Producentbyrån Nyhetsbrev 18 december 2018

I mars 2020 genomför vi en ny dansfestival för barn och unga i Västra Götaland!
 
Vi på Producentbyrån har arbetat inom fältet dans för barn och unga sedan starten 2008. Barn och ungas självklara rätt att uppleva professionellt producerad scenkonst är fundamental i vår verksamhet.

Mellan 2010-2017 var vi med och initierade och drev Satellit Scenkonst, en nordisk festival och gästspelsscen för dans för barn och unga. I och med nedläggningen – och parallellt med löpande dialog med olika möjliga samarbetsparter – uppstod idéer och tankar kring att ta vidare det här arbetet. Som ett led i detta genomförde vi under hösten och vintern 2017 en förstudie som syftade till att undersöka hur man på bästa sätt kan utveckla fältet dans för barn och unga.

Det korta svaret är helt enkelt att det som saknas är en dansfestival för den unga målgruppen. En festival som sprider sig ut i regionen, samlar branschen, skapar samverkan och kan ge barn och unga möjligheten att uppleva ett brett utbud av dans från hela världen. Under 2018 har vi haft fullt upp med att formulera tankar om festivalen. Hur ska urvalet gå till? Vilken tid på året skulle funka bäst? Vilka möjliga regionala samarbetsparter som vi skulle kunna jobba med?
 
Och så i dagarna fick vi beskedet att vår ansökan om medel från Västra Götalandsregionen fick bifall! Vi är sjukt glada att regionen värdesätter initiativet. Det är såklart mycket arbete kvar, inte minst vad gäller vidare finansiering, men vi lovar att hålla er uppdaterade längs vägen!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Föreställningen Skirtpower av koreografen Carl Olof Berg har fortsatt att beröra publik. Nu senast på Festival Normal i Umeå där Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg även ledde en workshop på Norrlandsoperan. Tillsammans med Unga Klara och Ögonblicksteatern presenterade Spinn också praktiskt betonade seminariet "Tillgängligt arbetsmaterial" under festivalen. Sen har vi den stora glädjen att meddela att Skirtpower äntligen får Göteborgspremiär! Den 10-11 maj 2019 har ni möjligheten att se föreställningen när den spelas på Stora Scenen på Folkteatern. Biljetterna är nu släppta och är såklart vårt allra hetaste julklappstips! 
 
Textilmuseet i Borås har under hösten blivit bekanta med Berith Stennabb och Billie Hammarberg som först genomförde den otroligt populära workshopen Virkhall och nu senast när de två besökte museet med ett nytt koncept anpassat till utställningen Ull för livet. Workshopen Spinna ull, dansa ull riktade sig till elever på Folkhögskolor och blev mycket uppskattad.
 
Veera har fortsatt att träffa kulturskolelärare från Uddevalla, Vänersborg och Kungsbacka för fortbildning. Många kulturskolor i landet vill nå ut till flera och Spinn anlitas ofta för inspirationen och spridningen av ett mer inkluderande arbetssätt. Något vi naturligtvis tycker är fantastiskt kul.

Året avslutas med ett besök på Ice Hot i Reykjavik där Veera är på en så kallad ”armkroksresa". De här resorna är en satsning från Kultur i Väst som handlar om att ge konstnärer och aktörer från olika konstfält en chans till att inhämta ny kunskap, skaffa fler internationella kontakter och få en uppdaterad omvärldsbevakning. 
 
Och så till slut, den glädjande nyheten att Danskompaniet Spinn har blivit nominerade i årets upplaga av Nöjesguidens Göteborgspris i kategorin Teater & Scen. Den 11 januari 2019 avgörs vem som får priset och vi håller såklart alla tummar vi har för att Spinn vinner!
 
foto: Chrisander Brun
 
 
PROJEKT
Västsvensk guide
Som vi skrev om redan i november månads nyhetsbrev så arbetar vi under 2018-2019 på en förstudie tillsammans med GAC – Göteborg Artist Center. Förstudien syftar till att kartlägga regionens professionella aktörer verksamma inom kammarmusik, jazz, världsmusik, elektronisk musik/ljudkonst och olika sinsemellan gränsöverskridande uttryck, samt undersöka möjligheterna för att synliggöra deras respektive verksamheter för en bredare publik.

Vi har nu genomfört nästan alla intervjuer och har precis inlett arbetet med att gå igenom material för att kunna dra slutsatser och få ner alla tankar, intryck och bra inspel i en rapport som kommer att färdigställas efter årsskiftet.
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Teater Bauer och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se