Hieronder vind je een bericht dat je kan interesseren op jouw weg naar zelfontwikkeling en persoonlijke groei. CHANGE ondersteunt dit initiatief graag. Samen kiezen we voor verandering. Together we CHANGE the world!
 
Spelenderwijs je stem bevrijden en jezelf ruimte geven om te klinken, te stralen en te ontmoeten. Stemexpressie is een levendige en ontroerende manier van klinken die diepe lagen van je raakt en in beweging brengt. Binnenkort geef ik een weekend Klink je passie in België, een weekend Oerzang in Nederland, en in januari start weer een Jaartraining.

Klink je passie 
'Where the Soul never dies'

 
Een weekend klinken, zingen, dansen, jammen. Bevrijding en heling tegelijk. Tijdens dit weekend laten we ons inspireren door de zwarte slaven van Amerika, hun muziek en hun levenshouding. 'Jazz before Jazz', zeg maar. Daarmee gaan we improviseren, de call-and-response, de hollers (die praatzang waar de blues uit is ontstaan), het vrije jammen. In plaats van instrumenten de groep als ondersteuning, met ritmes en tonen. Klinken wie je echt bent en daar ook helemaal voor gaan: jouw leven, jouw lied. Wie ben jij als je jouw stem puur en eerlijk laat klinken? In stemexpressie ga je open, dus ook als je de passie juist mist in je leven: stel je open en laat je stem gaan! Het komt.
 
Waarom de slaven als inspiratie? Omdat het hun om vertrouwen ging, vertrouwen op de grote Spirit en hoop in jezelf, om vol te houden, om te blijven staan. Eigenlijk ging het over liefde. En dat in hun omstandigheden! In plaats van zich als slachtoffer te zien stonden ze op in zichzelf (innerlijk opstaan, prachtig thema, ook voor stemexpressie). 'Shout because you are free'. En ze hebben de muziek en cultuur ook nog eens blijvend veranderd, want uit hun gospels en blues kwamen de jazz en later ook rock en pop voort. In dit weekend wil ik hun inspiratie meenemen en eren.
 
1, 2 en 3 november Koningsteen (Kapelle op-den Bos)

Meer informatie

 
Jaartraining stemexpressie
2020
In januari starten we weer met een jaartraining. Tijdens de jaartraining duik je met een groep in de wereld van stem, klank en ziel. Je gaat op avontuur, op ontdekkingsreis met jezelf en met elkaar.
Wat brengt de jaartraining je? Allereerst veel plezier en ontroering. Het klinken op vele manieren, klankreizen, soms magisch mooi, en jamsessies openen een hele wereld. Stap voor stap wordt je vrijer, ontwikkel je zelfvertrouwen en kun je jouw pure stem ontdekken en laten klinken. Stemexpressie is een weg naar echtheid, bezield leven en liefde.
Je komt met klinken heel veel tegen: lading, schroom, ontroering, plezier, verdriet, kick, trance, inzicht, stilte. Het gaat om de manier hoe we hiermee omgaan. Daarom is de jaartraining in de eerste plaats een jaar voor je eigen proces van bevrijding en heelwording. Tegelijkertijd leer je al doende ook de kunst van het begeleiden.

De jaartraining bestaat uit 20 dagen, in tweedaagsen (vrijdag, zaterdag) en driedaagsen (vrijdag, zaterdag, zondag). De tweedaagsen zijn in Den Haag, de driedaagsen zijn in centra in de natuur.
 

Oerzang
Een boek van Marius Engelbrecht

 
Oerzang gaat over stemexpressie en waarom dit werkt. Het is een lees en doe-boek. Met oefeningen voor als je zelf wilt klinken, voor je plezier en inspiratie en als ontwikkelingsweg. Met verhalen over de kracht van zingen en muziek: zwarte slaven die zich met zingen staande hielden, gevangenen die door te zingen hun kracht en vertrouwen terugvonden, Beethoven als muziektherapeut, en veel meer. Ik ga uitgebreid in op psychologische en energetische achtergronden. Zingen werkt helend en bevrijdend. Naar binnen: heling, verzoening, troost. Naar buiten: bevrijding, opstaan, je kracht leven. Dat zie je in de geschiedenis en in de psychologie. En dat zie je in het werk dat ik nu ruim 22 jaar doe. Ook daarvan staan voorbeelden in dit boek.Klik hier voor een inkijkexemplaar
Feestelijke boekpresentatie
Zondag 7 juli, 13-17 uur, Op Hodenpijl, Schipluiden. Een middag met klinken, spreken en ontmoeten. Als je wilt komen: welkom! Meld je wel even aan via 
info@mariusengelbrecht.nl
 
Meer stemexpressie

De helende stem 11 t/m 13 oktober, Oostraven, Epe (NL)
Oerzang, 22 t/m 24 november, De AAP Den Haag (NL)
Of kijk op de website voor meer workshops

'Ik denk dat het lied dat ik op het laatst klonk, het meest complete moment van mijn leven was. Ik voelde me helemaal leven, van top tot teen en daar voorbij, mijn klank reikte tot aan het uitspansel. Daarna ongelooflijke stilte.'
Nicky Lamfers


‘En plotseling veranderde de wirwar van stemmen in een geheel, kreeg een eigen harmonie en werd tot een machtige, oeroude en niet te stoppen stroom en ik stond daar volledig gefascineerd, voelde me getuige van iets eeuwigs, van ontelbare stemmen van oeroude zielen. Zo, dacht ik, zullen de mensen gecommuniceerd hebben voor hun de taal gegeven werd.’ 
Matthias Firnau
 
 
Begeleiding
Marius Engelbrecht

 
'Ik geef nu ruim twintig jaar workshops en trainingen in stemexpressie en persoonlijke ontwikkeling, naast individuele sessies. Stem en gezang zijn voor mij nog steeds een bron van verwondering en ontroering. Ik verheug me elke keer weer: met een groep mensen de diepte in, klinken, zingen, onszelf ontdekken en bevrijden en veel meer. Mensen op hun mooist, kwetsbaar en krachtig, de groep als ondersteunend koor, getuigen van elkaar'.

Je hoeft niet te kunnen zingen om aan stemexpressie te doen.

 
 
Info en aanmelding: 

www.mariusengelbrecht.nl 

tel. 0031-70-3545573 / 0031-6-48494358
 
Het project CHANGE zorgt voor meer bewustwording in deze wereld van verandering.
 
Gestart in 2010 als een blad met de naam CHANGE think positive, dat sinds 2016 on hold staat. Hoofdredactrice Gina De Groote zet haar missie intussen verder in een andere vorm. Met de haar eigen groeitrajecten rond haar boek My CHANGE raakt ze vele harten. Het vroegere redactiekantoor werd omgetoverd in The house of CHANGE in Herent. Waar bewuste veranderaars elkaar ontmoeten!

Veel inspiratie vind je op thehouseofchangeinherent.be en ginadegroote.be 
en op de Facebook pagina's met dezelfde naam.
CHANGE Mail Change the Word bvba
Diependaalweg 6 – 3020 Herent – België
T +32 (0)16 29 75 32 – M +32 (0)475 58 53 62
BTW BE 0825 066 261 – IBAN BE02 7340 2918 0740
mail@changemail.be