Westerlo - november 2012
Jaargang 2 - nummer 10
 
  Inhoud
 
 
 
Week van de Smaak: de Bib bakt je in!
 

Ben jij het ultieme bakwonder van Westerlo? Zijn jouw cupcakes, whoopies, vlaaien of wafels bekend van heinde en verre?
 
Laat de bibbezoekers op zaterdag 24/11 oordelen over je bakkwaliteiten en wie weet win je wel een etentje voor twee!?
 
Winnaar of niet, je gaat vast met nieuwe tips & tricks naar huis.
 
Schrijf je in vóór 17 november
via ann.janssens@bibliotheek.be of aan de balie. Volgende gegevens geef je door: naam, adres, telefoonnummer, mailadres én het volledige recept.
 
Op zaterdag 24/11 kom je
om 9.30u. met je lekkernij (voor ongeveer 20 personen) naar de bib en kan je tot 12.30u. recepten uitwisselen en naar hartelust proeven.
 
 
 
 
Microkredieten voor een macroresultaat? - Loïc De Cannière
  
Loïc De Cannière geeft een overzicht van de onstaansgeschiedenis van microfinanciering en beschrijft de relevantie ervan als instrument van armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.
 
Zowel de werking van de kredietinstellingen, de investeerders als de levenssituatie van de armen komen aan bod.
 
 
dinsdag 27 november om 20.15u.
toegang gratis
reserveren: info@bibwesterlo.be 
  
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleesweek
  
 
Voorlezen: het leukste kwartiertje van de dag!
Tijdens de week van 17 tot 25 november
vindt de jaarlijkse voorleesweek plaats.
 
We zetten onze mooiste boeken in de kijker en
nodigen de allerkleinsten uit op onze
"Sprookjesachtige voorleeskwartiertjes".
  
donderdag 22 november
 
18.30u.: kleuters
19u.: 1ste en 2de leerjaar
 
 
 
 
 
Oproep: vrijwilligers gezocht!
 
 
Voorleeskriebels??
Wij zoeken nog vrijwiliggers!
 
Tijdens de voorleesweek verwennen wij de allerkleinsten met leuke voorleeskwartiertjes.
 
Wil jij ook graag voorlezen en kan je je vrijmaken op 22 november vanaf 18u.?
 
Contacteer dan Kristien: kristien.verboven@bibliotheek.be
vóór 12 november.
 
 
 
 
 
 
Nieuw in de bib
 
 
 
In de rij staan kan soms ook leuk zijn!
 
Sedert kort hangt in de bib een tv-scherm waar onze activiteiten worden aangekondigd, waar je nuttige bibtips krijgt,...
 
Wachten aan de balie was nog nooit zo boeiend! ;-)
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
een fragmen
 
Begin jaren 70 bevindt Groot-Brittannië zich midden in een economische crisis en wordt het land geteisterd door terrorisme en industriële malaise.
 
Serena Frome is de knappe dochter van een anglicaanse bisschop. In haar laatste jaar aan de universiteit van Cambridge gaat ze aan de slag bij de geheime dienst.
Tijdens haar eerste opdracht "Operatie Suikertand", een geheime missie binnen de literaire wereld, wordt ze verliefd op een veelbelovende jonge schrijver. Kan ze haar leven undercover blijven volhouden? 
 
Suikertand is een meesterlijk boek over liefde, list en bedrog en een spel met de werkelijkheid. 
 
"Lees je de eerste twee zinnen van Suikertand, dan weet je al veel over de nieuwe Ian McEwan. Denk je. Want op wat klinkt als de aanhef van een donkere thriller in het Britse spionnenmilieu volgt iets heel anders. "Suikertand" is een roman waarin McEwan de tijd neemt (of toch vierhonderd bladzijden) om zijn lezers op het verkeerde been te zetten." Humo
 
 
Andere blikvangers:
 
’s Werelds bekendste auteur slaat een nieuwe weg in: Een goede raad is de eerste roman van J.K. Rowling voor volwassenen.  
Als een gemeenteraadslid in een klein dorpje sterft, breekt er een verkiezingsstrijd uit, waarbij geen enkel middel geschuwd wordt om deze verkiezingen te winnen....
 
Roderik Six heeft de Bronzen Uil 2012 gewonnen voor zijn debuutroman Vloed. Hierin buigt hij zich over de vraag wat overblijft van een mens als zijn leven drastisch overhoop wordt gehaald.
 
Ter ere van het dertigjarige schrijverschap en de vijfenvijftigste verjaardag van de Oppergod van de Vlaamse letteren verscheen Alles oké? Nee. Dit feestboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van "Wie is Herman Brusselmans en waarom?".  

 
  meer info? klik op de cover
 
 
 
klik voor de website van de auteur
 
 
 
 
Dit zijn de namen, de nieuwe roman van Tommy Wieringa, leest als een groots, Bijbels verhaal. Hoofdfiguur is een politiechef in een grauwe, corrupte stad in de voormalige Sovjet-Unie. 
 
Na jaren van onderduikadressen en valse identiteiten verschenen de memoires van Salman Rushdie. Titel: Joseph Anton, al die tijd Rushdies schuilnaam, om te ontsnappen aan de Iraanse oproep om hem te doden. 
 
Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit de handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel. Maar buiten is het feest van Arthur Japin.
 
In NW, de nieuwe roman van Zadie Smith, vormt Noordwest-Londen het rumoerige, krioelende decor voor het leven van de vier hoofdpersonen, allemaal geplaagd door besluiteloosheid, frustratie, verveling en vragen zonder antwoorden.
 
Op 5 juli overleed Gerrit Komrij. De vergankelijkheid was altijd sterk aanwezig in zijn poëzie. Ook in zijn postume bundel Boemerang vind je dit thema overduidelijk terug.
 
La nave puglia
 
De sarcofaag hikt en de deksel splijt.
Ik strek mijn armen en spring naar benee.
Terwijl ik in een trage duikvlucht glijd,
Klapwiekt, weet ik, een engel met mij mee.
Ik land pal op de voorplecht van de boot.
Het schip schiet los en dendert krakend neer,
Bevrijd van tijd en kettingen en dood,
Tot schip en duiker plonzen in het meer.
Nog altijd drijven we daar rond, o wee-
Vergeefs, vergeefs op zoek naar volle zee.
 
Gerrit Komrij
 
 
 een gesprek met Paul Mennes over Zadie Smith 
 
 
 
 een inkijkje

Dr. Annik Mollen biedt in Waarom je beter weet wat je eet een helder inzicht in de essentie van gezonde voeding en toont aan de hand van honderden tips hoe we het juiste evenwicht in ons lichaam kunnen herstellen. 
 
In Nu is de tijd geeft Gerard Bodifée nieuwe antwoorden op oude vragen over tijdelijkheid en eeuwigheid.
 
Identiteit van Paul Verhaeghe is een confronterend verzoek om rustig en zonder taboes bij jezelf, jouw levensstijl en die van jouw omgeving stil te staan. 
 
Van Dr. No tot Skyfall. 50 jaar James Bond is een overzicht van een halve eeuw 007.
 
In Dwaalspoor dyslexie toont Erik Moonen aan hoe kinderen door falende onderwijsmethoden dyslectisch worden gemaakt. Met goed onderwijs én een goede methode wordt volgens hem echter elk kind een vlotte lezer...
Meneer de Burgemeester begint waar "Meneer Doktoor" eindigde: in 1964. Peter Vandekerckhove interviewde meer dan 50 burgemeesters. Velen zijn niet langer actief in de politiek en vertellen zonder schroom geheimen uit het kabinet van de burgemeester.
Pakkende verhalen over sociaal dienstbetoon en ruimtelijke ordening, over pensenkermissen en machtsmisbruik, over de kerkfabriek en het dragen van de sjerp. 
 
Volgens Jean Paul van Bendegem is elke atheïst een vrolijke atheïst, al was het maar omdat zijn blik op de wereld uitnodigt tot zelfspot en zelfironie. Kijk naar de wereld, kijk naar de mens, kijk naar de maatschappij. Wat een geniale knoeiboel! We hebben onszelf homo sapiens sapiens gedoopt maar helpen de aardbol om zeep! De vrolijke atheïst.
 
Rechttoe rechtaan en een tikkeltje eigenwijs: dat is Jeroen Meus. Vlaanderens favoriete chef schotelt je opnieuw een bont gamma aan lekkernijen voor, van kaaskroketten als voorgerecht tot koffiemousse verkeerd als nagerecht. Dagelijkse kost 4
 
 

 
vanaf 30 oktober op Canvas te zien -
 klik op de cover voor meer info
 
 
 een fragment
 
 
 

In de jaren 70 trok Peter Piot naar Centraal-Afrika om er baanbrekend onderzoek rond het ebolavirus te verrichten. Jaren later stond hij opnieuw in de vuurlijn toen het mysterieuze aids uitbrak. Geen tijd te verliezen is het relaas van een gedreven arts en wetenschapper, van zijn pioniersjaren in de ziekenhuizen van zwart Afrika, tot de hoogste regionen van de WHO en de VN.
 
In Het grote Larousse patisserieboek herontdek je hoe heerlijk het is om te genieten van een verrukkelijke chocolademousse, een smakelijke Bretonse pruimentaart, een prachtige citroen-schuimtaart of een Saint- Honorétaart die je zelf hebt bereid, zonder uren zwoegen in de keuken. 
Inspiratie voor "De Bib bakt je in"?;-)
Anton Corbijn Inside Out is een uiterst intiem en onthullend portret van een invloedrijke fotograaf en regisseur door Klaartje Quirijns. Haar persoonlijke band met Anton geeft haar een ongekende toegang tot zowel de man als zijn werk. 
 
In het ingetogen The deep blue sea laat een getrouwde vrouw in het grauwe naoorlogse Londen zich meesleuren door haar seksuele passie voor een jonge ex-oorlogspiloot. 
Regisseur Terence Davies legt de driehoeksverhouding meesterlijk bloot. De trailer.
 
In de hypnotiserende openingsscène van The Invader, die refereert aan de Italiaanse grootmeester Michelangelo Antonioni én aan Gustave Courbets vermaarde schilderij "L’origine du monde", wandelt het Belgische topmodel Hannelore Knuts poedelnaakt over het strand, wanneer ze een aantal in doodsangst verkerende Afrikaanse vluchtelingen ziet aanspoelen.
Wat volgt is een intense, stijlvaste kruising tussen sociaal drama, wraakfilm en Lynchiaanse trip, waarin het aardse paradijs de hel blijkt voor een van de vluchtelingen, Amadou. 
 

 
 
 de officiële trailer
 
 
listen

Privateering, Mark Knopfler. Twintig nummers, variërend van folk, blues, country en rock laten de creativiteit van een kunstenaar zien wiens talent dit jaar werd bekroond met een Lifetime Achievement Award door de "British Academy of Songwriters, Composers and Authors". 
 
Het 'enfant terrible' van de Belgische rock draait al meer dan 40 jaar mee en toch slaagt Arno er in om zich steeds opnieuw her uit te vinden. Future Vintage is een instant klassieker. De AB begint er zelfs van te rijmen: "Arno is zijn eigen norm. En op Future Vintage extreem in form."
 
 
 
 

Stevens Suggesties
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Steven!  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Vader - Karl Ove Knausgård 
 
Vader is het eerste deel van het autobiografische project "Mijn strijd" van de Noor Karl Ove Knausgård. Hij beschrijft vanuit de positie van vader en schrijver zijn leven als kind.
 
