Westerlo - september 2014
Jaargang 4 - nummer 8
  
  Inhoud
  
 
Ik haat lezen! - info-avond dyslexie
  
Moeilijke lezers, kinderen met dyslexie,... hoe krijg je ze toch aan het lezen? Hoe krijgen ze plezier in lezen? Welke hulpmiddelen zijn er?
 
Wat is moeilijk lezen? Wat is dyslexie? Wat betekent het om ermee op de schoolbanken te zitten of ermee door het leven te gaan? Hoe kunnen Daisy-boeken en aangepaste software gebruikt worden als studiehulp, leestraining,...
 
Hoe kunnen ADIBib en Luisterpunt hulp bieden?
 
Een interessante info-avond voor ouders en leerkrachten van kinderen met leesmoeilijkheden.
 
dinsdag 23 september om 20.15 uur
 
 
 
 
 
 
Android voor beginners 
 
 
De infonamiddag op donderdag 12 juni rond de aankoop van tablets was een succes.
 
Omwille van de overweldigende interesse hebben we, in samenwerking met de seniorenraad, besloten een lessenreeks op te zetten rond het gebruik van deze tablets.
 
Starten doen we met Android op 5 opeenvolgende maandagnamiddagen (van 22/09 tem 20/10) telkens van 14 tot 16 uur.
Voorjaar 2015 volgt er een gelijkaardig initiatief voor iPads.
 
Het aantal plaatsen is beperkt, maar indien er genoeg belangstelling is herhalen we beide reeksen.
 
Geïnteresseerd? Geef je naam door in de bib of via marc.struyfs@bibwesterlo.be  
 
 
 
 
Bibkids: KJV 
 
18 september vertrekt de trein van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) opnieuw in onze bib.
 
Na het succes van de afgelopen jaren organiseren we ook nu weer twee leesgroepen: een voor het 3de en 4de leerjaar, een andere voor kinderen van het 5de en 6de.
Zij lezen 10 boeken en komen een 6-tal keer in groep samen om aan de hand van een leuke activiteit of spel over de boeken te praten.
Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen top 10.
 
Maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen meelezen. De bib zorgt voor een lidkaart en de boeken. De juryleden lezen en beoordelen dan op eigen houtje.
 
Bij KJV is leesplezier het allerbelangrijkste! Het leesjaar sluiten we af met een verrassing voor alle deelnemers!
Meer info krijgen de kinderen weldra op school.
 
Vragen? ann.janssens@bibwesterlo.be of 014 53 92 73
 
 
 
 
 
Bibkids: AVI-Fundels

 
'Fundels' zijn interactieve digitale luisterboeken voor kinderen. Ze brengen bestaande boeken tot leven.
 
Naast de fundel-prentenboeken hebben we nu ook AVI-Fundels!
Dit is een toepassing die de taal- en leesontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert. Elk boekje omvat drie activiteiten:

* lezen in het boekje op verschillende manieren
* oefeningen rond technisch lezen
* oefeningen rond begrijpend lezen

Vroeger kon je deze 'bundels vol fun' enkel beluisteren en bekijken op je pc met behulp van een speciale fundellezer. Maar sinds kort kan dit ook digitaal op je tablet en smartphone.
 
Opgelet: de AVI-fundels kan je momenteel enkel op iPad gebruiken!
 
Via je "Mijn bibliotheek-account" kan je er zelf downloaden. Eenmaal gedownload, kan je ze ook offline gebruiken.
 
Is dit iets voor je kind en ben je nog niet vertrouwd met fundels? Probeer dan eerst de demo uit. 

Je kan 7 fundels lenen. Elke fundel blijft 4 weken op je iPad beschikbaar.
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
Na een welverdiende vakantie staan onze vrijwilligers weer te popelen om in onze maandelijkse voorleeskwartiertjes te vliegen!
 
Woensdag 24 september om 14 uur worden de kleuters van klas 1 en 2 verwacht,
om 16 uur zijn de oudste kleuters en de kinderen van het 1ste leerjaar meer dan welkom.
 
En wie weet komen er wel enkele kaboutertjes opdagen? Luisterplezier verzekerd!
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
een fragment
 
 
Na het immense succes van "Stoner" en "Butcher's Crossing" lijkt Augustus van de Amerikaanse auteur John Williams (1922-1994) aardig op weg om deze prestatie nog eens over te doen.
 
Deze derde postume vertaling is een briefroman waarin de gelijknamige Romeinse keizer de hoofdrol speelt.
Het was tijdens Williams' leven zijn meest geapprecieerde roman en in 1973 kreeg hij er de National Book Award voor.
 
Vanaf de moord op zijn oom Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk volgen we Augustus op zijn tocht naar de macht. Via brieven, dagboekaantekening, memoires en reisverslagen van historische figuren als Marcus Antonius, de dichter Cicero en Augustus' dochter Julia, maar ook van een eenvoudige soldaat in de legers van de keizer, ontstaat het levensechte beeld van deze historische figuur.

"Ik trof Rome aan in baksteen en liet haar na in marmer." Augustus
Andere blikvangers: 

 
 
Katherine Pancol is weer terug met het eerste deel van een nieuwe veelbelovende trilogie waarin deze keer geen dieren maar vrouwen en meisjes centraal staan: Muchachas.
 
In de epische roman Parijs van Edward Rutherfurd, die eerder al de bestsellers "Londen" en "New York" schreef, maak je een wandeling door de geschiedenis van deze stad aan de hand van twee families die elkaar op elk gebied beconcurreren. Door hun ogen zie je Parijs groeien tot de metropool van vandaag. Van de oevers van de Seine tot de bouw van de Eiffeltoren, van het decadente 'joie de vivre' van 'La Belle Époque' tot de lichtstad die ook vandaag nog hét symbool is van de romantiek: het boek is even meeslepend als de stad zelf.
 
In Wintervertelling van Mark Helprin speelt de stad New York de hoofdrol.
Een fantasievol epos met in de schijnwerpers een dief, een stervend meisje en een magisch paard.
 
 
  de officiële site van de auteur
 
een gesprek met de auteur
 
 
Aharon Appelfeld werd in 1932 in Roemenië (nu Oekraïne) geboren. Zijn moeder werd in '41 doodgeschoten, hijzelf ontsnapte uit een concentratiekamp en overleefde drie jaar in de bossen. Na de oorlog maanden verbleef hij in een zogenaamd Displaced Person Camp in Italië, voor hij in 1946 naar Israël emigreerde.
 
Met De onsterfelijke Bartfuss zet hij een indringend en onvergetelijk verhaal neer, misschien wel het krachtigste portret van een Holocaust-overlevende ooit geschreven.
 
Ook van Appelfelds hand is De man die niet ophield met slapen. Erwin heeft de Shoah overleefd en is na vele omzwervingen in Palestina terechtgekomen. Hij raakt in een diepe slaap vol dromen, die hem niet uit zijn greep laat, zelfs niet wanneer hij wakker is. In die dromen keert hij terug naar het leven dat voorgoed voor hem is afgegrendeld: hij ontmoet zijn vader en moeder, enkele familieleden, en gaat terug naar zijn stad en het boerderijtje van zijn grootvader in de Karpaten.
De jongste dochter van de kolonel is vermoord. Hij heeft één nacht om haar te begraven. Twee van zijn zoons zijn dood, een andere is gek geworden en zijn oudste dochter mag hij niet zien. Langzaam ontvouwt zich de geschiedenis van hun vaderland, waar ze allemaal op de een of andere manier slachtoffer van zijn geworden. De Iraanse censor noemde De kinderen van de kolonel een meesterwerk, maar gaf desondanks geen toestemming voor publicatie.
 
In Vlaggenbrief zet Ruth Lasters een zomer in een badstad neer waarin het ene individu zich probeert los te scheuren van groepsdruk, terwijl het andere net aanhechting zoekt bij iedereen, nu eens ten koste van zichzelf, dan weer van alles.
 
Paul heeft nog nooit iets verzwegen voor zijn vrouw, tot hij op een dag een klein wit jurkje in een etalage ziet hangen. Hij raakt volledig in de ban van het kinderjurkje, koopt het en verstopt het voor zijn vrouw. Waarom weet hij zelf niet. Het kledingstuk blijkt echter een verwoestend effect te hebben op het echtpaar... Het jurkje van Paul van Philippe Grimbert.
 
lees hier de eerste pagina's 
 
 
 de auteur aan het woord
 
 
In De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis voert Marnix Peeters meer dan 30 personages op. De 71 smeuïge en opzienbarende hoofdstukken laveren perfect op de grens tussen het absurde en het normale, en monden uit in een bloedstollende en onverwacht ontroerende apotheose, die alle personages op ingenieuze wijze met elkaar verbindt.
 
"Gek zijn, in de war zijn, vergeten, de weg kwijt - de zinnen dansten door elkaar in zijn hoofd en elke keer als er iemand kwam, veranderde hun ritme. Omdat iedereen iets zei wat hij niet kon plaatsen. Steeds iets anders, alsof niemand wist waarom hij in deze kamer was gestopt met alleen een stoel, een stapel bedden en foto's die hem vaag bekend voorkwamen."
Zo begint de flaptekst van dit uitzonderlijke boek van Peter de Zwaan In mijn hoofd - roman over alzheimer.
In Vlaamse foodies maak je uitgebreid kennis met vijfentwintig lekkerbekken van bij ons. Ontdek wie ze zijn, waar hun passie voor smaak vandaan komt en hoe die hun leven beïnvloed heeft.
Maar deze gourmets doen ook hun adressenboekje open met betere eet- en drinkplekken in binnen- en buitenland én verklappen je een persoonlijk recept.
 
Garmin GPS-gids 2.0 is een zeer lijvig, doch heel overzichtelijk boek. De auteur heeft getracht een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de GPS, de technologie ervan, de interactie tussen de GPS, PC, geïnstalleerde kaarten, websites en eventueel externe software.
 
Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten. Vliegenvanger met punaise, fietsplaat, Artisboeken, diaprojector of stofjas.
Paul de Moor beschrijft 51 vertrouwde voorwerpen uit zijn jeugd, ondersteund door poëtische fotografie. Een uniek boek dat je evengoed in één ruk uitleest als heel spaarzaam: één voorwerp per dag. Want waar zijn de compactcassette, de weckpot, kruipolie, Liebig of Zwarte Kat gebleven? Le temps passe vite... ;-)
 
 
        de website van de auteur met enkele
                  originele promo-filmpjes
 
 
een inkijkje
 
 
Scholieren groeien op in een heel andere wereld dan de generaties voor hen. Van docenten vereist dit een ander soort vaardigheden. Effectief en affectief lesgeven aan pubers gaat over de affectieve, 'zachte' kant van het onderwijs en geeft een antwoord op vragen als: hoe zorg ik ervoor dat de jongere zich gezien en veilig voelt? Hoe kan ik hem inspireren en motiveren? Hoe help ik hem met problemen? "Een must-read voor iedere docent, mentor en jongerencoach om beter contact te maken met leerlingen."
Huub Nelis, oprichter en algemeen directeur YoungWorks en medeauteur van 'Puberbrein Binnenstebuiten' en 'Over de Top'.
 
Succesvol solliciteren voor introverte mensen. In zeven stappen leer je om je krachtig te profileren op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze aan de hand van praktische oefeningen. Boordevol tips en adviezen om je sterker en zekerder te voelen tijdens een sollicitatiegesprek.
In 1964 sloot België historische akkoorden om de immigratie van Turken en Marokkanen, toen broodnodig voor onze arbeidsmarkt, mogelijk te maken.
50 jaar later wordt dit feit uitgebreid herdacht met allerlei feestelijke initiatieven.
De Turkse Gentenaar Veli Yuksel groef in de archieven en interviewde talrijke betrokkenen (van Abou Jahjah tot Johan Leman, van Tom Naegels tot Marouane Fellaini, en van Etienne Vermeersch tot Brahim).
Zijn besluit is niet zo fraai: de integratie van de migranten is grotendeels mislukt, de migratie laat een kater na.
Maar er is hoop op beterschap...
 
 
Lars Von Trier staat altijd borg voor een potje sensatie.
De Deense regisseur van Breaking the Waves, Dancer in the Dark, The Idiots, Antichrist en Melancholia (allemaal aanwezig in bib Westerlo) maakte met Nymphomaniac I en II een sterk tweeluik.
Een poëtisch relaas over het erotische parcours van een vrouw (Charlotte Gainsbourg) vanaf haar geboorte tot aan haar vijftigste levensjaar.
 
Twelve years a slave van regisseur Steve McQueen vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte man uit New York.
Hij wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Zijn gevangenschap is een constante strijd tussen overleven en het behouden van zijn waardigheid.
De prent kreeg dit jaar de oscar voor beste film en debutante Lupita Nyong'o , ontving een beeldje voor de beste vrouwelijke bijrol.
 
1939. Nazi Duitsland.
Het leven van Liesel verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw bedolven ligt. Het is een boek dat er per ongeluk is achtergelaten.
Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met de hulp van haar pleegvader, leert lezen.
The Book Thief, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Markus Zusak.
 
Genoten van House of Cards seizoen 1?
Dan is het nu al tijd voor seizoen 2.
Francis Underwood (Kevin Spacey) en zijn even ambitieuze vrouw Claire gaan door met hun meedogenloze klim naar macht in het moderne Washington D.C.
 
Wereldoorlog I nog niet beu? Dan is Ten Oorlog zeker een aanrader.
In 8 afleveringen trekken Arnout Hauben, Mikhael Cops en Jonas Van Thielen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog.
 
de officiële trailer
 
 
de tracklisting 
 
 
 
Blues Peer is een begrip. Al 30 jaar timmeren ze aan de weg. Toen nog onder de naam van Belgium Rhythm and Blues festival.
Terwijl de beginjaren strikt binnen het genre bleven werden de puristen later minder op hun wenken bediend.
Dit dubbele gezicht van het festival uit zich ook in de cd 30 jaar Blues Peer.
Je vindt er zowel vintage blues (Stevie Ray Vaughan, El Fish, Roland...) als het meer popgerichte werk. (Arno, John Hiatt, Triggerfinger...)
 
Heimwee naar de Tour de France en het goede weer van juli? Geen probleem.
Met Sporza Tour van radio 1 haal je de Franse zon terug in huis.
Van Gigi L'Amoroso, over Hélène en Ça plane pour moi tot Alors on danse.
 
Nog een verzamelcd : Klara best of Jazz deel 2.
Deze 4cd box werd opgesplitst in 4 verschillende thema's (New York, Los Angeles, Chicago en Parijs) en bevat alle grote namen uit het genre : Miles Davis, John Coltrane, Chet Baker, Django Reinhardt, Toots Thielemans, enz... Telkens met hun sterkste werk, zoals we dat van de Klara Jazz redactie gewoon zijn.
 
In de jaren zestig stond Richard Thompson met Fairport Convention op de planken. Later groeide hij uit tot een begenadigd songwriter en gitarist.
Op Acoustic Classics herinterpreteert hij 14 van zijn klassiekers van de laatste 40 jaar.
 
 
 
 
 
 
 
herbeluister enkele afleveringen van het gelijknamige programma op Klara
 
Klara's keuze
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Klara. Omdat het pas écht vakantie is met een goed boek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verjaard - Renée Hulshof
 
"Moord verjaart nooit als je partner de dader blijkt te zijn"
 
Colette leidt een leuk leven: ze is al zes jaar samen met haar partner Alex, heeft een leuke vriendenkring en een toffe job. Als Alex haar op een avond uitnodigt voor een gezellig etentje in hun favoriete restaurant is Colette er zeker van: vanavond zal hij haar ten huwelijk vragen!
Maar in plaats daarvan doet Alex een bekentenis. Twintig jaar geleden bracht hij per ongeluk een medestudente om het leven. Dit feit is net op de dag van hun etentje verjaard. Colette kan deze nieuwe nieuwe waarheid maar moeilijk aanvaarden en gaat op onderzoek uit. Met alle gevolgen vandien...
 
Een thriller die je meezuigt vanaf het eerste moment, die je niet loslaat tot je zelf weet wat de echte waarheid is.
  
 
 
De buurman - Inge Legrand
 
Suzy Van Damme, een dertigjarige vrouw, woont samen met haar drie kinderen en haar partner in een doodgewone straat en met op het eerste zicht doodgewone buren. Haar relatie met Theo is prima, alleen op seksueel vlak kunnen ze elkaar niet echt vinden.
Daarom zoekt Suzy bij buurman Jack, wat ze tekort komt bij haar eigen partner. Suzy is in de zevende hemel. Maar al gauw blijkt Jack niet de joviale attente partner te zijn wie ze dacht dat hij was...
Als Suzy hem duidelijk maakt dat ze voor haar gezin kiest, zint Jack op wraak...
 
Een spannend boek, waarin gebeurtenissen elkaar snel opvolgen. Je blijft benieuwd, je blijft lezen.
 
Hemelbrand - Erin Kelly
 
De hechte familie McBride trekt elk jaar naar Devon voor een een korte vakantie. Dit jaar voor het eerst zonder hun overleden moeder Lydia. Het gezin van dochter Sophie komt mee met de pasgeboren baby Edie. Dochter Tara komt met haar vriend Matt die na enkele jaren ingeburgerd is in de familie. En zoon Felix brengt zijn nieuwe liefde Kerry mee. Wanneer ze een avondje uit
gaan past Kerry op de kleine Edie. Bij de thuiskomst blijken Edie en Kerry spoorloos. Na een wanhopige zoektocht blijkt dat er een koekoek in het gezelschap zit.
Je wordt in dit verhaal ondergedompeld vanuit het standpunt van Sophie, van vader Rowan en van de jonge Darcy. Een spannende thriller waaruit blijkt dat kleine handelingen onbedoeld grote gevolgen kunnen hebben.
 

 
 
Buiten bezig - Anke M. Leitzgen
 
Een heerlijk doeboek voor en met kinderen. Met dit boek kun je het hele jaar door op een leuke manier met natuur aan de slag : met al je zintuigen van de natuur genieten, stap voor stap handleidingen om dingen te planten, bouwen of knutselen, snelle keukenrecepten.
Een blotevoetenpad maken, zelf limonade of jam maken, vlinders kweken, ijsbeelden toveren....
In onze tuin ontvangen we de kleine beestjes in een mooi insectenhotel!
 
Een mooi en uitnodigend boek voor kinderen die graag actief zijn.
 
 
 
 
 
Ouders van nu : tijdschrift
 
Een leuk tijdschrift voor jonge (aanstaande) moeders die af en toe wat afleiding zoeken.
Getuigenissen, interviews, interessante tips en leuke weetjes.... over je kind als baby, dreumes, peuter, en schoolkind.
 
Zeker de moeite waard om eens mee naar huis te nemen.
Het geeft mij een fijn moment voor mezelf, al is het maar één artikeltje lang.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betoverend mooi boek over allerlei soorten kusjes.
Elk soort kusje wordt weergegeven op een dubbele pagina met een mooie illustratie erbij.
 
Onze kindjes, en ook ikzelf, zijn alvast helemaal verkocht!
De baas van alles - Bart Moeyaert : luisterboek
 
Een mooie fabel waarin een eigenzinnige kat andere dieren ontmoet en ermee van gedachten wisselt, ze plaagt, uitdaagt.
Dag en nacht wisselen elkaar af, 7 ontmoetingen tijdens de dag, 7 tijdens de nacht.
Een verhaal dat filosofeert over wachten op iets, over baas zijn en een baas nodig hebben, over eigenheid en onderlinge verschillen, over vrij zijn en over denken dat je vrij bent, over doelen hebben of rondfladderen...
Bart Moeyaert schrijft naar eigen zegge niet voor een bepaald doelpubliek, het is de uitgeverij die een werk graag uitbrengt voor een bepaalde leeftijd. Op die manier is "de baas van alles" ingedeeld als kinderboek. Maar het is een gelaagd verhaal, waar zowel kinderen als volwassenen van genieten, elk op hun eigen manier.
Het luisterboek vind ik een pareltje, verteld door Bart Moeyaert zelf.
De papieren versie is een echte kinderuitgave, bedoeld om in het donker te lezen of gezellig onder de dekens, zonder zaklamp. Mooi weergegeven in "glow in the dark" letters.
Dit geeft het papieren boek uiteraard een tikkeltje extra voor kinderen.

 
 
 
 
  
Wist je dat...?
 
 
...je bij het inleveren van je materialen aan de  zelfuitleen geen eID kaart of kids-ID nodig hebt?
 
M.a.w. je kan alle spullen van iedereen binnenbrengen zonder probleem.
 
Bij het uitlenen en betalen heb je wel een kaart nodig.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: