Nieuwsbrief Stichting Senia
Juli/augustus 2020


Beste lezer,
 
Er ligt een 'gewone' nieuwsbrief voor u, alhoewel gewoon ook weer bijzonder is, want dit is een nieuwsbrief voor juli én augustus. Een echte zomernieuwsbrief dus.
 
Met elkaar kijken we uit naar het nieuwe seizoen dat eind augustus begint. Vrijwel alle Senia-clubs hebben hun keuze doorgegeven, dus we kunnen de top 10 van de programma's met u delen. Leuk om eens te kijken wat de meer dan 1400 clubs gaan lezen en beluisteren.
 
We hopen dat u een, in alle opzichten, zonnige zomer beleeft, waarin er ondanks wat 'afstand' toch veel moois mogelijk is!
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

 


Senia in beeld
 
Wat leest en luistert Senia in het nieuwe seizoen?
 

 
De Bourgondiërs, The Salt Path, composities van Arvo Pärt, 't Hooge Nest... zomaar een greep uit de titels die onze leden hebben gekozen om te lezen of te luisteren in het nieuwe seizoen. Bijna alle clubs hebben hun keuze doorgegeven, dus wij hebben de top 10 van de diverse programma's kunnen samenstellen. Benieuwd? Ga naar Programma en bekijk ze allemaal!
 
 
Het plaatje hiernaast verraadt al wat de meestgekozen titel is van de leesclubs Literatuur: zo'n 400 leesclubs gaan Zwarte schuur van Oek de Jong lezen.
 
 
In gesprek met Monique de Koning
programma-coördinator 'Huis van de Letters' Nijmegen
 
Deze maand ging Senia in gesprek met Monique de Koning-Verwijmeren, programma-coördinator van het team 'Huis van de Letters' van de Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen. Samen met twee projectmedewerkers stuurt zij de literaire en culturele activiteiten aan.

 
 
Erratum
In de nieuwsbrief van juni was er een verkeerde link geplaatst bij het interview van Mirjam Walraven, initiatiefneemster bij de oprichting van de Senia-leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum. Hierbij alsnog de juiste link.
 

 
 
Een zomergroet uit Baarn voor alle Senialeden
 
Een leesclub uit Baarn verraste ons met het volgende:
 
"Door de maatregelen van het coronavirus zijn vele bijeenkomsten van boeken- en muziekclubs nog steeds niet mogelijk. Ook wij, elf dames uit Baarn die al jaren samen boeken lezen en bespreken, hebben er onder geleden. Daarom besloten drie van ons een zomergroet uit te brengen als vrolijke boodschap voor alle liefhebbers van muziek en literatuur. Het coronavirus neemt ons het plezier van lezen en naar muziek luisteren niet weg!"
 
Klik hier voor het filmpje
 
Het programma;
1. Daniel Gottlob Türk, Scherzando
2. Anonymus (1738), Flon-flon
3.Joseph Haydn, Deutscher Tanz
 
Tjarda Boekhoff, tekst
Charlotte Edwards, piano
Ewa Maria Wagner, altviool
 

Tips voor Senialeden
 
Winnaar Libris Literatuurprijs
Uit het leven van een hond van Sander Kollaard
 
 
 
Op 22 juni werd de Libris Literatuurprijs 2020 uitgereikt aan Sander Kollaard, die won met het boek Uit het leven van een hond. Deze roman staat op de keuzelijst Literatuur en wordt in het komende seizoen door 65 Senia-leesclubs gelezen.
 
Sander Kollaard maakte in de coronaperiode speciaal voor Senia een filmpje om zijn roman voor het voetlicht te brengen. Leuk om eens terug te kijken!
 
 
Shortlist Europese Literatuurprijs
 
 
Op 24 juni werd de shortlist van de Europese Literatuur Prijs 2020 bekendgemaakt. Zowel een vakjury als een studentenjury maakten een selectie. Ook op deze lijst komen we bekende titels tegen: Lente van Ali Smith en Normal people van Sally Rooney staan op de keuzelijst Engels en worden komend seizoen door diverse leesclubs gelezen.
 
 
 
 
 
Lees mee met de Europese Literatuurprijs
 

 
De Europese Literatuurprijs bekroont jaarlijks de auteur en de vertaler van de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in het Nederlands is vertaald. Dit jaar viert de prijs zijn tiende editie met twee bekroningen. Zowel de vakjury als een studentenjury selecteerde een shortlist.

De jury’s onder leiding van schrijver Abdelkader Benali en schrijfster Alma Mathijsen bevelen deze acht prachtige romans van harte bij u aan. Ideale boeken om in leesclub verband te lezen en bespreken. Als extraatje kunt u op vertalersgeluk.nl lezen welke weg deze boeken hebben afgelegd van hun oorspronkelijke taal naar het Nederlands.
Bespreekt u in uw leesgroep dit jaar een van de voor de Europese Literatuurprijs genomineerde romans? Dan kunt u tegen het aantrekkelijke tarief van 100 euro de genomineerde vertaler bij uw leesclub uitnodigen. Meer over deze actie op www.europeseliteratuurprijs.nl/leesclubs.

 

Lever nu je Boekenbon in!

Het zal u niet zijn ontgaan dat een aanzienlijk deel van de boekhandels het zwaar heeft in deze corona-tijden. Er wordt gelukkig veel gelezen, maar de verkoop van boeken is ondanks dat bij veel fysieke winkels flink teruggelopen. We moeten zorgen dat ze het hoofd boven water kunnen houden. Dat doen we door lezers richting de boekhandel te krijgen.    
 
Een van de instrumenten daarvoor is de Boekenbon. Van oudsher al een veel gegeven cadeau.  De winkels hebben er niets aan als die bonnen in laadjes verdwijnen of in een stapel post blijven hangen. Lever daarom nu uw Boekenbon in! U maakt er uzelf én uw boekhandel blij mee.

(En mocht u toch in de boekhandel zijn, schaf dan meteen een Boekenbon aan voor iemand die u in deze bijzondere tijd wilt verrassen.)

 
advertentie
De Boekenkrant

 
De Boekenkrant is een papieren krant die maandelijks verschijnt. Interviews met auteurs en boekbesprekingen zijn een belangrijk onderdeel. Literatuur, spanning, jeugd en verschillende non-fictieonderwerpen vormen de inhoud. Er verschijnen ook regelmatig specials. In juni 2020 is bijvoorbeeld de BKFilosofie verschenen. Kijk voor meer informatie op www.boekenkrant.com

De Boekenkrant is gratis op te halen bij 170 boekhandels. Maar u kunt ook een abonnement nemen, €42 voor 12 nummers. Aanmelden kan via www.boekenkrant.com/abo
 Speciaal aanbod
 
Boekenkrantabonnement voor Senia-leden, 1 exemplaar gratis. Indien u bij aanmelding achter 'opmerking' de code 'Senia-juni2020' vermeldt ontvangt u geen 12 maar 13 nummers, dat betekent dus dat u 1 nummer gratis ontvangt!   

Dit aanbod is geldig tot 2 juli 2020, 21 uur. U ontvangt dan de Boekenkrant met daarbij de special BKFilosofie gratis!
 
Uit de organisatie
 
Enquête voor Senialeden

De leden van Senia hebben donderdag 25 juni een online enquête ontvangen.
 
Door middel van deze enquête willen we beter zicht krijgen op wie onze leden zijn, wat hen drijft, welke wensen zij hebben, wat zij van ons werk vinden en hoe zij ons zien. Uw mening is voor ons medebepalend voor het beleidsplan voor de periode 2020-2024.
 
Bent u lid van Senia maar hebt u geen mail met link naar de enquête ontvangen en wilt u toch graag meedoen? Wellicht is deze in de spamberichten terechtgekomen? Geen bericht in uw spam? Stuur een mail naar nienke.timmers@senia.nl? Dan sturen wij u alsnog een linkje naar de enquête.

We verwachten de belangrijkste uitkomsten van de enquête te kunnen opnemen in de volgende nieuwsbrief.


 
 
 
Vacatures bij Senia

Op dit moment heeft Senia diverse vacatures:
 
- Een lid van de Raad van Toezicht, portefeuille Financiën
 
- Ambassadeurs, in het bijzonder voor de regio's
•    Noord-Brabant
•    Zeeland: Schouwen-Duiveland en Walcheren
•    Noord Holland, met name West-Friesland
•    Gelderland, met name Arnhem en omgeving
•    Achterhoek: van Doetinchem tot Winterswijk
 
- Een ambassadeur voor Amsterdam
 
Belangstelling? Kijk op de website voor alle informatie over deze vacatures.

 
 
Nóg een vacature: fotograaf gezocht

Maandelijks verschijnt er op de website en in deze nieuwsbrief een interview met iemand die op de een of andere manier betrokken is bij Senia. Nu zouden we graag de foto's die we daar bij plaatsen wat professioneler aanpakken. Bent u iemand die goed kan fotograferen en met plezier op pad gaat om een geïnterviewde te portretteren? Stuur dan een mailtje naar nienke.timmers@senia.nl
 
 
 
Online leesclub

Zin om in de zomer met Senialezers uit alle windstreken een geschiedenisboek te bespreken? De volgende oproep ontvingen we en delen we graag:

"Vanwege de coronaproblematiek is het in de komende periode moeilijker om met de eigen plaatselijke leesclub boeken te bespreken.Wie heeft er belangstelling om met mij en enkele andere lezers online een boek te bespreken?
Graag zou ik een van de volgende geschiedenisboeken willen bespreken :
- De Bourgondiërs, Aartsvaders van de Lage Landen (Bart van Loo)
- Johan van Oldenbarnevelt, Grondlegger van de Nederlandse staat (Arnout van Cruyningen)

Ik denk aan een groep van vier of vijf personen. Samen kunnen we vaststellen welk medium we het beste kunnen gebruiken (Zoom of andere software), wanneer de bespreking is, hoe lang een bespreking duurt en hoe de bespreking geleid wordt. Ik zie het als een experiment voor een ad hoc online-leesclub die daardoor niet aan een plaats gebonden is."

Interesse? Neem contact op met Ino Verspaget via ino.verspaget@gmail.com


 
 
Recensie The burning chambers

Wist u dat er voor elk Senia-programma de mogelijkheid bestaat een eigen pagina binnen de website te maken en beheren? Elise Prins-Kleuskens, lid van de werkgroep Engels, plaatst maandelijks een recensie van een pasgelezen boek op de groepspagina Engels. Deze maand: The Burning Chambers van Kate Moss (in vertaling beschikbaar als Tijden van vuur)
 
"When I visited London some time ago I noticed that a new Kate Mosse novel was to be expected later that month. Previously, I had read other books by this British author, among which the Languedoc trilogy: Labyrinth, Sepulchre and Citadel. Historical novels to lose oneself in, romance combined with some tension and excitement! (...)"

 
 
Erratum
In de nieuwsbrief van juni is abusievelijk vermeld dat het boek Vaderliefde op de keuzelijst Literatuur stond. Het boek staat echter op de keuzelijst Biografieën, maar kan uiteraard ook gekozen worden door leesclubs Literatuur.

 
 
Vrienden van Senia


Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom. Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 
Beelden bij de Sukiyaki Song Japan: 'Ik kijk omhoog naar de sterren, zodat mijn tranen niet zullen vallen'.