Het is een zoektocht naar erkenning: van een onvoorspelbare vader, een vaak afwezige moeder en een oudere broer die als groot voorbeeld fungeert.
 
Na de scheiding van de ouders begint zijn vader te drinken en trekt na verloop van tijd weer bij zijn moeder in. In een niets en niemand ontziende taal beschrijft de auteur de ondergang van zijn vader.
 
Een roman die onder je huid kruipt en door zijn realisme diep nawerkt.
 
 
 
Als kleine jongen maakt Juan Salvatierra een ongelukkige val van een paard en spreekt sindsdien geen woord meer. Vanaf zijn twintigste begint deze zonderling minutieus zijn leven in een dorpje in Argentinië vast te leggen op rollen canvas. Het groeit uit tot een kilometerlange schildering, zorgvuldig bewaard in een oude schuur.
 
Na zijn dood keren Luis en Miguel, de zonen van Salvatierra, terug in hun geboortedorp. Als ze de doeken van hun vader uitrollen, komen ze erachter dat er één jaar ontbreekt. Waar is dat doek gebleven? En belangrijker nog: wat is er in dat jaar gebeurd? Het boek pakt je van het begin in, en houdt je vast tot het einde.
 
Het is een adembenemend verhaal van een van de grootste literaire talenten uit Latijns-Amerika.
 
 
  
  
 
De mythologische Minotaurus woont in een caravan in een dorp in North Carolina, waar hij als kok in een restaurant werkt. Omdat hij verlegen is en weinig Engels spreekt, zegt hij weinig, wat net als zijn uiterlijk (half man, half stier) de lachlust van jongeren opwekt.
Mensen maken vaak gebruik van zijn goedheid, maar sommigen zien hoe hij echt is, zoals serveerster Kelly. Nadat zij op haar werk een epileptische aanval kreeg, groeit er een serieuze band tussen hen. 
 
Sober, met veel empathie en subtiele humor wordt de man-stier een overtuigend symbool voor wie door uiterlijk of gedrag buiten de gangbare Amerikaanse cultuur staat.
 
 
 
Zwijgplicht - Vamba Sherif
 
De president van een niet nader genoemd West-Afrikaans land stuurt een medewerker naar een verafgelegen bergdorpje om de moord op het vorige dorpshoofd te onderzoeken.
 
De medewerker voert zijn opdracht uit. Hij aanhoort roddels en geruchten, arresteert verdachten, maar komt niet achter de waarheid.
 
Het boek beschrijft de intriges van de dorpelingen, hun angst om te spreken, en hun soms onverklaarbare gedrag...
 
 
De zevenarmige kandelaar - Josef Škvorecký
 
In dit boek lees je een aantal verhalen die Rebecca, een joods meisje, en Danny, een 'echte' Tsjechische jongen, elkaar vertellen op regenachtige zondagmiddagen.
 
Het gaat hierbij over de oorlogstijd die beiden hebben beleefd en overleefd.
 
Danny is het alter ego van de auteur en treedt als verteller in ten minste vijf van zijn romans op.
 
 
 
 
Te gast: VTB: Egypte, bakermat van onze cultuur
 
 
In het kader van Zuiderse Zoenen neemt docent Dirk Rosseel (VTB Cultuur) je mee op een boeiende reis naar Egypte.
 
organisatie:
 
 
 
 
donderdag 29 november om 20.15u.
 
5€ - 4€ (leden vtbKultuur, VAB, DF en Bib)
 
info: herman@deketelaere.com 014 54 50 13
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... de bibliotheek beschikt over “rouwkoffers”?
 
Deze zijn zowel bestemd voor gebruik in de school als voor individuele leners.
Meer info vind je hier.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen in november
 
 
De bib is gesloten 
op donderdag 1, vrijdag 2
en zaterdag 3 november.
 
 
 
 

 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: