Een duivelse zomer in zicht...
  

 
Beste 
 
Na een hectische periode mocht ik vorige week met trots de eed afleggen als federaal volksvertegenwoordiger in de Kamer. Het was het orgelpunt van enkele zware campagnemaanden, waarbij ik "vul vier" doorheen onze provincie trok. Belangrijk ook voor onze Brugse regio, want sinds het vertrek van Luc Goutry had Brugge geen CD&V-vertegenwoordiger meer in het parlement. Mijn behaalde stemmenaantal van 16394 voorkeursstemmen zorgde ervoor dat ik vanop een 4de (strijd)plaats rechtstreeks, zonder behulp van de lijststemmen, werd verkozen. Mijn persoonlijke score van 5750 stemmen in Brugge (in vergelijking met Renaat Landuyt 4965, Ann Soete 4019, Pol Van Den Driessche 3896, Annick Lambrecht 2973 en Mercedes Van Volcem 2964) stemt mij hoopvol voor de toekomst. Ik wil ijveren voor een sterk West-Vlaams accent in het parlement en nieuwe kansen voor onze Brugse regio in Brussel creëren.. Hard werken in Brugge én in Brussel moeten dit mogelijk maken ! Met de vakantie voor de deur en de -tot nu toe- schitterende prestaties van onze Rode Duivels in Brazilië wens ik u een fantastische zomer toe !
 
 Franky Demon
 
PS/ Hier vind je impressies n.a.v. de eedaflegging: 
Klik hier voor het TV-interview in Villa Politica op Eén.
Ook Focus-TV bracht de eedaflegging in beeld, klik hier voor het fragment.

Scrol zeker ook eens verder door. Onderaan vind je een leuk impressiefilmpje van het WK-Dorp op 't Zand te Brugge.

Mogelijkheden voor woonzorgzones
 
De verzilvering van de samenleving is een bijzonder aandachtspunt in Brugge. Ik gaf de opdracht om de ouderenzorg in Brugge in kaart te brengen, wat leidde tot een nieuw masterplan. Het is een werkinstrument voor het stadsbestuur, het OCMW en de private sector. We scheppen ruimtelijke mogelijkheden om nieuwe woonzorgzones mogelijk te maken en slaan ook met private initiatiefnemers de handen in elkaar. Wie interesse heeft om dit masterplan door te lezen, kan dit door een mailtje naar schepen.demon@brugge.be digitaal toegestuurd krijgen.
 
       
     
 
 
Een zomer vol speelplezier
 
Ook deze zomer is er weer heel wat te beleven voor de Brugse kinderen en jongeren. Vakantiewerking KWIBUS is er in de grote vakantie elke werkdag op 7  verschillende locaties in en rond Brugge. Ervaren monitoren staan enthousiast klaar om er een spetterende zomer van te maken. Ook in het aanbod van Grabbelpas (voor 4- tot 12-jarigen) en SWAP (voor 13- tot 16-jarigen) vallen er leuke activiteiten en uitstappen te sprokkelen. Meer informatie kan je terugvinden op www.jeugddienstbrugge.be
 
 

 
Nieuwe bestemming voor het Oud Militair Hospitaal
 
Als schepen voor huisvesting vind ik betaalbaar wonen, ook in de binnenstad, belangrijk. Met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de site van het voormalig Oud Militair Hospitaal wordt de ontwikkeling van o.a. sociale woningen, maar ook buurtparkeren en een open groene ruimte mogelijk. Bestaande waardevolle gebouwen kunnen behouden en aangepast worden, maar ook de bouw van nieuwe wooneenheden zal er mogelijk zijn. Lokale handel en gemeenschapsvoorzieningen (o.a. kinderopvang) moeten er hun plaats krijgen.
 
Klik hier voor de reportage van Focus-TV.
 
 
 
1 op 4 studenten zit op kot in Brugge
  
Brugge blijft als studentenstad groeien. Nog nooit telde de stad zoveel hogeschoolstudenten. Dat resulteert ook in een stijging van het aantal koten. Om het toekomstige huisvestingsbeleid te bepalen werden de studenten van Vives en Howest onlangs bevraagd. De cijfers tonen aan dat elke student op vandaag een vrije keuze kan maken over alle segmenten van de kamermarkt. Momenteel ben ik bezig met het uitwerken van een nieuw politiereglement voor de verhuring van studentenkamers. 

Meer info over de bevraging ? Klik hier.
De reportage van Focus-TV vind je
hier.
 
 
 
Deputatie verleent vergunning aan McDonalds
 
Dat het niet altijd even gemakkelijk loopt, blijkt uit de vergunning die de deputatie van de provincie onlangs toch toekende aan McDonalds. Als stadsbestuur weigerden we de aanvraag voor het verbouwen van het vroegere KBC-gebouw in de Steenstraat. De  deputatie is van oordeel dat de architecturale waarde van het pand door de verbouwing niet zal worden aangetast. Zorg dragen voor Erfgoed is niet altijd eenvoudig, dat blijkt duidelijk uit dit dossier.
 
Klik hier voor de reportage van Focus-TV.
 
 
Aandacht voor verkeersveiligheid op school.
 
In de maand mei vroegen de basisscholen van Sint-Michiels aandacht voor de vaak moeilijke verkeerssituaties rond de scholen. Ze deden dit met een groots "fietsbelgerinkelconcert" van om en bij de 250 fietsbellen, dat niet onopgemerkt voorbij ging. Ik vind het belangrijk dat we vanuit het beleid aandacht schenken aan verkeersopvoeding op school en dat we hier voldoende middelen voor vrij maken. Recent werden niet minder dan 36 scholenprojecten rond dit thema goedgekeurd, dit voor een totaal van 70.000 euro.
 
Klik hier voor de reportage van Focus-TV.

Buitenmaten : nieuwe speelpleinen geopend

In de voorbije maanden werden heel wat nieuwe speelpleinen geopend:  ware paradijzen voor klein en minder klein. Het Tempelhof op Sint-Pieters kreeg er een nieuwe draak bij, Park De Rode Poort op Sint-Michiels heeft nu een speeltoestel voor kinderen met beperkingen en de Zeven Torentjes te Assebroek heeft de primeur van de regio met een heus watercircuit. Ook de Hermitage te Sint-Andries onderging een ware metamorfose. Fien, Lieze, Cédric, Nicolas en Maxime zijn er alvast klaar voor !
 

 
 
Bijkomende jachthaven in Zeebrugge

In het Albert I-dok te Zeebrugge zullen langs de Tijdokstraat 120 ligplaatsen voor een nieuwe jachthaven aangelegd worden. Ik gaf hiervoor een positief advies aan de Vlaamse overheid. Hierdoor krijgt de toeristische en recreatieve ontwikkeling van de oude vissershaven een nieuwe boost. Dit betekent een echte doorbraak in dit reeds lang aanslepende dossier. In een latere fase zullen er eventueel nog 50 extra ligplaatsen kunnen bijkomen.

Klik hier voor de reportage op Focus-TV.
 
 
De Brugsche Tot : Emmanuel Tamsin
 
Kinderboerderij De Zeven Torentjes, nu uitgebaat door Arcotec en met een nieuwe naam KIBOE, heeft er sinds kort een nieuwe bewoner bij. Emmanuel Tamsin, de nieuwe conciërge, werkte voordien als heftreckbestuurder bij Arcotec, volgde een landbouwopleiding en houdt enorm veel van de dieren en de 'boerenstiel'. Hij oefent zijn job met hart en ziel uit en klaart dit alles op één been. Emmanuel krijgt van mij de Brugsche Tot, als symbool voor de vele werknemers bij Arcotec die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven !
 
 
 

Aanleg nieuw kruispunt op Sint-Michiels

Het kruispunt van de Koning Albert I-laan met de Stationslaan, ter hoogte van de tunnel onder de spoorweg, zal binnenkort een grondige metamorfose ondergaan. Ik gaf hiervoor een positief advies aan de Vlaamse overheid. De werken kaderen in het totaalproject van de herinrichting van de stationsomgeving, kant Sint-Michiels. Om de verkeersveiligheid te verhogen, zullen ook hier, net als aan de balkonrotonde, het fietsers- en voetgangersverkeer gescheiden worden van het gemotoriseerd verkeer.

Meer uitleg lees je hier.
 
In dit filmpje kom je te weten hoe de rotonde er zal uitzien. Klik hier om het filmpje te laten starten.
 
 

Relax !

Zopas werd een nieuw initiatief voor jongeren gelanceerd : Relax ! De jeugd-, sport- en preventiedienst sloegen de handen in elkaar om jongeren tussen 13 en 16 jaar na de examens een heus tienerevenement voor te schotelen. In het Koning Albertpark konden de jongeren genieten van een schitterend en gratis programma, bestaande uit workshops nail-art, teenslippers maken, breakdance, shiva, tattoo's zetten,... Voor de durvers was o.a. ook een free-fall en een bungee-run voorzien. Mede door het mooie weer was er een talrijke opkomst met een 350-tal jongeren. Dit evenement werd afgesloten met een DJ-contest en een Relax-Party in de Factor Club.  


Handmade in Brugge

Het label "Handmade in Brugge" honoreert makers uit Brugge die ambachtelijk en lokaal produceren. Eerder dit jaar besliste een professionele jury over een aantal bekende en minder bekende Brugse makers die aan de criteria voldoen. Brugge is een stad van inspirerende mensen. Ben je op zoek naar deze "makers" en naar handmade producten met een verhaal ? Je kan ze terugvinden op het handige "Handmade in Brugge" stadsplan, dat ik je graag ter beschikking stel. Interesse ? Stuur dan een mailtje met vermelding van je adres en "Handmade" naar schepen.demon@brugge.be  en het stadsplan wordt je toegestuurd.
 


 

 
 
Om Brugge in the picture te zetten als gastvrije stad voor de Belgische supporters, maakten we een filmpje van de sfeer op 't Zand tijdens en na de match België - Algerije. 

De voorbije maanden was ik present op diverse events ...  

Ledenfeest Blauw Kruis - viering 125 jaar De Lenaard Dudzele - Saint Georges' Day - Brugse Watersportfeesten - voorstelling Handmade - uitreiking Gold Label - eerstesteenlegging jeugdherberg De Nieuwe Snuffel - opening speelplein Tempelhof - ouderfeest internaat Sint-Jozefsinstituut - Radio Meifoor - Rerum Novarum Sint-Michiels - opening speelpleine De Wissel - Heilig Bloedprocessie - opening speelplein Hermitage - Pleinfeesten Sint-Andries - opening speelplein Park De Rode Poort - benefietavond voor Guatemala - voorstelling Beweging.net - opendeurdag Haverlo - opening speelplein de Zeven Torentjes - kermis Koolkerke - Fancy Fair gemeenteschool Sint-Michiels - Concert Sint-Cecilia Steenbrugge - Triatlon Brugge - Zeewijding Zeebrugge - kermis Sint-Andries...

 
 

Ook in de komende lentemaanden is Brugge dé ideale plek om er eens op uit te trekken. Een greep uit het aanbod van de komende maanden :

Feest in't Park : 28 juni, meer info...
Vama Veche : 1 - 6 juli, meer info...
Jumping Brugge : 3 - 6 juli, meer info...
Brugge Swing Night en Fedekam Taptoe : 4 - 5 juli, meer info...
Navy Days Zeebrugge : 5 - 6 juli, meer info...
Vlaanderen Feest : 10 - 11 juli, meer info...
Burgrock : 11 juli, meer info...
Cactus Festival : 12 - 14 juli, meer info...
Tripeldagen : 19 - 21 juli, meer info...
Cirque Plus : 19 - 21 juli, meer info...
Stadsfestival 'Moods' : 25 juli - 7 augustus, meer info...
Benenwerk : 9 augustus, meer info...
 

Kabinet Schepen Franky Demon
Oostmeers 17
8000 Brugge
050 44 85 04
schepen.demon@brugge.be
Spreekuur: elke dinsdagnamiddag (van 14 tot 16 uur) - enkel op afspraak