oktober/november 2019
 
Klacht over toegang Maashorst heeft effect
Het alarmerende verhaal in het Brabants Dagblad van scootmobieler Jan Dekkers uit Zeeland over de moeizame toegang tot de Maashorst heeft effect gehad. Sinds deze week is het natuurgebied voortaan op twee plekken ook voor scootmobielen, rolstoelen en rollators vlot toegankelijk. Dankzij innovatieve hydraulische poorten. Een Nederlandse primeur. 
Alleen met heel veel pijn en moeite kon Dekkers de Maashorst in. Nieuwe wildroosters maakten het gebied namelijk amper toegankelijk voor scootmobielers. Dus trok hij overal aan de bel. De wethouder ging aan de slag met de verbetering van de toegang tot de Maashorst. Hulde!
 
 
Ik wil ook naar buiten
In het kader van de Week van de Toegankelijkheid deed Robin Mooij haar verhaal in het AD van 11 oktober jl. Zij trekt er regelmatig op uit in Alphen, maar komt nog vaak letterlijke en figuurlijke obstakels tegen. Zij ging ook in gesprek met voorzitter Kees Kuijken van Groen & Handicap over de toegankelijkheid van natuur- en recreatiegebieden. Lees haar verhaal hier.
 
 
 
 
Onbeperkt genieten in de natuur
Dankzij een bijdrage van € 1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij werkte Kenniscentrum Groen & Handicap de afgelopen drie jaar met Natuurmonumenten nauw samen met de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(in) en het Gehandicapte Kind. De natuurgebieden en natuurspeelplekken van Natuurmonumenten worden écht toegankelijk gemaakt voor mensen en kinderen met een beperking.
Er zijn inmiddels 27 gebieden ontsloten, daar komen er de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en de informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.
Lees hier meer.
 
 
 
FIETSEN!
(Geschreven door Pia Hendriks, deskundige toegankelijkheid)
Fietsen is heerlijk. In mijn jeugd heb ik heel wat kilometers gefietst. Tegenwoordig fiets ik met een handbike vanwege mijn rolstoelgebruik. Lekker de natuur in over fietspaden. Ik dacht: laat ik eens gaan uitzoeken waar je een bijzondere fiets kunt huren. Zeeland en Friesland willen fietsprovincie worden. Een verhuurpunt voor bijzondere fietsen hoort hier volgens mij bij.
Het viel behoorlijk tegen. Mooi wel dat op de Hoge Veluwe een rolstoelfiets staat, dat Landall Greenparks die ook heeft op diverse lokaties. Het was weer interessant om te doen. Het verhuurpunt van Middelburg kreeg ik als tip via Facebook. Dat is dan een kadootje voor mij. Driewielers en tandems moeten nog ooit worden toegevoegd. Lees hier meer
 
 
 
 
Werkgroep Toegankelijkheid op inspectie in Oranje en Ybenheer
De kampen Oranje en Ybenheer in Fochteloo zijn mede dankzij financiering van de Postcodeloterij toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. In het kader van de week van de toegankelijkheid is de Werkgroep Toegankelijkheid Ooststellingwerf gevraagd om de kampen te bezoeken en eventuele tekortkomingen te melden. Men was enthousiast over de picknickbanken, de hoogte van de informatieborden en de kwaliteit van de paden. Slechts hier en daar moet er nog een berm worden aangepast. Als het goed is, is dat intussen gebeurd.
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl