Producentbyrån Nyhetsbrev 19 april 2024

Tisdagen den 9 april presenterade kulturminister Parisa Liljestrand en ny strategi för kulturenn ny strategi för kulturen som ska stärka de kulturella och kreativa branscherna i Sverige. Strategin innehåller sex prioriterade mål som bland annat handlar om att ta fram nationell statistik om de kulturella och kreativa branscherna, ett kulturellt näringsliv i hela landet samt om att öka det internationella genomslaget vad gäller de kulturella och kreativa näringarna.

”– Det är min bestämda uppfattning att de kulturella och kreativa branscherna måste börja betraktas som en ny basindustri för Sverige, sa Parisa Liljestrand på en presskonferens där hon också jämförde kulturbranschens omsättning och export med export av basvaror som järnmalm och trä.” DN 2024-04-09

Och det här låter ju bra. Men i allt detta så måste en förstå är att de kreativa näringarna inte uppstår i ett vakuum. Idéerna som ligger till grund för de kreativa näringarna kommer från människor som har haft möjlighet att till exempel utöva kultur via kommunala kulturskolan eller studieförbunden. Det kommer från människor som har exponerats för kultur av alla de slag; från finkulturens salonger till läsfrämjande insatser till att spela i punkband på fritidsgården till dans- eller dramakurser efter skolan. Som helt enkelt haft det grundläggande privilegiet att ha enkel tillgång till kultur. Alla de här delarna av den kreativa infrastrukturen behövs för att skapa ett levande kulturliv där de kulturella näringarna och entreprenörskapen även framåt kan vara precis så yviga och högtflygande som de måste vara för att konsten och kulturen – och i förlängningen samhället – ska fortsätta utvecklas. 

Och på tal då om det där med företagande… Att verka inom kultursektorn är inte alltid helt enkelt. I en värld där inflationen ökar och bidragen bitvis minskar så påverkas även vi. En serie olyckliga sammanträffanden med förlorade uppdrag och liknande har försatt oss i ett knepigt läge där vi för första gången på ganska många år nu känner en lätt ekonomisk oro. Så om ni har några roliga uppdrag där ni behöver hjälp med allt från administration till kommunikation, projektledning, sälj eller nåt annat som hör kulturprojekt till, bara hör av er så tar vi ett möte!

Hälsningar

Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Fira in våren med Danskompaniet Spinns magiska duett Hannah Felicia. På Valborgsmässoafton, den 30 april, kl 19:00 gästar Spinn Stora teatern i Göteborg med föreställningen Hannah Felicia. Föreställningen är för alla från 12 år och uppåt, och följs denna gång av ett publiksamtal som leds av Sandra Grehn. Samtalet ges på scenen direkt efter föreställningen. Mer information om föreställningen samt biljetter hittar du här. Information om den fysiska tillgängligheten på Stora teatern hittar du här.
 
Den 18-19 april deltar Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg i Equality and Social Justice atelier under Molenbeek for Brussels 2030: Spring Assembly. Tillsammans med ett antal andra kulturproducenter, konstnärer, skapare och tänkare från Europa kommer hon att samtala om framtidens storskaliga, hållbara och transnationella projekt. Konferensen arrangeras av weKONEKT.brussels.
 
I mars utlyste Kulturförvaltningen i Västra Götaland, i samarbete med Kulturklustret, kontorsplatser som riktar sig mot danskonstnärer verksamma i Västra Götaland. Urvalsprocessen är i full gång och inom kort bli det klart vilka som blir Klusterkonstnärer 2024.
 
Under april besöker Danskompaniet Spinn Härryda kommun med workshopserien Vågade vågor - en workshop i böljande rörelse och ljudligt skräp. Workshop-besöken fortsätter under maj och juni då fler barn och unga inom anpassad skola i Härryda kommun får våga våga på sitt eget sätt.
 
Foto: Tone Helly-Hansen
 
 
Tanja Andersson
I höst är det premiär för dansaren och koreografen Tanja Anderssons nya föreställning Tillie the Terrible – en familjeföreställning som väver samman samtida dans, clown, fysisk teater och livemusik.

I slutet av 1800-talet emigrerar Matilda ”Tillie” Andersson 16 år gammal från Skåne till Chicago. Hon får arbete som sömmerska och börjar drömma om att skaffa sig en egen cykel. När hon efter flera års sparande äntligen lyckas köpa en cykel dröjer det inte länge förrän hon kan titulera sig flerfaldig världsmästare. Under åren kommer hon att kallas för ”Tillie the Terrible Swede” på grund av sin oslagbarhet. Tävlingskarriären får efter 7 år ett abrupt avslut år 1902 då kvinnor förbjuds att tävla i cykling, det anses nämligen omoraliskt, farligt och hälsovådligt för kvinnor.

Som en del av startskottet för produktionsprocessen av föreställningen kommer Tanja att cykla de drygt 25 milen mellan Göteborg och scenkonstbiennalen bibu som äger rum i Helsingborg den 15-18 maj! Följ gärna Tanjas resa på Instagram. Tillie the Terrible har premiär på Scen 46 i Göteborg under hösten 2024. Läs mer om föreställningen här.
 
Foto: Emiliano Sacripanti & Guest Platform
 

PROJEKT
CALS
Nu är klippningen av vårens filmade produktioner inom arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden i full gång.
 
I anslutning till Dansen dag, söndagen den 28 april, går första premiären av stapeln då tre dansfilmer skapade av de unga dansarna från fritidsgården Timjan i Vänersborg möter publiken. Som stöttning i processen har de haft de konstnärliga ledarna Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult, samt filmare Robin Ahlqvist. Premiärvisningen äger rum på biblioteket i Vänersborg, kl 13:00-15:00. Det bjuds på filmvisning, bubblande dryck, dans-och-film-workshop och mingel. Intresserad av att komma? Det är fri entré och det finns några platser kvar, så maila till hedda@producentbyran.se senast 24 april.
 
Dagen efter, på Dansens dag, den 29 april är det dags för vårens andra CALS produktion att möta premiärpubliken. Dansfilmen är skapad av klass D2 på Balettakademin i Göteborg med stöttning av konstnärlig ledare Denny Hultén. Premiärvisningen hålls på Vara konserthus där flera unga dansare från regionens dansutbildningar visar sina produktioner under kvällen. Mer information om kvällen samt biljettlänk hittar ni här, varmt välkomna!
 
Det finns fortfarande möjligheter att skapa för CALS plattform! Företräder du en kulturorganisation inriktad mot barn och ungas medskapande, eller är en fristående scen/filmkonstnär som driver kulturprojekt för och med ungdomar? Då kan CALS erbjuda stöttning i er process samt ett unikt visningsfönster för er produktion. Läs mer och anmäl er här!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Liza PenkovaKarolin Kent, Ina Dokmo, Moa Sahlin och Jenny Larsson, projektet Visit Nabo Artbook, dansfestivalen Step och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se