Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
december 2018
INHOUD
 
 
 
 
 
 


 

 
Deze Sint heeft nog heel leeswerk te doen.
In deze nieuwsbrief vragen we uw ervaringen, dit vanwege de Week van de Leesclub. U vindt u de link naar een gratis muziek-luisterwijzer, en er zijn weer interessante excursies.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Week van de Leesclub

Landelijke actie: 28 januari - 3 februari
Om mensen te stimuleren om te gaan lezen, of méér te gaan lezen - en waar kan dat beter dan in een leesclub - organiseert Senia de 'Week van de Leesclub' samen met andere leesclub-organisaties (Literatuurclubs Drenthe, online leesclub-community Hebban en vrouwenorganisatie Boekentaal) in de week van 28 januari tot 3 februari. Daarnaast doen drie provinciale bibliotheekorganisaties mee en het blad Boekenpost. Ook uitgevers en boekhandels sluiten zich aan. 
In de volgende nieuwsbrief vermelden we het programma. Dat zal ook te zien zijn op www.weekvandeleesclub.nl
Wat zijn uw ervaringen?
De Week van de Leesclub is bedoeld om meer mensen ertoe te brengen om weer eens een boek te pakken. Een leesclub kan daarbij helpen. Of werkt het zo niet?
Wat vindt u daarvan? Lees je meer als je aan een leesclub meedoet? Heeft de bespreking van de boeken een meerwaarde? Kunt u het anderen aanraden om aan een leesclub mee te doen?
 
Geef uw mening. (Wel eerst even inloggen...)
 
 
8000e lid in Franeker
Half oktober schreven we de 8000e deelnemer in: Martine van Geest-Pierkagen, lid van een literaire leesclub in Franeker. De club schreef zich in z'n geheel - nieuw - bij Senia in.
 
Senia trakteerde op taart en de groep stuurde ons een foto met deze toelichting:
"Het was een feestelijke middag die samenviel met onze eerste boekbespreking. De titel: Het einde van de eenzaamheid door Benedict Wells. Onze vaste plek is in de bibliotheek in Franeker, waar wij voorzien worden van koffie en thee. Super!
Op de foto pronkt de grote doos met gebak. Midden achter, met sjaal, zit Martine van Geest-Pierkagen, het 8000ste lid."
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder ziet u enkele excursies in december en drie nieuwe excursies in januari. Hier ziet u een totaaloverzicht.
Excursies in de maand DECEMBER
Hieronder ziet u de nieuwe excursies in de maand januari. In december zijn nog plaatsen vrij bij een rondleiding door de tentoonstelling in Museum de Fundatie. Hier ziet u een overzicht.
 
Op donderdag 13 december bezoeken we de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear in museum de Fundatie in Zwolle. De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog.
Lees verder en meld u aan
- - - - - - - - - - - -
Op donderdag 20 december kunt u mee met een rondleiding door de Westerkerk in Amsterdam. De kerk is ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631. Lees verder en meld u aan.

Excursies in de maand JANUARI
DEN HAAG
Alexej von Jawlensky in het Gemeentemuseum
Op donderdag 17 januari brengen wij een bezoek aan de tentoonstelling Expressionisme en devotie in het gemeentemuseum Den Haag. Het museum presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving. In samenwerking met het Alexej von Jawlensky-archief in Zwitserland wordt voor het eerst ook uitgebreid aandacht besteed aan zijn liefde voor de muziek en de inspiratie die hij daarin vond.
.
 
Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Excursie naar De Bazel
Op woensdag 23 januari is er voor liefhebbers van architectuur weer een excursie naar de Bazel, waar zich ook het stadsarchief Amsterdam bevindt.

Een deskundige gids leidt ons door de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en in de Schatkamer, de permanente tentoonstellingsruimte met Art Deco schilderingen op de muren en plafonds.

Vele bouwkundige en decoratieve elementen in zowel het gebouw als het exterieur herinneren aan een boeiend verleden van Nederlands grootste bank.
- - - - - - - - - - -
UTRECHT
Rondleiding Expositie Caravaggio en Europa
Op donderdag 31 januari kunt u met ons in het Centraal Museum Utrecht de bijzondere tentoonstelling Caravaggio en Europa bezoeken.
Er zijn onder de 70 meesterwerken doeken die voor het eerst in Nederland te zien zijn, het Centraal Museum is hier terecht trots op. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan van Caravaggio het monumentale altaarstuk (ruim 3 bij 2 m2) De Graflegging van Christus in bruikleen gegeven. De tentoonstelling is een absolute aanrader voor wie benieuwd is naar het verband tussen het Rome van 1600-1630 en Utrecht.

Lees meer en meld u aan.
 
Luisterwijzer om uit te proberen
Wilt u wel eens zien hoe een muziek-luisterwijzer van Senia eruit ziet, en deze bespreken in uw (lees-)groep?
Download dan de luisterwijzer van Schubert's Winterreise, op deze webpagina. Deze prachtige liederencyclus was dit najaar nummer 1 in de Hart & Ziel lijst en tot nu toe ook het meest bestudeerde muziekstuk door Senia's luistergroepen.
 

 
Luistergroepen
Senia telt nu 59 muziek-luistergroepen. Het is moeilijk om door foto's te laten zien hoe zo'n muziek-luistergroep functioneert. Op de foto hierboven ziet u de luistergroep in Zeist die wil tonen dat er goed geluisterd wordt!
(Foto Inez Meeuwissen)

Nieuwe groep in uw woonplaats?
Lijkt het u interessant als Senia een muziek-luistergroep opricht in uw woonplaats? Laat het dan weten, het makkelijkste is dat via deze pagina, rechtsonder.
 
De Hebban Adventskalender

ingezonden bijdrage
De Hebban Adventskalender 2018 wordt weer een groot spektakel. Vanaf 1 december tellen we 24 dagen af tot kerst. Elke dag staat er een mooi cadeau klaar voor alle lezers op Hebban.nl!

Hebban-kanaal
Met deze digitale adventskalender wordt de sfeervolle decembermaand voor boekenfans nóg leuker. Op een speciaal daarvoor ingericht Hebban-kanaal staan de vierentwintig deurtjes van de Hebban Adventskalender al klaar die vanaf 1 december een voor een opengezet zullen worden. Achter de deurtjes bevinden zich speciale presentjes voor onze Hebban-bezoekers. 

‘Met dank aan heel veel uitgeverijen hebben we weer een prachtig aanbod samen kunnen stellen,’ zegt Hebban-redacteur Lindy de Jong. ‘Natuurlijk wil ik niet te veel verklappen, maar er is gegarandeerd elke dag prijs dit jaar! In 2018 gaan we voor ‘digitaal only’, en dan kunt u denken aan ebooks, enovelles, luisterboeken en korte verhalen in alle genres, van feelgood tot thrillers, van Young Adult tot non-fictie. Daarmee maken we de cadeaus voor een zo’n groot mogelijke groep leesliefhebbers bereikbaar.’ Neem vast een kijkje op het kanaal van de Hebban Adventskalender.
En abonneer op de Adventskalender om elke dag het cadeau in uw mailbox te ontvangen.
 
Leesclubs anderstaligen Vlissingen
In Vlissingen starten binnenkort leesclubs voor mensen voor wie het Nederlands de 2e taal is. De boeken zijn makkelijker, en in het begin lezen ze nog gezamenlijk, en niet thuis. De begeleiding is in handen van leden van 'gewone' leesgroepen. Senia deed mee aan de werving van vrijwilligers.
En we blijven betrokken, zodat we mogelijk ook elders medewerking kunnen verlenen. Op de foto de ploeg vrijwilligers die samen met de professional van Taalhuis Walcheren (ook op de foto) de begeleiding op zich gaan nemen.
 
 Interview van de maand

In een wereld waarin het lezen van literatuur minder vanzelfsprekend is dan voorheen, is het belangrijk dat er mensen zijn die het boek onder de aandacht brengen van het grote publiek. Mieke van der Weij, journaliste, bekend van radio en tv, is zo iemand. Interviewer Wil de Graaf sprak met
 
Mieke van der Weij

Al tien jaar lang schrijft zij wekelijks een boekrecensie voor de rubriek Miekes leesclub in de NCRV-gids
Samen met een redacteur probeert ze een mooie mix te maken uit de grote stapel romans die zij onder ogen krijgt: een dun of een dik boek, Nederlands of vertaald, klassiek of gloednieuw, een vrouwelijke of een mannelijke auteur. Op de bijbehorende website staat een langere tekst en daar kun je ook oudere recensies en nog meer boekentips vinden.

 
Oproepen Senia-werkgroep klassiekers
Sinds 2012 bestaat de werkgroep ‘klassieken’ binnen Senia. De werkgroep kiest ieder jaar 6 tot 8 boeken in de categorie boeken-die-je-altijd-al-gelezen-wilde-hebben. Het zijn vaak Toppers uit de Wereldliteratuur. Meestal boeken van voor 1970, maar soms komt er ook een ‘jonger’ boek op de lijst. Van de boeken die de werkgroep kiest, wordt een leeswijzer gemaakt.

De werkgroep bestaat momenteel uit drie leden en zij zouden graag enige versterking willen met mensen die het leuk zouden vinden om leeswijzers te maken of eventueel om te redigeren. En om mee te denken over goede titels.

Heeft u enige ervaring met wat wij klassiekers noemen? En heeft u tijd en interesse om mee te werken? Voor informatie kunt u contact opnemen met de werkgroep via het e-mailadres: klassiekers@senia.nl
 
Leesclubboek van de maand

Victoria koningin van Julia Baird
Op Hebban presenteert Senia een Leesclubboek van de Maand.
Deze maand is dat een favoriete titel van de Senia-geschiedenisleesclubs: Victoria koningin van Julia Baird. ‘Een intieme biografie van de vrouw die een wereldrijk regeerde’, luidt de ondertitel.
Waar gaat het boek over?

Toen de in 1819 geboren Victoria in 1901 overleed was ze de langst regerende monarch uit de Europese geschiedenis. Ruim 63 jaar had zij op de troon gezeten. Haar leven spreekt nog steeds tot de verbeelding van schrijvers en filmregisseurs.
Baird kreeg met de nodige moeite toegang tot de koninklijke archieven op Windsor Castle en componeerde een vlot lezende biografie met veel kleine wetenswaardigheden. En hoe zat het nou met de relatie tussen Victoria en haar Schotse bediende John Brown, na Alberts dood haar onafscheidelijke metgezel?

VIDEO
Interview (ca. 14 minuten) met Julia Beard in de reeks ‘Meet the Author’ van The Better Reading Book Club.

 
Oprichting van nieuwe groepen
Voor december staan er vijf oprichtingsbijeenkomsten op het programma. Wie verhinderd is houden we graag op de hoogte - meld het even bij info@senia.nl
  • Landsmeer, oprichting literaire leesclub, vrijdag 14 december 11.00 uur in de bibliotheek
  • Leiden, leesgroep kunstgeschiedenis, woensdag 12 december 10.30 uur in bibliotheek BplusC in de Nieuwstraat
  • Oostburg, literaire leesclub zaterdag 8 december 10.30 uur in de bibliotheek
  • Terneuzen, leesgroep Engels, zaterdag, 1 december 10.30 uur in de bibliotheek.
  • IJmuiden, literaire leesclub, op vrijdag 7 december 11.00 uur in de bibliotheek.
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Bekijk de Vijfde Symphonie van Beethoven eens als een afdaling...
 
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia