Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesclubs en muziek-luisterclubs
januari 2019
INHOUD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We wensen u een gelukkig en gezond 2019, met veel mooie boeken, prachtige muziek, en veel boeiende besprekingen. 
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Week van de Leesclub
Van 28 januari tot 3 februari vieren we voor de eerste keer de Week van de Leesclub, samen met allerlei andere organisaties op het gebied van lezen.
Zie hieronder enkele van de activiteiten.
Auteurs in gesprek met lezers
Elke dag een gesprek tussen een schrijver en zijn of haar lezers
 • Maandagmiddag 28 januari, Marijke Schermer, schrijver van het boek Noodweer (fictie) wordt geinterviewd door Marjan Veenman, in Amsterdam
 • Dinsdagmiddag 29 januari, Luc Panhuysen, auteur van o.a. Oranje tegen de Zonnekoning (non-fictie, geschiedenis) wordt geinterviewd door Cees de Voogd, in Amersfoort
 • Voor woensdagmiddag 30 januari hebben we plannen, die nog niet helemaal rond zijn.
 • Donderdagmiddag 31 januari, Jannie Regnerus, auteur van o.a. De Nachtschrijver (fictie) in Den Bosch.
 • Vrijdagmiddag 1 februari, Will Schackmann, auteur van o.a. het boek De Kinderkolonie (non-fictie, geschiedenis), in Zwolle.
 • Dinsdagmiddag 5 februari, Joachim Duyndam, auteur van het boek over Levinas in de serie Kopstukken, in Utrecht.
We sturen een extra editie van de nieuwsbrief over deze ontmoetingen met auteurs.
Open Huis leesclubs, en nieuwe groepen
Leesclubs verwelkomen nieuwe deelnemers
In de Week van de Leesclub houden veel leesclubs Open Huis. Belangstellenden kunnen dan eens proeven aan een leesclub. U kunt zich nog aanmelden met uw leesclub.
Nieuwe leesclubs
Daarnaast worden veel nieuwe leesclubs opgericht.
Uw mening?
Wat is trouwens úw mening over leesclubs? Leest u meer door een leesclub, andere boeken? Hoe bevalt de bespreking van de boeken? Geef uw mening. (Wel eerst even inloggen...)
 
Leesclubs Japanse literatuur
een kennismaking

Vindt u de Japanse cultuur ook intrigerend? Wilt u daar wel eens meer over weten door Japanse literatuur te lezen? Senia richt samen met Schwob (van 'de mooiste vergeten klassiekers') leesclubs Japanse Literatuur op. 
 
Senia en Schwob (onderdeel van het Letterenfonds) brengen geïnteresseerden voor Japanse literatuur bij elkaar voor een tijdelijke leesclub. De groep leest/bespreekt drie Japanse romans, die vertaald zijn in het Nederlands. U kunt zich vrijblijvend als belangstellende melden via japan@senia.nl, of door het formulier op de website in te vullen.

Om welke boeken gaat het:
Shusaku Endo - Het meisje dat ik achterliet
2018 | Van Oorschot | 276 blz.
Yasushi Inoue - Het jachtgeweer
2018 | Bananafish |  64 blz.
 Haruki Murakami - Norwegian Wood
2013 | Atlas Contact | 320 blz.

Zie voor verdere informatie de website van Senia, in de rubriek programma's.

 
Gehoorproblemen en lid van een leesclub?
Hebt u problemen met uw gehoor, en bent u lid van een Senia-leesclub? Of bent u er juist vanwege die problemen mee gestopt? Dan zijn we benieuwd naar uw ervaringen. Senia doet met ondersteuning van het Oranje Fonds onderzoek naar de mogelijkheden om meer mensen met een beperking op het gebied van horen of zien bij leesclubs te betrekken.
Horenden en slechthorenden in één leesclub, kan dat samen? En zo ja, zijn er dan aanpassingen nodig in het functioneren van de leesclub? Of zouden leesclubs met alleen slechthorenden beter zijn?
Senia heeft een projectgroep opgericht om dit te onderzoeken. Wilt u uw ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met mevr. Fran van de Munkhof via franvdmunkhof@hotmail.com.
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder staan de excursies van februari waarvoor u zich kunt aanmelden. Hier ziet u een totaaloverzicht.
 
Graag wijzen we nog op de rondleiding door de expositie vanhet werk van Alexej von Jawlensky, donderdag 17 januari in het Gemeentemuseum in Den Haag. Zie hier de verdere informatie.
- - - - - - - - - -
ASSEN, Drents Museum
Nubië, Land van de Zwarte Farao's
Op vrijdag 8 februari kunt u mee met een rondleiding in het Drents Museum door de archeologische tentoonstelling Nubië Land van de Zwarte Farao’s.
Voor deze tentoonstelling zijn 300 objecten uit de Nubische collectie van Museum of Fine Arts in Boston naar Assen overgebracht. Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot ca 350 na Chr. vertellen het verhaal van de relatie tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.
- - - - - - - - - - -
 
DEVENTER
Historische stadswandeling en tentoonstelling
Op woensdag 13 februari organiseren we een excursie naar de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad, Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.
Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers.
 

 In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. In de tentoonstelling Deventer Boekenstad komen de prachtige verhalen samen.

We brengen een bezoek aan de Waag, en met een gids maken we een door de VVV samengestelde wandeling langs (voormalige) uitgeverijen, drukkerijen, antiquariaten, de Atheneumbibliotheek en het Geert Grote huis.
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - -
DEN BOSCH
Jan Sluijters in Noordbrabants museum, en Jean Cocteau in Designmuseum
Op vrijdag 15 februari brengen we een bezoek aan twee exposisties in Den Bosch.
In de eerste plaats: Jan Sluijters (1881-1957) was een Brabantse kunstenaar. De grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode.
Aansluitend zullen we het minder bekende, maar heel bijzondere Design Museum Den Bosch bezoeken. Het is gevestigd in het Museumkwartier waar ook het Noordbrabants Museum is gehuisvest.
- - - - - - - - - -
LAREN
Rondleiding Singer Museum, Out of Office
Op dinsdag 26 februari bezoeken we de tentoonstelling Out of Office, kunstschatten uit bedrijven, in het Singer Museum in Laren. In samenwerking met de Vereniging Bedrijfs Collecties Nederland is er een verrassend overzicht van 75 jaar Nederlandse kunst te zien.
 
 Jan Rudolph de Lorm, de directeur van het Singer zegt het zo: 'Met werken van kunstenaars als Karel Appel, Marlene Dumas, Armando, Jan Schoonhoven en Folkert de Jong worden spannende dwarsverbanden getoond tussen kunstenaars uit verschillende periodes én tussen de diverse bedrijfscollecties.'
Lees verder en meld u aan.
 
Boekenpost. Ode aan de leesclub

ingezonden
Samen lezen is intensiever én leuker! Lees in deze Boekenpost alle ins en outs over Leesclubs. En verder: Marente de Moor’s Foon geanalyseerd, Marita Coppes debuteerde met De laatste verhalenweefster, Sander Verheijen leest de klassieker Advocaat van de duivel, recensies van 10 pas verschenen boeken, en één extra uitgelicht boek met discussietips. En bekijk ook de literaire agenda met exposities, festivals en theater.
De nieuwste Boekenpost (januari/februari) is nu te koop in de winkel of online. Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement – het eerste jaar slechts €29,95 (normaal €38,95).  Mail uw gegevens naar info@stipmedia.nl o.v.v. “Actie Senia” 
 
 Interview van de maand

Ria Hullegie interviewt Annelia Govers, al acht jaar ambassadeur van Senia in een groot deel van Zuid-Holland. Ze heeft Senia daar op de kaart gezet.
 
Annelia Govers

Vooral het organiseren van de oprichtingsbijeenkomsten van het begin tot het eind bevalt haar uitstekend.
"Heel zelfstandig werk, wat ik qua planning goed kan inpassen in mijn leven. Ik kan mijn vaardigheden, in mijn werkzaam leven geleerd, er goed in kwijt; organiseren en nauwkeurig werken. En als je dan mensen zo blij weg ziet gaan; daar put ik veel voldoening uit.”

Annelia weet niet direct hoeveel leesgroepen ze in de acht jaar dat ze ambassadeur is, heeft opgericht. Lees daarvoor het interview van Ria Hullegie.
 
Oprichting nieuwe lees-en luisterclubs
In de eerste helft van januari richten we de volgende lees/luisterclubs op:
 • Almelo, muziek-luisterclub donderdag 10 januari 13.30 uur in de bibliotheek
 • Almen, oprichting literaire leesclub, woensdag 9 januari om 10.00 uur in Ons Huis, Dorpsstraat 37, Almen
 • Groesbeek leesclub filosofie dinsdag 15 januari 14.30 uur in de bibliotheek
 • Nieuwegein literaire leesclub woensdag 23 januari 13.30 uur in de bibliotheek
 • Borne literaire leesclub donderdag 24 januari 14.00 uur, in de bibliotheek
 • Zeewolde, literaire leesclub, vrijdag 25 januari, 19.00 uur in de bibliotheek.
In de Week van de Leesclub worden veel nieuwe clubs opgericht. Voorafgaand aan die week verschijnt er een extra uitgave van deze nieuwsbrief.
 
Uw suggesties voor seizoen 2019-2020
In de nieuwsbrief van november vroegen we naar suggesties voor de boeken/muzieklijsten van 2019-2020. Er kwamen 117 reacties binnen. Ze zijn doorgestuurd naar de betreffende Senia-werkgroepen (Senia kent per programma een werkgroep die de boekenlijst samenstelt.)
 
Hieronder reacties vanuit de werkgroepen geschiedenis en literatuur (Ned. en vertaald)
Suggesties voor de boekenlijst geschiedenis
Bert Timmerman, voorzitter van de werkgroep:
Het verzoek in de nieuwsbrief van november om suggesties te doen voor titels voor de boekenlijst voor het volgende seizoen, heeft voor geschiedenis een verrassend aantal suggesties opgeleverd.  Lees verder

Suggesties literatuurlijst Nederlandse en vertaalde literatuur
Reactie van Ine Wanmaker en Karin Mous namens de werkgroep:
We ontvingen veel suggesties voor de nieuwe literatuurlijst, die in de maak is voor het seizoen 2019-2020. De werkgroep Nederlandse en vertaalde literatuur is blij met de variatie ervan.
Lees verder

De andere Senia-werkgroepen gaan in dezelfde geest te werk.
Suggesties blijven welkom, via: literatuurwerkgroep@senia.nl, geschiedenis@senia.nl, biografie@senia.nl, filosofie@senia.nl, frans@senia.nl, duits@senia.nl, engels@senia.nl, muziek@senia.nl, kunstgeschiedenis@senia.nl, klassiekers@senia.nl.
 
 
Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Senia
De leden van de Raad van Toezicht (RvT) hebben Jos van Wollingen benoemd tot voorzitter van de RvT als opvolger van Margot Jager die deze rol twee jaar vervulde.
Jos van Wollingen is bijna direct na zijn pensionering in 2013 bij Senia betrokken geraakt als deelnemer van een leesgroep geschiedenis en vervolgens ook als vormgever van leeswijzers.
  
In januari 2017 is hij toegetreden tot de RvT.

Voor zijn pensionering is hij bijna dertig jaar werkzaam geweest in het HBO en het universitair onderwijs als docent, staffunctionaris en manager na een studie westerse sociologie met als specialisatie organisatiesociologie en organisatiekunde. "Ik hoop daarvan ook tijdens mijn voorzitterschap de vruchten te kunnen plukken", zegt hij daar zelf over.
 
Vanzelfsprekend staat de RvT ook open voor opmerkingen, tips, suggesties etc. van de kant van deelnemers en vrijwilligers van Senia. U kunt de RvT bereiken via e-mail rvt@senia.nl.
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Bekijk het verrassende werk van deze straat kunstenaar.
 
En hoe vindt u dit:
Van grijze graansilo tot grootste graansilo ter wereld, zie hier.

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia