View this email in your browser
December 2018
Inhoud: Fijne feestdagen | Dag van het Kasteel | Speciale editie K&B | Nieuw onderzoek | Archief Renaud | Virtus scriptieprijs | Boek van de maand | Blik van Ben | Korte berichten | Agenda
Fijne feestdagen!

Namens bestuur, medewerkers en vrijwilligers van de Nederlandse Kastelenstichting wensen wij u prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2019!

Lees hier de nieuwjaarsgroet van Heidi van Limburg Stirum, directeur van de NKS

 

Dag van het Kasteel gaat Over de Grens!
 
Het thema van Dag van het Kasteel 2019 is Over de Grens. Benieuwd naar wat dit met kastelen en buitenplaatsen te maken heeft? Onze reporter Ashley ging op pad en bezocht Spijkerbosch, Weldam en Singraven. Haar bevindingen deelt ze in dit filmpje!
 
Alvast een voorproefje van Dag van het Kasteel 2019? Bekijk deze video!
Speciale editie K&B in aantrocht

In samenwerking met stichting Vrienden PHB ontwikkelen we een nieuw tijdschrift. Achter de schermen werken we hard aan een magazine dat nog aantrekkelijker is voor onze donateurs. Dit neemt veel tijd in beslag. We hebben daarom besloten om het nieuwe tijdschrift in 2019 te lanceren. In de tussentijd willen we u geen nieuws en ontwikkelingen onthouden. Onze donateurs ontvangen daarom deze maand een speciale editie van Kasteel & Buitenplaats.
Nieuw onderzoek gestart

Dit is Rianne, 21 jaar en derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij doet bij de NKS onderzoek naar de terminologie rondom kastelen in de vroegmoderne tijd (1600-1800). Rianne hoopt hiermee duidelijkheid te creëren rondom de verschillende termen die door elkaar gebruikt worden.
Archief Renaud

De NKS stelt het archief met de wetenschappelijke nalatenschap van prof. dr. Jaap Renaud open voor publiek. De archiefstukken zijn opnieuw geïnventariseerd en voorzien van labels. Het archief bevat o.a. zijn correspondentie met vakgenoten, onderzoeken en dia- en fotomateriaal. De oudste stukken dateren uit 1928 en de jongste uit 2006. Het archief is nu hier te raadplegen.

Bestel hier het boek 
Joris van Son wint Virtus scriptieprijs

De Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2018 is toegekend aan Joris van Son. Joris rondde zijn Researchmaster Musicology aan de Universiteit Utrecht cum laude af met een scriptie over huiselijk muziekmaken in adellijke kringen. Zijn scriptie vormde de inspiratie voor het muziekprogramma van Dag van het Kasteel 2019. U bent van harte welkom bij de uitreiking van de Virtus scriptieprijs en minisymposium in Utrecht. Bekijk hier het programma. Deelname is kosteloos. Meld u hier aan.
Boek van de Maand

Onlangs lanceerde Godijn Publishing haar verhalenbundel Odi et Amo. Vijfentwintig middeleeuwse verhalen in het thema "Ik haat en ik heb lief". Van elk verkocht exemplaar gaat €1,- naar de NKS!

Prijs €15,95 incl. verzendkosten. Bestel hier.
De blik van Ben
 
Vanaf 2019 krijgt NKS-onderzoeker Ben zijn eigen rubriek in onze nieuwsbrief. Elke editie zal hij kort een actueel onderwerp op het gebied van kastelen en buitenplaatsen toelichten. Tijd voor een kennismaking!
 
Naam: Ben Olde Meierink
Rol: onderzoeker, adviseur, spreker
Passie voor kastelen en buitenplaatsen sinds: mijn 15e jaar. Toen zag ik voor het eerst Twickel en toen zag ik het licht.
Geniet ook graag van: Boeken! Het schrijven, maken en publiceren. En het lezen van boeken! Daarom bezoek ik in het buitenland ook allerhande boekhandels.
Favoriete kastelen: Twickel dus. Kasteel Heemstede in Houten vind ik ook heel mooi, ook omdat het herbouwd is. Een echt kasteel als Ammersoyen.
Boodschap: Geniet van kastelen en buitenplaatsen! Doe er alles aan om ze te behouden voor de volgende generatie. En laten we er voorzichtig mee omgaan; het zijn er niet zo heel veel meer.
 
"Mijn drive is dat ik kastelen en buitenplaatsen de parels van ons platteland vind"
Exclusieve aanbieding tijdschrift MONUMENTAAL

Ontdek nationaal magazine MONUMENTAAL, het tweemaandelijkse tijdschrift op niveau over wonen, werken en ontspannen in klassieke ambiance. Dankzij ons partnership met MONUMENTAAL doen wij u dit scherpe aanbod: betaal voor een jaarabonnement in het eerste jaar slechts €25,- (normaal €32,50) en ontvang 6 nummers. Meld u hier aan en gebruik actiecode NKS2018.
 
Korte berichten
  • Herbouw donjon in het Valkhof in Nijmegen gaat niet door De NKS vocht jarenlang tegen de bouw van een donjon met een historisch uiterlijk. Nu deze herbouw van de baan is lopen het historische stadspark en de archeologische plek geen gevaar meer.
  • Het Nationaal Monumentenportaal is op 6 december gelanceerd! Op deze plaats kan iedereen terecht voor het vinden van monumenten die te koop of te huur zijn, overnachtingslocaties, evenementenlocaties en activiteiten in monumenten.
  • Tienduizenden archeologische rapporten digitaal beschikbaar Onderzoekers, archeologen en beleidsmakers hebben nu voor het eerst via één centrale toegang de beschikking over nagenoeg alle Nederlandse archeologische rapporten. Raadpleeg via NARCIS, het online portaal voor wetenschappelijke publicaties. Ook rapporten van onze prof. dr. Jaap Renaud zijn hier te vinden.
  • NKS-vrijwilliger Enno Diekema gepromoveerd Op 8 november 2019 verdedigde hij met succes zijn proefschrift over 'The Fractional Orthogonal Derivative for functions of one and two variables'. Proficiat dr. Diekema!
  • Buitenlandse kastelenreis door Stichting Utrechtse Kastelen De reis voert naar Sachsen Anhalt, het midden van Duitsland. Meer informatie
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Agenda
  • 22 januari: Uitreiking Virtus scriptieprijs / symposium in Utrecht
  • 10 mei: NKS-excursie Prattenburg & Slot Zeist
  • 17 mei: NKS-excursie Vreedenhoff & Vechtstreekmuseum
  • 10 juni: Dag van het Kasteel
Dank voor uw steun!

Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30
3962 CL Wijk bij Duustede

T: 0343 57 89 95
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Postadres: Postbus 123
3960 BC Wijk bij Duurstede

Copyright © 2018 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.