Personligen är jag glad för varje snödag som jag får, och har för längesen slutat tro att våren skulle komma i mars, bara för att det nånstans står att det är en vårmånad. Men när BIBU-programmet släpps, då börjar även jag börja längta framåt. Och visst brukar alltid solen lysa i Helsingborg?
Många av er har säkert, liksom jag, redan kastat er över bokningen. Men annars finns en länk till Bibu och bokning till höger.
Missa inte de två programpunkter som BTA arrangerar tilsammans med finlandsvenska Ung Dramatik: Seminariet Ny text - nya metoder, samt en workshop med tillika finlandssvenska performancegruppen Blaue Frau.
Vi är lite extra glada att ha med Johanna Emanuelsson i seminariet, Johanna, som var med i en av våra tidiga grovmanussatsningar och som nu arbetar som dramatiker och dramaturg, senast med premiär på Örebro Länsteater med Den livsfarliga skogsexpeditionen. Vi ser fram emot att samtala om text och skrivande tillsammans med henne och med Harriet och Anki från Ung Dramatik.
Det är också mycket roligt att få erbjuda workshopen med Blaue Frau, en given höjdpunkt för alla som är hungriga efter nya metoder och som vill utmana maktstrukturer i konstnärliga processer och uttryck.
Läs mer om de båda arrangemangen längre ner!
Och förstås i Bibu-länken till höger...
Den 5 mars hade vi vårt första fåtöljsamtal, då Torben Sigelius Kulin från styrguppen hade bjudit in Ika Nord och Veera Suvalo Grimberg till ett samtal om kroppen som vertyg i dramatiskt berättande. Det var fullt hus i Masthuggsteaterns foajé och särskilt roligt var att många vänner från danshållet kom.
På plats var också danskonsulent Victoria Alarik, som kunde berätta om den planerade Dansakademin, som inom inte alltför länge blir verklighet i staden. En motsvarighet till Barnteaterakademin. Grattis till dansen och även till oss - vi ser fram emot många möjligheter till samverkan!
Måndag 9 april är det dags för nästa fåtöljsamtal. Läs om det nedan och anmäl dig gärna redan nu! Denna gång möts vi på Backa Teater och självklart bjuder vi på soppa!
Ses då!
Och på Bibu!
Och i salongerna!
Kristina Ros
Projektledare |
FÅTÖLJSAMTAL #2
HUR SER VI PÅ TEATER NÄR VI INTE SER MED ÖGONEN?
Hasse Carlsson med gästerna Eli Tistelö och Eva Sandstedt
Måndag 9 april, Backa Teater
Vad är en syntolkning? Hur beskriver man i ord vad som händer och hur det ser ut på scenen så att de i publiken som inte ser med ögonen också kan ta del av föreställningen? Vad ska syntolken säga, och vad ska den inte säga? Hur är det att se en föreställning utan att se den med ögonen?
Eli Tistelö är syntolk, bildkonstnär och utbildare; Eva Sandstedt är utvecklingssekreterare på specialpedagogiska skolmyndigheten som levt med synsvårigheter sedan tolvårsåldern; Hasse Carlsson är dramaturg på Regionteater Väst och ledamot i BTA:s styrgrupp.
(Samtalet ska bland annat ta Backa Teaters Som att jag ska bestiga Mount Everest på tio minuter som exempel. Det går dock alldeles utmärkt att delta utan att ha sett föreställningen.)
Var: Backa Teater
När: 9 april kl 18-ca 20:30 Hur: Barnteaterakademin bjuder på samtal och soppa Föranmälan: Senast 3 april, till: info@barnteaterakademin.se
Ledamöter i BTA:s styrgrupp bjuder in särskilda gäster att ta plats i fåtöljer och soffor på barnteatrar runt om i staden, för att samtala om frågor de brinner för. Vi kallar det: Fåtöljsamtal!
VARMT VÄLKOMNA!
__________________________________________________________
BARNTEATERAKADEMIN PÅ BIBU
NY TEXT - NYA METODER
Seminarium i samarbete mellan Barnteaterakademin och Ung Dramatik
Hur skapas optimala förutsättningar för den skrivande dramatikern att utveckla sin text? Vad ger det att arbeta nära den tänkta målgruppen? Hur designar vi textcoachning i kollaborativa processer? Kan den kollaborativt producerade texten bli klassiker? Hur definierar projekt som Barnteaterakademin och Ung Dramatik sina respektive uppdrag i en scenkonst med vidgat textbegrepp? Och hur definierar dramatikern sin roll?
Medverkande: Harriet Abrahamsson och Anki Hellberg-Sågfors från Ung Dramatik
Kristina Ros från Barnteaterakademin, Johanna Emanuelsson, dramatiker
När: 11:0-12:30, torsdag 17 maj, Helsingborgs Konserthus, Lilla salen
Ung Dramatik är ett tvåårigt finlandssvenskt projekt som bland annat har involverat målgruppen i sina processer samt arbetat med olika slags devisingmetoder. Barnteaterakademin tillämpar vid sina textbeställningar en viss form av manusutveckling med bas i dramaturgstöd.
I bägges uppdrag ligger att stärka kvalité och tillgång på dramatik/teater för barn och unga.
Johanna Emanuelsson är dramaturg och dramatiker med främsta inriktning barn/unga; hon var en av vinnarna i Barnteaterakademins manustävling 2008 och har sedan dess bl a spelats på Unga Dramaten, Riksteatern, Teater Tribunalen och Örebro Länsteater.
HUR DU SKAPAR AVGÖR VAD
DU SKAPAR (HOW YOU CREATE DETERMINES WHAT YOU CREATE)
Workshop med Blaue Frau
Traditionella arbetsmetoder inom scenkonsten bygger på gamla patriarkala strukturer med en yttre blick som definierar det som sker på scenen. Med utgångspunkt i konstruktion och dekonstruktion av maktförhållanden inom en grupp undersöker workshopen:
Hur kan vi forma nya arbetsmetoder, utan att reproducera dem som redan finns? Hur kan vi på riktigt skapa ett tryggt rum där var och en förstår sin egen position? Där konst skapas utifrån gemensamma överenskommelser istället för invanda mönster, en regiplan eller resultatinriktning? Hur ger vi förutsättningar för ett parallelluniversum där det kan skapas som vi ännu inte har sett?
Workshopsledare: Joanna Wingren och Sonja Ahlfors
Workshopen vänder sig till: Skådespelare, dansare, regissörer, koreografer, dramatiker, dramaturger
Antal deltagare: Max 20
Workshopen hålls på engelska.
Blaue Frau har sedan starten 2005 utvecklats från att vara en rasande revolt mot rådande könsnormer inom teatern till en performancegrupp som ifrågasätter hierarkier och traditioner på ett bredare plan inom teater och föreställande konst. Deras arbete är förankrat i normkritik, safe spaces, feminism och dekonstruktion
Bägge arrangemangen sker i samarbete mellan Barnteaterakademin och Ung Dramatik
|
Vatten x 3
2017 års grovmanus
Presenterades vid en offentlig reading 9 oktober på Hagateatern. Intresserad teater kan nu sluta avtal med dramatikerna om beställning av färdig pjäs. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 oktober 2018.
Landet på andra sidan vattnet
av Paula Helander
För barn från 5 till 7 år. 2 skådespelare.
Lite vatten med gurka
av Johan Franzon
För barn från 6 till 9 år. 1 skådespelare
Nåt i djupet
av Emma Palmkvist
För barn på låg- och mellanstadiet. 3 skådespelare.
Läs gärna mer om pjäserna och dramatikerna på vår hemsida
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275 eller direkt med dramatikerna. Se hemsidan (länken ovan) för dramatikernas kontaktuppgifter. Den som vill läsa pjäserna kan maila till Barnteaterakademin.
|
Barnteaterakademins publikationer
Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
Finns att hämta på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
|
|
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.
I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
|
|
|
|
Tips och notiser
En nyskriven pjäs av Mattias Andersson fritt efter en pjäs av Stig Dagerman. Vi möter tre människor som är ingenting. De drömmer om att göra ett bestående avtryck på jorden. Allt är så välbekant, men samtidigt främmande, inget är vad det verkar. Rummet fylls sakta av skuggor, verkligheten löses upp, fiktion blandas med dokumentär och sanningar med lögner. Det finns inget värre än att vara feg och ful. Eller att leva i skuggan av en ”Mart”.
Från 15 år
Premiär 24 mars, Backa Teater
Leka tre
Ssstiiina och Liiina rimmar. Man kan bara vara med om man rimmar, och om man har ett namn som rimmar. Sara, ditt namn rimmar inte... Leka tre går direkt in i en oundviklig och välbekant konfliktsituation - vem som får vara med i leken och vem som utestängs. Visst kan alla vara med. Ibland. På ett villkor... Efter en bok av Carin och Stina Wirsén.
För barn 4-6 år
Premiär 8 april, Teater Tamauer (på Frölunda Kulturhus)
Bibu 2018
Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik. Föreställningar, seminarier, workshops, branschmingel.
16-19 maj, Helsingborg
|
|
Kontakta Barnteaterakademin
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
Adress: Barnteaterakademin Angereds Teater Triörgatan 1, 424 65 Angered
Hemsida:
|
|
|
|