaties in het Joods Cultureel Kwartier wordt een omvangrijke tentoonstelling gepresenteerd over kabbala, de verzamelnaam voor een scala aan eeuwenoude mystieke joodse tradities die tot op de dag van vandaag van grote invloed zijn.
Slechts weinigen weten wat kabbala eigenlijk inhoudt, en hoe deze mystieke tradities al eeuwenlang een rijke bron van inspiratie vormen voor velen, van vroege joodse mystici tot aan moderne en hedendaagse kabbalisten, kunstenaars, architecten, regisseurs en auteurs. Wat fascineert hen aan kabbala? En wat zien wij hiervan terug in hun werken?
- - - - - - - - - - -
DEN HAAG
Architectuurwandeling door Den Haag
Op donderdag 20 juni organiseren we een stadswandeling door Den Haag. Tijdens de wandeling vertelt een gids ons over de internationale toparchitectuur in Den Haag,  wat er sinds de eeuwwisseling allemaal is gebouwd en hoe dat zo is gekomen.
De skyline van Den Haag ondergaat sinds de jaren 1996-2002 een drastiche verandering. Onder leiding van architect Rob Krier en in samenwerking met toparchitecten uit binnen- en buitenland, verrees in de Haagse binnenstad een ambitieus nieuwbouwproject onder de naam de Resident.

- - - - - - - - - - -
HILVERSUM
Het prachtige sanatorium Zonnestraal
Op woensdag 26 juni bezoeken wij het voormalig sanatorium Zonnestraal gelegen in de bossen van landgoed Zonnestraal op de grens van Hilversum en Loosdrecht. Dit icoon van de Nieuwe Zakelijkheid, of het Nieuwe Bouwen, is een schepping van de architecten Duiker en Bijvoet, geopend in 1928 als herstellingsoord voor de Amsterdamse diamantbewerkers.
 
Na WO II, toen het als sanatorium overbodig werd, raakte het gebouwencomplex geleidelijk in verval. Op het laatste moment kon het van de ondergang worden gered en nu, na een grondige restauratie, pronkt het weer in zijn oorspronkelijke schoonheid in het landschap.
 
 Interview van de maand

Sinds 2016 is de muziekluistergroep een nieuwe tak aan de activiteiten-boom van Senia. Inmiddels zijn er 65 groepen actief met 400 deelnemers. Hier gaat het om luisteren en daarna proberen te verwoorden en dat delen met anderen. Het wordt tijd zo’n muziekgroep eens van binnen te bekijken.

Interview met Pim Kruger van de muziekluistergroep in Woerden.
Pim Kruger, contactpersoon van de muziekluistergroep in Woerden, drinkt een kopje koffie met mij in een prachtig café aan de markt in Woerden. Pim staat aan de wieg van deze groep, die is ontstaan vanuit een leesgroep literatuur.  Gestart in oktober 2017, zijn ze nu anderhalf jaar bezig.

Lees het interview van Ria Hullegie.
 
Passend lezen

Oplossingen bij slechter zien
Mensen met een visuele beperking maken vaak gebruik van aangepaste leesvormen: braille, gesproken boek, E-boek of een digitale vorm met eigen aanpassingen. Er zijn digitale programma’s waarmee je je eigen aanpassingen kunt regelen: bijvoorbeeld: spraakondersteuning, lettertype en lettergrootte, lichtscherpte en contrast.

Houd er rekening mee bij boekenkeuze

Het is wel prettig als degene die blind/slechtziend is bij de keuze van de boeken de kans krijgt om na te gaan of de boeken al in aangepaste vorm te krijgen zijn. Boeken in braille en in gesproken vorm worden geleverd door de Bibliotheekservice Passend Lezen.
In de toekomst zullen Senia en Passend Lezen wat meer samenwerken en zal bij de Senia-leeslijsten gelijk te zien zijn welke boeken er ook al in de collectie van Passend Lezen zitten.
Je kunt lid worden van Passend Lezen voor € 30 per jaar.
Contact
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om als blinde of slechtziende in een 'gewone' leesclub mee te draaien? Zoekt u naar een groep met lotgenoten? Zit u al in een leesgroep maar vraagt u zich af of u dit nog wel kunt blijven doen nu uw gezichtsvermogen terug loopt?
U kunt met al deze vragen terecht bij Margriet Notenboom. Zij is bij Senia degene die met u mee kan zoeken naar mogelijkheden. margriet.notenboom@senia.nl
 
