thuis | webwinkel | help | over | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Salvia - prairieplanten - laatbloeiers - goede tijden - lekkere hapjes

Salvia en prairieplantendagen

komende zaterdag en zondag 17 en 18 augustus 2013 van 10:00 tot 17:00

parkeren en toegang gratis

De natuur kwam dit jaar laat op gang. Veel tuinplanten kwamen weken later in bloei dan normaal. Uiteindelijk werd het een prachtig tuinseizoen omdat planten veel langer in bloei bleven en ook met meer soorten tegelijk hun hoogtepunt hadden. Niet eerder werden we zo veel en zo nadrukelijk voorzien van complimenten over hoe mooi de tuin en kwekerij zijn.

Veel van onze favoriete soorten bloeien laat. Voor onze prairieborder is het normal dat deze pas in de loop van juli goed op gang komt. Nu is het moment om daar van te genieten.

De langst bloeiende planten zoals Echinacea, Agastache, grassen en het meest veelzijdige plantengeslacht Salvia staan daarom centraal deze dagen.

Salviasoorten komen over de hele wereld voor, in elke denkbare kleur en met elke denkbare geur. Niet alleen als keukenkruid maar ook medicinaal en als tuin- of potplant zijn ze werledwijd geliefd. De meeste kunnen nu ook nog prima bloeien, al dan niet nadat ze een keer zijn teruggeknipt.

We zijn dol op Salvia en beheren al vele jaren de Nederlandse plantencollectie van dit geslacht. Er zijn vele tientallen soorten te zien dit weekeinde.

Helenium 'Fatamorgana'

prairieplanten

Prairiebeplantingen zijn de meest insecten en vogelvriendelijke plantencombinanties omdat ze laat en rijkelijk bloeien en dus ook voedsel voortbrengen. De grassen geven er een vanzelfsprekende natuurlijke uitstraling aan.

Veel van die laat bloeiende soorten kunnen, als ze uit Amerika of van een of andere steppe afkomstig zijn met een beetje goede wil onder de gezamenlijke noemer prairieplanten gevoegd worden.

Ik raak meer en meer in de ban van dit soort beplantingen. De natuurlijke uitstraling kan betoveren. Bloeiende planten vergezeld van grassen, in grote groepen, of juist herhalend hebben iets vanzelfsprekends. De kleuren komen extra tot hun recht in het zachtere licht van de nazomer.

Er breekt een fijne tijd aan met prachtige luchten, getemperd strijklicht, meer tijd voor de tuin, zonder die jachtige vakantieplannen en met heerlijk weer.

Meer over prairieplanten lees je hier:

http://www.bastin.nl/prairieplanten.html


Er is deze dagen ook weer een ambachtelijke markt met tuincuriosa, eten en drinken, aardewerk, honingproducten en meer.

Wij verheugen ons erg op komend weekeinde en verwachten net als altijd op onze themadagen een hoop lieve vrienden en fijne bijzondere mensen waar we graag kennis mee maken. Het sortiment is nu op volle sterkte en er zijn veel nieuwe planten.

Agastache 'Summer Glow'Echinacea 'Hot Papaya'Salvia uliginosa

Rond deze tijd is de keus op de kwekerijen het grootst, de vraag echter, is het grootst in het voorjaar.

De omstandigheden zijn ideaal om te planten, de grond is warm en vochtig. Planten ontwikkelen nu snel een stevig wortelgestel, veel beter dan in het voorjaar. Nog niet zo heel lang gelden werden de meeste planten in het najaar geplant omdat men wist dat ze dan het beste aanslaan.

Als je toch liever in het voorjaar plant:
Het is nu ook heerlijk om gewooneven met mooi weer door onze tuin en over de kwekerij te lopen.

Deelnemers aan de markt op deze dagen:


Limburg, is het land van mede en honing, als je het vanuit het perspectief van Willem Schelberg, de meest zuidelijke imker van het land bekijkt. Willem gaat bezoekers verwennen met ambachtelijk honing-lavendelijs en als het even kan ook meenemen naar de bijenstal op onze kwekerij om alles te vertellen over het wel en wee van de bijen.
www.beelicious.nl


Maarten uit Roermond maakt middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. Dat gaat soms honderden jaren terug in de tijd. Het is heel bijzonder wat hij doet.
www.camac-machi.nl


De beste ingrediënten uit het zuiden verwerkt Hermine in haar confitures, sausen en chutney’s. Ze verzorgt nu ook een terras met fantastische hartige en zoete gerechtjes. Voor de gelegenheid zijn er bijvoorbeeld geitenkaas taartjes met salie, ciabata met gerookte zalm en verse dille mosterdsaus en een lekker soepje. Vraag vooral ook of je die bijzondere moerbijen confituur mag proeven.
www.kookerijlahaye.com


Die prachtige pompeuze bloempotten uit Toscane en nog meer "Impruneta" vind je bij Casa di BIanca. Ze zijn er weer.
www.casadibianca.nl

Handgemaakt houten speelgoed, Berberschalen, fossielen, handgewoven tapijten en schapenvachten vind je bij Fuenteroyos.

Helenium 'Fatamorgana'

intussen op de kwekerij

Er wordt op de akkers rondom de kwekerij volop graan geoogst het is er perfect weer voor. Maaidorsers bepalen het straatbeeld.

Onze pompoenvelden lijken een enorme bladmassa met hier en daar welig maar zachtaardig welwillend onkruid. Als je beter kijkt blijkt dat blad al enorme vruchten te verbergen. Dat is heerlijk om te zien. Mocht je ons bezoeken, ga dan even kijken boven op de berg bij de bijenstal. Het is een fantastisch pompoenenjaar.

Deze week hebben we ook een record aantal nieuwe soorten kunnen toevoegen. Niet alleen nieuwigheden, maar ook soorten die in het voorjaar uitverkocht raakten. Dat is voor ons ook een soort oogst, om weer zo veel leuke nieuwe soorten te hebben.

We zien op het moment amper nog supermarkten van binnen. Het eten komt voornamelijk uit de moestuin. Daar zag het dit voorjaar helemaal niet naar uit. Er waren momenten dat ik dacht dat we zouden verhongeren. De moestuin leek wel een woestijn. Het was zo koud dat we ook geen klanten zagen. Maar uiteindelijk werd het een fantastisch tuinjaar, het was nog nooit mooier in de tuin en dat is ook wat iedereen ons vertelt.

Krijgen de Soefi wijsgeren weer gelijk.

lavendel snoeien

Door het zeer warme en droge zomerweer zijn veel lavendelplanten dit jaar nogal snel verbloeid. Als je lavendel uitgebloeid is heeft het geen zin te wachten met snoeien. Je doet je planten daar nu veel plezier mee. Maar er is ook nog kans op herbloei. Veel soorten maken nu het wat koeler en vochtiger is nieuwe bloemen. Dat is te herkennen aan de onregelmatige hard groeiende scheuten. Je kunt als je dat ziet en nog op tijd bent de uitgebloeide bloemen verwijderen door net boven de nieuwe scheuten te knippen. Als er geen beweging meer in je struikje zit knip je een beetje dieper dan het bovenste blad. Dan groeit je lavendel voor de winter nog in zo'n heerlijk vol rond bol struikje. Laat je ze nog even doorbloeien en ga je later snoeien, snoei dan niet al te diep. Lees hier meer over lavendel snoeien: snoei en verzorging van lavendel.

nog meer nieuws?

Er is weer het een en ander over ons geschreven in de tuinbladen en de krant. Best een mijlpaal is de reportage in Gardens Illustrated deze maand, dat is zeg maar de Roling Stone, van de tuinwereld en we staan op de cover. Ik heb het zelf nog niet gezien, wel uit goede bron vernomen dat het er prima uitziet.

We waren afgelopen maand ook twee keer met een kort item over lavendel op de Duitse TV.

Bij ARD: Echter Lavendel

En bij de WDR: Die Farbe Lila, Lokalzeit aus Koln vom 30-7-2013

En op Radio 1: lavendel op de tweede rustdag (van de Tour de France)

Salvia 'Royal Bumble' veelvuldig prijswinnaar geintroduceerd door kwekerij Bastin

andere themadagen in 2013


28 en 29 september pompoen parade, verschillende pompoenkwekers met tientallen verschillende pompoenen, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt.

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2013: BastinProgramma2013.pdf

Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Actuele foto's zijn onder andere te vinden op onze Flickr pagina: flickr.com/photos/kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij BastinMet vriendelijke groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.