Boekenpost mei/juni

ingezonden
In de nieuwste Boekenpost weer alles over klassieke en moderne schrijvers en de wereld van het boek. Lees over Jan Brokkens meest recente boek De Rechtvaardigen, de klassiekers Dostojewski en Stendhal of over bloemlezingen in de poëzie. Verder dit keer een diepgravende analyse van schrijver Peter Terrin en zijn nieuwste roman Patricia. Een even raadselachtige als spannende roman met een onverwachte wending die je als lezer in verwarring achterlaat. Lees alles over de personages, motieven en schrijfstijl van dit boek. Boekenpost is te koop in de winkel of online
Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement – nu slechts € 29,95 Gebruik de actiecode SENIA. Meer info

 
Oproep uit de Senia-organisatie

Assistentie voor de website
Voor elke leesclub en luisterclub van Senia wordt automatisch een eigen pagina op de website aangemaakt. Het is aardig als deze pagina up-to-date gehouden wordt, zeker als de club in kwestie nieuwe leden zoekt. En hoe makkelijk we het ook gemaakt hebben (denken we), toch vinden veel contactpersonen het inrichten van die pagina lastig.
Daarom zoeken we daar assistentie bij. Het is vrijwilligerswerk vanuit huis. Je hoeft geen ervaren webmaster te zijn, want Senia gebruikt een CMS-systeem waarmee gemakkelijk te werken valt (denken we).

Vooral tegen de zomer proberen we de groepspagina's weer actueel te krijgen.  Daarvoor is communicatie met de contactpersonen van de verschillende leesclubs en luisterclubs erg belangrijk.
Interesse of wil je eens zien wat het concreet inhoudt? Stuur een mail aan Ineke van de Rotte, ivanderotte@senia.nl
- - - - - - - - - -
 
Oprichting lees-en luisterclubs mei
Hieronder de bijeenkomsten om nieuwe groepen op te richten in de maand mei. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk. Met mensen die mee willen doen, worden afspraken gemaakt.
 • Alkmaar, literaire leesclub, donderdag 16 mei, 11.00 uur, in de bibliotheek
 • Denekamp literaire leesclub, dinsdag 14 mei, 14.00 uur, in de bibliotheek - Kulturhus
 • Holten literaire leesclub, woensdag 22 mei, 10.00 uur, in de bibliotheek
 • Hulst literaire leesclub, zaterdag 25 mei, 10.30 uur, in de bibliotheek
 • IJsselstein, oprichting leesclub filosofie, donderdag 2 mei, 14.00 uur, in de bibliotheek
 • IJsselstein, geschiedenis, donderdag 2 mei, 10.30 uur, in de bibliotheek
 • Leiden, filosofie, dinsdag 21 mei, 10.30 uur, In bibliotheek BplusC, Nieuwstraat
 • Leiden, muziek-luisterclub, donderdag 2 mei, 10.30 uur, In bibliotheek BplusC, Nieuwstraat
 • Leiderdorp Engels, donderdag 16 mei, 11.00 uur, bibliotheek Leiderdorp
 • Markelo, geschiedenis, woensdag 15 mei, 14.00 uur, in de bibliotheek
 • Nijmegen, literaire leesclub, donderdag 23 mei, 14.00 uur, in bibliotheek De Mariënburg
 • Oostburg, literaire leesclub, zaterdag 11 mei, 10.30 uur, in de bibliotheek
 • Scherpenisse, geschiedenis dinsdag 7 mei, 19.30 uur, Kunstkamer Holland Huis
 • Vlissingen, leesclubFrans donderdag 9 mei, 19.30 uur, in de bibliotheek

 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Malaguena - Michael Lucarelli, classical guitar
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia